
Recent Nieuws dinsdag 18 maart, 2025 11:48
Israël voert grootschalige aanval uit in Gaza, meer dan 300 doden gemeld
Het Israëlische leger heeft opnieuw zware aanvallen uitgevoerd in de Gazastrook. Dit is de grootste schending van het staakt-het-vuren sinds het twee maanden geleden van kracht werd. Volgens het Gazaanse ministerie van Gezondheid zijn er meer dan 300 doden gevallen. Er wordt geen onderscheid gemaakt tussen burgers en militanten, maar onder de slachtoffers zouden veel kinderen zijn. Ook liggen er nog veel mensen onder het puin. De aanvallen hebben plaatsgevonden over de hele Gazastrook, en ziekenhuizen worden overspoeld met gewonden.
Israëlische reactie en Hamas’ waarschuwing
De Israëlische regering zegt dat de aanvallen een reactie zijn op het weigeren van Hamas om meer gijzelaars vrij te laten. “Israël gaat vanaf nu met toenemende militaire kracht tegen Hamas optreden,” staat in een officiële verklaring. Bronnen binnen het leger vertellen aan Reuters dat het offensief “doorgaat zolang het nodig is en verder zal gaan dan alleen luchtaanvallen.” Hamas beschuldigt Israël ervan het staakt-het-vuren eenzijdig te beëindigen en waarschuwt dat de nieuwe aanvallen gevolgen zullen hebben voor de gijzelaars die nog in Gaza vastzitten.
Internationale reacties
De Amerikaanse regering is al op de hoogte gebracht van de situatie en steunt de acties van Israël. Karoline Leavitt, een woordvoerder van de Amerikaanse regering, zei in een interview met Fox News: “Hamas, de Houthi’s en iedereen die Israël en de VS willen terroriseren, zullen een prijs betalen.” Ze voegde eraan toe: “De hel zal losbreken.” Ondertussen heeft de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken, Veldkamp, via sociale media opgeroepen om de voorwaarden van het staakt-het-vuren en de gijzelaarsovereenkomst te respecteren.
Achtergrond van het conflict
Het staakt-het-vuren tussen Israël en Hamas ging op 19 januari in. In de eerste fase moesten een aantal Israëlische gijzelaars worden vrijgelaten in ruil voor Palestijnse gevangenen. De tweede fase zou de vrijlating van de resterende gijzelaars en een militaire terugtrekking van Israël inhouden. De onderhandelingen over deze tweede fase liepen echter al stroef, en Israël heeft de afgelopen dagen meerdere aanvallen uitgevoerd. Twee weken geleden sloot Israël de grenzen volledig af, en een week geleden werd ook de elektriciteit in Gaza afgesloten. Voor de recente aanvallen stond het dodental al op zeker 150 sinds het ingaan van het bestand.
Koning Willem-Alexander begint gevoelig staatsbezoek aan Kenia
Vandaag start Koning Willem-Alexander met zijn staatsbezoek aan Kenia, maar het bezoek gaat niet zonder slag of stoot. Het bezoek ligt behoorlijk gevoelig, vooral vanwege de mensenrechtensituatie in het land. Toen bekend werd dat de koning zou komen, klonken er protesten. Het staatsbezoek staat dan ook onder spanning.
Kenia is voor Nederland een belangrijke partner in Afrika. Al zestig jaar lang onderhouden de twee landen diplomatieke banden. Bovendien is Nederland de grootste Europese importeur van Keniaanse goederen. Een staatsbezoek lijkt dus een logische stap om de banden verder aan te halen. Maar de situatie in Kenia is complex. De nieuwe president kreeg te maken met flinke protesten omdat hij zijn beloftes om de economie te verbeteren niet snel genoeg kon waarmaken. Deze protesten werden hardhandig neergeslagen, waarbij vooral jonge demonstranten het doelwit waren. Er vielen tientallen doden.
Toen het nieuws over het staatsbezoek naar buiten kwam, ontstond er vooral online veel ophef. Veel Kenianen vonden het alsof de koning het geweld van de regering zou goedkeuren. Er waren zelfs oproepen om het bezoek af te blazen. In Den Haag waren ze verrast door deze reacties; dit hadden ze niet zien aankomen.
Om de situatie te ontzenuwen, koos Nederland voor een polderoplossing. De mensenrechtenambassadeur werd vooruitgestuurd om met Keniaanse jongeren in gesprek te gaan. Ook tijdens het staatsbezoek zelf zal er aandacht zijn voor mensenrechten, en staat er een gesprek met jongeren op het programma.
Een staatsbezoek afzeggen was echter geen optie. Dat zou diplomatiek ondenkbaar zijn. Bovendien is het in de huidige internationale situatie belangrijk om Afrikaanse landen aan boord te houden, zeker met de groeiende invloed van Rusland en China op het continent. “Als we alleen nog naar onomstreden landen gaan, kunnen we alleen nog naar België en Zweden,” grapten diplomaten.
Astronauten beginnen na 9 maanden eindelijk aan terugkeer naar aarde
Astronauten Suni Williams en Butch Wilmore zijn na een verblijf van negen maanden in de ruimte eindelijk begonnen aan hun terugreis naar de aarde. De twee zaten sinds juni 2024 vast op het International Space Station (ISS) vanwege technische problemen met hun ruimtevaartuig. Oorspronkelijk zouden ze maar acht dagen blijven, maar door de problemen werd hun verblijf flink verlengd.
Terugreis in een vervangende capsule
Williams en Wilmore keren nu terug in een SpaceX-capsule, samen met NASA-astronaut Nick Hague en de Russische kosmonaut Aleksandr Gorbunov. De terugreis is echter geen makkelijke klus. Volgens ABC News moet het Falcon9 Dragon-ruimtevaartuig, dat de astronauten veilig naar huis moet brengen, zeven verschillende stappen doorlopen voordat de landing succesvol kan worden afgerond.
Technische problemen vertraagden terugkeer
De twee astronauten vlogen vorig jaar naar het ISS met een raket van Boeing, maar door technische problemen met die raket konden ze niet eerder terugkeren. Afgelopen vrijdag deelde NASA via X een video van het moment waarop het luik van het SpaceX Dragon-ruimtevaartuig werd geopend. De landing voor de kust van Florida stond gepland voor later vandaag, om 17.57 uur lokale tijd. Eerder was de terugkeer gepland voor woensdagavond, maar vanwege slecht weer werd de reis vervroegd.
Chaos op de snelwegen: A73, A2 en A16 afgesloten
A73 dicht door vrachtwagenbrand
Het verkeer op de A73 tussen Maasbracht en Nijmegen kwam dinsdagochtend volledig tot stilstand. In beide richtingen was de snelweg afgesloten vanwege een vrachtwagenbrand bij de Maasbrug in Malden. De vrachtwagen was geladen met papierrollen, wat de situatie extra gevaarlijk maakte.
Voor de omleidingen moet je rekening houden met flinke omwegen. Richting Nijmegen is de afsluiting bij Blerick, terwijl het verkeer richting Maasbracht bij Wijchen wordt omgeleid. Het verkeer wordt via de A50, A2 en A67 geleid, wat voor extra drukte zorgt op deze routes.
Ook de A2 afgesloten na ongeluk
Niet alleen de A73 zorgde voor problemen. Op de A2, tussen Maastricht en Eindhoven, was het dinsdagochtend ook flink mis. Bij knooppunt Batadorp vond een ongeluk plaats waarbij drie auto’s betrokken waren. Hierdoor is de snelweg afgesloten en wordt het verkeer omgeleid via de parallelbaan en de randweg N2. Houd rekening met een vertraging van ongeveer een halfuur.
File van achttien kilometer op de A16
Ook op de A16, tussen Breda en Rotterdam, was het dinsdagochtend een drama. Twee rijstroken bij de Drechttunnel waren dicht vanwege wegwerkzaamheden. Dit zorgde voor een enorme file van maar liefst achttien kilometer, die al vroeg in de ochtend begon. Rond halfacht stond het verkeer vanaf Breda-Noord muurvast, met vertragingen tot wel veertig minuten.
Kortom, het was een hectische ochtend op de Nederlandse snelwegen. Houd rekening met omleidingen en vertragingen als je deze routes moet nemen.
Dit vinden doorgewinterde blowers van legale wiet uit coffeeshops
Over een kleine maand moeten de coffeeshops in Breda en Tilburg alleen nog legale cannabis verkopen. Maar hoe ervaren de kopers deze legale wiet eigenlijk? Als zij het niet willen kopen, blijven de coffeeshops in de experimentgemeenten met een overschot zitten. In de derde aflevering van de Omroep Brabant-podcast Via de Voordeur gaan we dieper in op deze vraag. Drie ervaren cannabisgebruikers, Mike, Stef en Luuk, testen blind verschillende wietsoorten. “Ik weet zeker dat er eentje bij zit die niet legaal is,” zegt Mike. De drie zijn enthousiast en bestuderen de wiet grondig. “Het is fijn dat je erin mag knijpen en ruiken, dat kan je in de coffeeshop natuurlijk niet doen,” lacht Mike.
Mike (33), geboren in Breda, noemt zichzelf een echte cannabisliefhebber. “Ik rook al sinds mijn dertiende, dus dat is al ruim twintig jaar. Het is een verslaving geworden, maar ik heb er geen problemen mee. Ik functioneer gewoon goed.” Luuk (26) rookte zijn eerste joint toen hij 19 was en net op kamers woonde. “Ik was er eerst heel erg op tegen, maar het heeft me enorm veranderd. Mijn hersenen kwamen tot rust.” Stef (37) begon met cannabis toen hij 24 was. “Ik merkte dat het me focus gaf. Mijn brein was niet langer overal tegelijk mee bezig.”
Risico’s van cannabisgebruik
Margriet van Laar, onderzoeker bij het Trimbos Instituut, benadrukt dat cannabisgebruikers de risico’s vaak onderschatten. “Hoe je het ook bekijkt, het blijft een drug met risico’s. Je kunt er verslaafd aan raken. Het roken van cannabis produceert net zoveel, of soms zelfs meer, schadelijke stoffen dan tabak.” Van Laar is nauw betrokken bij de evaluatie van het wietexperiment. Ze vindt het experiment een goede stap, maar benadrukt dat de overheid intensief moet inzetten op preventie. “Cannabis kan psychische problemen veroorzaken, zoals angst, depressie en zelfs psychoses. Het beïnvloedt ook het leervermogen, wat vooral voor jongeren op school niet goed is.”
Coffeeshophouders die legale wiet verkopen, zijn verplicht om consumenten voor te lichten. “Dat is een goede zaak,” zegt Van Laar. “Via een QR-code op de verpakking komen consumenten op een website met alle informatie over de risico’s.”
De blinde test
Op tafel liggen bakjes met wiet, elk voorzien van een nummer. De blowers weten niet welke wiet uit welke verpakking komt, dus ze moeten goed kijken, ruiken en proeven. Mike denkt een illegale soort te herkennen: “Zie je hoe deze is afgewerkt? Al die blaadjes die er nog aanzitten? Dit is denk ik geen legale teelt.”
De jongens twijfelen of het haalbaar is voor telers en coffeeshops om op 7 april volledig over te schakelen op legale wiet. Stef: “Dan moeten ze een verdomd goede productie hebben, groter dan wat ze nu hebben.” Toch is hij positief over het experiment. “Het geeft hoop, ook al is het nog experimenteel. Maar de vraag is: hoe vrij is de vrije markt in dit verhaal? Als we dat beter kunnen regelen, zitten we op het goede pad.”
Mike is ook optimistisch: “Vroeger was het aanbod kleiner. Nu zie je soms mensen verbaasd naar de menukaart kijken. Er staan dertig tot vijftig soorten op. Dat vind ik fijn.” Maar ze zijn ook kritisch. Stef: “Het sociale aspect van de coffeeshop is belangrijk. Voor sommigen is het net een kroeg. Veel shops hebben geen zitplekken meer, het is je jointje halen en door.” Mike vult aan: “Hoe meer we naar legaal gaan, hoe minder het sociale aspect aanwezig is. Het is alsof je nog wel naar de slijter kunt, maar er zijn geen cafés meer waar je gezellig met vrienden een pilsje kunt drinken. Als dat er straks niet meer is, is dat wel heel erg.”
Luister de podcast
Wil je weten welke wietsoort de jongens het lekkerst vonden en of ze het verschil proeven tussen legale en illegale wiet? Luister dan de podcast Via de Voordeur. Je vindt hem hieronder, in je favoriete podcastapp of op www.omroepbrabant.nl/podcast.
Na Israëls aanval is de toekomst onzeker: ‘Deze aanval is niet rationeel’
Honderden doden en een hervatting van het geweld
De afgelopen nacht heeft Israël opnieuw grootschalige aanvallen uitgevoerd op Gaza, waarbij honderden doden zijn gevallen, onder wie veel kinderen. Het staakt-het-vuren, dat twee maanden standhield, is nu officieel ten einde. Peter Malcontent, een expert in het conflict, kan het bijna niet geloven: “Terugkeren naar een wapenstilstand zal niet eenvoudig zijn.”
Onderhandelingen liepen spaak
Eerder leek er nog hoop op een vreedzame oplossing. Tijdens de onderhandelingen tussen Hamas en Israël waren verschillende fases besproken die tot een einde van de oorlog moesten leiden. Pepijn Nagtzaam, correspondent Midden-Oosten, legt uit: “Fase 1 was afgerond. Israëlische gijzelaars werden vrijgelaten, en Palestijnse gevangenen in Israël mochten vertrekken.” Fase 2, waarin gesproken zou worden over een permanent einde aan de oorlog, kwam echter nooit van de grond. “Er was te veel onenigheid over de voorwaarden,” zegt Nagtzaam. “En nu is Israël weer begonnen met bombarderen.”
De toekomst van de gijzelaars is onzeker
Israël rechtvaardigt de aanvallen door te zeggen dat Hamas weigert de gijzelaars vrij te laten. Maar volgens Midden-Oostendeskundige Peter Malcontent is dit een logisch gevolg van Israëls eigen acties. “De toekomst van de gijzelaars is nu ongewis. Dit gaat voor veel problemen zorgen, ook binnen Israël zelf.”
De politieke reacties zijn verdeeld. Minister van Financiën Bezalel Smotrich zei: “Dit is het moment waarvoor we in de regering zijn gebleven, ondanks onze oppositie tegen de deal.” Itamar Ben Gvir, wiens partij de regering verliet uit protest tegen het staakt-het-vuren, juichte de hervatting van de strijd toe. Maar er is ook kritiek. Yair Golan van de Democraten beschuldigde premier Netanyahu ervan militairen en gijzelaars te gebruiken als pionnen in zijn ‘overlevingsspel’.
Kritiek vanuit de samenleving
Ook onder de Israëlische bevolking zal er kritiek klinken, verwacht Malcontent. “Mensen zagen graag dat er steeds meer gijzelaars vrijkwamen. Dat proces is nu gestopt.” Momenteel zitten er nog 59 gijzelaars vast, hoewel niet allemaal nog in leven zijn. Malcontent had gehoopt dat Israël de eerste fase van het staakt-het-vuren zou verlengen om zoveel mogelijk gijzelaars vrij te krijgen.
Families van de gijzelaars zijn woedend. Een belangenbehartiger van de families zei tegen CNN dat hun ‘grootste angst’ werkelijkheid is geworden. Hij noemde Israëls bewering dat de aanvallen bedoeld waren om de vrijlating van gijzelaars te vergemakkelijken “complete misleiding” en eiste een terugkeer naar het staakt-het-vuren.
Wat nu?
Volgens Malcontent zal Hamas niet meteen alle gijzelaars ombrengen. “Dan zijn ze hun laatste onderhandelingsmiddel kwijt.” Maar er wordt wel gedreigd. Hamas beweert dat de Israëlische aanvallen betekenen dat Netanyahu de gijzelaars heeft opgegeven.
De grote vraag is: wat is de volgende stap? “Deze aanval is niet heel rationeel,” zegt Malcontent. “Wat wil je met Gaza? Stel, je wilt er een resort van maken, zoals Trump ooit voorstelde. Dan heb je Arabische landen nodig om dat te financieren. Israël heeft niet het kapitaal om Gaza op te bouwen.”
En wat als Israël Gaza blijft bezetten? “Dan ben je heer en meester over een slagveld waar mensen wonen. Mensen zullen radicaliseren. Hoe ga je daarmee om?”
Conclusie
Er zijn veel vragen, maar weinig antwoorden. Terugkeren naar een wapenstilstand zal niet makkelijk zijn, en de basis daarvoor lijkt voorlopig verdwenen. Eén ding is duidelijk: Israël heeft ervoor gekozen om eenzijdig het staakt-het-vuren te beëindigen.
Written by DeepSeek AI
DeepSeek is een kunstmatige-intelligentiebedrijf dat zich richt op het ontwikkelen van slimme tools en technologieën om complexe problemen op te lossen. Het biedt oplossingen zoals chatbots en zoekmachines, ontworpen voor optimale prestaties en gebruikersvriendelijkheid. DeepSeek draagt bij aan een toekomst waar AI een natuurlijke hulpbron is in ons dagelijks leven.