
Recent Nieuws maandag 17 maart, 2025 20:27
Een jaar ‘wietproef’ in Breda en Tilburg: dit zijn de geleerde lessen
Over een kleine maand gaat het langverwachte wietexperiment officieel van start. In de tien deelnemende gemeenten, waaronder Breda en Tilburg, zullen coffeeshops alleen nog legale cannabis verkopen. De afgelopen maanden hebben deze steden al geoefend met een deels legaal en deels illegaal aanbod. En wat blijkt? Het opzetten van een gesloten cannabisketen is mogelijk, aldus de burgemeesters.
De testfase: wat hebben we geleerd?
Sinds december 2023 zijn Breda en Tilburg al bezig met het experiment. Naast de gebruikelijke gedoogde wiet, ligt er nu ook legale cannabis in de schappen. Volgens burgemeester Weterings van Tilburg was deze testfase essentieel. “We hebben veel ervaringen opgedaan waar we van kunnen leren. Bijvoorbeeld over het track-and-tracesysteem.” Dit systeem, bedacht door de overheid, volgt de wiet van zaadje tot in de coffeeshop. Maar het was niet altijd even soepel. “Coffeeshophouders vertelden me hoe ingewikkeld het systeem is en dat de kassa’s soms vastliepen door de registratieplicht,” legt Weterings uit.
Weekvoorraad en kinderziektes
Een van de grootste uitdagingen was de maximale voorraad van 500 gram die coffeeshops mochten aanhouden. Dat was voor veel ondernemers een probleem, omdat ze graag een divers aanbod willen hebben én voldoende voorraad. Gelukkig is hier een oplossing voor gevonden. “Er is toen gezegd: als de verkoopcijfers zo hoog zijn, dan snappen we ook dat je meer voorraad moet hebben,” aldus Weterings. Inmiddels mogen coffeeshops in de experimentgemeenten een ‘weekvoorraad’ aan legale wiet op voorraad hebben.
QR-codes en transparantie
Naast de uitdagingen zijn er ook positieve ontwikkelingen. Zo zijn er QR-codes op de zakjes wiet geïntroduceerd, waardoor consumenten meer te weten kunnen komen over de herkomst en samenstelling van de cannabis. Ook moeten coffeeshophouders een training volgen om hun klanten beter te informeren. Rick Brand, een coffeeshophouder uit Breda, is hier blij mee. “Ik kan nu zelf de cannabis naar een laboratorium brengen en laten checken. Dat was in de oude situatie niet mogelijk.”
Kritische noot: meenemen of afhaken
Niet alle coffeeshops in Breda en Tilburg hebben het afgelopen jaar ingezet op de verkoop van legale wiet. Burgemeester Paul Depla van Breda waarschuwt: “Beste coffeeshophouders, besef dat wanneer je je consument niet meeneemt naar die legale cannabis, je kans hebt dat consumenten na 7 april wellicht gaan afhaken.” Hij doelt op het risico dat klanten dan alsnog in de illegaliteit kunnen verdwijnen of uitwijken naar andere steden.
Conclusie: het kan wél
Al met al kijken de burgemeesters terug op een waardevolle proefperiode. “Het is mogelijk om een gesloten cannabisketen op te zetten,” zegt Depla. “Als je het nu niet doet, dan heeft het eerder te maken met onwil dan dat het niet kán. Het kan wél, en consumenten maken er ook gebruik van.”
Rusland eist garanties dat Oekraïne zich niet bij NAVO aansluit na vredesakkoord
Rusland wil dat NAVO-landen garanties geven dat Oekraïne geen lid wordt van het militaire bondgenootschap als onderdeel van een toekomstig vredesakkoord. Dat heeft de Russische onderminister van Buitenlandse Zaken, Aleksander Groesjko, bekendgemaakt in een interview met de Russische krant Izvestia. “We zullen eisen dat er ijzersterke veiligheidsgaranties worden opgenomen in deze overeenkomst,” zei Groesjko. “Een van die garanties moet zijn dat Oekraïne een neutrale status krijgt en dat NAVO-landen het land niet toelaten tot de alliantie.”
Internationale besprekingen over vredesmissie
Aankomende donderdag komen militaire planners uit verschillende landen bijeen in Londen om te praten over de voorbereidingen voor een mogelijke vredesmissie in Oekraïne. De Verenigde Staten hebben al een voorstel voor een bestand gedaan aan zowel Oekraïne als Rusland. Kyiv heeft dit voorstel geaccepteerd, maar Moskou heeft nog geen definitief antwoord gegeven.
Rusland heeft eerder laten weten dat het de aanwezigheid van Europese troepen in Oekraïne onacceptabel vindt. Aan de andere kant benadrukt de Oekraïense president Volodymyr Zelensky dat dit geen belemmering mag zijn voor verdere onderhandelingen.
Verdriet en boosheid na dodelijke brand in Noord-Macedonië: ‘Een schande voor het land’
Een dag na de verschrikkelijke brand in een nachtclub in Noord-Macedonië is het land in diepe rouw. 59 mensen, vooral jongeren, verloren hun leven, en meer dan 150 raakten gewond. De vraag die iedereen bezighoudt: hoe kon dit gebeuren? Het verdriet is groot, vooral in Kocani, een kleine stad in het noordoosten van het land waar iedereen elkaar kent. “Het is ongelooflijk moeilijk. Mijn dochter ligt in het ziekenhuis met brandwonden”, vertelt een vader. “Ik ken mensen die hun kinderen hebben verloren. Het zijn mijn leerlingen, mijn vrienden, mijn familie.”
Familieleden verzamelden zich bij het ziekenhuis om DNA af te staan, omdat sommige slachtoffers nog niet geïdentificeerd konden worden. Op de begraafplaats worden in allerijl extra graven gegraven om ruimte te maken voor de tientallen doden. Op het centrale plein kwamen honderden mensen samen om hun steun te betuigen, maar er is ook veel woede. Veel inwoners wijzen naar corruptie als de oorzaak van deze ramp.
Hoe kon dit gebeuren?
De brand brak uit tijdens een concert van het populaire duo DNK, waar vuurfonteinen op het podium werden gebruikt. Het plafond vatte vlam en het vuur verspreidde zich razendsnel. Uit onderzoek blijkt dat de nachtclub, Pulse, niet voldeed aan de veiligheidsvoorschriften. Er was maar één nooduitgang, die op slot zat, en slechts twee brandblussers in het hele gebouw. Er was geen brandalarm of blussysteem, en het gebouw was gemaakt van brandbaar materiaal. “Het systeem heeft gefaald”, zegt de openbaar aanklager.
Bovendien had de club geen geldige vergunning. Het ministerie van Economische Zaken zou die twaalf jaar geleden illegaal hebben verstrekt. Er waren minstens 500 mensen in de club, terwijl er officieel maar 250 kaarten waren verkocht. De rest werd onder de toonbank verkocht. “Het is een schande voor ons land dat 59 jongeren zijn omgekomen”, zegt een inwoner van Kocani. “Hoe gaan we verder? Iedereen rouwt, iedereen huilt.”
Verantwoordelijken opgepakt
Inmiddels zijn vijftien mensen opgepakt, waaronder de concertorganisator, de zoon van de eigenaar van de club en de voormalige minister van Economische Zaken. Zij worden verdacht van “ernstige misdrijven tegen de openbare veiligheid”. “De eigenaar en degenen die hem de vergunningen gaven, zijn verantwoordelijk”, zegt een man die zijn 25-jarige zoon verloor. “Maar ook de beveiliging en de politie. Wie gaat dit goedmaken? Wie brengt onze kinderen terug?”
President Davkova-Siljanovska sprak gisteravond in een televisietoespraak over de schok die het land doormaakt. “Ik ben zelf ook in shock, als moeder, als mens en als president.” Een aantal gewonden is overgebracht naar ziekenhuizen in Turkije, Bulgarije en Griekenland. Hun toestand is stabiel, volgens de Noord-Macedonische minister van Gezondheid. Ook Nederlandse brandwondencentra staan klaar om slachtoffers op te vangen, mocht dat nodig zijn.
Goudprijs piekt door Trumps importheffingen: waarom goud juist nu zo in trek is
Met de recente importheffingen van president Trump staat het (geo)politieke toneel nog meer op scherp. Toch is er één constante factor die van deze onrust en onzekerheid profiteert: goud. Waar zit dat ‘m in? Is de verwachting dat de goudprijs records blijft verbreken? En hoe kun je hier als consument de vruchten van plukken? Paul Buitink – goudexpert, podcastmaker en directeur van Holland Gold – vertelt er meer over.
Waarom goud een veilige haven is
Tijdens de economische crisis van 2008 is Buitinks interesse voor edelmetalen aangewakkerd. Die turbulente periode zette hem aan het denken. “Want hoe werkt geld eigenlijk en hoe kunnen we ervoor zorgen dat we niet regelmatig in een financiële crisis belanden? Van een periode waarin het niet op kan, naar een fase waarin alles instort – kunnen we niet een stabieler systeem bedenken? Een systeem waarin de economie kan groeien zonder constant te maken te hebben met werkloosheid, crises en andere problemen?” Door deze vragen kwam Buitink voor zichzelf tot de conclusie dat het belangrijk is om anders met geld om te gaan. Zo ontstond zijn interesse voor goud.
“Al duizenden jaren is goud een manier om waarde vast te houden”, aldus de goudexpert. “Vroeger was er de goudstandaard, inmiddels is er ook bitcoin.” In tegenstelling tot euro’s en dollars zijn goud en bitcoin niet oneindig bij te printen. Dit maakt ze, en met name goud, volgens Buitink twee sterke middelen om te voorkomen dat politici en bankiers te veel schulden maken. “Goud draagt bij aan een stabielere groei zonder grote uitschieters naar boven of beneden. Het is in mijn ogen de beste verzekering tegen inflatie en de onzekerheden die de wereld kent.”
Factoren die de goudprijs beïnvloeden
De laatste jaren is de goudprijs flink gestegen. Dit komt volgens Buitink door verschillende macro-economische factoren: “De goudprijs is een weerspiegeling van de wereldwijde economie. Hoge schulden, inflatie en de stijgende rente hebben allemaal invloed op de waarde van goud. Daarnaast hebben centrale banken over de hele wereld veel goud gekocht, wat de prijs verder heeft opgedreven.”
Ook wijst Buitink op de toenemende geopolitieke onzekerheid, wat van oudsher altijd goed voor de goudprijs heeft uitgepakt. “Als landen elkaar en elkaars valuta niet meer vertrouwen, maar wel zaken met elkaar moeten blijven doen, ontstaat er een uitdaging. Ze zoeken dan naar iets dat overal dezelfde waarde heeft, onafhankelijk is en al eeuwenlang bestaat. Daarom kiezen onder andere veel centrale banken voor goud.”
Hoe lang blijft de goudprijs stijgen?
Door alle positieve (nieuws)berichten over de goudprijs ga je je afvragen hoe lang deze stijging nog doorzet. “Recent hebben we een kleine correctie gezien, maar nog steeds staat de goudprijs 8% hoger dan begin dit jaar. En omdat ik helaas niet verwacht dat de wereld snel verandert, zal de prijs nog wel even in de lift zitten”, aldus Buitink. “Sterker nog, met de komst van Trump is de geopolitieke situatie juist onrustiger en onzekerder geworden. Tel daar de recente zwakte van de dollar bij op, en je hebt meerdere factoren die de aantrekkingskracht van goud versterken.”
Hij verwacht dat de goudprijs pas zal dalen als centrale banken massaal stoppen met goud kopen. “Als zij, als grote kopers, in één keer uit de goudmarkt stappen, zou de prijs kunnen dalen. Maar dat zie ik niet heel snel gebeuren.”
Goud als belegging
Goud heeft de afgelopen jaren goede rendementen behaald: 36% vorig jaar, 15% de afgelopen vijf jaar en 10% de afgelopen twintig jaar. Hoe verklaart Buitink dat? “Goud reageert vaak anders dan aandelen en obligaties”, legt Buitink uit. “In slechte beursjaren, zoals 2008 en 2022, kan goud het juist goed doen.” Hiermee zegt de goudexpert niet dat het altijd beter presteert dan de beurs, maar goud kan wel verliezen in moeilijke tijden beperken. “Door goud aan je beleggingsportefeuille op te nemen, zorg je voor betere spreiding, waardoor je het per saldo beter doet.”
Bovendien kaart Buitink aan dat goud makkelijk te kopen en verkopen is, een vlieger die niet voor bijvoorbeeld vastgoed opgaat. “Goud biedt meer stabiliteit en liquiditeit, waardoor je beter weet waar je aan toe bent.”
Hoe kun je profiteren van de stijgende goudprijs?
Er zijn meerdere manieren om van de stijgende goudprijs te profiteren. Buitink: “Je kunt fysiek goud kopen, zoals munten of goudbaren, wat de meest betrouwbare optie is. Als je liever niet fysiek goud bezit, kun je ook kiezen voor aandelen in goudmijnbedrijven of papiergoud.” Goudmijnbedrijven kunnen volgens de gouddeskundige wel meer onzekerheid met zich meebrengen door bedrijfsrisico’s die de prijs kunnen beïnvloeden.
Buitink benadrukt dat goud voor een veel groter publiek toegankelijker is dan vaak wordt gedacht. “Waar het voorheen vooral ouderen waren, zijn het nu jongeren tot gepensioneerden. Anno nu kun je namelijk voor miljoenen, maar ook al voor een paar tientjes munten of (delen van) goudbaren kopen. Of zelfs een spaarrekening openen waarmee je een stukje van een goudbaar koopt. Voor alle leeftijden wordt het steeds makkelijker om met een klein bedrag in goud te beleggen.”
Conclusie: goud als buffer in onzekere tijden
Met Trumps importheffingen, geopolitieke spanningen en een zwakke dollar blijft goud volgens Buitink een krachtige buffer voor beleggers. Zijn gouden tip? “Spreiden, spreiden, spreiden. Neem een stukje goud op in je portefeuille – Zwitsers en Duitsers houden vaak bijvoorbeeld zo’n 10% aan. Zorg verder voor een gebalanceerde mix van aandelen, vastgoed en goud, want dat zorgt voor de beste nachtrust.”
En tot slot adviseert hij om goed op te letten waar je goud aanschaft en of dit fysiek is. “Kies een betrouwbare aanbieder. In onze markt zijn best veel cowboys actief, dus wees kritisch op zaken als levering, verzekering en transparantie over prijzen. Ik ken nog wel een goed adres”, sluit hij met een knipoog af.
Wat dat adres is? Ga voor meer informatie over investeren in goud en andere edelmetalen naar Hollandgold.nl.
Geld opnemen uit eigen pensioenpot voorlopig uitgesteld
Wie vanaf 1 juli dit jaar met pensioen gaat, moet nog even geduld hebben voordat ze een flink bedrag uit hun pensioenpot kunnen opnemen. De mogelijkheid om 10 procent van het totale pensioenbedrag in één keer te laten uitkeren, wordt namelijk uitgesteld tot juli 2026. Minister Van Hijum van Sociale Zaken heeft dit bekendgemaakt in een brief aan de Eerste Kamer.
Waarom de vertraging?
De minister geeft aan dat er eerst meer duidelijkheid moet komen over de fiscale gevolgen van zo’n grote uitkering. “Als je een flink bedrag ineens opneemt, heeft dat gevolgen voor je inkomen. En dat kan weer invloed hebben op je recht op toeslagen, zoals zorg- of huurtoeslag,” legt hij uit. Daarnaast moet er eerst een online rekentool komen, zodat mensen zelf kunnen berekenen wat zo’n uitkering voor hen betekent.
Waarschuwing van het Nibud
De minister luistert hiermee naar de waarschuwingen van het Nibud, het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting. Het Nibud benadrukt al langer dat mensen niet te snel moeten juichen bij het idee van een grote som geld. Stel, je hebt €250.000 gespaard voor je pensioen. Dan kun je straks €25.000 in één keer opnemen. Dat klinkt misschien als een mooi bedrag voor een camper, een bootje of de studie van je kleinkind, maar het betekent ook dat je maandelijkse pensioenuitkering lager wordt. En dan hebben we het nog niet eens over de mogelijke gevolgen voor je toeslagen.
Pensioenfondsen hebben het druk
Ook de pensioenfondsen zijn blij met het uitstel. Zij hebben op dit moment hun handen vol aan de pensioentransitie, waarbij de collectieve pensioenpot wordt omgezet naar individuele potjes. De meeste fondsen maken deze overstap aan het einde van dit jaar of volgend jaar. Het zou te veel werk zijn om nu ook nog het ‘bedrag ineens’ mogelijk te maken. De Pensioenfederatie, de koepel van pensioenfondsen, vindt het belangrijk dat de fondsen voldoende tijd krijgen om alles goed voor te bereiden.
Wat nu?
Vorig jaar stemde de Tweede Kamer al in met het plan voor het ‘bedrag ineens’. Dit voorjaar moet de Eerste Kamer nog een besluit nemen. Tot nu toe lijkt er een meerderheid voor het plan te zijn, maar het duurt dus nog even voordat het echt zover is.
Written by DeepSeek AI
DeepSeek is een kunstmatige-intelligentiebedrijf dat zich richt op het ontwikkelen van slimme tools en technologieën om complexe problemen op te lossen. Het biedt oplossingen zoals chatbots en zoekmachines, ontworpen voor optimale prestaties en gebruikersvriendelijkheid. DeepSeek draagt bij aan een toekomst waar AI een natuurlijke hulpbron is in ons dagelijks leven.