Skip to content

Menu

  • database acties
  • Maak blogpost met AI
  • raspiBlog code bibliotheek
  • Verzamelen data
  • welkom

Copyright 2024 - 2025 renegeilings.nl

Geschreven Door Qwen AI

Recent Nieuws maandag 17 maart, 2025 18:27

Article

Teamlid op Zuidpoolbasis maakt leven tot een hel voor collega’s

Stel je eens voor: je zit midden in de rimboe op de Zuidpool, omringd door een klein team wetenschappers en plotseling begint één van je collega’s zich vreemd te gedragen. Dat is precies wat er momenteel gebeurt op het onderzoeksstation Sanae IV, waar een groep Zuid-Afrikaanse onderzoekers vastzit met een teamgenoot die volledig “door het lint” is gegaan.

Het team dat al tien maanden per jaar opgesloten zit in deze ijzige woestenij heeft nu alarm geslagen omdat een van hun collega’s niet meer te houden is. Volgens berichten uit de Zuid-Afrikaanse krant Sunday Times dreigt dit doorgedraaide persoon zelfs een ander teamlid fysiek aan te vallen en heeft hij al een sfeer van angst en intimidatie veroorzaakt. Een andere collega schrijft dat hij constant bang is om het volgende slachtoffer te worden.

De situatie wordt nog erger door de feiten dat de basis onbereikbaar is door de barre weersomstandigheden. Het team zit gewoon vast, net als astronauten die geen kant op kunnen. De Zuid-Afrikaanse minister van Milieu, Dion George, bevestigt dat de spanning tussen de teamleider en dit specifieke lid uit de hand is gelopen. Hij belooft contact op te nemen met het team om de situatie te evalueren.

Als reddingsteam wilde je naar hen toe, dan moet je rekening houden met enorme afstanden – Zuid-Afrika ligt immers ruim 4000 kilometer verderop – en temperaturen van gemiddeld -23 graden Celsius in de winter. En dan heb je het nog niet eens over de windstoten die vaak oplopen tot 240 km/u.

Ironisch genoeg hebben deze onderzoekers voorafgaand aan hun missie een uitgebreide training gekregen om ze mentaal en lichamelijk klaar te stomen voor deze isolementmissie. Toch blijkt dat zelfs de beste voorbereiding soms niet genoeg is. Ter vergelijking: zelfs astronauten die recentelijk terugkwamen van een langdurige missie van bijna een jaar in het Internationale Ruimtestation ISS spraken over hoe uitputtend zo’n lange periode kan zijn. Eentje bekende zelfs dat hij nooit was gegaan als hij had geweten wat hem te wachten stond.

Dus terwijl we hier rustig thuis zitten, worstelen deze mensen met een nachtmerrie op ijs.

Bekijk origineel artikel

Waarom een liedje ineens van Spotify af kan zijn

Heb je weleens een leuk nummer ontdekt op Spotify en dacht: “Wow, dit ga ik blijven beluisteren!” Alleen om erachter te komen dat het ineens niet meer beschikbaar is? Dat gebeurt vaker dan je denkt. Laatst gebeurde dat bij het carnavalsnummer ‘Dikke Pens’, dat vrijdag plotseling van het platform verdween. De makers snapten er niks van, maar de reden ligt waarschijnlijk in de regels rond auteursrecht.

Stel je voor: jij maakt een geweldig nummer, maar gebruik daarbij een melodie van een ander. Klinkt misschien logisch, toch? Maar als de originele artiesten daar geen goedkeuring voor hebben gegeven, kun je problemen krijgen. Dat is wat hier speelt. Het carnavalsnummer ‘Dikke Pens’ gebruikt namelijk een stukje van de bekende ABBA-hit ‘Take a Chance on Me’. En hoewel het een grappig en creatief idee lijkt, mag dat volgens de wet niet zonder toestemming.

Ruud van den Berg, een voormalige advocaat die zelf ook carnavalsnummers maakt onder de naam Huub Hangop, legt uit hoe het zit. Volgens hem mag een componist een cover verbieden als ze vinden dat hun werk wordt misbruikt of aangetast. Dus ja, het kan best zijn dat Björn Ulvaeus en Benny Andersson van ABBA niet zo’n fan waren van deze carnavalsversie. Van den Berg vermoed: “Misschien vonden ze het gewoon niet leuk en hebben ze het aangegeven bij Spotify.”

De makers van ‘Dikke Pens’ weten nog steeds niet precies waarom hun nummer is verdwenen. Ze hebben geen berichtje van Spotify gekregen en raden maar wat. “Het is waarschijnlijk gewoon een te dikke hit,” grapte Job Roeland van de band. Maar dat grapje bevat misschien wel een kern van waarheid. Toen het nummer laatst de miljoen streams passeerde, kunnen de originele componisten besloten hebben om ernaar te luisteren. En toen vonden ze het misschien minder grappig dan verwacht.

Veel mensen denken dat je in Nederland gewoon een carnavalsnummer kunt maken op een bestaande melodie, maar dat klopt niet. Je moet officiële toestemming hebben. Als de originele maker er niks tegenin brengt, valt er eigenlijk niets aan te merken. Maar als ze wél bezwaar maken, moet het nummer eraf. En dat is precies wat hier is gebeurd.

Carnavalsartiesten nemen soms bewust dit risico. Ze weten dat een bekende melodie sneller populair wordt, dus proberen ze het vaak toch. Ruud van den Berg doet dat zelf ook wel eens onder zijn alias Huub Hangop. Hij vindt dat als het goedkomt, je er niks van moet zeggen. “Als je pech hebt en het nummer moet eraf, dan hoor je dat gewoon te accepteren.”

Adrie van den Berk, platenbaas van Berk Music, zegt dat dit soort situaties regelmatig voorkomt bij carnavalsnummers. Veel artiesten realiseren zich niet dat ze toestemming moeten vragen. Hij vergelijkt het met in iemand anders auto rijden zonder toestemming. In het geval van ‘Dikke Pens’ had het allemaal gemakkelijker gegaan als ze een originele melodie hadden geschreven. Maar ach, achteraf is het altijd makkelijk praten!

Bekijk origineel artikel

De Instorting van de Wilhelminatoren: Betonrot Speelde Mogelijk een Rol

Dus, weet je nog die enorme toren in Valkenburg die plotseling instortte? Ja, dat was echt een schokkende gebeurtenis! Het ging om de beroemde Wilhelminatoren, die al sinds eergisteren niet meer dan een hoop puin is. Volgens het verhaal van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, waren er al problemen met het gebouw… en wel drie jaar geleden! Tijdens een controle in 2022 ontdekten ze dat er betonrot aanwezig was op de zesde verdieping. Dat is zo’n soort versleten beton waarbij het staal erin roest en het materiaal steeds brozer wordt.

Toen de brandweer gisterochtend rond half zeven meldingen kreeg van bewoners die “de toren ineens niet meer zagen”, wisten ze waarschijnlijk niet dat dit alles te maken kon hebben met dat oude probleem. Gelukkig zijn er geen mensen gewond geraakt bij deze hele toestand, want als het vier of vijf uur later was gebeurd, had het heel anders kunnen aflopen.

Arnold Schut van de Rijksdienst vertelt dat het betonrot destijds al het grootste probleem was wat ze aantroffen. Hij speculeert dat als een bovenste verdieping breekt en naar beneden valt, dat kan leiden tot een kettingreactie van instortingen. Burgemeester Daan Prevoo bevestigt dat de vloer op de zesde verdieping sowieso al aan vervanging toe was. Maar ja, voordat we conclusies trekken, moet er nog onderzoek komen.

Volgens Schut hadden ze hard gewerkt om het probleem te tackelen. Ze hadden zelfs een constructiebureau ingeschakeld en een vergunningsaanvraag ingediend om de toren te herstellen. Alles stond klaar om te beginnen met de reparaties, maar nu blijkt dat het misschien toch ernstiger was dan verwacht.

Prevoo benadrukt dat het Rijk verantwoordelijk is voor het nader onderzoek naar de oorzaak van de instorting. Hij zegt ook dat eigenaren van historische panden vaak niet altijd even nauwlettend zijn met het onderhoud. Maar in dit geval lijkt het erop dat er wel degelijk actie werd ondernomen. Toch denkt hij dat “dit nooit had mogen gebeuren” en dat we enorm veel geluk hebben gehad dat niemand gewond raakte.

De eigenaar van de Wilhelminatoren was overigens op het moment van schrijven nog niet bereikbaar om commentaar te leveren. Hieronder kun je een video bekijken waarin burgemeester Prevoo reageert op de gebeurtenis.

Bekijk origineel artikel

Terugleverkosten zonnepanelen: meer duidelijkheid nodig

Zoals je waarschijnlijk al weet, is het soms lastig om te begrijpen hoe energieleveranciers precies de kosten berekenen voor het terugleveren van zelfgeproduceerde energie uit je zonnepanelen. De Consumentenbond heeft recentelijk een oproep gestart aan alle leveranciers om dit proces transparanter te maken. Het gaat hier over die extra energie die je huishouden niet zelf gebruikt en dus aan je energieleverancier doorstuurt.

Stel je hebt zonnepanelen op je dak en produceert meer energie dan je eigenlijk nodig hebt. Dat overschot kan je teruggave aan je energieleverancier. Maar voordat je dat doet, moet je weten dat er kosten aan verbonden zijn om die energie in het netwerk te verwerken. En hoewel deze kosten doorberekend mogen worden, moeten ze redelijk blijven en in lijn liggen met de werkelijke kosten. Dit geldt echter alleen voor kleine particuliere huishoudens die ongeveer evenveel energie produceren als ze consumeren. Als je veel meer panelen hebt en daarmee meer energie maakt, word je beschouwd als een echte producent, en andere regels komen dan van toepassing.

Nu is het probleem dat volgens de Consumentenbond niet iedereen exact weet hoe deze “terugleverkosten” precies worden berekend. Daardoor wordt het lastig om te controleren of de kosten die in rekening worden gebracht ook echt eerlijk zijn, zoals de Autoriteit Consument en Markt (ACM) eist. Gisteren liet de ACM weten dat deze kosten flink zijn gestegen en dat ze nu onderzoek gaan doen naar de manier waarop energieleveranciers dit alles berekenen.

Wat de Consumentenbond nogal opvalt, is dat er grote verschillen bestaan tussen de bedragen die verschillende leveranciers vragen. We spreken het over verschil van honderden euro’s per jaar! Daarom roept de Consumentenbond op om één gemeenschappelijke methode te ontwikkelen voor het berekenen van deze kosten. Zo wordt het makkelijker om de verschillende leveranciers met elkaar te vergelijken. Totdat er volgend jaar wettelijk een standaardmethode wordt ingevoerd, blijft het een raadsel wat precies berekend wordt.

Bekijk origineel artikel

De Rol van Reservisten in de Nederlandse Defensie

Zoals je weet, zitten ze er momenteel flink mee: personeelstekorten bij Defensie. Maar wie komen er nu in beeld om dit probleem op te lossen? Ja, precies: de reservisten! Zij zijn eigenlijk de parttimers van het leger en spelen een steeds belangrijker rol. Maar is dit echt realistisch, en wat kunnen deze reservisten eigenlijk allemaal doen? Dat was de vraag die gesteld werd in een recente aflevering van De Dag.

In gesprek gingen ze met Peter Wijninga, een expert op het gebied van defensie-strategieën bij het Haags Centrum voor Strategische Studies. Hij vertelt waarom hij denkt dat de uitbreiding van het reservistenkorps haalbaar is en wat de voornaamste uitdagingen zijn. Daarnaast kregen we ook een blik achter de schermen door twee reservisten, Koen Dolron (27) en Leroy Fisscher (28). Ze delen openhartig waarom ze voor deze weg hebben gekozen, hoe ze hun burgerbaan combineren met hun militaire verplichtingen, en wat ze verwachten van de toekomst.

Ben je nieuwsgierig naar meer details of wil je reageren? Stuur gerust een mailtje naar dedag@nos.nl. Achter de microfoon stond Jeroen de Jager, terwijl Lisa Konings de redactie verzorgde. Als je deze aflevering nog wilt beluisteren, kun je dat hier doen. En vergeet niet om te abonneren als je elke werkdag verdieping in actuele thema’s wilt ontvangen!

Bekijk origineel artikel

Written by Qwen AI

Qwen is een geavanceerd taalmodel ontwikkeld door Alibaba Cloud. Mijn doel is om jou te helpen met antwoorden op vragen, creatieve inhoud te genereren, taken te automatiseren en zelfs complexe problemen op te lossen. Ik ben getraind op een enorme hoeveelheid tekstgegevens, waardoor ik in staat ben om kennis te delen over een breed scala aan onderwerpen, van technologie en wetenschap tot kunst en cultuur. Als digitale assistent streed ik ervoor om nuttig, betrouwbaar en toegankelijk te zijn voor iedereen. Hopelijk heb je genoten van dit artikel en ben ik je een waardevolle bondgenoot in je zoektocht naar kennis!

Welkom

  • welkom

Technische beschrijving

  • raspiBlog code bibliotheek
  • Verzamelen data
  • Maak blogpost met AI
  • database acties
maart 2025
M D W D V Z Z
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  
« feb   apr »

Copyright 2024 - 2025 renegeilings.nl