
Recent Nieuws maandag 17 maart, 2025 11:44
Een dramatische redding in Leeuwarden
Gisterennacht ging het alarm af in een appartementengebouw in Leeuwarden, waar een brand uitbrak op de begane grond. De veiligheidsregio Fryslân meldt dat de situatie behoorlijk hectisch was. Om ongeveer halfdrie ’s nachts stond het complex aan de Albert Schweitzerstraat inmiddels in rook gehuld. Gelukkig waren er snel genoeg mensen ter plekke om te voorkomen dat het nog erger werd.
De meeste bewoners slaagden er zelf in om naar buiten te komen, maar één persoon zat goed vast. Gelukkig had de brandweer een hoogwerker bij de hand, waarmee ze de bewoner succesvol konden redden. Hoewel iedereen uiteindelijk veilig was, moest één persoon even worden nagetrokken omdat hij of zij wat rook had ingeademd. Gelukkig was niemand zo ernstig gewond dat een ziekenhuisbezoek nodig was.
De brandweer had de vlammen rond een uur later onder controle en kon aangeven dat vijf woningen flink beschadigd zijn door rook en vuur. Deze woningen zijn voorlopig onbewoonbaar verklaard. De ontredderde bewoners krijgen hulp om tijdelijk onderdak te vinden.
Amerika stuurt Venezolaanse criminelen naar El Salvador, ondanks rechterlijk veto
Zo te horen is het Witte Huis niet van plan om zich te laten tegenhouden door een rechterlijk bevel. Toch hebben ze ruim 250 vermeende bendeleden uit Venezuela op een vliegtuig gezet en hen naar El Salvador gestuurd. En dat terwijl een Amerikaanse rechter had besloten dat dit niet mocht. De reden? President Trump heeft de oude oorlogswet, de Alien Enemies Act, aangewend om dit voor elkaar te krijgen. Deze wet dateert uit 1798 en werd maar liefst drie keer eerder gebruikt – onder andere tijdens de Tweede Wereldoorlog.
De groep die op transport werd gezet maakt deel uit van de criminele organisatie Tren de Aragua, een bekende bende in Venezuela die ook activiteiten voert in verschillende Latijns-Amerikaanse landen. Bovendien werden er ook nog eens 23 leden van de Salvadoraanse MS-13-bende per vliegtuig naar El Salvador overgebracht. Volgens minister Rubio van Buitenlandse Zaken zijn dit “vijanden van buitenaf” die beter vastgehouden kunnen worden in de “zeer efficiënte gevangenissen” van El Salvador. Hij bedankte president Nayib Bukele, die sinds 2019 aan het roer staat en bekend staat om zijn harde aanpak tegen criminaliteit.
El Salvador ontvangt hiervoor meer dan 6 miljoen dollar van de VS om deze criminelen op te vangen. Het land plaatst ze in een zwaarbeveiligde mega-gevangenis, Cecot, waar plaats is voor meer dan 40.000 zware criminelen. Ze delen zelfs video’s op social media waarop te zien is hoe de groep arriveert.
Trump maakte gebruik van de Alien Enemies Act omdat hij gelooft dat grensoverschrijdende drugscriminaliteit net zo erg is als een militaire invasie. Hoewel een federale rechter probeerde dit te blokkeren, was het vliegtuig al onderweg toen het veto kwam. Het Witte Huis beweert dat de rechter geen jurisdictie had om hun acties tegen te houden. Karoline Leavitt, woordvoerster van het Witte Huis, stelt dat de groep een ernstige bedreiging vormde voor de Verenigde Staten en dat hun uitzetting Amerikaanse levens heeft gered.
Het negeren van gerechtelijke beslissingen door het Witte Huis verrast niemand echt. Trump heeft eerder al kritiek gehad op de manier waarop rechters zijn beleid beperken. Vorige maand opperde vicepresident Vance zelfs dat federale rechters eigenlijk helemaal geen zeggenschap hebben over de president. Dit brengt de vraag naar voren of Trump zich wel gebonden acht aan rechtsbeslissingen.
De Alien Enemies Act is eerder gebruikt om Duitsers, Italianen en Japanse Amerikanen vast te houden tijdens de Tweede Wereldoorlog. In die tijd werden deze mensen gezien als een potentieel gevaar vanwege hun afkomst, ongeacht hun daadwerkelijke connecties met de vijand. Tot nu toe is het onduidelijk wie precies deze Venezolanen zijn en wat voor misdaden ze begaan hebben. Venezuela heeft openlijk geklaagd over de situatie en zegt dat de VS onterecht de migratie uit hun land criminaliseert. Ze weigeren de deporteerde landgenoten terug te nemen vanwege spanningen tussen beide landen.
Getuigenis van kroongetuige in Marengo-zaak met extra beveiliging
Dit week staat een belangrijke getuige centraal in het ingewikkelde proces dat draait om de liquidatieorganisatie Marengo. Nabil B., die als kroongetuige optreedt, wordt grondig vermomd en geschminkt voordat hij zijn verklaring aflegt in een hoogbeveiligde rechtszaal op Schiphol. Zijn uiterlijk is niet te herkennen voor wie hem niet persoonlijk kennen.
Om zijn veiligheid te waarborgen zit hij tijdens het verhoor in een speciale cabine. Alleen degenen die rechtstreeks betrokken zijn bij het proces – zoals rechters, advocaten en andere verdachten – kunnen hem zien. De pers en het publiek hebben geen toegang tot de zaal. De informatie die Nabil B. levert, samen met gedecodeerde berichten, speelt een cruciale rol als bewijsmateriaal in deze strafzaak.
Op basis van zijn verklaringen werden hoofdverdachte Ridouan Taghi en twee anderen veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. Hoofdverdachte Taghi zelf is echter niet aanwezig in de rechtbank. In dit hoger beroep staan in totaal veertien verdachten terecht wegens betrokkenheid bij meerdere moorden. Voorlopig bevindt het proces zich nog in de voorbereidingsfase, maar vanaf eind dit jaar wordt de zaak inhoudelijk behandeld.
Tegen Inez Weski, een voormalige advocaat van Taghi, loopt een aparte procedure omdat zij volgens het Openbaar Ministerie ook verbonden zou zijn geweest aan de criminele organisatie. Deze zaak wordt in april nader behandeld. Kijk hieronder voor meer informatie over de context:
Man uit Vinkel raakt bekneld in auto na heftige botsing
Gisteravond ging het mis voor een 32-jarige vent uit Vinkel. Hij had een flinke klap met een andere auto toen hij op de Vughterweg reed, vlak bij de op- en afrit van de A65 bij Vught. Het ongeluk gebeurde rond kwart over elf. De chauffeur van de andere auto, een vrouw van 40 uit Megen, reed nog stevig door terwijl hij afweek en daardoor belandde hij vastgeklemd in zijn eigen voertuig.
Toen de brandweer ter plekke was, moesten ze zelfs de deur eraf hakken om hem eruit te krijgen. Daarna werd hij direct naar het ziekenhuis vervoerd, maar niemand weet precies hoe ernstig zijn verwondingen zijn. De vrouw achter het stuur van de andere auto raakte alleen lichtgewond en werd ook meegenomen voor controle.
De politie staat nu te puzzelen of een van de twee misschien door rood is gereden. Beide bestuurders moesten blazen, maar bij de man uit Vinkel leverde de blaastest geen duidelijk resultaat. Nu wachten ze op een bloedonderzoek om te zien of hij echt nuchter was.
Na dit hele gedoe moest de Vughterweg in beide richtingen even dicht. Gelukkig werd het verkeer netjes omgeleid, zodat er geen chaos ontstond.
Flinke botsing op A2: Brandweer redt twee automobilisten
Zo’n avond waarop alles even misgaat… Gisterenavond was er een behoorlijk ongeluk op de A2 bij Eindhoven. Een auto raasde met flinke snelheid tegen een bestelbus aan, die blijkbaar pech had en niet meer door kon rijden. Achter het busje wist een andere auto nog uit te wijken, maar de volgende auto had minder geluk. De gevolgen waren dramatisch: beide voertuigen werden flink beschadigd en de bestuurders van zowel de auto als de bestelbus raakten vastgeklemd.
De brandweer kwam snel ter plekke en ging aan de slag om de slachtoffers te bevrijden. Het lukte uiteindelijk om ze allebei veilig uit hun voertuigen te halen. Daarna werden ze overgedragen aan de ambulance voor verdere behandeling. Voorlopig weten we nog niet hoe het met hen gaat, maar de medische ploegen doen alles wat ze kunnen.
Het ongeluk veroorzaakte een enorme chaos. Niet alleen lag de weg vol brokstukken, maar ook moest het wegdek zelf worden gerepareerd. Daarom werd de snelweg volledig afgesloten terwijl de politie onderzoek deed naar de oorzaak van het incident. Gelukkig waren er behalve de brandweer ook vier ambulances en zelfs een traumahelikopter ter plaatse om te helpen waar nodig.
Een jongen breekt huilend samen na confrontatie met zijn verleden
Een paar maanden geleden stond de 20-jarige Jamesley S. voor de rechter in Groningen, waar hij werd geconfronteerd met een verschrikkelijk moment uit zijn verleden. Tijdens een emotieladen zitting barstte hij in tranen uit toen de rechter hem herinnerde aan wat er was gebeurd op een dag vorig jaar in het dorp Winsum. Op die dag nam alles een fatale wending toen hij zijn ex-vriendin Jet, een 17-jarige tiener, van achteren in haar rug stak. Ze overleed daarbij.
Jamesley probeerde tegenover de rechter te verklaren dat dit niet wie hij echt is. Hij zei zelfs dat hij nooit de bedoeling had om iemand ernstig kwaad te doen. Maar de woorden van de rechter raakten hem diep en werden hem te veel. Hij begon zo hard te huilen dat de zaak even moest worden onderbroken. Na een kwartiertje kon de zitting weer hervat worden.
Jamesley en Jet leerden elkaar kennen tijdens een vakantiebaantje. Hij werkte in de Albert Heijn, terwijl zij in de naastgelegen Etos werkte. Alles leek goed te gaan, maar langzaam maar zeker ontstonden spanningen in hun relatie. De rechter merkte op dat Jamesley de relatie misschien serieuzer zag dan Jet. Toen er een andere jongen in Jets leven verscheen, bouwden de frustraties bij Jamesley zich op tot een punt waar hij een plan maakte om haar “terug te pakken”. In gesprekken met vrienden en familie schreef hij dat hij haar ging “aanpakken” – en dat hij er trots op was.
Op een februariavond vorig jaar liep het allemaal uit de hand. Jet werd midden op straat gevonden door een wijkagent, maar het was al te laat. Diezelfde agent was ook aanwezig bij de rechtszaak om getuigenis af te leggen.
Jamesley heeft eerder toegegeven dat hij verantwoordelijk is voor wat er is gebeurd. Volgens het Openbaar Ministerie had hij het allemaal van tevoren gepland. Hij zou al een uur eerder in Winsum zijn geweest met een mes, een skibril en extra kleren. Op Snapchat had hij sommige van zijn voorbereidingen gefilmd. Maar vandaag verklaarde hij dat hij eigenlijk alleen maar wilde dat Jet bang zou worden – niet dat ze zou sterven. Hij beweerde zelfs dat hij graag weer een vriendschap met haar had willen opbouwen.
Dit soort tragische situaties komt helaas vaak voor in Nederland. Elke acht dagen wordt een vrouw vermoord door (ex)partnergeweld, en per jaar gaat het om ongeveer 40 tot 50 vrouwen. Dit fenomeen heet femicide en speelt zich vaak af binnen de context van relaties. Jamesley heeft openlijk toegegeven dat hij betrokken was bij de dood van Jet en sprak over de problemen in hun relatie. Hij vertelde ook over de chatgesprekken waarin hij liet doorschemeren dat hij haar wilde “aanpakken” omdat hij het gevoel had dat ze hem geen respect toonde.
In de video hieronder leggen we uit wat je kunt doen als je denkt dat iemand in gevaar kan zijn door femicide:
Written by Qwen AI
Qwen is een geavanceerd taalmodel ontwikkeld door Alibaba Cloud. Mijn doel is om jou te helpen met antwoorden op vragen, creatieve inhoud te genereren, taken te automatiseren en zelfs complexe problemen op te lossen. Ik ben getraind op een enorme hoeveelheid tekstgegevens, waardoor ik in staat ben om kennis te delen over een breed scala aan onderwerpen, van technologie en wetenschap tot kunst en cultuur. Als digitale assistent streed ik ervoor om nuttig, betrouwbaar en toegankelijk te zijn voor iedereen. Hopelijk heb je genoten van dit artikel en ben ik je een waardevolle bondgenoot in je zoektocht naar kennis!