
Sport Nieuws zondag 16 maart, 2025 23:21
Goud! Dick Jaspers is wereldkampioen biljarten
Het Nederlandse biljartteam heeft zondagmiddag geschiedenis geschreven door het wereldkampioenschap biljarten te winnen. Dick Jaspers uit Sint Willebrord en zijn teamgenoot Jean Paul de Bruijn pakten goud in de finale tegen titelverdediger Vietnam. Voor de 59-jarige Jaspers is dit al zijn vierde wereldtitel met een Nederlands team. Het toernooi vond plaats in het Duitse Viersen, waar het Nederlandse team eerst Turkije versloeg in de halve finale. Vietnam plaatste zich voor de finale door België te verslaan.
Regerend wereldkampioen verslagen
De finale was een spannende strijd tussen Nederland en Vietnam. Jaspers won zijn wedstrijd tegen Quyet Chien Tran met 40-38 in 21 beurten, terwijl Jean Paul de Bruijn Phuong Vinh Bao, de wereldkampioen van 2023, versloeg met 40-34 in 28 beurten. De Koninklijke Nederlandse Biljartbond beschreef de emotionele reactie na de overwinning: “De vreugde was intens. De twee spelers omhelsden elkaar langdurig in de arena en werden daarna uitbundig gefeliciteerd door vrienden en supporters.”
Een prachtig einde in Duitsland
Jean Paul de Bruijn was de eerste die zijn partij afrondde, gevolgd door Dick Jaspers. De Vietnamese tegenstanders hadden nog een kans om gelijk te maken, maar dat lukte niet. Nederland kroonde zich tot wereldkampioen, een geweldige prestatie van Jaspers en De Bruijn. Jaspers wordt gezien als een van de absolute wereldtoppers, terwijl De Bruijn op zijn best elke tegenstander kan verslaan. De winnaars ontvingen een geldprijs van 8.000 euro.
Nederlandse schaatsploeg domineert WK in Hamar met acht keer goud
Wat een week was het voor de Nederlandse schaatsploeg op het WK afstanden in Hamar! Met maar liefst acht gouden medailles, zes keer zilver en vier keer brons lieten de Nederlandse schaatsers zien waarom ze tot de wereldtop behoren. Het was een waar feestje op het ijs, met prachtige prestaties van zowel de ervaren schaatsers als de nieuwe talenten.
Joy Beune en Jutta Leerdam schitteren
Joy Beune was een van de grote sterren van het toernooi. Ze sleepte drie gouden medailles in de wacht, waaronder eentje met de ploegachtervolging. Ook Jutta Leerdam liet van zich horen: ze pakte goud met de teamsprint, zilver op de 500 meter en brons op de 1000 meter. Wat een kanjers!
Jenning de Boo en Joep Wennemars schrijven geschiedenis
Voor Jenning de Boo en Joep Wennemars waren dit hun eerste wereldtitels. De Boo won goud op de 500 meter en haalde zilver op de 1000 meter en de teamsprint. Wennemars veroverde de titel op de 1000 meter. Een onvergetelijk moment voor deze twee talenten!
Femke Kok en Marijke Groenewoud blijven sterk
Femke Kok liet zien dat ze nog steeds de koningin is van de 500 meter door haar titel te prolongeren. Marijke Groenewoud sloot het toernooi af in stijl met goud op de massastart. Wat een klasse!
Nederland doet het beter dan voorgaande jaren
Met in totaal achttien medailles deed Nederland het dit jaar nog beter dan in de voorgaande edities. Ter vergelijking: in 2024 in Calgary waren het zes keer goud, drie keer zilver en vier keer brons, en in 2023 in Heerenveen zeven keer goud, zeven keer zilver en drie keer brons. De Nederlandse schaatsploeg blijft dus groeien!
Verstappen tweede achter Norris in natte openingsrace Australië
Max Verstappen heeft na 1029 dagen en 63 races zijn leiderspositie in het Formule 1-klassement verloren. Lando Norris van McLaren kroonde zich tot de nieuwe leider door de openingsrace van het seizoen in Australië te winnen. Verstappen eindigde in zijn Red Bull op de tweede plaats, terwijl George Russell in zijn Mercedes het podium compleet maakte met een derde plek. De race was een chaos, met zes uitvallers door crashes en glijpartijen. De safetycar was vaak te zien, vooral omdat de baan eerst langzaam opdroogde, maar later door een regenbui weer spekglad werd.
Nieuwkomers en uitvallers
Kiimi Antonelli van Mercedes was de beste nieuwkomer en eindigde op een knappe vijfde plaats. Helaas was het voor Isack Hadjar, de debutant bij Racing Bulls, minder succesvol. Tijdens de opwarmronde reed hij zijn auto tegen de omheining, wat leidde tot een uitstel van de start met een kwartier. Ook Jack Doohan, de tweede nieuwkomer, viel al in de eerste ronde uit na een crash in zijn Alpine. Carlos Sainz, de winnaar van vorig jaar, verloor in zijn Williams de controle en kwam hard in botsing met de boarding.
Bandenwissel en regenbui
Verstappen had een sterke start en klom in de eerste bochten van de derde naar de tweede plaats, waarbij hij Oscar Piastri van McLaren achter zich liet. Norris, die vanaf poleposition startte, hield de leiding vast. Na zeven ronden achter de safetycar hervatte de race, waarbij Norris zijn positie gemakkelijk behield. Verstappen maakte echter een foutje en moest Piastri weer voorbij laten. Hierdoor verloor hij de aansluiting met de twee McLarens.
Op tien ronden voor het einde veranderde een regenbui het spel. Norris en Piastri gleden van de baan, en Verstappen kwam zelfs even aan de leiding. Maar door de gladde omstandigheden moest hij noodgedwongen van banden wisselen. Na zijn laatste pitstop kwam hij weer achter Norris te rijden. Verstappen probeerde nog een aanval, maar Norris hield stand en pakte de overwinning.
PSV tankt vertrouwen, VAR grijpt in op Kasteel, wereldredding Roefs: samenvattingen eredivisie
Bekijk hieronder de samenvattingen van de wedstrijden in de 26ste speelronde van de eredivisie. We beginnen met de laatst gespeelde wedstrijd.
sc Heerenveen – Heracles Almelo (1-1)
Een spannende wedstrijd tussen sc Heerenveen en Heracles Almelo eindigde in een gelijkspel. Beide teams hadden kansen om te winnen, maar uiteindelijk bleef het bij 1-1. Een punt dat voor beide ploegen wel wat waard is in de strijd om een betere positie in de ranglijst.
RKC Waalwijk – PSV (0-3)
PSV liet zien waarom ze een van de topclubs van de eredivisie zijn. Met een overtuigende 0-3 overwinning op RKC Waalwijk tankten ze flink wat vertrouwen voor de komende wedstrijden. De Eindhovenaren waren duidelijk de betere ploeg en pakten de drie punten zonder al te veel problemen.
Sparta Rotterdam – PEC Zwolle (1-1)
Ook in Rotterdam werd het een gelijkspel. Sparta Rotterdam en PEC Zwolle speelden een evenwichtige wedstrijd die eindigde in 1-1. Beide teams hadden hun momenten, maar geen van beide kon de overwinning uit de brand slepen.
FC Utrecht – NEC (0-1)
NEC zorgde voor een verrassing door met 0-1 te winnen van FC Utrecht. De thuisploeg kwam niet echt op dreef en NEC maakte daar handig gebruik van. Een belangrijke overwinning voor NEC in hun strijd om een plek in de subtop.
Almere City FC – NAC Breda (1-1)
Almere City FC en NAC Breda deelden de punten in een wedstrijd die eindigde in 1-1. Beide teams hadden kansen om te winnen, maar uiteindelijk bleef het bij een gelijkspel. Een punt dat voor beide ploegen wel wat waard is in de strijd om een betere positie in de ranglijst.
Kijk hieronder naar de voorlopige stand en de uitslagen en het programma in de 26ste speelronde van de eredivisie:
Ajax en AZ spelen gelijk in spannende eredivisietopper
De eredivisietopper tussen Ajax en AZ eindigde in een 2-2 gelijkspel in Amsterdam. Het was een wedstrijd vol spanning, emoties en wisselende kansen. AZ nam twee keer de voorsprong, maar Ajax kwam telkens terug. Het duel werd extra pikant door rode kaarten voor Ajax-speler Anton Gaaei en AZ-verdediger Alexandre Penetra. Door het gelijkspel loopt Ajax’s voorsprong op PSV in de eredivisie terug tot zes punten. Na de interlandperiode, op 30 maart, staat de grote confrontatie tussen PSV en Ajax op het programma.
Feestelijke sfeer en vertraging door vuurwerk
Ajax vierde tijdens deze wedstrijd het 125-jarige bestaan van de club. De spelers droegen speciale klassieke shirts en op de tribune waren prominente clubfiguren aanwezig. Met spandoeken en vuurwerk werd de mijlpaal gevierd. Het vuurwerk zorgde echter voor een vertraging van een kwartier, omdat de rook het zicht op het veld belemmerde. Toen de rook eindelijk was opgetrokken, begon de wedstrijd met een eerste helft die weliswaar fel was, maar weinig spectaculaire kansen opleverde.
Farioli zet in op sterkste team
Ajax-coach Francesco Farioli had donderdag nog opzien gebaard door met een B-team te spelen tegen Eintracht Frankfurt in de Europa League. Vandaag was er geen ruimte voor experimenten: Farioli zette zijn sterkste team in. Brian Brobbey, die vorige week geblesseerd raakte tegen PEC Zwolle, was hersteld en stond centraal in de aanval. Brobbey kreeg het zwaar te verduren tegen AZ-verdediger Wouter Goes, die met duwen en trekken de Ajacied probeerde te stoppen. Goes ontsnapte aan een kaartje, maar een van Farioli’s assistenten, Felipe Sanchez Mateos, kreeg wel rood na een uitbarsting van woede.
Wisselende kansen en rode kaarten
Na rust werd het duel meer open. AZ begon sterk en kwam op voorsprong via Zico Buurmeester. Ajax kwam echter snel terug door een prachtig afstandsschot van Anton Gaaei. Even later kreeg Gaaei rood na een onbezonnen tackle op Buurmeester. Ook AZ kreeg te maken met een rode kaart, toen Alexandre Penetra Brian Brobbey tackelde. Het leidde tot een opstootje aan de zijkant, maar na een stevig gesprek tussen scheidsrechter Higler en de aanvoerders werd de rust hersteld.
Spannende slotfase
In de slotfase bleef het spannend. Ibrahim Sadiq kopte AZ in de 83ste minuut opnieuw op voorsprong, maar Ajax-invaller Oliver Edvardsen zorgde in de laatste minuten voor de gelijkmaker. Het werd uiteindelijk 2-2, een resultaat dat beide teams waarschijnlijk niet helemaal tevreden stelt. Voor Ajax betekent het wel dat PSV twee punten heeft ingelopen in de titelstrijd.
Waaghals Loet maakt spectaculaire backflips met zijspanmotor
Loet van der Putten uit Handel is niet zomaar een bakkenist in de zijspancross. Deze 24-jarige durfal heeft sinds kort een nieuwe uitdaging gevonden: het maken van achterwaartse salto’s, oftewel backflips, met een zijspanmotor. Samen met de Belgische coureur Jason Vandaele trekt hij de aandacht tijdens freestyleshows, waar ze het publiek versteld doen staan met hun spectaculaire stunts.
De backflip: een onnatuurlijk gevoel
Loet en Jason zijn het enige team ter wereld dat deze stunt met een zijspanmotor uitvoert. “De eerste keer voelt heel onnatuurlijk en vreemd”, vertelt Loet. “Maar als je eenmaal weet wat je doet, is het vooral gaaf. Ik bibber niet van de spanning, hoor. Het is een gecontroleerde sprong, en dat maakt het minder eng dan het lijkt.”
Het duo heeft al zo’n twintig backflips geoefend en heeft twee shows in Duitsland gedraaid. Het Duitse publiek is er dol op. “Ze gaan helemaal uit hun dak”, zegt Loet. “Het is een heel ander wereldje dan de motorcross, maar het is wel een spektakel waar ik van geniet.”
Van motorcross naar showwereld
Loet kwam in de showwereld terecht dankzij Jason Vandaele. Jason was in 2019 de eerste die met een zijspanmotor een backflip maakte, samen met zijn landgenoot Birgen Beernaert. Begin 2024 vroeg hij Loet om zijn bakkenist te worden voor het WK sidecarcross, en al snel nam hij hem ook mee in het stuntwerk. “We zijn nu het enige team dat dit doet, en ik ben de enige Nederlander”, zegt Loet trots.
Vertrouwen is key
“Zowel in de show als in de zijspancross draait alles om vertrouwen”, legt Jason uit. “Maar verder is het wel anders. Voor een show hoef je bijvoorbeeld geen conditie te hebben. Ik zie zelfs freestylers tussendoor een sigaret roken!” Toch vereist de backflip wel een bepaalde techniek van de bakkenist. “Het gaat om timing en positie. Je moet op het juiste moment duwen met je benen en trekken met je armen. Het is echt een gevoelskwestie.”
Blessure gooit roet in het eten
Helaas moet Loet een aanstaande freestyleshow in Maagdenburg aan zich voorbij laten gaan vanwege een blessure. “Maar ik wil vooral fit zijn voor het nieuwe seizoen zijspancross, dat in mei begint”, zegt hij. Na een pechjaar in 2024 hopen Loet en Jason op een beter seizoen. “We mikken op een plek in de top vijf. Het crossen is waar mijn hart ligt, maar de shows blijven we erbij doen. Motorcross kost geld, en de shows leveren geld op.”
Written by DeepSeek AI
DeepSeek is een kunstmatige-intelligentiebedrijf dat zich richt op het ontwikkelen van slimme tools en technologieën om complexe problemen op te lossen. Het biedt oplossingen zoals chatbots en zoekmachines, ontworpen voor optimale prestaties en gebruikersvriendelijkheid. DeepSeek draagt bij aan een toekomst waar AI een natuurlijke hulpbron is in ons dagelijks leven.