
Sport Nieuws zaterdag 15 maart, 2025 15:39
Shorttracker Jens van ’t Wout verliest WK-brons na diskwalificatie
Shorttracker Jens van ’t Wout heeft tijdens de wereldkampioenschappen in Beijing helaas niet lang kunnen genieten van zijn bronzen medaille op de 1500 meter. De Nederlander reed een voorzichtige race en pakte twee ronden voor het einde de derde plek. Toch waren de Canadees William Dandjinou en de Belg Stijn Desmet op dat moment al te ver weg om nog in te halen. Dandjinou won goud, terwijl Desmet met het zilver naar huis ging.
Maar het feest was van korte duur voor Van ’t Wout. Hij werd gediskwalificeerd omdat hij tijdens een inhaalpoging een tegenstander zou hebben gehinderd. De jury gaf hem een penalty, waardoor hij zijn bronzen medaille kwijtraakte. Die ging uiteindelijk naar de Chinees Liu Shaoang. Daan Kos, een andere Nederlandse deelnemer, reed de B-finale en eindigde daar op de tweede plaats.
Van ’t Wout was een van de favorieten voor de titel, zeker omdat hij vorig jaar tijdens de WK in Rotterdam nog zilver pakte op dezelfde afstand. Bovendien is hij de huidige Europees kampioen op de 1500 meter. Helaas liep het deze keer anders.
Eerste prijs lonkt voor Slot bij Liverpool: Wembley ook voor Nederlanders iconisch
Voor Arne Slot, de 46-jarige coach van Liverpool, wordt het een spannende voetbalzondag. De voormalig spelmaker van PEC Zwolle, NAC en Sparta hoopt op Wembley, de bakermat van het voetbal, zijn eerste prijs te pakken als coach van Liverpool. Hoewel Slot het zelf niet hardop zegt, zou het winnen van de League Cup een mooie afleiding zijn na de teleurstellende uitschakeling in de Champions League tegen Paris Saint-Germain afgelopen week. “Die teleurstelling blijft hangen, of we nu winnen of verliezen,” zegt Slot.
Een seizoen vol hoogtepunten en teleurstellingen
Slot kwam vorige zomer als relatief onbekende naar Liverpool, maar wist al snel de harten van de fans te veroveren. Het seizoen verliep tot nu toe fantastisch: records werden verbroken en de landstitel lijkt binnen handbereik. Toch is niet alles rozengeur en maneschijn. In de FA Cup, het belangrijkere bekertoernooi van Engeland, werd Liverpool al vroeg uitgeschakeld door Plymouth Argyle, de hekkensluiter van het tweede niveau. En nu is daar ook de uitschakeling in de Champions League tegen PSG. “Als je moet worden uitgeschakeld, dan liever op deze manier tegen PSG dan tegen Plymouth,” aldus Slot.
De League Cup-finale: een kans op glorie
De finale van de League Cup is een prachtige gelegenheid voor Slot en zijn team, maar de negen resterende wedstrijden in de Premier League, waarin Liverpool vijftien punten voorsprong heeft op Arsenal, zijn minstens zo belangrijk. Voor tegenstander Newcastle United, dat al 56 jaar wacht op een grote prijs, is de finale misschien nog wel belangrijker. Maar Slot blijft nuchter: “Je mag een finale nooit voor lief nemen. In Engeland, met zoveel sterke teams, wil iedereen trofeeën winnen. Dat is een van de redenen waarom we elke dag trainen.”
Wembley: een iconisch stadion
Voor Slot wordt het zijn eerste kennismaking met Wembley. “Niet alleen voor de Engelsen is het een iconisch stadion, maar ook voor Nederlanders,” vertelt hij aan de Britse pers. “Ik herinner me nog hoe Ronald Koeman met zijn vrije trap FC Barcelona de Europacup bezorgde. En tijdens het EK van 1996 werd Nederland-Engeland hier gespeeld. Toen ik naar Engeland kwam, wist ik dat ik veel mooie stadions zou zien. Ik ben blij dat Wembley na zondag ook op mijn lijstje staat.”
Terugblik op vorig jaar
Eind februari vorig jaar stond Liverpool ook in de finale van de League Cup op Wembley. Toen was het Jürgen Klopp die de ploeg leidde, en na een zenuwslopende wedstrijd won Liverpool dankzij een rake kopbal van Virgil van Dijk in de verlenging. Slot, die toen nog trainer van Feyenoord was, keek thuis naar de finale en stuurde na afloop een berichtje naar Pepijn Lijnders, de assistent van Klopp. “Omdat ik wist wat de jeugdopleiding voor hem betekende. Het was een groot moment voor hem en de hele club.”
Nu, een jaar later, staat Slot zelf op het punt om als manager van Liverpool het heilige gras van Wembley te betreden. Een moment om naar uit te kijken!
Brons voor Xandra Velzeboer op 1000 meter tijdens WK Shorttrack
Shorttrackster Xandra Velzeboer heeft tijdens de wereldkampioenschappen in Beijing een bronzen medaille gewonnen op de 1000 meter. De 23-jarige uit Culemborg eindigde in de finale achter de Belgische Hanne Desmet, die goud pakte, en de Canadese Courtney Sarault, die met zilver naar huis ging.
Velzeboer was in 2023 nog wereldkampioen op deze afstand, maar vorig jaar miste ze de finale tijdens de WK in Rotterdam. Dit seizoen liep ze een knieblessure op, waardoor ze in januari op de Europese kampioenschappen de 500 en 1000 meter moest overslaan. Wel veroverde ze in Dresden de Europese titel op de 1500 meter. Op de 500 meter, haar favoriete afstand, is ze al twee keer wereldkampioen geworden.
Toch was ze niet helemaal tevreden met haar bronzen medaille. “Ik voelde me supergoed en had graag meer vooraan willen zitten aan het einde, zodat ik echt mee kon doen”, zei ze tegen de NOS. “Ik reed eerst op positie twee, maar belandde opeens op vier. Het veld is gewoon heel sterk. Eén moment kan alles veranderen. Ik ben blij met de medaille, maar baal ook een beetje.”
Haar zus Michelle Velzeboer kwam minder ver in het toernooi. Zij werd in de kwartfinales uitgeschakeld na een val.
Fans trots op Tilburg Trappers: “Voetballers mogen nooit meer zeuren”
De Tilburg Trappers zijn vrijdagavond begonnen aan de kwartfinale van de play-offs met een knappe 5-3 overwinning tegen Tölzer Löwen. Maar er is weinig tijd om te genieten van de zege, want dinsdag staat de volgende wedstrijd al op het programma in Bad Tölz, een reis van ruim 800 kilometer. De fans van de Tilburg Trappers zijn ontzettend trots op hun team. “Zoveel wedstrijden in zo’n korte tijd en dan nog op zo’n hoog tempo spelen, dat is echt indrukwekkend,” zegt Hans van Baest, een trouwe supporter van de club.
Hans staat bij de ingang van het IJssportcentrum Tilburg, waar hij fanartikelen verkoopt. Al vijftien jaar is hij een vaste bezoeker van de wedstrijden. “Ik ben vooral fan van het spelletje zelf. IJshockey is gewoon de mooiste teamsport ter wereld. Die jongens kunnen echt tegen een stootje en het speelschema is ontzettend zwaar. Als je dat vergelijkt met voetbal, dan mogen voetballers eigenlijk nooit meer zeuren,” lacht hij.
Duitse fan sinds tien jaar
Jochen Krause, een andere fan, komt oorspronkelijk uit Duitsland en kocht tien jaar geleden zijn eerste seizoenkaart voor de Tilburg Trappers. “Ik woon in Rijen en ging samen met een vriend een keer kijken. We waren benieuwd naar het niveau en de sfeer. Het beviel me meteen en sindsdien ben ik een trouwe supporter,” vertelt Jochen. “Er is veel respect voor de spelers. Ze spelen bijvoorbeeld vanavond, dan zondag in Duitsland en dinsdag weer hier. En dat terwijl ze semiprof zijn!”
Ambitie om kampioen te worden
Na het winnen van het kampioenschap in de Oberliga Nord, strijden de Tilburg Trappers nu in de play-offs om de algehele Oberliga-titel, het derde niveau in Duitsland. De laatste keer dat ze dit lukte was in 2018. “We willen natuurlijk kampioen worden en we zijn goed op weg,” zegt Hans. “Maar het wordt wel lastig, want in het zuiden van Duitsland zijn er clubs met een hoger budget. Toch hebben we het niveau in de Oberliga Nord flink opgekrikt. Vroeger waren die clubs kansloos, maar nu kunnen ze echt meedoen.”
Spannende wedstrijd met lichtshow
De eerste kwartfinalewedstrijd werd ingeluid met een spectaculaire lichtshow, die het publiek helemaal warm maakte voor de wedstrijd. Ondanks de vocale steun vanaf de tribunes en een groot spandoek bleef het in de eerste periode 0-0. Daarna namen de Tilburgers een 3-0 voorsprong, maar uiteindelijk werd het toch nog spannend. Pas in de laatste seconden van de derde periode viel de beslissende goal, waardoor het 5-3 werd.
Optimisme onder de fans
Ad van den Broek, een andere fan, heeft er alle vertrouwen in dat de Tilburg Trappers de finale gaan halen. “Ondanks dat andere clubs meer geld hebben, kunnen we ver komen. Een kampioenschap is misschien lastig, maar we gaan ervoor,” zegt hij. Een buurman op de tribune, helemaal gekleed in de clubkleuren, kijkt al uit naar een groot feest eind april. “We zijn al eerder kampioen geworden, dus ik weet dat ze het kunnen. Schrijf het maar op, het gaat dit seizoen weer gebeuren!”
17-jarige Mirra Andrejeva verslaat Swiatek opnieuw en bereikt finale Indian Wells
De 17-jarige Russische tennissensatie Mirra Andrejeva heeft opnieuw indruk gemaakt door Iga Swiatek, de nummer 2 van de wereld, te verslaan in de halve finale van het Indian Wells-toernooi. Met een score van 7-6 (1), 1-6, 6-3 zette ze een knappe prestatie neer en plaatste ze zich voor de finale. Daar wacht Aryna Sabalenka, de nummer 1 van de WTA-ranglijst, die in haar halve finale Madison Keys met 6-0, 6-1 overtuigend versloeg.
Andrejeva’s opmars blijft indrukwekkend
Andrejeva, die vorige maand in Dubai al geschiedenis schreef als de jongste winnares ooit van een WTA-1000-toernooi, heeft nu opnieuw bewezen dat ze een serieuze concurrent is. Door Swiatek te verslaan, voorkwam ze dat de Poolse een uniek record zou vestigen: Swiatek had bij winst de eerste vrouw kunnen worden die het Indian Wells-toernooi drie keer op rij won.
De eerste set was spannend en eindigde in een tiebreak, die Andrejeva overtuigend won. “Ik ging de tiebreak in alsof het de laatste van mijn leven was”, zei ze na de wedstrijd. “Mijn service liep goed, en ik kreeg steeds meer vertrouwen.” In de tweede set leek Swiatek de controle terug te pakken, maar in de derde set herpakte Andrejeva zich en sloot ze de match af met een sterke prestatie.
Sabalenka domineert Keys
Aan de andere kant van het net stond Aryna Sabalenka, die haar halve finale tegen Madison Keys in slechts twee sets besliste. Met een score van 6-0, 6-1 liet ze weinig ruimte voor twijfel over haar vorm. Sabalenka, die eerder dit jaar nog verloor van Keys in de finale van de Australian Open, nam deze keer duidelijk wraak. “Als ik vandaag weer had verloren, dan zou dat in mijn hoofd zijn gaan zitten”, gaf Sabalenka toe na de wedstrijd. “Ik wilde dat voorkomen en heb tactisch sterk gespeeld.”
Een spannende finale in het vooruitzicht
De finale tussen Andrejeva en Sabalenka belooft een spannende confrontatie te worden. Andrejeva, die op slechts 17-jarige leeftijd al zoveel successen boekt, staat tegenover de ervaren Sabalenka, die haar plek aan de top van de WTA-ranglijst stevig verdedigt. Wie er ook wint, het wordt een duel om niet te vergeten.
Flink prijzengeld bij The Dutch Masters: “Maar peanuts voor andere sporten”
“The Dutch Masters is uniek, de absolute wereldtop komt hier graag.” Dat zegt sportdirecteur Jeroen Dubbeldam (51) over het prestigieuze paardensportevenement dat momenteel plaatsvindt in de Brabanthallen. Het evenement, dat tot en met zondag duurt, trekt de beste ruiters ter wereld. En dat is niet alleen vanwege de sportieve uitdaging, maar ook vanwege het flinke prijzengeld. Toch valt dat bedrag in het niet bij wat er in andere sporten, zoals tennis of Formule 1, wordt verdeeld.
Prijzengeld en de Rolex Grand Slam
The Dutch Masters, ook wel bekend als Indoor Brabant, maakt deel uit van de Rolex Grand Slam. Dit zijn vier topconcoursen in Den Bosch, Aachen (Duitsland), Calgary (Canada) en Genève (Zwitserland). Voor de Rolex Grand Prix, die komende zondagmiddag wordt verreden, staat er maar liefst een miljoen euro aan prijzengeld op het spel. De winnaar mag daar ongeveer een derde van opstrijken. Harrie Smolders uit Lage Mierde, die de vorige Grand Slam in Zwitserland won, kan bij een overwinning in Den Bosch zelfs een extra bonus van 500.000 euro verdienen. Drie overwinningen op rij leveren zelfs een miljoen euro op.
Maar volgens Dubbeldam is dit bedrag nog steeds niets vergeleken met andere sporten. “Je kunt hier aardig verdienen, maar voor tennissers of Formule 1-coureurs is dit echt peanuts. En onze kosten zijn enorm hoog,” aldus de sportdirecteur.
Hard werken voor de ruiters
De ruiters werken keihard om op het hoogste niveau te presteren. “Als zondagavond het evenement is afgelopen, stapt iedereen direct in het vliegtuig of de vrachtwagen. Maandag om 7.30 uur zitten ze weer op het paard,” vertelt Dubbeldam. The Dutch Masters is een van de grootste toernooien ter wereld, met alleen de absolute wereldtop aan de start. “Net als in het tennis heb je vier grandslams, dat zijn de toernooien waar alle toppers aan meedoen. In Den Bosch zien we alleen de wereldtop.”
Nieuwe sportdirecteur met een rijke carrière
Dubbeldam heeft zelf een indrukwekkende carrière als ruiter achter de rug. Hij won onder meer de wereldtitel en een gouden medaille op de Olympische Spelen van 2000. Sinds dit jaar is hij de nieuwe sportdirecteur van The Dutch Masters, als opvolger van Frank Kemperman, die de functie 22 jaar bekleedde. “Ik werd benaderd door toernooidirecteur Marcel Hunze en ik was meteen enthousiast. Mijn ervaring in de topsport kan ik goed gebruiken in deze rol,” zegt Dubbeldam.
Kleine aanpassingen aan het programma
Dubbeldam heeft niet veel veranderd aan het sportprogramma. “Er staat al een enorm goed evenement. We willen dit niveau vasthouden,” legt hij uit. Wel heeft hij een aantal puntjes aangepast, zoals de terugkeer van de paardenwissel. “Het was elf jaar niet georganiseerd, maar ik heb erop aangedrongen om dat er weer in te brengen. En dat op donderdagavond, normaal gesproken de moeizaamste avond qua toeschouwersaantallen. Gelukkig sloeg het aan, anders was mijn start niet zo lekker geweest.”
Toekomstplannen
De komende jaren blijft Dubbeldam actief als sportdirecteur van The Dutch Masters. Maar hij sluit niet uit dat hij ooit weer als ruiter terugkeert in Den Bosch. “Ik rij nog wedstrijden en we leiden in ons bedrijf jonge paarden op. Als er een heel goed paard is, zou het theoretisch kunnen dat ik hier als ruiter weer in actie kom.”
Written by DeepSeek AI
DeepSeek is een kunstmatige-intelligentiebedrijf dat zich richt op het ontwikkelen van slimme tools en technologieën om complexe problemen op te lossen. Het biedt oplossingen zoals chatbots en zoekmachines, ontworpen voor optimale prestaties en gebruikersvriendelijkheid. DeepSeek draagt bij aan een toekomst waar AI een natuurlijke hulpbron is in ons dagelijks leven.