
Recent Nieuws zaterdag 15 maart, 2025 11:45
Een maand vol spoedoverleg, steun en schade: hoe Schoof de coalitie met horten en stoten meekrijgt
De afgelopen maand was behoorlijk turbulent voor premier Dick Schoof, vooral op het gebied van Europees en internationaal beleid. Zijn uitspraken en besluiten zorgden voor flink wat gedoe in Den Haag, zowel binnen de coalitie als met zijn collega-ministers. Wat is er precies aan de hand?
Spoedoverleg in Den Haag
Afgelopen donderdagochtend vond er een spoedoverleg plaats op de Turfmarkt in Den Haag. Premier Schoof zat daar aan tafel met de fractievoorzitters van PVV, NSC en BBB: Wilders, Omtzigt en Van der Plas. Namens de VVD was Bente Becker aanwezig, omdat VVD-fractievoorzitter Dilan Yeşilgöz in Kyiv was voor een gesprek met de Oekraïense president Zelensky. Binnen de VVD werd dit contrast gewaardeerd: Yeşilgöz praatte over Europese en Oekraïense veiligheid, terwijl in Den Haag de sfeer gespannen was.
Het overleg verliep moeizaam. PVV en BBB waren wel bereid om naar oplossingen te kijken, maar Pieter Omtzigt van NSC had duidelijk moeite met de kwestie. Voor Omtzigt, die altijd kritisch is geweest op Europese schulden en de eurozone, was dit een belangrijk dossier. Hoewel hij stevig in zijn schoenen stond, vonden sommigen hem soms “onnavolgbaar”.
De kern van het probleem? Het plan van de Europese Commissie om 800 miljard euro vrij te maken door begrotingsafspraken los te laten en nieuwe Europese leningen aan te gaan. Drie regeringspartijen – PVV, NSC en BBB – steunden een Kamermotie om hier niet aan mee te doen. Maar Schoof had in Brussel al groen licht gegeven voor de uitwerking van de plannen. Uiteindelijk kreeg Schoof toch de steun van de drie fractievoorzitters. De aangenomen Kamermotie hoefde hij niet uit te voeren, wat betekende dat hij niet gedwongen werd om in Brussel dwars te liggen.
Schade en steun voor Schoof
Hoewel Schoof steun kreeg, was er ook schade. Bij elke nieuwe Brusselse afspraak zal de vraag zijn of de premier wel rugdekking uit de coalitie heeft. Ook in andere EU-landen wordt met verbazing naar Den Haag gekeken. Het urenlange spoedberaad zette de verhoudingen in de coalitie opnieuw onder druk. Schoof had dit veel eerder moeten overleggen en afstemmen, zo klonk het ook binnen de coalitie.
Schoof loopt voor de troepen uit
Dit was niet de eerste keer dat Schoof andere politici in de coalitie en het kabinet overviel. Half februari, op de Munich Security Conference, verraste hij de pers met de mededeling dat Nederland serieus zou kijken naar het leveren van militairen voor een eventuele vredesmacht in Oekraïne. Dit terwijl andere ministers dit idee eerder hadden afgewezen. Schoofs uitspraak leidde tot discussies in het kabinet en wisselende reacties in de coalitie. BBB vond het voorbarig, terwijl PVV-leider Geert Wilders tegen was: “Nederland zit al in veel missies en we moeten ons eigen grondgebied beschermen.”
Gedoe over 3,5 miljard euro voor Oekraïne
Enkele weken later was er weer ophef over een uitspraak van Schoof. In een Kamerdebat vertelde hij dat het kabinet in 2026 Oekraïne met ongeveer 3,5 miljard euro wil steunen – ongeveer hetzelfde bedrag als de afgelopen jaren. Deze toezegging was echter in heel kleine kring voorbereid, waardoor zelfs de minister van Buitenlandse Zaken, Veldkamp, pas laat op de hoogte werd gesteld. Wilders reageerde furieus en maakte duidelijk dat hij niet op voorhand instemde met het bedrag. Ook BBB had haar twijfels.
De uitdagingen van een partijloze premier
Schoof heeft het niet makkelijk als partijloze premier. De coalitiefractievoorzitters willen een premier die hun wensen onverkort uitvoert, maar op het Europese en internationale toneel heeft Schoof een prominente rol. Hij wil zich kritisch en constructief opstellen, maar niet in een isolement belanden, zoals de Hongaarse premier Orbán. Schoof mist de internationale ervaring en invloed van zijn voorganger Mark Rutte, die in Brussel veel aanzien had.
Conclusie
Na een maand van turbulentie heeft Schoof twee concrete resultaten geboekt: er is 3,5 miljard euro voor Oekraïne geregeld en Nederland stemt – voorlopig – in met de uitwerking van het Europese investeringsplan voor defensie. Schoof neemt het voortouw, maar neemt kabinetsleden en coalitiefractievoorzitters niet altijd mee. De afstemming moet beter, zo is afgesproken, in de hoop dat dit tot minder ruzies en irritaties in het kabinet en de coalitie leidt.
Ruimtecapsule onderweg naar ISS om gestrande astronauten op te halen
De ruimtecapsule die de Amerikaanse astronauten Sunita Williams en Barry Wilmore terug naar huis moet brengen, is eindelijk opgestegen en onderweg naar het ISS. De twee ruimtevaarders zitten al sinds juni vast in het ruimtestation, nadat hun oorspronkelijke missie van iets meer dan een week flink uitliep door technische problemen met de Boeing-capsule waarmee ze zouden terugkeren.
Gelukkig is er nu een oplossing: een SpaceX-capsule die kort na middernacht (Nederlandse tijd) is gelanceerd vanaf Cape Canaveral in Florida. Aan boord van de capsule zitten vier astronauten. Twee daarvan blijven voor een langere periode op het ISS, terwijl de andere twee samen met Williams, Wilmore en nog twee astronauten die al in het ISS verbleven, terug naar de aarde vliegen.
Als alles volgens plan verloopt, komt de capsule zondagochtend (Nederlandse tijd) aan bij het ISS. De lancering stond vorige week nog op de tocht vanwege een probleem op het lanceerplatform, maar gelukkig is dat nu opgelost.
Nieuwe nachttrein van Zwolle naar Schiphol: meer keuze voor reizigers
Vannacht was het zover: de allereerste rit van de nieuwe nachttrein van Arriva tussen Zwolle en Schiphol. De trein vertrok om 01.21 uur vanuit Zwolle en kwam om 02.41 uur aan op Schiphol. Daarna ging hij weer terug, om 03.59 uur terug in Zwolle. Deze nieuwe verbinding is een langgewenste aanvulling voor reizigers, vooral voor uitgaanspubliek en mensen die naar Schiphol moeten. Sinds begin 2023 was er al een nachttrein van Groningen naar Amsterdam en Schiphol, maar nu komt daar dus een extra optie bij vanuit Zwolle. En het mooie? Deze trein rijdt ook zaterdagnacht!
Een feestelijke eerste rit
De eerste rit was een feestje op zich. Er was een dj aan boord, hapjes en drankjes werden uitgedeeld, en vooral treinliefhebbers waren aanwezig. Een van de passagiers, die de reis had gewonnen, was erg enthousiast. Ze zei: “Ik vind het geweldig. Voor mensen die naar Schiphol moeten of na een avondje uit in Amsterdam terug naar huis willen, is dit echt een uitkomst.”
Waarom is deze trein bijzonder?
Op het eerste gezicht lijkt een nieuwe nachttrein misschien niet zo speciaal, want er rijden al meer nachttreinen in Nederland. Maar deze trein is toch bijzonder, omdat Arriva over een traject rijdt dat normaal gesproken alleen voor de NS is. Het gaat hier om het hoofdrailnet, de belangrijkste spoorlijnen van Nederland. Dankzij nieuwe open-toegangregels mag Arriva nu ook over dit traject rijden, zolang ze de NS-treinen maar niet in de weg zitten. Omdat de NS ’s nachts niet langs Zwolle, Almere en Lelystad rijdt, kreeg Arriva groen licht voor deze nachttrein.
Hoe kwam deze trein tot stand?
Een woordvoerder van Arriva vertelt: “We lazen in de krant dat Almere een nachttrein wilde en dat ze de NS hadden gevraagd naar de kosten. Toen hebben wij gezegd: wij willen ook wel een voorstel doen op basis van de open-toegangregels.” En zo geschiedde.
Wat kost een kaartje?
Een ticket voor de nachttrein kost tussen de 5 en 15 euro, afhankelijk van de afstand. Dat is iets goedkoper dan de NS-prijzen overdag. Wel is er een nadeel: je kunt niet in- en uitchecken met je ov-chipkaart. Je moet vooraf een kaartje kopen via een speciale app, of in de trein zelf, maar dan betaal je wel 2,50 euro extra.
Wat betekent dit voor reizigers?
Vervoerseconoom Bert van Wee ziet de nieuwe trein als een positieve ontwikkeling. “Reizigers krijgen meer mogelijkheden om de trein te pakken op momenten dat de NS niet rijdt.” Maar hij waarschuwt ook: als dit experiment slaagt, kan het de discussie over marktwerking op het spoor aanwakkeren. “Als Arriva zegt: zie je wel, wij zijn beter dan de NS, dan kan dat leiden tot meer concurrentie. Maar dat is niet per se goed voor de reiziger, die dan vaker moet overstappen tussen verschillende vervoerders.”
Toekomstplannen van Arriva
Arriva blijft ondertussen kijken naar mogelijkheden om meer treinen te laten rijden, ook op lijnen die nu nog van de NS zijn. Zo hoopt de vervoerder bijvoorbeeld het reizigersvervoer op de spoorlijn tussen Leeuwarden en Zwolle deels over te nemen. Kortom, er komt steeds meer concurrentie op het spoor, en dat biedt reizigers meer keuze.
Inbraak bij Time Out: Duizenden euro’s aan apparatuur gestolen
Inbrekers hebben flink huisgehouden bij Time Out in Gemert. Ze sloegen vrijdagavond rond 10 uur toe en maakten binnen anderhalve minuut een slagroomtaart van de boel. De dieven gingen er met cd-spelers en een mengpaneel vandoor, samen goed voor zo’n 10.000 euro. De eigenaresse van de voormalige disco heeft de beelden van de inbraak online gezet in de hoop de daders snel te pakken te krijgen.
Op Facebook plaatste ze vrijdagavond laat een bericht waarin ze de inbrekers opriep om zich te melden mét de gestolen spullen. “Jullie staan volle bak in beeld”, schreef ze. De mannen kregen tot zaterdagochtend 9 uur de tijd om zich te melden, maar dat is helaas niet gebeurd. Zaterdag zijn de beelden online gezet, op advies van de politie, zo staat op Facebook. De eigenaresse wil verder geen details delen over de zaak.
Time Out, een evenementenlocatie in Gemert met ruimte voor 5.000 mensen, was vroeger de grootste discotheek van Nederland. De club werd in 2005 en 2014 zelfs uitgeroepen tot de beste discotheek van het land.
Influencer biedt excuses aan na ophef over oppakken wombat in Australië
De Amerikaanse influencer Sam Jones heeft haar excuses aangeboden voor het oppakken van een jonge wombat tijdens haar vakantie in Australië. De beelden die ze online deelde, zorgden voor veel ophef. Gisteren vertrok ze snel uit het land, maar op Instagram geeft ze nu een uitgebreide uitleg over wat er precies gebeurde.
Wat gebeurde er?
Jones, die online ook bekend staat als Samantha Strable, kwam tijdens haar reis een jonge wombat tegen langs de kant van de weg. Ze besloot het dier op te pakken en deelde daar later een video van op sociale media. Dat bleek niet zo’n goed idee, want wombats zijn een beschermde diersoort in Australië. Door het jong bij zijn moeder weg te halen, loop je het risico dat de moeder het jong niet meer accepteert.
“Ik was bang dat hij was aangereden”
In een verklaring op Instagram legt Jones uit waarom ze de wombat oppakte. Ze zegt dat ze dacht dat het dier was aangereden en dat ze bang was voor zijn veiligheid. “Ik rende weg met hem omdat ik dacht dat de moeder zou aanvallen,” schrijft ze. Volgens haar heeft ze de wombat daarna snel teruggebracht naar zijn moeder en gewacht tot ze samen verder gingen.
“Ik heb spijt, maar deed het niet voor de likes”
Jones geeft toe dat ze de situatie niet goed heeft aangepakt. “Ik heb hier lang over nagedacht en realiseer me nu dat ik dit beter had kunnen doen,” schrijft ze. Ze benadrukt dat het haar niet ging om likes of aandacht. “Het filmpje was niet in scène gezet. Ik heb hiervan geleerd en heb diepe spijt van wat mijn acties hebben veroorzaakt.”
Reacties uit Australië
De actie van Jones zorgde voor veel kritiek, niet alleen van social media-gebruikers, maar ook van de Australische premier. Hij noemde haar gedrag “schandalig” en maakte een sarcastische opmerking over wat er zou gebeuren als ze een jonge krokodil bij zijn moeder weg zou halen. De Australische regering dreigde zelfs haar visum in te trekken, maar Jones vertrok gisteren vrijwillig uit het land. De minister van Binnenlandse Zaken reageerde opgelucht: “Dit is een geweldig moment voor elke wombat in Australië. Ik kan niet wachten tot ze weg is, en ik denk niet dat ze ooit nog terug zal komen.”
Written by DeepSeek AI
DeepSeek is een kunstmatige-intelligentiebedrijf dat zich richt op het ontwikkelen van slimme tools en technologieën om complexe problemen op te lossen. Het biedt oplossingen zoals chatbots en zoekmachines, ontworpen voor optimale prestaties en gebruikersvriendelijkheid. DeepSeek draagt bij aan een toekomst waar AI een natuurlijke hulpbron is in ons dagelijks leven.