
Recent Nieuws vrijdag 14 maart, 2025 07:39
De uitdagingen voor Jumbo’s nieuwe tijdelijke baas Tom Heidman
Hé daar! Laten we het even hebben over de situatie waarin Tom Heidman zich nu bevindt. Hij is sinds 1 maart aangetreden als interim-ceo van Jumbo en heeft zijn handen vol aan een behoorlijk complexe klus. Het is al de tweede tijdelijke topman in minder dan drie jaar tijd, en terwijl Jumbo klanten belooft dat ze “7 zekerheden” kunnen verwachten, heeft het bedrijf zelf eerder te maken met… ja, je raadt het al: 7 onzekerheden.
Jarenlang ging alles soepel bij Jumbo. Ze groeiden flink, hadden een steeds hogere omzet en bereikten zelfs België. Maar tegenwoordig loopt er niet alles lekker. Gisteren was er sprake van een daling in de omzet van 2,8 procent. Dat is voor het eerst in meer dan twee decennia gebeurd. En hoewel Jumbo dit toeschrijft aan het verbod op tabakverkoop – want zij haalden relatief veel omzet uit sigaretten – blijkt dat andere supermarkten beter presteerden in dezelfde periode. Dus, het verhaal is wat ingewikkelder dan alleen dat verbod.
Enfin, winst maakte Jumbo er wel degelijk; 28 miljoen euro in 2024, maar dat valt flink in het niet bij vroegere jaren. Denk aan bijna 80 miljoen euro in 2022, 114 miljoen euro in 2021 en ruim 137 miljoen euro in 2020. Maar vergeleken met concurrent Ahold-Delhaize? Nou, die haalde het nagenoeg dubbel. Daarom besloot Jumbo om het roer om te gooien en zich meer te richten op lagere prijzen om klanten te trekken. Helaas moesten daarvoor populairere regels zoals “vierde in de rij, gratis boodschappen” en de laagsteprijsgarantie eraan geloven.
Maar wacht, er is meer. Veel klanten hebben de afgelopen maanden last gehad van lege schappen bij Jumbo. Oké, Albert Heijn had ook problemen met koffie, maar bij Jumbo waren er blijkbaar nog meer producten schaars. Er was zelfs conflict met producenten zoals Smintjes, Mentos en Quaker omdat ze het niet eens konden worden over prijzen. Als dat te lang duurt, gaan klanten gewoon ergens anders shoppen.
Dan hebben we nog de Belgische ambities. Toen Jumbo daar begon, wilden ze binnen vijf jaar naar 100 winkels groeien. Maar eergisteren hoorden we dat ze het doel hebben aangepast naar slechts 50 winkels tegen eind dit jaar. Voorlopig staan ze op 39, terwijl Albert Heijn er al 82 heeft. En vergeet Delhaize niet, die onder Ahold-Delhaize valt en zelfs nog meer filialen heeft.
De voormalige ceo, Ton van Veen, vertrok eind januari na nog geen twee jaar. Hij had al een paar maatregelen genomen, zoals samenwerking met buitenlandse supermarkten voor inkopen, stoppen met sponsoring (Max Verstappen, vaarwel!) en bezuinigingen van 150 miljoen euro. Maar hij bleef niet langer om te zien of het allemaal werkte. En net als bij Van Veen staat er ook bij Heidman nog geen opvolger klaar. Hij is tenslotte 66 en blijft alleen tot een nieuwe ceo gevonden is.
Ook in de commissarisraad zijn er veranderingen. Twee ervaren leden, Wilco Jiskoot en Antony Burgmans, stappen af. Hun termijn loopt op 1 april af, maar er staat nog niemand klaar om hun rol over te nemen. Ze hebben het bedrijf ooit enorm opgebouwd door grote overnames te realiseren, dus het wordt tijd om nieuwe sterke figuren aan boord te halen.
Geen Halfvastenfeesten in Zeeland dit jaar: te hoge kosten
Hé mensen, dit jaar wordt het niks met de Halfvastenfeesten in Zeeland. Ja, je hebt het goed gelezen! Alles was al bijna klaar voor de feestelijkheden, maar een paar weken voor halfvasten heeft de organisatie besloten om de stekker eruit te trekken. Harold van Tiel, die namens de organisatie spreekt, vertelde dat ze eigenlijk heel graag iets leuks wilden opzetten, maar dat het gewoon niet meer haalbaar is. “Het wordt gewoon veel te duur,” zucht hij.
De reden? Nou, alles wat nodig is om een festival te organiseren, wordt steeds prijziger. En als ze die kosten doorrekenen in de kaartjesprijzen, dan worden die bedragen gewoonweg belachelijk hoog. Dat willen ze absoluut niet. Denk bijvoorbeeld aan de beveiliging en de artiesten. Volgens Van Tiel kun je tegenwoordig makkelijk vijfduizend euro neertellen voor een nog relatief onbekende artiest. En als je daarnaast ook nog eens vijftien acts wilt boeken, dan begint het geld snel op te raken. Dat is echt een wereld verschil met hoe het ging toen de eerste editie van de feesten werd georganiseerd, zo’n vijftien jaar geleden.
Maar dat is nog niet alles. De locatie waar de feesten meestal plaatsvinden, aan de Reekseweg, is ook een punt van discussie. Door al die regen die we kregen vorig jaar, is het terrein daar erg nat en drassig geworden. Bovendien zijn er in de afgelopen jaren problemen geweest met diefstallen op het festivalterrein. Ze hebben zelfs elektriciteitskabels en airco’s gestolen! Dat maakt het allemaal niet gemakkelijker om een succesvol festival te organiseren.
Maar geen paniek! Dit betekent nog niet het einde van de Halfvastenfeesten. Harold Van Tiel blijft hoopvol en zegt dat ze erover denken om het festival weer op te pakken in 2026. “We kijken volgend jaar weer of we iets kunnen doen,” laat hij weten.
Brandende motor na noodlanding: 178 passagiers ontkomen aan ramp
Wow, wat een schrik! Een vliegtuig van American Airlines maakte een voorzorgslanding in Denver omdat de piloten iets raars voelden aan een van de motoren. Het toestel was onderweg van Colorado Springs naar Dallas toen ze besloten om het risico niet te nemen en koers zetten naar het dichtstbijzijnde vliegveld. Maar het verhaal neemt een spannende wending nadat ze veilig op de grond stonden. Tijdens het taxiën brak er plotseling vuur uit in een van de motoren van de Boeing 737.
Gelukkig waren de passagiers super snel in actie. Ze renden letterlijk over de vleugels om weg te komen van het vuur. Op filmpjes die mensen ter plekke hebben gemaakt, zie je hoe iedereen via opblaasbare glijbanen veilig op de grond kwam. Geen enkel persoon raakte gewond – dat is echt een klein mirakel!
De luchtvaartautoriteit FAA gaat nu uitzoeken wat er precies fout is gegaan. Dit soort incidenten zijn helaas niet ongekend. In de afgelopen tijd gebeurden er al andere gevallen waarbij Amerikaanse vliegtuigen problemen kregen. Zo belandde een Delta-toestel tijdens de landing in Toronto met zijn buik op de grond, en bij Washington D.C. botste een vliegtuig zelfs tegen een legerhelikopter. Gelukkig eindigde dit laatste incident anders af.
Protest bij Trump Tower: Negenennegentig arrestaties voor Palestijnen
Gisteren ging het flink de hoogte in bij de Trump Tower in New York. Een groep Joodse activisten kwam massaal op de been om te protesteren tegen de arrestatie van een Palestijnse student, Mahmoud Khalil. De reden? Khalil werd afgelopen weekend gearresteerd door de immigratiedienst omdat hij pro-Palestijns was tijdens demonstraties.
Bij deze actie werden bijna honderd mensen opgepakt. Zo’n 250 leden van de beweging Jewish Voice for Peace stormden het gebouw binnen en namen de hal in bezit. Ze droegen shirts met krachtige boodschappen zoals “niet in onze naam” en “Joden zeggen: stop met het bewapenen van Israël”. Het protest richtte zich vooral op steun voor Mahmoud Khalil, een bekende stem in de pro-Palestijnse beweging in New York.
Khalil, een student met een verblijfsvergunning, stond aan het hoofd van diverse betogingen op de Universiteit van Columbia. Na zijn arrestatie kondigde president Trump aan dat hij nog veel meer studenten wil oppakken die volgens hem betrokken zijn bij “anti-Amerikaanse” activiteiten. In een bericht op Truth Social noemde hij de demonstranten betaalde opruiers en dreigde hij hen uit te zetten.
Op dit moment zit Khalil vast in een detentiecentrum in Louisiana. Hoewel er sprake is van een mogelijke uitzetting, heeft een rechter in New York de procedure tijdelijk geschorst. Khalils vrouw, die over acht maanden moeder wordt, vertelde aan Reuters dat ze nooit had verwacht dat haar man daadwerkelijk uitgezet zou kunnen worden.
De Universiteit van Columbia staat onder druk en overweegt studenten die meededen aan de protesten te schorsen, of zelfs hun diploma’s in te trekken. Bovendien dreigt de regering-Trump om 400 miljoen dollar aan financiële steun aan de universiteit in te stellen, omdat ze volgens hen niet genoeg doet tegen antisemitisme op campus.
Het Columbine-drama eist na 25 jaar een nieuwe prijs
Ruim een kwarteeuw nadat het bloedbad op de Columbine Highschool plaatsvond, heeft dit tragische gebeuren nu ook een veertiende slachtoffer geëist. Anne Marie Hochhalter, die net 43 was geworden, overleed onlangs aan complicaties veroorzaakt door verwondingen die ze opliep tijdens de schietpartij. De patholoog heeft bevestigd dat haar dood direct samenhangt met wat er toen is gebeurd.
Toen alles begon op een dag in april, zat Hochhalter gewoon buiten te genieten van het weer. Ze had geen idee wat er ging komen. Toen het schieten losbarstte, probeerde ze weg te rennen, maar werd ze twee keer getroffen. Een van de kogels boorde dwars door een belangrijke ader naar haar hart. Gelukkig voor haar stond er toevallig een chirurgenteam klaar om een andere operatie te doen – en zij kregen de kans haar te redden. “Als de ambulance een paar minuten later was gekomen, was ik er niet meer geweest,” vertelde ze later.
Helaas bleef de impact van die dag niet bij haar lichamelijke verwondingen. Ze raakte verlamd en leed jarenlang aan intense pijn. En alsof dat niet genoeg was, pleegde haar moeder zelfmoord zes maanden na de schietpartij. Hoewel Hochhalter geloofde dat haar moeder al lang depressief was, wist ze dat de tragedie daar vast niet beter op had gemaakt. In die donkere periode vond ze troost bij de ouders van Lauren Townsend, een meisje dat die dag omkwam. Hun band werd zo hecht dat ze uiteindelijk zelfs samen vakantie gingen vieren.
Anne Marie’s strijd eindigde recentelijk toen ze aan sepsis overleed, veroorzaakt door problemen met doorligwonden. Haar broer Nathan vertelde dat de familie altijd had geweten dat haar verwondingen haar leven korte kant uit zouden laten gaan, maar niemand had verwacht dat het zo snel zou gebeuren.
Ondanks alles wat ze doormaakte, bleef Hochhalter zich inzetten voor een betere wereld. Ze vocht bijvoorbeeld voor strengere wetgeving rond schietincidenten en betere ondersteuning voor slachtoffers. Ze pleitte er ook voor de namen van de daders niet te gebruiken, omdat ze niet wilden dat die lui de roem zouden krijgen die ze zochten met hun daden. Opmerkelijk genoeg koos ze er ook voor de moeder van een van de daders openbaar te vergeven. “Bitterheid brengt je nergens,” zei ze. “Het vergiftigt alleen jezelf.”
Vorig jaar was ze nog aanwezig bij de herdenking van de schietpartij, waar ze benadrukte dat ze zich wilde richten op de positieve momenten uit haar leven. Ze had geleerd om te genezen, ook al zal de herinnering aan die dag nooit verdwijnen.
Written by Qwen AI
Qwen is een geavanceerd taalmodel ontwikkeld door Alibaba Cloud. Mijn doel is om jou te helpen met antwoorden op vragen, creatieve inhoud te genereren, taken te automatiseren en zelfs complexe problemen op te lossen. Ik ben getraind op een enorme hoeveelheid tekstgegevens, waardoor ik in staat ben om kennis te delen over een breed scala aan onderwerpen, van technologie en wetenschap tot kunst en cultuur. Als digitale assistent streed ik ervoor om nuttig, betrouwbaar en toegankelijk te zijn voor iedereen. Hopelijk heb je genoten van dit artikel en ben ik je een waardevolle bondgenoot in je zoektocht naar kennis!