Skip to content

Menu

  • database acties
  • Maak blogpost met AI
  • raspiBlog code bibliotheek
  • Verzamelen data
  • welkom

Copyright 2024 - 2025 renegeilings.nl

Geschreven Door DeepSeek AI

Recent Nieuws donderdag 13 maart, 2025 11:48

Article

Triodos Bank in het rood door schikking met gedupeerde beleggers

Triodos Bank heeft vorig jaar een verlies geleden van 3 miljoen euro, terwijl ze een jaar eerder nog een nettowinst van ruim 77 miljoen euro boekten. Dit verlies is vooral te wijten aan een schikking van 101 miljoen euro met ontevreden certificaathouders. Dit blijkt uit de financiële resultaten over 2024, die Triodos vanochtend heeft gepresenteerd. De bank, die bekend staat om haar duurzame profiel, hoopt met deze schikking juridische stappen te voorkomen.

De overeenkomst met de certificaathouders werd eerder dit jaar gesloten. Volgens de Stichting Certificaathouders Triodos Bank (SCTB) krijgen de houders van de alternatieve aandelen meer zeggenschap en een tegemoetkoming van 10 euro per certificaat. Dit komt omdat de certificaten de afgelopen jaren slecht verhandelbaar waren. Triodos gaf eerder al toe dat de handel in deze certificaten beter moest. Tijdens de coronapandemie lag de handel zelfs tijdelijk stil, omdat veel beleggers hun certificaten wilden verkopen. In 2023 werd de handel hervat, maar tegen een veel lagere koers.

De bank verwacht dat de schikking eind maart beschikbaar zal zijn voor acceptatie. Om de handel in certificaten te verbeteren, kondigde Triodos vorig jaar een beursgang aan. Naar verwachting krijgen de certificaten dit jaar een beursnotering. “De voorbereidingen verlopen goed en de definitieve datum wordt later vastgesteld”, aldus een woordvoerder.

Exclusief de voorziening voor het schikkingsvoorstel bedroeg de winst van Triodos 71,9 miljoen euro. Toch verwacht de bank dat de winstmarge dit jaar onder druk komt te staan door lagere rentes en hogere loonkosten.

Bekijk origineel artikel

Kijkje achter de schermen bij een streng beveiligde legale wietkwekerij

Over een kleine maand gaat het wietexperiment van start in Nederland. In experimentgemeenten zoals Breda en Tilburg mag dan alleen nog legale cannabis in de coffeeshops liggen. Maar waar komt die legale wiet eigenlijk vandaan? Omroep Brabant nam een kijkje bij Hollandse Hoogtes, een van de tien legale kwekerijen die aan dit experiment meedoen.

Een goed beveiligd pand

De kwekerij, gevestigd in Bemmel, is omgeven door een flink hekwerk en beveiligd met camera’s. Voordat we naar binnen mogen, worden onze identiteitskaarten gecontroleerd en ingenomen. Die krijgen we pas na de rondleiding terug. Waarom zo streng? Volgens kwaliteitsmanager Peter Prijs is dit vooral om criminaliteit te voorkomen. “Dit is nieuw voor iedereen: de gemeente, de politie en voor ons. We nemen het zekere voor het onzekere.”

Binnen in het pand ligt een waardevolle buit voor criminelen: honderden kilo’s legale wiet. Maar voordat we de planten mogen zien, moeten we eerst een speciaal beschermend pak aantrekken. “Zo voorkomen we dat er pollen of schimmels van onze kleding op de planten terechtkomen,” legt Peter uit.

Geen ouderwetse wietgeur

In de eerste ruimte worden we verrast door een mengeling van citrus- en koekjesgeur. “Dit is niet de typische wietgeur die je kent,” zegt Peter. “Wat je ruikt, zijn de terpenen. Dat zijn de stoffen die de smaak en geur van de plant bepalen.”

Hoe begint het kweken van legale wiet?

Het begint allemaal met de zogenaamde moederplanten. “Toen we net begonnen, kregen we twee weken de tijd om onze planten binnen te halen. We mochten maximaal 1000 moederplanten hebben,” vertelt Peter. Het was een uitdaging om deze planten te vinden, want officieel is het nog steeds illegaal. Maar zodra de planten in het pand stonden, waren ze legaal en kon het kweekproces beginnen.

In de teeltruimte hangen ventilatiebuizen die een hard geluid maken. “We hebben hier volledige controle over het klimaat. We kunnen de verlichting instellen zoals we willen: welke kleur, welke lichtsterkte. Alles is precies afgestemd,” legt Peter uit.

Van stekje tot joint: een proces van zeven maanden

We vervolgen de rondleiding naar de stekruimte, waar medewerkers met harde muziek meezingen. Hier worden stekjes van de moederplanten afgesneden. Als de stekjes groot genoeg zijn, gaan ze door naar de bloeicellen, waar ze verder uitgroeien. Eenmaal volgroeid, worden de planten afgeknipt en in droogrekken gehangen. Het hele proces, van stekje tot joint, duurt ongeveer zeven maanden.

Bij Hollandse Hoogtes werken zo’n 130 mensen. “Het is soms uitdagend om de juiste mensen te vinden,” zegt Peter. “Maar het mooie is dat we nu legaal kunnen samenwerken met bijvoorbeeld de Universiteit Wageningen, waar studenten plantkunde of cannabisgerelateerde vakken volgen.”

Kwaliteitscontrole: een jointje roken voor het werk

Bij de planten staan bordjes met de soorten, maar een echte kenner heeft die niet nodig. “Die ruikt het gewoon,” zegt Peter. Om de kwaliteit van de cannabis te controleren, moeten personeelsleden zelf een jointje roken. “Dat klinkt grappig, maar het is heel serieus,” benadrukt Peter. “Het gaat erom te vergelijken of de smaak en geur consistent zijn met eerdere batches.”

Het is niet zo dat er op vrijdagmiddag een jointje wordt gerookt in plaats van een borrel. “Er zijn maar een paar experts die dit doen, en alleen voor zakelijke doeleinden. Ze zorgen er ook voor dat ze daarna niet achter het stuur kruipen,” legt Peter uit.

Na afloop: hoe leg je thuis uit dat je naar wiet ruikt?

Na de rondleiding krijgen we onze identiteitskaarten terug. Eenmaal in de auto realiseren we ons dat we nog steeds naar wiet ruiken. Hoe gaan we dat thuis uitleggen? Vanwege de veiligheid mochten we tijdens het bezoek geen foto’s of video’s maken.

Bekijk origineel artikel

Pro-Israëlische lezing in Maastricht vroegtijdig gestopt door protest

Afgelopen woensdagavond werd een lezing van de pro-Israëlische activist Rawan Osman aan de Maastricht University vroegtijdig afgebroken vanwege protesten. Dit werd bevestigd door een woordvoerder van de universiteit aan persbureau ANP, na berichtgeving van De Telegraaf. De lezing kon niet doorgaan vanwege het lawaai dat pro-Palestijnse demonstranten buiten de zaal maakten. Volgens de woordvoerder was het “kabaal” zo storend dat het geen zin had om Osman door te laten gaan.

Protesten binnen en buiten de zaal

Op beelden die te zien zijn op het Instagramaccount van het pro-Palestijnse Maastricht Encampment is te zien hoe demonstranten op de ramen bonsden. Actiegroep Free Palestine Maastricht had de lezing eerder al bestempeld als “propaganda” en riep studenten, universiteitsmedewerkers en inwoners van Maastricht op om te protesteren en de lezing te boycotten. Hoewel de pro-Palestijnse actievoerders niet bij de lezing aanwezig mochten zijn, lukte het vier van hen toch om plaats te nemen tussen het publiek. Volgens de woordvoerder maakten zij het Osman “onmogelijk om te spreken”, waarna ze het gebouw moesten verlaten.

StandWithUs en eerdere incidenten

Rawan Osman was in Maastricht op uitnodiging van de Nederlandse afdeling van StandWithUs, een pro-Israëlische organisatie die in 2001 in de VS is opgericht. De organisatie zet zich in voor steun aan Israël en het bestrijden van antisemitisme wereldwijd. Eerder deze week gaf Osman ook een lezing aan de Radboud Universiteit in Nijmegen, die eveneens werd verstoord door pro-Palestijnse demonstranten. Daar kon ze haar lezing wel afmaken, maar na afloop blokkeerden betogers haar auto. Pas na ingrijpen van beveiliging en politie kon ze wegrijden.

Bekijk origineel artikel

Legale wietkwekerijen zwaar beveiligd: ‘Het zekere voor het onzekere’

Over een kleine maand gaat het wietexperiment van start in Nederland. In experimentgemeenten zoals Breda en Tilburg mag dan alleen nog legale cannabis in de coffeeshops liggen. Maar waar komt die legale wiet eigenlijk vandaan? Omroep Brabant nam een kijkje bij een van de legale kwekerijen, Hollandse Hoogtes, gevestigd in Bemmel. Deze kwekerij is een van de tien aangewezen telers die cannabis leveren aan de coffeeshops in Breda en Tilburg.

Zwaar beveiligd pand

Rondom het pand van Hollandse Hoogtes staat een flink hekwerk met camera’s. Voordat we naar binnen mogen, worden onze identiteitskaarten gecontroleerd en ingenomen. We krijgen ze pas terug na de rondleiding. Waarom zo’n strenge beveiliging? “We willen eventuele criminaliteit vertragen. Dit is nieuw voor iedereen: de gemeente, de politie en voor ons. Dus we nemen het zekere voor het onzekere,” legt kwaliteitsmanager Peter Prijs uit. Binnen in het pand ligt een waardevolle buit voor criminelen: honderden kilo’s legale wiet.

Geen ouderwetse wietgeur

Voordat we de ruimtes met planten betreden, moeten we een speciaal beschermend pak aantrekken. “Zo voorkomen we dat er pollen of schimmels van onze kleding of lichaam op de planten terechtkomen,” vertelt Peter. In de eerste ruimte ruiken we een mengelmoes van citrus en koekjes. “Dat zijn de terpenen, de verbindingen die de smaak en geur van de plant bepalen. Het is niet de ouderwetse wietgeur,” legt hij uit.

Moederplanten en het kweekproces

Hoe begint het kweken van legale wiet? “Toen we net begonnen, kregen we twee weken de tijd om onze moederplanten binnen te halen. Dat zijn de planten waar we ons dna van hebben. We mochten maximaal 1000 moederplanten binnenhalen,” vertelt Peter. Het was een uitdaging, want het is eigenlijk illegaal om deze planten te verkrijgen. “Maar vanaf het moment dat de planten in ons pand stonden, waren ze legaal.”

In de teeltruimte hangen ventilatiebuizen die een hard geluid maken. “We hebben hier volledige controle over het klimaat, inclusief de verlichting. We kunnen de kleur en lichtsterkte precies instellen,” zegt Peter.

Van stekje tot joint

In de stekruimte worden stekjes van de moederplanten afgesneden. Als ze groot genoeg zijn, gaan ze door naar de bloeicellen. Daar groeien de planten verder uit. Na het oogsten worden ze in droogrekken gehangen. “Van stekje tot joint duurt ongeveer zeven maanden,” legt Peter uit. Bij Hollandse Hoogtes werken zo’n 130 mensen. “Het is soms lastig om de juiste mensen te vinden, maar we werken ook samen met de Universiteit van Wageningen, waar studenten plantkunde of cannabisgerelateerde vakken volgen.”

Kwaliteitscontrole: een serieuze zaak

Om de kwaliteit van de cannabis te controleren, roken medewerkers af en toe een joint. “Dat klinkt grappig, maar het is heel serieus,” benadrukt Peter. “Het gaat puur om te vergelijken of de productie consistent is. We maken een omschrijving van de smaak en geur, zodat de coffeeshops weten wat ze kunnen verwachten.” Het is geen vrijdagmiddagborrel: slechts een paar experts mogen dit doen, en ze zorgen ervoor dat ze daarna niet achter het stuur kruipen.

Na de rondleiding

Na afloop van de rondleiding krijgen we onze identiteitskaarten terug. Eenmaal in de auto beseffen we dat we nog steeds naar wiet ruiken. Hoe gaan we dat thuis uitleggen? Vanwege de veiligheid mochten we geen foto’s of video’s maken tijdens ons bezoek.

Bekijk origineel artikel

Eerste beelden van aanvaring tussen vrachtschip en tanker

Er zijn indrukwekkende beelden opgedoken van het moment waarop een vrachtschip maandagochtend voor de Engelse kust in botsing kwam met een kerosinetanker. De beelden laten niet alleen de enorme klap en de daaropvolgende explosie zien, maar ook hoe dik de mist op de Noordzee was. Het zicht was zo slecht dat het bijna onmogelijk was om iets te zien.

De video is gemaakt door een camera op een tankerschip dat in de haven van Grimsby voor anker lag. Deze beelden geven een duidelijker beeld van wat er precies gebeurde tijdens de aanvaring. De Britse autoriteiten zijn de beelden aan het onderzoeken, maar voorlopig denken ze niet dat er sprake was van opzet.

Brand gedoofd, maar nog steeds onrust

De brand op de kerosinetanker, de Stena Immaculate, is inmiddels geblust. Het schip ligt nog steeds voor anker in de Noordzee. Op het vrachtschip, de Solong, zijn echter nog steeds vlammen te zien. Eerder werd bekend dat de kapitein van het vrachtschip een 59-jarige Rus is. Hij wordt verdacht van doodslag door ernstige nalatigheid, maar is nog niet officieel aangeklaagd. Helaas is één van zijn bemanningsleden nog steeds vermist.

Het Nederlandse bedrijf Boskalis is ingeschakeld om de kerosinetanker te bergen. Het is nog onduidelijk hoe lang dit gaat duren en wat de gevolgen zijn voor de omgeving.

Bekijk origineel artikel

Herdenkingscentrum Srebrenica sluit deuren vanwege oplopende spanningen in Bosnië

De situatie in Bosnië is momenteel behoorlijk gespannen. Dit komt vooral door de politieke leider Milorad Dodik, die de regels aan zijn laars lapt en dreigt met een afscheiding van zijn regio, Republika Srpska. Hij gaat recht in tegen rechterlijke uitspraken en heeft recentelijk wetten ingevoerd die in strijd zijn met het vredesverdrag uit 1995. Door deze oplopende spanningen heeft het Srebrenica Herdenkingscentrum besloten zijn deuren te sluiten.

Angst en onzekerheid in de regio

“De afgelopen dagen waren wel een beetje angstig”, vertelt Sladan Tomić, een journalist en politiek commentator in Bosnië. “Niemand weet echt waar we aan toe zijn, en de politie en veiligheidsdiensten reageerden ook niet op onze vragen.” Hoewel de rust volgens Tomić enigszins is teruggekeerd, staat iedereen nog steeds op scherp. Het sluiten van het herdenkingscentrum in Srebrenica, dat in Republika Srpska ligt, is een duidelijk teken van de huidige onrust. De veiligheid van het personeel en bezoekers kan niet langer worden gegarandeerd, meldt de organisatie.

De geschiedenis van Srebrenica

Srebrenica is een plek met een zware geschiedenis. Tijdens de oorlog in de jaren 90 werd hier genocide gepleegd op de Bosniakken, ook wel bekend als Bosnische moslims. Tegenwoordig wonen er vooral Serven in de regio, en de huidige president van Republika Srpska, Milorad Dodik, dreigt al jaren met een afscheiding. Die dreiging is de afgelopen dagen alleen maar heviger geworden.

Dodik’s strijd tegen de rechtspraak

Dodik heeft recentelijk een gevangenisstraf van een jaar opgelegd gekregen en mag zes jaar lang geen politieke functies bekleden. Deze uitspraken negeert hij echter volledig. Hij was niet aanwezig bij de zitting en weigert ook om zich te laten verhoren. Ondertussen heeft hij nieuwe wetten ingevoerd die de landelijke rechtspraak niet langer erkennen en de politie en veiligheidsdiensten buitenspel zetten.

“Ik zie het als een laatste poging van Dodik om zich vast te klampen aan zijn macht”, zegt Šeila Akagić, een jurist en expert bij een Bosnisch-Nederlandse denktank. “Wat hij doet is in strijd met het vredesverdrag en de grondwet. De wet is heel duidelijk dat dit niet kan, maar de uitvoering is het probleem.”

Europese steun en NAVO’s rol

Vanwege de schendingen van het vredesakkoord is besloten om extra Europese militairen naar Bosnië te sturen. Zij moeten ervoor zorgen dat het vredesakkoord in stand blijft. Afgelopen maandag was ook Mark Rutte, secretaris-generaal van de NAVO, in Bosnië. Zijn bezoek stond in het teken van de rechtszaak tegen Dodik en diens reacties op de uitspraak. Rutte bevestigde de steun van de NAVO aan Bosnië en benadrukte dat alles wordt gedaan om de veiligheid en stabiliteit te bewaren.

Twijfels over de toekomst

Veel Bosniërs vragen zich af wat de beloften van Rutte waard zijn. In lokale media werd hij bevraagd over de rol van Nederlandse militairen tijdens de genocide in Srebrenica in 1995. “Dodik kan nog in beroep gaan tegen de uitspraak”, legt Akagić uit. “Maar ik denk dat hij nu een momentum zag om door te pakken.”

Internationale bondgenoten en gevolgen voor Europa

Dodik heeft bondgenoten in onder andere Hongarije, Servië en Rusland, wat de situatie in Bosnië ook voor de rest van Europa relevant maakt. “Europa moet inzien dat dit ook een serieuze dreiging voor onze veiligheid is”, zegt Akagić. “Het is daarom nu zaak om als EU daadkracht en eenheid te laten zien.”

Wat staat Dodik te wachten?

De gevangenisstraf die Dodik boven het hoofd hangt, kan hij afkopen voor ongeveer 18.000 euro. Maar het verbod op het uitoefenen van politieke functies heeft grotere gevolgen. Hiermee verliest hij niet alleen zijn macht, maar ook zijn onschendbaarheid, waardoor hij mogelijk vervolgd kan worden voor andere zaken, zoals corruptie.

“Ik zie geen andere uitweg voor Dodik dan onze landsgrenzen”, zegt Tomić. Er wordt gespeculeerd dat hij een vlucht naar Hongarije aan het voorbereiden is. “Maar je weet het maar nooit met Dodik. Hij is een goede onderhandelaar en heeft in het verleden vaker deals met Europa en Amerika gemaakt.”

Een bemoedigend teken

Ondanks de spanningen zijn er ook positieve signalen. “Het valt mij op hoeveel mensen, ook uit Republika Srpska, nu opstaan tegen deze opruiende politiek”, zegt Akagić. “Dodik trekt graag de nationalistische kaart door te zeggen dat het Servische volk in gevaar is. Maar dat is niet waar, hijzelf is in gevaar. Steeds meer mensen zien dat en dat is een bemoedigende gedachte.”

Bekijk origineel artikel

Written by DeepSeek AI

DeepSeek is een kunstmatige-intelligentiebedrijf dat zich richt op het ontwikkelen van slimme tools en technologieën om complexe problemen op te lossen. Het biedt oplossingen zoals chatbots en zoekmachines, ontworpen voor optimale prestaties en gebruikersvriendelijkheid. DeepSeek draagt bij aan een toekomst waar AI een natuurlijke hulpbron is in ons dagelijks leven.

Welkom

  • welkom

Technische beschrijving

  • raspiBlog code bibliotheek
  • Verzamelen data
  • Maak blogpost met AI
  • database acties
maart 2025
M D W D V Z Z
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  
« feb   apr »

Copyright 2024 - 2025 renegeilings.nl