
Entertainment Nieuws donderdag 13 maart, 2025 19:31
Gerri Eickhof zegt na 37 jaar vaarwel bij de NOS
Nou, dit is het moment waarop een van de bekendste gezichten van de NOS zijn laatste item maakt. Ja, ik heb het over Gerri Eickhof! Na niemands minder dan 37 lange jaren neemt deze ervaren verslaggever afscheid. Zondagavond was het zijn laatste optreden in het NOS Journaal en volgende week verschijnt zijn laatste aflevering van de YouTube-serie Rondje Binnenhof.
Gerri begon al heel vroeg bij de NOS. In 1988 stapte hij als freelancer binnen bij de buitenlandredactie. Niet lang daarna ging-ie fulltime aan de slag voor de binnenlandredactie, waar-ie zelfs chef werd. Maar uiteindelijk koos-ie toch voor wat-ie het leukst vond: gewoon verslaggever blijven. En dat heeft-ie jarenlang gedaan!
In zijn carrière heeft-ie echt van alles meegemaakt. Hij vertelt zelf dat-ie reportages maakte uit acht verschillende oorlogen op drie continenten. Soms bleef-ie daar wel een paar maanden per jaar hangen. Dat was natuurlijk niet altijd leuk werk; hij heeft meer doden gezien dan sommige begrafenisondernemers in hun hele carrière. Ook heeft-ie tien keer gevangengezeten bij persvijandige groepen of regimes – meestal maar even gelukkig. Maar één keer werd-ie zelfs ontvoerd. Dat was in 1999, in Belgrado. Een behoorlijk dieptepunt, zoals-ie zelf zegt.
Toch blijft Gerri dol op zijn werk. In zijn boek schrijft-ie dat hij niks anders had kunnen bedenken wat zo leuk is. “En hoewel we tegenwoordig als journalisten regelmatig worden uitgescholden, zou ik met niemand willen ruilen,” zegt-ie. Dat vind ik best mooi, hè?
Maar wat maakt Gerri nou eigenlijk zo uniek? Nou, zijn stijl natuurlijk! Wie herinnert zich nog niet zijn rap over camping-wc’s in 2020? Of die kritische bijdrage nadat Marco van Basten bij Ajax ontslag nam? En laten we het niet vergeten: zijn winteritems met die beroemde bontmuts met flappen leverden ook veel hilarische reacties op sociale media.
Dus, tot ziens Gerri, en bedankt voor al die jaren vol interessante verhalen!
De Impact van AI op Nederlandse Muzikanten
Hey, heb je al gehoord over die nieuwe ontwikkelingen in de wereld van kunstmatige intelligentie (AI) en hoe dat invloed heeft op Nederlandse artiesten? Het blijkt dat sommige bekende stemmen uit Nederland te herkennen zijn in muziek die volledig is samengesteld door AI. Ja, je leest het goed: programma’s zoals Udio, Riffusion en Sonauto hebben muziek gemaakt waarin zangstijlen lijken op die van Jan Smit, Trijntje Oosterhuis en zelfs Herman van Veen. Matties Grooten, een enthousiaste maker van dit experiment, vertelde dat hij deze software heeft gebruikt om een nummer samen te stellen dat duidelijk gelijkenissen vertoont met Nederlandse artiesten.
Grooten en zijn team van manglemoose wilden laten zien dat AI-bedrijven mogelijk “over de rug van artiesten” werken door stemmen te kopiëren zonder toestemming. Ze vroegen de software om composities te genereren die qua stijl en techniek lijken op Nederlandse artiesten, en daarna werden de beste resultaten samengevoegd tot één nummer. Jeroen Schutijser, een verslaggever, ging langs om dit bijzondere experiment te beluisteren.
Met de opkomst van AI-muziek is er ook discussie ontstaan over auteursrecht. Veel creatieve professionals beweren dat AI-bedrijven auteursrechtelijk beschermd materiaal gebruiken zonder toestemming. In Nederland zijn er echter nog geen rechtszaken tussen artiesten en deze bedrijven. Toch zegt de NOS dat Ramses Shaffy’s stichting, evenals Herman van Veen en Youp van ’t Hek, bevestigden dat ze geen toestemming hebben gegeven om hun stemmen te gebruiken. Overige artiesten lieten het daarbij.
De reden dat er geen rechtszaken zijn, ligt onder meer aan de moeilijkheid om te bewijzen dat een AI-nummer gebaseerd is op bestaand werk. Grooten denkt daar anders over. Hij zegt dat zijn nummer duidelijke sporen van Nederlandse artiesten bevat, wat volgens hem aantoont dat AI wordt getraind op hun werk. “Het voelt niet eerlijk dat je stem wordt gebruikt voor AI-systemen zonder dat je daar iets voor terugkrijgt,” aldus Grooten.
Stichting Brein, een organisatie die de muziekindustrie vertegenwoordigt, is het hiermee eens. Bastiaan van Ramshorst, directeur van Brein, zegt dat dit soort praktijken schadelijk zijn voor artiesten. “Stemmen zijn heel herkenbaar, dus als een AI-nummer erg op hen lijkt, kan het publiek denken dat het echt van hen afkomstig is.” Dit kan negatieve gevolgen hebben voor de reputatie van artiesten, vooral als de kwaliteit van de AI-muziek niet optimaal is.
Als artiesten willen voorkomen dat hun stem in AI-programma’s verschijnt, kunnen ze zich niet beroepen op het auteursrecht. Hoogleraar Dirk Visser legt uit dat hoewel teksten en compositie beschermd zijn, een stem zelf niet valt onder dit recht. In plaats daarvan kunnen artiesten de privacywet gebruiken, omdat een stem een persoonsgegeven is. “Als een AI-stem veel op jou lijkt, zal een rechter waarschijnlijk zeggen dat dit onrechtmatig is,” aldus Visser.
Tot nu toe is er geen Nederlandse artiest die tegen deze techbedrijven in actie is gekomen, maar dat komt doordat het een ingewikkelde zaak is. “Je hebt diepe zakken en lef nodig om tegen grote techbedrijven te procederen,” zegt Visser. Gelukkig lijkt het erop dat er nog geen commerciële tracks met nepstemmen van Nederlandse artiesten zijn uitgebracht, zoals wel is gebeurd met Drake en The Weeknd.
Het einde van een era: Donatella Versace treedt terug als creatief leider
Nou, dit is echt een groot moment in de wereld van de mode. Donatella Versace heeft besloten om niet langer het creatieve roer bij het legendarische Versace-merk in handen te hebben. Vanaf nu wordt haar rol minder operationeel en meer gericht op het vertegenwoordigen van het merk. Ze gaat chief brand ambassador worden, wat inhoudt dat ze nog steeds een belangrijke figuur blijft, maar niet meer de hoofdverantwoordelijke is voor alle nieuwe collecties. Dit is de eerste keer sinds 1978, het jaar waarin het bedrijf werd opgericht door haar broer Gianni Versace, dat er geen Versace-familieleden meer aan het hoofd staan van de creatieve processen.
Gianni was de grote ster achter Versace, maar Donatella speelde vanaf het begin al een cruciale rol. Ze zorgde ervoor dat het merk uitgroeide tot wat het vandaag de dag is. Toen Gianni in 1997 tragisch vermoord werd, nam Donatella het volle creatieve bewind over. Ze heeft het er nooit omheen gedraaid dat het voortzetten van de visie van haar broer haar grootste motivatie was. In een persoonlijke reactie spreekt ze over hoe vereerd ze zich voelt om zijn nalatenschap voort te zetten. “Hij was een genie,” zegt ze, “maar ik hoop dat ik een klein stukje van zijn passie en vasthoudendheid heb overgenomen.” Hoewel ze haar functie opgeeft, belooft ze dat Versace altijd een deel van haar zal blijven. “Het zit in mijn DNA en mijn hart.”
Zeven jaar geleden verkocht de familie het merendeel van hun aandelen in Versace aan Capri Holdings, een Amerikaans bedrijf dat ook andere bekende modemerken zoals Michael Kors en Jimmy Choo onder zijn hoede heeft. Ze hebben destijds ruim 1,8 miljard euro voor het merk betaald. De rol van Donatella (69) wordt overgenomen door Dario Vital, een relatief jonge creatieve kracht van 41 jaar die eerder creatief directeur was bij Miu Miu, een onderdeel van de Prada Group. Er wordt gefluisterd dat de Prada Group interesse heeft om Versace op te nemen in hun eigen portfolio.
Rapper klaagt over kritiek van volgers op vastenpraktijken
Zo te horen heeft Boef het zat om steeds onder vuur te worden genomen door zijn volgers. De bekende Nederlandse rapper, die tegenwoordig in Dubai woont, kreeg te maken met critici die vonden dat hij de regels voor ramadan niet goed volgde. Sommigen beweerden zelfs dat hij het vasten te vroeg stopte of er helemaal overheen stapte. Nou, daar had Boef wat op te zeggen!
Op Instagram Stories liet hij zijn frustratie de vrije loop en legde hij uit dat het tijdsverschil tussen Dubai en Nederland een rol speelt. “Ik woon hier man, en hier gaat de zon gewoon drie uur eerder onder,” schreef hij. Hij snapte niet waarom mensen hem aan Nederlandse tijd wilden meetellen. “Moet ik nou echt wachten tot Nederland donker is? Mijn berichtenvak zit vol met mensen die me erop aanspreken, terwijl ik hier gewoon mijn ding doe,” ging hij verder.
Grappig genoeg begon Boef zijn reactie nog met de bedoeling om het rustig aan te doen en geen krachttermen te gebruiken tijdens ramadan. Maar na een paar zinnen kon-ie het niet meer houden: “Zijn jullie soms ezels of hebben jullie gewoon zo’n honger dat je niks beters te doen hebt?”
Boef vertrok naar Dubai ongeveer een jaar geleden, maar blijft regelmatig naar Nederland komen voor optredens en zakelijke activiteiten.
Wekelijks Bureau Buitenland op je scherm
Vanaf de eerste zondag van de komende maand gaat het geluid van Bureau Buitenland ook visueel worden. Ja, je hebt het goed gelezen: Tim de Wit en Sophie Derkzen brengen hun succesvolle radioprogramma nu ook naar de televisie! De wekelijkse uitzending zal te zien zijn op NPO 2 bij de VPRO, zoals donderdag werd aangekondigd.
In dit nieuwe tv-formaat nemen de twee presentatoren de kijkers mee in een diepgaande analyse van het wereldnieuws. Net als op de radio zullen er terugkerende gasten aanwezig zijn om meer duiding te verschaffen over actuele gebeurtenissen. Het programma wordt live opgenomen in het VPRO-gebouw, waar Tim en Sophie elkaar afwisselen achter de camera’s.
Maar hoor, hoor: het radioprogramma blijft gewoon bestaan! Je kunt Bureau Buitenland iedere werkdag nog steeds beluisteren op NPO Radio 1. Tim de Wit vertelt dat deze chaotische tijden een grotere behoefte creëren naar verklaringen en begrip van wat er om ons heen gebeurt. “We willen mensen helpen om door alle herrie heen te kijken en beter te begrijpen wat er speelt,” legt hij uit. Sophie Derkzen voegt eraan toe dat de nieuwe tv-versie een fantastische uitbreiding is van wat ze al doen. “Met een enthousiaste redactie en deskundige gasten proberen we elke week een beetje orde aan te brengen in de wereldwijde warboel.”
Tussen pauzes en passie: Richard Groenendijk over een noodzakelijke pauze na het verlies van Wimie Wilhelm
Stel je voor: je staat op het punt om weer volop aan de slag te gaan met een nieuw project, maar dan realiseer je je dat een belangrijk persoon uit je leven er niet meer is. Dat is precies wat Richard Groenendijk (52) de afgelopen tijd heeft meegemaakt. Na het plotselinge vertrek van zijn dierbare vriendin en regisseurbondgenoot Wimie Wilhelm, voelde hij zich toe aan een welverdiende pauze. In een openhartig gesprek met het AD onthulde hij hoe dit verlies hem heeft geraakt.
Wimie Wilhelm, die op 62-jarige leeftijd overleed vorig jaar, was niet alleen Richards creatieve partner, maar ook een echte steun in zijn leven. “Het idee om meteen door te zetten met een ander team achter me stond me gewoon niet aan,” bekent Richard. Hij had zelfs serieus overwogen om een sabbatical in te lassen, zodat hij even kon afkoelen en de tijd nam om te herstellen. Maar zoals we allemaal weten, loopt het soms anders. “Ik heb het hartstikke druk gehad, maar tegelijkertijd ook eindelijk tijd gevonden voor andere leuke dingen,” zegt hij lachend.
In plaats van een lange pauze kreeg Richard nieuwe inspiratie. Hij besloot om zich te richten op activiteiten die hem echt plezier bezorgen. Of het nu gaat om optredens bij The Passion of Patty Brard of een terugkeer naar Ranking the Stars – alles draait nu om lol maken en genieten. “Dat is een lesje dat ik van Wimie heb geleerd,” legt hij uit. “Ze liet zien dat het leven te kort is om je altijd druk te maken over andermans mening.”
Vanaf oktober staat Richard daarom trots op de planken in de musical Hairspray. Met een grote cast van 31 mensen, inclusief veel jonge talenten, is hij klaar om de show van zijn leven te brengen. “Dit is een van de leukste musicals ooit, en ik kan niet wachten om samen met al die energieke mensen op het podium te staan.”
Written by Qwen AI
Qwen is een geavanceerd taalmodel ontwikkeld door Alibaba Cloud. Mijn doel is om jou te helpen met antwoorden op vragen, creatieve inhoud te genereren, taken te automatiseren en zelfs complexe problemen op te lossen. Ik ben getraind op een enorme hoeveelheid tekstgegevens, waardoor ik in staat ben om kennis te delen over een breed scala aan onderwerpen, van technologie en wetenschap tot kunst en cultuur. Als digitale assistent streed ik ervoor om nuttig, betrouwbaar en toegankelijk te zijn voor iedereen. Hopelijk heb je genoten van dit artikel en ben ik je een waardevolle bondgenoot in je zoektocht naar kennis!