
Recent Nieuws woensdag 12 maart, 2025 21:13
Korte buien en vrij koud, vanmiddag af en toe zon
Van tijd tot tijd trekken er wat buien over het land, en af en toe kan er zelfs een beetje hagel tussen zitten. Maar geen zorgen, vanmiddag laat de zon zich ook regelmatig zien! Helaas blijft het deze week aan de frisse kant, en hoge temperaturen hoeven we niet te verwachten. Gelukkig neemt de kans op regen wel af, volgens Buienradar.
Vanmorgen: fris en af en toe een bui
Vanmorgen komen er vanaf de Noordzee een paar buien aanwaaien, vooral richting het oosten. Soms valt er zelfs wat hagel, dus houd je paraplu maar bij de hand! In het zuiden en zuidoosten is het extra fris, met temperaturen die plaatselijk onder het vriespunt duiken. In de rest van het land blijft het tussen de 2 en 5 graden. Gelukkig staat er weinig wind, behalve langs de kust, waar het wat harder kan waaien (windkracht 4).
Vanmiddag: meer zon, maar nog steeds een bui
Vanmiddag zijn er nog steeds wat buien, vooral in het westen en later ook in het midden van het land. Maar het goede nieuws is dat de zon vaker doorbreekt dan vanmorgen, dus af en toe is het best aangenaam buiten. De temperatuur komt uit op zo’n 8 of 9 graden, en de wind blijft zwak tot matig.
Vanavond en nacht: opklaringen en afkoeling
Vanavond zijn er vooral in het zuidoosten nog wat buien, en later op de avond neemt langs de kust de kans op een bui weer toe. In de nacht blijft het in het westen nog wat onrustig met een enkele bui, maar verder wordt het droog. Wel kunnen er mistbanken ontstaan. Het wordt koud: in het zuidoosten en oosten daalt de temperatuur naar -1 of -2 graden, terwijl het aan de kust rond de 5 graden blijft. Gelukkig is het een rustige nacht met weinig wind.
Morgen: mist en frisse buien
Morgenochtend starten we op sommige plekken met mist, en er is weer kans op een paar buien, waarvan sommige wat hagel kunnen bevatten. In de ochtend staat er weinig wind, maar in de middag wordt het winderiger, vooral aan de kust. De temperatuur komt niet hoger dan 7 of 8 graden, dus trek maar een warme trui aan!
De komende dagen: droger en zonniger
De dagen erna wordt het steeds droger, en in het weekend zien we geregeld de zon. Overdag wordt het zo’n 8 of 9 graden, en ’s nachts kan het plaatselijk licht vriezen. Halverwege volgende week wordt het gelukkig wat warmer, en komt de 15 graden weer in zicht. Tot die tijd: houd het warm en geniet van de zonneschijn als die er is!
Zorgpersoneel krijgt 7,5 procent loonsverhoging na moeizame onderhandelingen
Medewerkers in de thuiszorg, verpleeghuizen en verzorgingshuizen kunnen opgelucht ademhalen. Na flinke onderhandelingen hebben de vakbonden en werkgevers gisteravond een akkoord bereikt over een loonsverhoging van 7,5 procent over de komende twee jaar. De onderhandelingen verliepen niet zonder slag of stoot – het was pas in de negende ronde dat er een deal op tafel lag.
Hoe ziet de loonsverhoging eruit?
De loonsverhoging wordt in twee stappen doorgevoerd. Per 1 juli dit jaar krijgen de medewerkers 4 procent extra, en volgend jaar op 1 juli komt daar nog eens 3,5 procent bovenop. Naast deze verhoging zijn er ook andere verbeteringen afgesproken. Zo komt er een generatieregeling, waardoor medewerkers drie jaar voor hun pensioen minder kunnen gaan werken. Ook gaat de reiskostenvergoeding omhoog en is er een bonus van 25 euro bruto voor extra inzet.
Wat verandert er nog meer?
De nieuwe cao, die geldt tot eind augustus 2026, brengt nog meer veranderingen met zich mee. Zo hoeven medewerkers niet langer hun volledige naam op hun badge te dragen, wat agressie moet tegengaan. Daarnaast wordt het aantal ‘opkomstdagen’ per week verminderd. Veel zorgmedewerkers met een klein deeltijdcontract moesten soms wel vijf dagen per week werken, ook al hadden ze maar achttien uur contract. Dat wordt nu aangepakt: medewerkers krijgen meer zeggenschap over hun rooster en worden beloond voor extra opkomstdagen.
Nog steeds werk aan de winkel
Hoewel de nieuwe cao veel verbeteringen biedt, benadrukt Bert de Haas, cao-onderhandelaar van FNV, dat er nog veel moet gebeuren om de sector echt aantrekkelijk te maken. “We hebben stappen gezet, maar er is nog een lange weg te gaan,” aldus De Haas.
De cao geldt voor ongeveer 470.000 mensen in de zorgsector. Een belangrijke stap vooruit, maar de strijd voor betere arbeidsomstandigheden is nog niet voorbij.
EU komt met eigen importheffingen tegen VS: motoren en drank duurder
De Europese Unie heeft besloten om terug te slaan in de handelsoorlog met de Verenigde Staten. Ze introduceert importheffingen op een reeks Amerikaanse producten, waardoor deze voor Europeanen flink duurder worden. Denk aan bourbon, Harley Davidson-motoren, boten en spijkerbroeken. Dit is een directe reactie op de nieuwe Amerikaanse heffingen op staal en aluminium, die sinds vanochtend van kracht zijn. Amerikaanse bedrijven moeten nu 25 procent extra belasting betalen op deze materialen.
De EU haalt nu een eerder ingevoerd pakket tegenmaatregelen uit de kast, dat al in 2018 werd voorbereid tijdens Trumps eerste termijn. Dit pakket was tijdelijk gepauzeerd, maar wordt volgende maand opnieuw geactiveerd. Omdat de VS nu hogere heffingen heeft ingevoerd, komt de EU met een extra pakket maatregelen. De komende weken wordt er nog gekeken naar aanvullende heffingen. Het doel is uiteindelijk om importheffingen in te voeren op Amerikaanse producten ter waarde van 18 miljard euro.
Reactie van de Europese Commissie
Europese Commissie-voorzitter Von der Leyen laat weten dat de EU deze maatregelen betreurt. “Tarieven zijn in feite belastingen. Ze zijn slecht voor bedrijven, maar nog slechter voor consumenten,” zegt ze. Toch kon een tegenreactie volgens haar niet uitblijven.
Verwarring over Amerikaanse heffingen
Er was de afgelopen tijd veel onduidelijkheid over of de Amerikaanse heffingen daadwerkelijk zouden ingaan. Trump dreigde eerder ook met heffingen op producten uit Canada, Mexico en China. Tot nu toe zijn alleen de importtarieven voor China ingevoerd. Gistermiddag dreigde Trump nog met een extra heffing van 50 procent op Canadees staal, maar die dreiging werd diezelfde avond alweer ingetrokken. Dit gebeurde nadat Canada aankondigde om een toeslag van 25 procent op elektriciteit voor de VS nog niet in te voeren.
Gevolgen voor bedrijven
Amerikaanse bedrijven die veel importeren, maken zich grote zorgen. Zo hebben autofabrikanten al gewaarschuwd voor de gevolgen, omdat zij veel staal uit het buitenland halen. Ook Tata Steel, dat in Nederland actief is, exporteert een aanzienlijk deel van zijn staal naar de VS. Tijdens Trumps vorige ambtsperiode kreeg Tata Steel nog een uitzondering vanwege de hoge kwaliteit van hun staal. Het is nog onduidelijk of dat dit keer weer gebeurt.
Azc in Heerle: Groot discussiepunt in de gemeenteraad van Roosendaal
De gemeenteraad van Roosendaal is flink verdeeld over de mogelijke komst van een asielzoekerscentrum (azc) in Heerle. Tijdens een commissievergadering dinsdagavond kwamen de meningen duidelijk naar voren. Veel partijen vinden dat Roosendaal vluchtelingen moet opvangen, maar twijfelen of Heerle de juiste plek is. “We zijn niet tegen een azc, maar wel tegen deze locatie,” zei Gerard de Backer van BurgerBelangenRoosendaal. Hij en andere partijen vinden de locatie aan de Bergsebaan ongeschikt vanwege de grootschalige opvang en omgevingsfactoren zoals de snelweg, vuilnisbelt en bedrijven die overlast veroorzaken.
Corrie van Leerzem van Forum voor Democratie verwees naar de gemeente Rucphen, die heeft aangegeven geen geschikte locatie te hebben voor een azc. Volgens haar zou Roosendaal hetzelfde moeten doen. “We hebben al genoeg problemen,” zei ze, en noemde het azc een ‘zorgenkindje erbij’. Gert-Jan van Oosterbosch van de Roosendaalse Lijst voegde daar nog aan toe dat het vertrouwen van de inwoners in de lokale politiek flink is gedaald. Tijdens een inspraakavond op 26 februari bleek volgens hem dat de inwoners te weinig betrokken zijn bij de plannen. Zijn partij gaat daarom een motie indienen tegen het azc in Heerle.
Voorstanders van het plan
Niet iedereen is tegen het azc. Rianne Sieben van Vitaal Liberaal vindt dat er altijd weerstand zal zijn tegen een azc, omdat een perfecte locatie volgens haar niet bestaat. Christian Villée van GroenLinks is ook voorstander en benadrukte dat Roosendaal al een multiculturele samenleving is. “De cultuur van Roosendaal is versmolten met verschillende culturen uit andere landen,” zei hij.
Reacties van het college
Het college beantwoordde vragen vanuit de gemeenteraad. Burgemeester Mark Buijs gaf aan dat de mogelijkheid voor een vier jaar verlenging van het azc uit het voorstel en contract wordt geschrapt. Dit kan echter niet meer vóór de stemming op 2 april worden geregeld. Buijs en wethouder Paul de Beer zijn zelf voorstander van een kleinschalige opvang, maar volgens hen biedt het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) die mogelijkheid niet. De Beer vertelde dat er in december 2024 nog een alternatieve locatie is aangeboden aan het COA, maar die werd als ongeschikt beoordeeld. Andere alternatieven zijn niet bekend.
Wethouder Evelien van der Star benadrukte dat alle kosten voor het azc door het COA worden betaald, inclusief begeleiding en beveiliging. Het COA is echter niet positief over het plaatsen van vijftig minderjarige vluchtelingen in Roosendaal, omdat dit financieel niet haalbaar is. De gemeente zou dan zelf voor de kosten moeten opdraaien.
De stemming op 2 april
Een aantal partijen heeft al besloten tegen het azc in Heerle te stemmen, terwijl andere partijen al weten dat ze voor zullen stemmen. Het overgrote deel van de raad wil de komende tijd echter nog goed benutten om een definitieve beslissing te nemen.
Miljoenenboete voor Bux vanwege klanten werven via finfluencers
De beleggers-app Bux heeft een flinke tik op de vingers gekregen van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Het bedrijf moet maar liefst 1,6 miljoen euro betalen omdat het financiële influencers (ook wel finfluencers genoemd) en vergelijkingswebsites heeft betaald om nieuwe klanten binnen te halen. Dit is in strijd met het provisieverbod, dat stelt dat zulke praktijken niet zijn toegestaan bij financiële producten.
Bux, dat eind 2023 werd overgenomen door ABN Amro, had ook een ‘vriendenprogramma’ opgezet. Hierbij kregen bestaande klanten een beloning als ze iemand anders overhaalden om een beleggingsrekening bij Bux te openen. Volgens de AFM is dit soort gedrag riskant, omdat het kan leiden tot situaties waarin consumenten producten krijgen aangesmeerd die vooral voordelig zijn voor de aanbieder, en niet per se voor de klant zelf.
Jos Heuvelman, bestuurder bij de AFM, benadrukt dat het klantbelang altijd voorop moet staan bij beleggingsondernemingen. “Het past niet om finfluencers te betalen voor het binnenhalen van klanten. Dergelijke financiële prikkels zijn onwenselijk en ondermijnen het vertrouwen in de sector,” aldus Heuvelman.
Hoewel Bux al in april 2023 stopte met deze praktijken, dus nog voor de overname door ABN Amro, krijgt het bedrijf alsnog deze boete opgelegd.
Station in Oss ontruimd na olielek, treinverkeer komt weer op gang
Het station in Oss werd woensdag rond het middaguur ontruimd nadat een goederentrein stookolie lekte op het spoor. Hierdoor lag het treinverkeer van en naar Oss tijdelijk helemaal stil. Gelukkig kon rond tien over twaalf het treinverkeer op twee van de vier sporen weer hervatten.
De goederentrein, die stookolie vervoerde, stond stil op spoor 4 bij het station. Er bleken meerdere lekken in de ketelwagens te zitten. De politie was ter plaatse om de ontruiming soepel te laten verlopen en had de omgeving afgezet. Ook de brandweer was aanwezig om onderzoek te doen.
Eerder waren alle vier de sporen op het station afgesloten, maar na twaalven werden twee sporen vrijgegeven, waardoor een deel van het treinverkeer weer op gang kon komen.
Written by DeepSeek AI
DeepSeek is een kunstmatige-intelligentiebedrijf dat zich richt op het ontwikkelen van slimme tools en technologieën om complexe problemen op te lossen. Het biedt oplossingen zoals chatbots en zoekmachines, ontworpen voor optimale prestaties en gebruikersvriendelijkheid. DeepSeek draagt bij aan een toekomst waar AI een natuurlijke hulpbron is in ons dagelijks leven.