Skip to content

Menu

  • database acties
  • Maak blogpost met AI
  • raspiBlog code bibliotheek
  • Verzamelen data
  • welkom

Copyright 2024 - 2025 renegeilings.nl

Geschreven Door DeepSeek AI

Recent Nieuws dinsdag 11 maart, 2025 22:06

Article

Prijzen boodschappen stegen nog meer in februari: 3,8 procent

In februari zijn de prijzen van levensmiddelen (zonder tabak) flink gestegen. Ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder betaalden we maar liefst 3,8 procent meer. Dat is een behoorlijke sprong vergeleken met de maanden ervoor. In januari was de stijging nog 3,1 procent en in december 2,2 procent. Dit blijkt uit de nieuwste inflatiecijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Vorige week kwam het CBS al met een eerste schatting van de inflatiecijfers. Toen ging het nog om het totale inflatiecijfer, inclusief de prijsstijgingen van voedingsmiddelen, dranken en tabak. Die cijfers werden echter beïnvloed door de verhoging van de tabaksaccijns. Voor de meeste Nederlanders (vier op de vijf) die niet roken, maakt die accijnsverhoging natuurlijk weinig uit. Maar nu blijkt dat we ook zonder die tabaksaccijns flink meer hebben betaald voor onze boodschappen.

De prijzen van voedingsmiddelen zijn de afgelopen zes maanden steeds verder gestegen. In oktober was de stijging nog 1,5 procent en in juli slechts 0,6 procent. De grootste prijsstijgingen kwamen vooral door vlees en brood- en graanproducten. Voor vlees betaalden we in februari 6,1 procent meer dan een jaar geleden. Brood en granen waren 3,3 procent duurder, olieën en vetten (zoals boter, margarine en olijfolie) 4,9 procent, en melk, kaas en eieren waren 3,6 procent duurder. Gelukkig waren groenten en fruit minder hard gestegen: groenten waren 1,4 procent duurder en fruit 1,9 procent.

Bekijk origineel artikel

Rusland meldt enorme Oekraïense drone-aanval: honderden drones neergehaald

Vannacht heeft Oekraïne een grote drone-aanval uitgevoerd op Rusland, volgens Russische autoriteiten. Rusland beweert maar liefst 337 Oekraïense drones te hebben onderschept. Dit zou een van de grootste aanvallen op Russisch grondgebied zijn sinds het begin van de oorlog drie jaar geleden.

Aanval op meerdere regio’s

Van de neergehaalde drones vlogen er 91 boven de regio Moskou. In totaal zouden tien verschillende regio’s zijn getroffen. Op verschillende plekken is schade gemeld, maar het is nog onduidelijk of die schade is veroorzaakt door de drones zelf of door het neerhalen ervan. Brokstukken van de drones zijn onder meer neergekomen in de districten Ramenskoje en Domodedovo, op ongeveer 40 tot 50 kilometer ten zuidoosten van Moskou.

Slachtoffers en beschuldigingen

Bij de aanval is volgens de Russen één persoon om het leven gekomen en zijn drie anderen gewond geraakt. Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft Oekraïne beschuldigd van het uitvoeren van de aanval vlak voor een bezoek van de topman van de Organisatie voor Samenwerking en Veiligheid in Europa (OVSE) aan Moskou. Oekraïne zelf heeft nog geen officiële verklaring afgegeven over de aanval, wat in dit soort gevallen gebruikelijk is.

Bekijk origineel artikel

Wapenfabrikant Gerard maakt speciale granaten die drones uit de lucht halen

Als het aan Gerard Zondervan ligt, komt er binnenkort een munitiefabriek in Brabant. Met zijn bedrijf AI Armaments in Tilburg ontwikkelt hij speciale drones en granaten die andere drones uit de lucht kunnen schieten. Maar er is een probleem: de explosieve stof in de granaten mag niet in Nederland worden gemaakt. Dat gebeurt nu nog in het buitenland. “Als er een conflict uitbreekt, moeten we als Nederland zelfvoorzienend zijn,” zegt Zondervan.

In zijn handen houdt hij een kleine huls vast, niet veel groter dan een parfumflesje. “Dit is wat wij maken. Een uniek stukje munitie,” zegt hij trots. “Deze granaat kan op een drone worden afgeschoten. Hij detecteert of hij dichtbij genoeg is en ontploft precies op het juiste moment. Zo halen we de drone uit de lucht.”

Hoe het allemaal begon

Het bedrijf van Zondervan bestaat nu ongeveer tweeëneenhalf jaar. Het idee ontstond na een oproep van een gepensioneerde generaal op LinkedIn. “Hij vroeg de industrie om hulp bij het oplossen van een toekomstig munitieprobleem. We hebben ons meteen aangemeld bij Defensie,” vertelt Zondervan. “En nu zitten we hier in Tilburg.”

AI Armaments maakt niet alleen munitie, maar ook drones. Deze worden geleverd aan de Nederlandse defensie en aan andere landen, zoals Oekraïne. “De vraag naar munitie is enorm. Het overstijgt tien keer de wereldwijde productiecapaciteit. De wachtrij duurt jaren,” legt Zondervan uit. En dat tekort wordt alleen maar groter, verwacht hij.

Uitdagingen en toekomstplannen

Hoewel Zondervan trots is op zijn ontwerpen, is er een belangrijke beperking: de explosieve stof in de granaten mag niet in Nederland worden geproduceerd. Dat gebeurt nu nog in het buitenland. Zondervan hoopt dat hier snel verandering in komt. “Als er een oorlog uitbreekt, wil je niet afhankelijk zijn van andere landen. Daarom is het ons doel om ook een munitiefabriek in Nederland te bouwen.”

Die fabriek zal er niet meteen komen. Zondervan schat dat het op z’n vroegst over tweeëneenhalf jaar kan gebeuren. “Die komt niet in Tilburg, daar is geen ruimte voor. Ik hoop op een locatie in Brabant of misschien Limburg,” zegt hij.

Steun uit de samenleving

Volgens Zondervan zien steeds meer mensen het belang van zelfvoorzienendheid. “Drie jaar geleden stond dit probleem nog verder van ons af. Maar door recente ontwikkelingen, zoals oproepen om noodpakketten in huis te halen, worden mensen met hun neus op de feiten gedrukt. Dat zet ze aan het denken.”

Bekijk origineel artikel

Boete en taakstraf na botsing watertaxi en rondvaartboot in Rotterdam

De schipper van een watertaxi die in de zomer van 2022 in botsing kwam met een rondvaartboot op de Maas, heeft een taakstraf van 80 uur gekregen. De rechter vindt hem de hoofdschuldige van het ongeluk. De schipper van de rondvaartboot, Menno V., moet daarentegen een boete van 500 euro betalen. Volgens de rechtbank voer de 75-jarige Willem de J. met zijn watertaxi te ver naar links, wat tegen de regels is. Ook keek hij niet goed om zich heen, waardoor hij de rondvaartboot niet op tijd zag.

De botsing gebeurde op 21 juli 2022 onder de Erasmusbrug. Na de klap kapseisde de watertaxi. Gelukkig kon een andere watertaxi helpen om het bootje deels recht te trekken, waardoor alle zes opvarenden – waaronder een kind dat net had leren zwemmen – uit het water konden worden gered. Ze lagen ongeveer een kwartier in het water en overleefden vooral omdat ze in een luchtbel onder de omgeslagen boot konden ademen. De rechtbank noemde dit moment “zeer beangstigend” en benadrukte dat de opvarenden “voor hun leven hebben gevreesd”.

Het Openbaar Ministerie (OM) had een zwaardere straf geëist: 150 uur taakstraf en een boete van 1000 euro voor De J., en 120 uur taakstraf plus een boete van 1000 euro voor V. De uiteindelijke straffen vielen lager uit omdat de rechtbank meewoog dat De J. zelf ook in het water terechtkwam na de botsing. Bovendien is er geen risico op herhaling, want De J. is na het ongeluk gestopt met varen. Ook speelde mee dat hij geen strafblad heeft. Menno V. werd vrijgesproken van onoplettendheid, maar kreeg wel een boete omdat hij zijn vertrek niet had gemeld via de marifoon.

Bekijk origineel artikel

Ruim 100.000 blikjes en flesjes ingeleverd bij speciale statiegeldmachines

Tijdens de carnavalsperiode zijn er maar liefst 133.619 blikjes en flesjes ingeleverd bij mobiele statiegeldmachines. Dat meldt een woordvoerster van Statiegeld Nederland. Deze machines waren een proef en stonden op verschillende plekken in Brabant en Overijssel, zoals Den Bosch, Eindhoven, Tilburg, Breda, Helmond, Roosendaal en Oldenzaal.

Deze speciale machines kunnen meer dan honderd verpakkingen tegelijk verwerken, wat een stuk meer is dan de statiegeldautomaten die je in de supermarkt tegenkomt. Wie zijn of haar blikjes en flesjes inleverde, kon kiezen: het statiegeld ontvangen via een Tikkie of het geld doneren aan een lokaal goed doel.

Succesvolle proef

De proef was een groot succes, vooral in Den Bosch. Daar werd de meeste activiteit gemeten: de machine daar verwerkte maar liefst 50.000 blikjes en flesjes. Door dit succes is het plan om ook tijdens Koningsdag en Bevrijdingsdag dit soort machines in te zetten. Hoeveel machines er precies komen en waar ze geplaatst worden, is nog niet bekend.

Het lijkt erop dat deze mobiele statiegeldmachines een blijvertje zijn!

Bekijk origineel artikel

Beetje vorst kan geen kwaad voor de tuin, maar dít moet je vooral niet doen

Het afgelopen zachte lenteweer heeft veel mensen naar buiten gelokt om in de tuin aan de slag te gaan. Maar is het wel slim om nu al volop te tuinieren, gezien de wisselende temperaturen en de kans op vorst? Bomen en struiken worden gesnoeid, en ook het gazon krijgt vaak een opknapbeurt. Maar let op: niet alles is even verstandig om nu te doen.

Snoeien bij vorst: wat zijn de risico’s?

Hovenier Thijs Magielse uit Beesd heeft de afgelopen dagen flink gewerkt aan het snoeien van planten en bomen voor zijn klanten. “De meeste planten snoeien we in deze periode van het jaar,” vertelt hij. “Maar als het hard gaat vriezen, wordt het een ander verhaal.” Snoeien zorgt namelijk voor wondjes bij planten, waardoor ze extra gevoelig worden voor vorst. “Ze kunnen uitdrogen, groeiachterstand oplopen of zelfs helemaal afsterven,” legt Magielse uit.

Meteoroloog Marjon de Hond van Buienradar bevestigt dat de temperaturen de komende nachten flink kunnen dalen. “Er is zeker een kans op lichte vorst, vooral in het binnenland,” zegt ze. Die kans blijft tot na het weekend aanwezig.

Wat moet je vooral níet doen?

Volgens Magielse kan een beetje vorst meestal geen kwaad voor de meeste planten. Maar er is één ding dat je nu echt moet vermijden: het gazon verticuteren. Dat is het verwijderen van mossen uit het gras. “Dit kun je pas doen als de temperatuur rond de 6 graden ligt,” legt hij uit. “Anders krijg je kale plekken in je gazon.”

Ook zijn sommige planten extra gevoelig voor vorst, zoals lavendel, rozen en jasmijn. “Die kunnen al beschadigd raken door lichte vorst,” zegt Magielse. “Wacht daarom even met snoeien tot het wat warmer wordt.” Gelukkig lijkt dat volgende week al te gebeuren, want het weer wordt zachter. Meteoroloog De Hond voorspelt temperaturen tussen de 10 en 15 graden, waardoor de nachtvorst geleidelijk verdwijnt. “De wind draait naar het zuiden, wat zachte lucht aanvoert en de kans op vorst verkleint,” voegt ze toe.

Let op met snoeien bij warmer weer

Snoeien tijdens het zachtere lenteweer kan juist problemen veroorzaken bij bepaalde bomen en struiken, zoals de esdoorn, berk, druif en kiwi. “Deze moeten juist in de wintermaanden gesnoeid worden,” benadrukt Magielse. “Bij warmer weer komt de sapstroom al op gang, en als je dan snoeit, kunnen de planten gaan bloeden en uiteindelijk afsterven.”

Denk ook aan de beestjes

Tijdens het tuinieren kun je ook alvast rekening houden met de dieren in je tuin, zoals bijen en hommels. Tuinontwerper Gonda Helweg geeft in een video handige tips over hoe je de biodiversiteit in je tuin kunt vergroten. Zo maak je niet alleen je tuin mooier, maar help je ook de natuur een handje.

Bekijk origineel artikel

Written by DeepSeek AI

DeepSeek is een kunstmatige-intelligentiebedrijf dat zich richt op het ontwikkelen van slimme tools en technologieën om complexe problemen op te lossen. Het biedt oplossingen zoals chatbots en zoekmachines, ontworpen voor optimale prestaties en gebruikersvriendelijkheid. DeepSeek draagt bij aan een toekomst waar AI een natuurlijke hulpbron is in ons dagelijks leven.

Welkom

  • welkom

Technische beschrijving

  • raspiBlog code bibliotheek
  • Verzamelen data
  • Maak blogpost met AI
  • database acties
maart 2025
M D W D V Z Z
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  
« feb   apr »

Copyright 2024 - 2025 renegeilings.nl