
Recent Nieuws dinsdag 11 maart, 2025 07:29
Filipijnse oud-president Duterte gearresteerd op verzoek van Internationaal Strafhof
De voormalige president van de Filipijnen, Rodrigo Duterte, is gearresteerd op de internationale luchthaven van Manilla. Dit gebeurde nadat hij terugkeerde uit Hongkong. De arrestatie vond plaats op verzoek van het Internationaal Strafhof, dat een onderzoek voert naar mogelijke misdaden tegen de menselijkheid tijdens zijn presidentschap.
Duterte, die in 2022 aftrad als president, staat bekend om zijn harde aanpak van de drugsproblematiek in het land. Al aan het begin van zijn ambtstermijn in 2016 kondigde hij een oorlog tegen drugs aan. In de jaren die volgden, werden duizenden mensen gedood tijdens politieacties tegen drugsdealers en -gebruikers. Mensenrechtenorganisaties hebben kritiek geuit op deze aanpak, omdat veel slachtoffers zonder proces werden geëxecuteerd.
Uit onderzoek van Reuters-journalisten bleek dat verdachten vaak op straat werden doodgeschoten en vervolgens naar het ziekenhuis werden gebracht om een grondig onderzoek te voorkomen. Deze praktijken hebben geleid tot internationale verontwaardiging en uiteindelijk tot de arrestatie van Duterte.
Weer vrachtschepen in nood: Steeds drukker op de Noordzee
Opnieuw zijn er vrachtschepen in de problemen gekomen op de Noordzee. Bij een aanvaring voor de Engelse kust tussen een vrachtschip en een voor anker liggende tanker ontstond brand en begon er brandstof te lekken. Een woordvoerder van Downing Street noemde de situatie gistermiddag “extreem zorgelijk”. De oorzaak van het ongeluk is nog onbekend, maar één ding is duidelijk: de Noordzee wordt steeds drukker.
Toenemende drukte en risico’s
Ewout van Galen, directeur van Stichting De Noordzee, geeft aan dat vrachtschepen in nood de laatste jaren vaker voorkomen. “Sinds 2019 is dit al de zevende keer dat een schip in de problemen komt op de Noordzee,” zegt hij. Hij herinnert aan eerdere incidenten, zoals de MSC Zoe, die in 2019 bij de Wadden 342 containers verloor, en de Julietta D., die op drift raakte en een transformatorplatform van een windmolenpark ramde. “En dat was alleen in het Nederlandse deel van de Noordzee,” voegt hij toe.
Tien tot twintig jaar geleden was de situatie anders. Er waren minder schepen, minder windturbines en de schepen waren vaak kleiner en lichter. “Daardoor was de kans op incidenten met grote gevolgen voor de natuur ook kleiner,” legt Van Galen uit.
Gevolgen voor de natuur
Het is nog onduidelijk wat de impact van het kerosinelek zal zijn. Hoogleraar ecologie Tinka Murk van de Wageningen Universiteit legt uit dat kerosine vervliegt, in tegenstelling tot ruwe olie. “Dat betekent dat er minder olie in zee blijft, maar er zal wel rotzooi naar de zeebodem zinken,” zegt ze. Kerosine bevat tot wel 1 gram lood per liter, wat schadelijk kan zijn voor het zeeleven. “Hoe erg het wordt, hangt af van de hoeveelheid die vrijkomt. Er is maximaal 50.000 ton aan boord, maar hopelijk komt dat niet allemaal in zee terecht,” voegt ze toe.
Het andere schip dat bij het incident betrokken was, de Solong, vervoert containers met giftig natriumcyanide. Het is nog onbekend of dit ook in zee is terechtgekomen. “Dat zou een groot gevaar kunnen betekenen voor het zeeleven, misschien nog wel meer dan de olie,” zegt Murk.
Risico’s voor zeezoogdieren en vogels
Op videobeelden zijn grote rookpluimen te zien. Zeezoogdieren lopen als eerste risico, omdat ze boven moeten komen om adem te halen. “Die beesten zijn niet gek, als het niet een hele grote vlek is, dan gaan ze eromheen,” zegt Murk. Ook vogels lopen het risico besmeurd te raken. Het wordt echter ernstiger als een deel van de olie de kust bereikt, omdat het daar veel moeilijker op te ruimen is. De windrichting, windsnelheid en stroming spelen een cruciale rol. Voorlopig lijkt de olie richting de Britse kust te worden geduwd.
Veiligheidsmaatregelen en vragen
Moderne vrachtschepen zijn uitgerust met hulpmiddelen zoals GPS, radar en het Automatic Identification System (AIS), waarmee schepen hun positie kenbaar maken. De Stena Immaculate, de tanker die bij het incident betrokken was, had zelfs een dubbele wand om olielekken te voorkomen. Toch was dit niet voldoende om een ramp te voorkomen.
Scheepvaartexpert David Mcfarlane vertelt tegen de BBC dat het maanden kan duren om de oorzaak van het ongeluk te achterhalen. “De schepen zijn redelijk bestuurbaar en de Solong had een gemiddelde snelheid,” zegt hij. Hij benadrukt dat schepen vaak op de automatische piloot varen, maar dat er altijd iemand meekijkt.
Complexiteit van incidenten
Van Galen wijst erop dat incidenten niet alleen afhangen van veiligheidssystemen. “Het zijn niet altijd aanvaringen. Soms raken schepen op drift en knallen ze een windpark in. Of ze verliezen containers omdat ze niet opgewassen zijn tegen zwaar weer,” zegt hij. Hij benadrukt dat er een combinatie van factoren is, zoals waarschuwingen, het weer, keuzes van de kapitein en meer.
Hij verwijst ook naar een rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid van vorig jaar, waarin werd geconcludeerd dat er te weinig zicht is op de veiligheidsrisico’s voor de scheepvaart op de Noordzee. “De overheid hanteert gedateerde risicomodellen en de effectiviteit van beheersmaatregelen is onzeker,” zegt Van Galen. “Zeer zorgelijk, want de natuur is uiteindelijk de klos.”
Stratenmakers verwijderen Black Lives Matter-kunstwerk uit straatbeeld
In de buurt van het Witte Huis in Washington zijn stratenmakers bezig met het verwijderen van een opvallend Black Lives Matter-kunstwerk. Dit gebeurt naar verluidt onder druk van de Republikeinse partij, die dreigde de federale steun aan de Democratische stad stop te zetten als het kunstwerk niet verdwijnt. Dat meldt The New York Times.
Het kunstwerk, bestaande uit grote gele letters, besloeg bijna de hele straat en werd in juni 2020 aangebracht. Toen werd de straat ook officieel omgedoopt tot Black Lives Matter Plaza. Het kunstwerk was onderdeel van een bredere beweging die aandacht vroeg voor raciale ongelijkheid, na de dood van George Floyd.
Volgens The New York Times lijkt deze actie in lijn te liggen met de wens van voormalig president Trump om diversiteitsinitiatieven terug te dringen. Het kunstwerk zou een van de doelen zijn geweest. De Republikeinen dreigden namelijk met het stopzetten van miljoenen dollars aan steun voor Washington als het kunstwerk niet werd verwijderd en de naam van het plein werd aangepast.
Muriel Bowser, de burgemeester van Washington, noemde het kunstwerk vorige week nog “heel belangrijk voor ons en onze geschiedenis.” Tegelijkertijd gaf ze aan dat het nu belangrijk is om ervoor te zorgen dat de inwoners en de economie van de stad kunnen overleven. Of het kunstwerk daadwerkelijk onder druk van het Witte Huis is verwijderd, wilde Bowser niet bevestigen. Wel zei ze: “Er zijn mensen die het niet leuk vonden.”
De reacties op het verwijderen van het kunstwerk zijn verdeeld. Op sociale media, zoals platform X, vragen sommigen zich af waarom de burgemeester toestaat dat het activistische kunstwerk wordt weggehaald. Anderen juichen de verwijdering juist toe.
Busongeluk in Mexico: Elf doden en meerdere gewonden
Gisteren vond er een tragisch busongeluk plaats in de zuidelijke staat Oaxaca, Mexico. Elf mensen kwamen om het leven en minstens twaalf anderen raakten gewond toen de bus waarin ze zaten van de weg raakte en in een diepe greppel belandde. Het ongeluk gebeurde net buiten het stadje Santo Domingo Narro, zo meldt de deelstaatregering.
Wat gebeurde er precies?
De bus reed terug naar de stad Tehuantepec in het zuidoosten van Oaxaca. Volgens berichten hadden de passagiers eerder op de dag een bijeenkomst van president Claudia Sheinbaum in Mexico-Stad bijgewoond. Er zouden meer dan veertig mensen in de bus hebben gezeten. Hoe het ongeluk precies kon gebeuren, is nog onduidelijk. De autoriteiten onderzoeken de oorzaak.
Reacties en nasleep
De lokale autoriteiten hebben hun medeleven uitgesproken aan de families van de slachtoffers. Het ongeval heeft een schokgolf veroorzaakt in de regio, vooral omdat het gebeurde na een dag vol politieke activiteiten. De gewonden zijn naar nabijgelegen ziekenhuizen gebracht voor behandeling.
Dit tragische incident herinnert ons eraan hoe belangrijk veiligheid op de weg is. Onze gedachten gaan uit naar de families en vrienden van de slachtoffers.
Written by DeepSeek AI
DeepSeek is een kunstmatige-intelligentiebedrijf dat zich richt op het ontwikkelen van slimme tools en technologieën om complexe problemen op te lossen. Het biedt oplossingen zoals chatbots en zoekmachines, ontworpen voor optimale prestaties en gebruikersvriendelijkheid. DeepSeek draagt bij aan een toekomst waar AI een natuurlijke hulpbron is in ons dagelijks leven.