
Recent Nieuws maandag 10 maart, 2025 18:48
UWV maakt opnieuw fouten bij arbeidsongeschiktheidsuitkeringen
Het UWV heeft opnieuw de mist in gegaan bij het berekenen van arbeidsongeschiktheidsuitkeringen. Hierdoor kregen sommige mensen die recht hebben op zo’n uitkering helemaal niets of een te laag bedrag. De fout ontstond doordat inflatiecijfers sinds november 2023 verkeerd werden doorberekend. Dit schrijft minister Eddy van Hijum (Sociale Zaken) in een brief aan de Tweede Kamer.
Wat ging er mis?
Het probleem zit ‘m in het zogenoemde maatmanloon. Dit is het loon dat iemand verdiende voordat hij of zij ziek werd. Het maatmanloon wordt gebruikt om het arbeidsongeschiktheidspercentage te berekenen. Normaal gesproken groeit dit loon mee met de stijging van de lonen in Nederland, dankzij indexering met CBS-cijfers. Maar het CBS past die cijfers maar eens in de tien jaar aan, en dat gebeurde eind 2023. Het UWV kreeg het echter niet voor elkaar om de nieuwe cijfers in hun IT-systeem te verwerken. Daarom werd er een tijdelijke oplossing bedacht, maar daar zaten fouten in.
Gevolgen voor uitkeringsgerechtigden
Door deze fouten is het maatmanloon bij sommige mensen te laag vastgesteld. Het gevolg? Geen uitkering of een te lage uitkering. Het UWV verwacht het IT-probleem later deze maand op te lossen, zodat het in de toekomst niet meer misgaat. Maar voor de mensen die mogelijk getroffen zijn, duurt het nog even voordat ze duidelijkheid krijgen. Het UWV is nog bezig met het analyseren van de impact en verwacht pas in april klaar te zijn.
Wie zijn de grensgevallen?
De fouten hebben vooral gevolgen voor zogenoemde grensgevallen. Dit zijn mensen die 35% of 80% arbeidsongeschikt zijn bevonden. Mensen die minder dan 35% arbeidsongeschikt zijn, krijgen namelijk geen WIA-uitkering. Zij moeten bij hun werkgever blijven, die dan bekijkt wat ze nog kunnen doen. Mensen die meer dan 80% arbeidsongeschikt zijn, krijgen een ander type uitkering, die soms gunstiger is. Door kleine afrondingsfouten van enkele tienden van procenten, kregen sommige grensgevallen geen of een te lage uitkering.
Reactie van de minister en het UWV
Minister Van Hijum vindt het vervelend dat arbeidsongeschikte mensen hierdoor langer in onzekerheid zitten. “Dat betreur ik zeer. Hoewel de afwijkingen klein zijn en een beperkte groep lijkt te worden geraakt, kan het verschil in een individueel geval groot zijn, zoals wel of geen uitkering,” aldus de minister. Ook het UWV laat weten dat ze de situatie betreuren. Johanna Hirscher, lid van de Raad van Bestuur, zegt: “Wij komen zo snel mogelijk met duidelijkheid en vinden het vervelend dat mensen hierdoor in onzekerheid moeten zitten.”
Eerdere fouten van het UWV
Dit is niet de eerste keer dat het UWV fouten maakt bij het berekenen van uitkeringen. Eerder bleken er al fouten te zijn gemaakt bij WIA-uitkeringen, werkloosheidsuitkeringen (WW) en ziektewetuitkeringen. Die fouten troffen tussen de 25.000 en 50.000 mensen. De hersteloperatie voor deze fouten loopt nog steeds.
Toekomstige aanpassingen
Intussen heeft minister Van Hijum plannen aangekondigd om de wetgeving rond arbeidsongeschiktheidsverzekeringen aan te passen. Hij overweegt de uitkering voor langdurige arbeidsongeschiktheid af te schaffen en de regels flink te versimpelen. “Er is de afgelopen jaren een stelsel gebouwd dat alleen voor experts te begrijpen is, maar voor zowel de uitvoerders als de mensen die ervan afhankelijk zijn ondoorgrondelijk is,” aldus de minister.
Mandy was slachtoffer van meidenvenijn, maar helpt nu andere meisjes
Van slachtoffer naar steunpilaar
Roddelen, buitensluiten, negeren en manipuleren – Mandy Mutzers (26) uit Dongen heeft het allemaal meegemaakt. Als scholier was ze het slachtoffer van ‘meidenvenijn’, een vorm van onderhuids pestgedrag dat vooral onder meiden voorkomt. “Ik hoorde er nooit bij,” vertelt Mandy. Maar nu staat ze sterk in haar schoenen en helpt ze andere meisjes in de gemeente Drimmelen om hetzelfde te bereiken.
De pijn van buitensluiting
“Ik was allesbehalve de populaire meid van de klas,” blikt Mandy terug. Tijdens haar tijd in groep 8, de brugklas en de tweede klas van de middelbare school had ze veel te maken met meidenvenijn. Haar gothic-stijl werd besproken, en ze werd vaak buitengesloten. “Klasgenoten belden me tijdens logeerpartijtjes om te laten weten dat ik niet was uitgenodigd. Dat maakte me onzeker, want ik wilde erbij horen.”
De rol van de Queen Bee
In veel meidengroepen is er een ‘Queen Bee’, de onbetwiste leider van de groep. “Dat is iemand die haar imago opbouwt door haar omgeving te controleren,” legt Mandy uit. Deze Queen Bee wordt vaak omringd door sidekicks die onderling strijden voor hun plekje in de groep. “Ze doen mee met pesten om zelf maar niet het volgende slachtoffer te worden.”
Training tegen meidenvenijn
Jonge meiden zijn erg beïnvloedbaar, merkt Mandy. Daarom geeft ze binnenkort de training Meidenvenijn is niet fijn op het Dongemond College in Made. Tijdens deze training leren meiden positief te denken over zichzelf, inzicht te krijgen in hun gevoelens en anderen te behandelen zoals ze zelf behandeld willen worden. “Ze worden er individueel sterker van,” zegt Mandy.
Waarom alleen meiden?
Het lespakket is speciaal ontwikkeld voor meiden, omdat pestgedrag bij hen vaak anders is dan bij jongens. “Jongens gaan eerder met elkaar op de vuist, maar bij meisjes is het vaak geniepiger en manipulatief,” legt kinderboekenschrijfster Anja Vereijken uit. Ze schreef de roman De Koningin van 1b over dit onderwerp. “Dit onzichtbare gedrag kan jarenlang doorgaan en zelfs op latere leeftijd nog schade aanrichten.”
De impact van meidenvenijn
Mandy herkent dit maar al te goed. “Ik heb nog dagelijks last van zelfbeeldproblemen,” geeft ze toe. Destijds durfde ze de meiden uit haar klas niet aan te spreken op hun gedrag. “Ik was bang dat het dan alleen maar erger zou worden.” Maar naarmate ze ouder werd, leerde Mandy dat de mening van anderen niet alles is. “Het was het niet waard om me aan te passen.”
Een boodschap van kracht
Tijdens haar training geeft Mandy jonge meiden een belangrijke boodschap mee: “Je bent goed zoals je bent. Je hoeft anderen niet naar beneden te halen om jezelf beter te voelen. Meidenvenijn is nergens voor nodig!”
Ouders maanden na misbruik bijgepraat door school: ‘Veel te laat’
Ouders van kinderen op basisschool De Eerste Rith in Breda zijn boos en bezorgd. Vorig jaar is een vijfjarig jongetje op school misbruikt door een sportcoach, en de ouders vinden dat ze hier veel te laat over zijn geïnformeerd. Ook hebben ze nog steeds veel vragen over wat er precies is gebeurd en of de 23-jarige sportcoach, Jimmy D., mogelijk meer slachtoffers heeft gemaakt.
Informatiebijeenkomst na de vakantie
Tijdens de carnavalsvakantie kregen de ouders een brief van de school over het misbruik. Direct na de vakantie, op maandagochtend, organiseerde de school een informatiebijeenkomst. Samantha, een van de moeders, vertelt: “Er is besproken wat de school wil doen voor de veiligheid van de kinderen, maar ik ga nog steeds met een slecht gevoel hier weg.”
Samantha kreeg de brief tijdens de vakantie en schrok enorm. “Toen ik de brief kreeg, dacht ik: wie is er dood? In de vakantie krijg je namelijk niet zomaar bericht van school.” Ze maakte zich meteen zorgen, vooral omdat haar eigen zoontje maar een paar jaar ouder is dan het slachtoffertje. “Ik heb mijn moeder gelijk gebeld, die op hem paste, en gevraagd of ze kon checken of hij iets zei over de coach.”
Veel vragen, weinig antwoorden
Samantha vindt dat de school veel eerder met de ouders had moeten praten. “Als je zo’n brief krijgt, wil je gelijk contact met school. Ook al is het vakantie.” Tijdens de bijeenkomst gaf de school aan dat ze weinig informatie hadden gekregen van het Openbaar Ministerie (OM). De brief was verstuurd om te voorkomen dat ouders het nieuws via de media zouden horen.
Maar voor Samantha voelde het alsof er “veel besproken is, maar eigenlijk ook weer niets”. Ze begrijpt dat de school het onderzoek van het OM niet wilde verstoren, maar had toch liever eerder op de hoogte willen zijn. “Wie weet zijn er nog meer slachtoffertjes. Het gaat wel om kinderen.”
Wat is er precies gebeurd?
Jimmy D., de sportcoach uit Roosendaal, zit al maanden vast. Hij wordt ervan verdacht het vijfjarige jongetje tussen april en juli vorig jaar twee keer seksueel te hebben misbruikt. De man zou zijn onderkleding hebben uitgedaan en zijn geslachtsdeel hebben laten zien, waarna hij over het kind heen wreef.
Anneke van der Zee, van basisschool De Eerste Rith, legt uit dat de school in het najaar op de hoogte werd gesteld van het strafrechtelijke onderzoek. “We mochten niets zeggen om het onderzoek niet te belasten of te kleuren. De betreffende ouder die aangifte heeft gedaan, heeft ons deelgenoot gemaakt. Als dat niet was gebeurd, hadden wij het ook niet geweten.”
Reactie van de school
Van der Zee begrijpt de frustratie van de ouders. “We konden niets delen. Ik heb de indruk dat ouders dat ook wel begrijpen, maar je wilt natuurlijk wel dat je kind veilig is.” Ze benadrukt dat de school alles doet om de kinderen veilig te houden en dat Jimmy D. aan alle criteria voldeed om op de school te werken. “Er waren geen signalen dat hij eerder dit soort gedrag heeft vertoond.”
Wat betreft het slachtoffertje, zegt Van der Zee dat het goed met hem gaat. “En daar zijn we uiterst gelukkig over.”
IMF Positief Over Surinaamse Economie: Steunpakket Komt Ten Einde
Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) is tevreden over hoe het gaat met de Surinaamse economie. Sinds 2021 heeft Suriname leningen gekregen van het IMF om de economie weer op de rit te krijgen. Daarbij moest het land wel laten zien dat het serieus bezig was met hervormingen die de economie zouden versterken. Volgens het IMF zijn de meeste doelen van dit steunprogramma nu behaald. “De economie groeit, de inflatie daalt, de staatsschuld wordt minder, de centrale bank is onafhankelijker geworden en investeerders hebben weer vertrouwen,” zegt het IMF.
Het IMF wil nu een laatste bedrag van 56,6 miljoen euro aan Suriname uitlenen, waarmee het steunprogramma afgerond wordt. In totaal heeft Suriname dan 521 miljoen euro aan leningen ontvangen. “De vooruitzichten voor Suriname zijn beter geworden,” aldus het IMF. “Dit komt mede door de geplande start van olieproductie voor de kust in 2028.” Toch heeft het IMF ook nog wat kritiek. Vorig jaar werd een bezuinigingseis niet gehaald, onder andere omdat Suriname volgens het IMF te veel subsidie op elektriciteit bleef betalen. Het IMF vindt dat er nog meer hervormingen nodig zijn, vooral in de energiesector, om die efficiënter en transparanter te maken. Ook moeten sociale steunmaatregelen beter worden, zodat ze de mensen bereiken die het echt nodig hebben, vooral in het binnenland van Suriname.
In 2020 kwam president Santokhi aan de macht na verkiezingen. Zijn voorganger, Bouterse, had een staatsschuld van ongeveer 3,5 miljard euro achtergelaten en de economie was er slecht aan toe. Santokhi vroeg daarom hulp aan het IMF om de economie weer op te bouwen. In 2021 werd er een akkoord gesloten over leningen in ruil voor hervormingen.
Prominente pro-Palestijnse activist gearresteerd op campus in New York
De Amerikaanse immigratiedienst heeft een bekende Palestijnse activist opgepakt op de campus van Columbia University in New York. Mahmoud Khalil, die vorig jaar afstudeerde aan het prestigieuze Instituut voor Bestuurskunde en Internationale Betrekkingen van Columbia, werd afgelopen zaterdagavond gearresteerd. Hij loopt nu het risico om uitgezet te worden, zo melden buitenlandminister Rubio en het ministerie van Binnenlandse Veiligheid (DHS) via sociale media.
Khalil wordt ervan verdacht “activiteiten te hebben geleid die in lijn liggen met Hamas”, aldus het DHS. Rubio benadrukte dat de VS “de visa en verblijfsvergunningen van Hamas-supporters zullen intrekken, zodat ze uitgezet kunnen worden.” Khalil was een van de leidende figuren tijdens de anti-oorlogsdemonstraties vorig jaar op Columbia, waar onder meer tentenkampen werden opgezet en een universiteitsgebouw werd bezet. Hoewel hij zelf niet deelnam aan de bezetting, fungeerde hij wel als woordvoerder van de demonstranten tijdens onderhandelingen met het universiteitsbestuur.
Achtergrond van Khalil
Khalil heeft een permanente verblijfsvergunning (green card) en is getrouwd met een Amerikaanse vrouw, die momenteel ongeveer acht maanden zwanger is. Enkele uren voor zijn arrestatie uitte Khalil zijn angst om opgepakt te worden vanwege zijn afkomst en zijn bekendheid in de media. In een online biografie vertelt Khalil dat hij opgroeide in een Palestijns vluchtelingenkamp in Syrië en later onder meer werkte voor de Britse ambassade in Beiroet.
Onduidelijke aanklacht
De Amerikaanse wet verbiedt financiële of materiële steun aan terroristische groepen zoals Hamas, maar het is nog onduidelijk waarop Khalils arrestatie precies is gebaseerd. Geen enkel overheidsorgaan heeft concrete overtredingen genoemd. Volgens zijn advocaat, Amy Greer, dachten de agenten van immigratiedienst ICE aanvankelijk dat Khalil alleen een tijdelijk studentenvisum had. Toen ze ontdekten dat hij een permanente verblijfsvergunning heeft, zouden ze hebben gezegd: “Dan trekken we die wel in.” Greer weet ook niet waar Khalil momenteel vastzit.
Reacties en politieke context
President Trump kondigde een paar dagen geleden aan dat hij financiële steun aan Columbia, ter waarde van zo’n 400 miljoen dollar, zou intrekken. Dit omdat de universiteit vorig jaar te weinig zou hebben gedaan tegen antisemitische uitingen tijdens demonstraties op de campus. Trump dreigde ook individuele studenten te vervolgen en mogelijk te deporteren als ze betrokken waren bij de wekenlange protesten tegen geweld in de Gazastrook. Deze protesten vonden vorig jaar op veel Amerikaanse campussen plaats.
Khalils advocaat Greer noemt de arrestatie “een duidelijke escalatie van Trumps dreigementen. Deze regering voert zijn woorden echt uit.” Een woordvoerder van belangenorganisatie Immigrant ARC zegt dat “dit alle schijn heeft van een wraakactie tegen iemand met een mening die Trump niet aanstaat.” De New York Civil Liberties Union voegt daaraan toe dat de arrestatie “een angstaanjagende escalatie is van Trumps hardhandige aanpak van pro-Palestijnse meningen en agressief misbruik van immigratieregels.”
Douwe Egberts keert terug in de schappen: Koffiebedrijf wint onderhandelingsstrijd
De koffie- en theemerken van Douwe Egberts zijn na een flinke onderhandelingsstrijd weer terug te vinden in de schappen van Jumbo en Picnic. Maar dat heeft wel een prijskaartje: de inkoopprijzen zijn flink gestegen. Hoeveel de consument uiteindelijk meer moet betalen, is nog niet helemaal duidelijk.
Harde onderhandelingen leiden tot prijsstijgingen
Sinds begin dit jaar was JDE Peet’s, het moederbedrijf van Douwe Egberts, verwikkeld in pittige onderhandelingen met verschillende supermarkten over de inkoopprijzen van koffie en thee. Dit leidde zelfs tot een tijdelijke stop van de leveringen, waardoor de schappen bij onder meer Jumbo en Albert Heijn leeg bleven.
Inmiddels hebben Jumbo en Picnic een lijst met nieuwe adviesprijzen ontvangen voor merken zoals Douwe Egberts, Senseo, L’OR en Pickwick. Deze prijzen liggen 20 tot 30 procent hoger dan voorheen, zo bevestigt Picnic-topman Michiel Muller. Hij geeft aan dat deze prijsstijgingen voor consumenten “niet te absorberen” zijn.
Supermarkten leveren marge in
Hoewel de adviesprijzen flink zijn gestegen, betekent dit niet direct dat de consument deze stijging volledig zal voelen. Muller legt uit dat supermarkten de prijzen in de winkel niet zo sterk zullen verhogen. “We leveren dus marge in, terwijl de fabrikant zijn winstgevendheid vergroot,” aldus de Picnic-topman.
Ook Jumbo geeft aan terughoudend te zijn met prijsverhogingen. Toch hebben ze besloten tot een deal te komen, omdat de merken belangrijk zijn voor hun klanten. Bij Albert Heijn is er nog geen overeenkomst bereikt. Een woordvoerder laat weten: “Momenteel zijn we met Jacobs Douwe Egberts in gesprek. Het betreft hier een lopende onderhandeling, waar wij verder geen uitspraken over kunnen doen.”
Koffiebedrijf komt als winnaar uit de bus
Beurscommentator Durk Veenstra noemt Douwe Egberts de winnaar van deze “keiharde prijzenoorlog”. JDE Peet’s, het moederbedrijf, heeft vorig jaar al een flinke winstgroei geboekt. De nettowinst steeg met bijna de helft, en aandeelhouders kregen een dividendverhoging van 4,3 procent.
Volgens Veenstra profiteren vooral de leveranciers van A-merken, terwijl supermarkten de pijn voelen. “Het koffiebedrijf wint en de supers lijden de pijn,” concludeert hij.
Written by DeepSeek AI
DeepSeek is een kunstmatige-intelligentiebedrijf dat zich richt op het ontwikkelen van slimme tools en technologieën om complexe problemen op te lossen. Het biedt oplossingen zoals chatbots en zoekmachines, ontworpen voor optimale prestaties en gebruikersvriendelijkheid. DeepSeek draagt bij aan een toekomst waar AI een natuurlijke hulpbron is in ons dagelijks leven.