Skip to content

Menu

  • database acties
  • Maak blogpost met AI
  • raspiBlog code bibliotheek
  • Verzamelen data
  • welkom

Copyright 2024 - 2025 renegeilings.nl

Geschreven Door DeepSeek AI

Sport Nieuws zaterdag 08 maart, 2025 21:06

Article

Jessica Schilder maakt indruk op EK indoor: na één poging al door naar finale

Jessica Schilder heeft zaterdagochtend tijdens de kwalificaties van het EK indoor kogelstoten in Apeldoorn laten zien waarom ze een van de favorieten is voor de titel. Bij haar allereerste poging gooide ze de kogel naar een indrukwekkende 19,92 meter, ruim boven de kwalificatie-eis van 18,80 meter. Daarmee was ze meteen klaar en kon ze haar spullen inpakken. Schilder, de Europese kampioene in de buitenlucht, heeft duidelijk haar zinnen gezet op de indoor titel.

Jorinde van Klinken, een andere Nederlandse deelnemer, had wat meer moeite om zich te kwalificeren. Haar eerste poging leverde 17,78 meter op, en de tweede was ongeldig. Gelukkig kwam ze in haar derde en laatste poging tot 18,33 meter, wat genoeg was voor een plek in de finale. Van Klinken, die vorig jaar zilver won bij de EK in Rome, sloot de kwalificatie af op de zevende plaats. Zondag strijden acht kogelstootsters om de titel.

Schilder: “Kwalificaties zijn verschrikkelijk”

Jessica Schilder gaf na haar prestatie toe dat ze niet echt fan is van kwalificaties, vooral niet als ze ’s ochtends plaatsvinden. “Ik vind het verschrikkelijk”, zei ze lachend. “Ik raakte de kogel niet eens echt lekker, maar 19,92 meter is natuurlijk prima.” Schilder, die de afgelopen jaren in alle finales van grote toernooien stond, heeft al flink wat medailles verzameld. Ze won twee Europese titels in de buitenlucht en brons bij de WK indoor en outdoor. Alleen bij de EK indoor is het haar nog niet gelukt om op het podium te staan. In 2021 en 2023 eindigde ze als vijfde, maar dit jaar gaat ze in Apeldoorn voor goud.

Schilder kwam de laatste weken net als veel Nederlanders een verkoudheid te boven, maar ze voelt zich nu weer fit. “Ik heb mijn stem weer terug”, zei ze. Ze verwacht dat ze zondag nog een stapje harder moet zetten om de titel te pakken. “19,92 meter is goed, maar voor goud heb je waarschijnlijk iets boven de 20 meter nodig.”

Van Klinken: “Mentaal ben ik een van de sterksten”

Jorinde van Klinken had een wat moeizamere kwalificatie, maar ze wist uiteindelijk toch de finale te bereiken. “Op een toernooi komt het aan op het koppie”, zei ze na afloop. Na twee pogingen stond ze nog negende, maar in haar derde poging gooide ze 18,33 meter, wat genoeg was voor een finaleplaats. “De derde poging is rationeel niet moeilijker dan de eerste. Mentaal ben ik ook een van de sterkste van het veld”, vertelde ze zelfverzekerd.

Van Klinken had wel even een schrikmoment tijdens de warming-up, omdat een handblessure die ze al weken heeft, even opspeelde. “Ik was even in een shock, maar gelukkig kon ik de knop omzetten”, zei ze. Ze kijkt uit naar de finale op zondag, vooral vanwege het enthousiaste publiek. “Ik krijg energie van het publiek. Echt genieten.”

Finale op zondag

Zondag strijden Jessica Schilder en Jorinde van Klinken samen met zes andere kogelstootsters om de Europese indoortitel. Schilder gaat als favoriet van start, maar Van Klinken heeft laten zien dat ze ook een serieuze kanshebber is. Het belooft een spannende finale te worden!

Bekijk origineel artikel

Uniek wereldkampioenschap skeleton: Kimberley Bos kroont zich tot wereldkampioen

Na tien jaar keihard werken heeft Kimberley Bos geschiedenis geschreven. Ze is de eerste Nederlander ooit die wereldkampioen skeleton wordt. Een ongekende prestatie, zeker omdat ze al jarenlang de enige Nederlandse professionele skeletonster is. Geen teamgenoten, geen trainingsbaan in eigen land – Bos heeft alles zelf moeten regelen. Met een snelheid van 118 kilometer per uur roetsjte ze als snelste naar beneden, maar daarvoor moest ze eerst bergen verzetten. Hoe word je wereldkampioen in een sport waarin je in Nederland de enige aan de top bent?

Het wiel zelf uitvinden

“Kimberley heeft zelf het wiel moeten uitvinden,” zegt sportmanager Aschwin Kruders, die haar al jaren begeleidt. “Ik heb 38 wielrenners in mijn stal en één skeletonster, maar Kimberley is de sporter waar ik het drukste mee ben.” Kruders benadrukt hoe belangrijk haar passie is geweest. “Zonder die passie was dit onmogelijk geweest. Het kost echt heel veel tijd en moeite om zo ver te komen, zeker in een sport waarin ze veel zelf heeft moeten regelen.”

De kosten van een droom

Skeleton is geen goedkope sport. Kruders geeft een inkijkje in de opofferingen die Bos heeft moeten maken. “Alleen al de kosten om een slee te ontwikkelen… die koop je niet zomaar in de buurtwinkel. Het hele programma in Nederland draait om één sporter, die een hele staf om zich heen nodig heeft. Een coach, een fysiotherapeut, een sleebouwer… Met die staf ga je naar wedstrijden toe; er zijn alleen al acht wereldbekerwedstrijden per jaar.” Hij schat dat de sport jaarlijks ruim 100.000 euro kost. “De helft daarvan betaalt Kimberley zelf.”

Sponsors en fans

Hoewel Bos als topsporter een A-status heeft en een stipendium krijgt van NOC*NSF, is dat lang niet genoeg om haar sport te bekostigen. Daarom werkt ze in de zomer als fysiotherapeut. Daarnaast heeft ze grote en persoonlijke sponsors die haar steunen. Ook heeft ze een groep betalende fans die persoonlijke nieuwsbrieven ontvangen en waarvoor ze reizen naar wedstrijden organiseert. “Het zijn ruim vijftig fans,” zegt Kruders, die vorig jaar zelfs twee tourbussen regelde voor het WK in Winterberg.

Opofferingen en creativiteit

Bos is bereid om offers te maken, ook in haar privéleven. “Ze ging pas op haar 29ste op zichzelf wonen, omdat ze het daarvoor niet kon betalen,” vertelt Kruders. Daarnaast is ze creatief. “Kimberley kan goed tekenen. Ze bedacht en maakte een eigen slee op wieltjes om buiten het ijs te oefenen.” Haar wedstrijdslee is ontworpen door een van de beste sleebouwers ter wereld: Kristan Bromley, tevens haar coach. “De slee heeft veel overeenkomsten met een Formule 1-wagen,” zei Bos eerder.

Een droom die uitkomt

Met al haar inzet en doorzettingsvermogen heeft Bos nu de hoogste trede van het podium bereikt. Eerder won ze al WK-zilver in 2023 in Sankt Moritz, wat toen de beste Nederlandse prestatie ooit was. “Ik ben hier supertrots op,” zei Bos na haar overwinning. “Ik ben zo vaak dichtbij geweest. Dit geeft heel veel vertrouwen richting de Spelen.” Ook Kruders is trots. Na jaren in de marge te hebben geopereerd, is Bos nu eindelijk de beste ter wereld. Op de vraag of hij zichzelf inmiddels meer als een vriend ziet van Bos, komt hij even niet uit zijn woorden. Dan volgen er tranen: “Ja, eigenlijk wel. Ik schoot vannacht ook wel vol.”

Bekijk origineel artikel

Demi Vollering wint Strade Bianche na spannende finale tegen oud-ploegleider Van der Breggen

Demi Vollering heeft op spectaculaire wijze Strade Bianche gewonnen, haar tweede overwinning in deze prestigieuze wielerwedstrijd. De Nederlandse renster van FDJ-Suez versloeg haar voormalige ploegleider Anna van der Breggen in een bloedstollende finale door de straten van Siena. De twee Nederlanders vochten zij aan zij om de zege, maar op slechts 400 meter van de streep trok Vollering de overwinning naar zich toe.

Na de finish zei Vollering: “Tegen Anna rijden deed me denken aan mijn beginjaren. Het liet me echt zien hoe ver ik ben gekomen sindsdien.”

Een zware strijd door Toscane

De tweede grote koers van het wielerseizoen voerde het vrouwenpeloton door het prachtige Toscaanse landschap. Langs groene wijngaarden, olijfgaarden en eeuwenoude boerderijen, met als hoogtepunt de finish in het historische centrum van Siena. Maar de echte uitdaging lag in de dertien stoffige gravelstroken, in totaal 81 kilometer lang. Een zware en risicovolle ondergrond die de rensters op de proef stelde.

Vorige week werden de Nederlandse favorieten – Demi Vollering, Lorena Wiebes en Puck Pieterse – nog verrast door de Belgische renster Lotte Claes in Omloop het Nieuwsblad. Maar in Toscane waren ze vastbesloten om niet nog eens te worden afgetroefd. De koers begon dan ook op een ijzersterk tempo, met een gemiddelde snelheid van bijna 39 kilometer per uur in het eerste uur.

Een finale om nooit te vergeten

De wedstrijd bleef lang gesloten, met veel tactisch spel. Ook voor Vollering en Van der Breggen, die elkaar als geen ander kennen. Van der Breggen stopte in 2021 als renster bij SD Worx-Protime en werd daar ploegleider, met Vollering als een van haar toprensters. Maar deze winter maakte Van der Breggen haar comeback in het peloton, terwijl Vollering de overstap maakte naar FDJ.

Op een kleine veertig kilometer van de finish kwam de koers echt tot leven. Een kopgroep van zeven rensters, waaronder Femke Gerritse en Pauline Ferrand-Prévot, probeerde te ontsnappen. Maar de favorieten, waaronder Vollering, Pieterse en Van der Breggen, zetten de achtervolging in en haalden de groep in.

Toen, op iets meer dan tien kilometer van de finish, gebeurde het waar iedereen op hoopte: Vollering en Van der Breggen gingen er samen vandoor. Het grind maakte plaats voor de smalle, bochtige straten van Siena. In de laatste meters sprong Vollering weg en reed ze steil omhoog naar de overwinning, met Van der Breggen net achter zich.

Een gedroomde finale voor de Nederlandse wielerfans!

Bekijk origineel artikel

Mauro Júnior terug in de basis bij PSV tegen sc Heerenveen

Mauro Júnior maakt zaterdagavond zijn rentree in het basiselftal van PSV tijdens de thuiswedstrijd tegen sc Heerenveen. De Braziliaan neemt de plek over van Tyrell Malacia, die links in de verdediging speelt. Mauro Júnior was de afgelopen drie wedstrijden niet beschikbaar vanwege een botkneuzing, maar is nu weer fit genoeg om te spelen.

Trainer Peter Bosz houdt verder vast aan dezelfde tien basisspelers die dinsdag in actie kwamen tijdens de pijnlijke 7-1 nederlaag tegen Arsenal in de Champions League. Wel is er goed nieuws voor PSV-fans: vleugelverdediger Sergiño Dest is na een lange periode van afwezigheid weer terug in de selectie.

PSV heeft het de laatste tijd niet makkelijk gehad in de Eredivisie. De laatste overwinning dateert van 25 januari, toen NAC Breda werd verslagen. In de vier competitieduels daarna sleepte de club slechts 3 punten binnen. Met nog tien speelronden te gaan, staat PSV momenteel 8 punten achter op koploper Ajax.

Bekijk origineel artikel

Vrouwen die geschiedenis schreven in door mannen gedomineerde sporten

In de wereld van topsport draait het vaak om winnen, maar voor sommige atleten gaat het om iets groters: het doorbreken van barrières. Afgelopen jaar hebben verschillende vrouwen hun stempel gedrukt in sporten die traditioneel door mannen worden gedomineerd. Op Internationale Vrouwendag zetten we deze pioniers in de schijnwerpers. Ze zijn niet alleen atleten of coaches, maar ook rolmodellen voor de volgende generatie.


Jessica Campbell: De eerste vrouwelijke assistent-coach in de NHL

Jessica Campbell schreef geschiedenis afgelopen zomer door de eerste vrouwelijke fulltime assistent-coach te worden in de NHL, de hoogste Amerikaanse ijshockeycompetitie. De 32-jarige Canadese ging aan de slag bij de Seattle Kraken, waar ze samenwerkt met hoofdcoach Dan Bylsma. Campbell heeft al een indrukwekkende carrière achter de rug, zowel als speelster als coach. In 2015 won ze zilver op het WK met Canada, en daarna coachte ze het Duitse mannenijshockeyteam. Haar specialiteit? Power skating en communicatie. Over haar rol als pionier zegt ze: “Ik heb nu die zichtbaarheid. Het voelt alsof ik het geweldige werk voortzet van zoveel vrouwen voor mij.” En er is meer goed nieuws voor vrouwen in het ijshockey: sinds 2024 is er een professionele vrouwencompetitie, de PWHL, die de NHL voor vrouwen moet worden.

Bekijk origineel artikel


Shona Shukrula: De eerste vrouwelijke hoofdscheidsrechter in het betaald voetbal

Shona Shukrula maakte afgelopen jaar geschiedenis door als eerste vrouwelijke hoofdscheidsrechter een betaaldvoetbalwedstrijd te fluiten in de Keuken Kampioen Divisie. De 33-jarige uit Alkmaar leidde de wedstrijd tussen TOP Oss en ADO Den Haag. Shukrula fluit al sinds 2009 wedstrijden voor de KNVB en heeft ervaring op hoog niveau, zoals EK- en WK-kwalificatiewedstrijden en Champions League-wedstrijden voor vrouwen. Ze kreeg veel steun van Franca Overtoom, die in 2021 de eerste vrouwelijke assistent-scheidsrechter in de eredivisie werd. “Wij hadden geen vrouwelijke rolmodellen, maar we hadden elkaar,” zei Shukrula. In andere landen, zoals Duitsland, Engeland en Frankrijk, hebben vrouwelijke scheidsrechters al eerder hun debuut gemaakt. Stephanie Frappart uit Frankrijk floot bijvoorbeeld tijdens het WK voor mannen in Qatar in 2022.

Bekijk origineel artikel


Noa-Lynn van Leuven: De eerste Nederlandse vrouw en trans persoon op het WK darten

Noa-Lynn van Leuven schreef geschiedenis door als eerste Nederlandse vrouw én eerste trans persoon ooit deel te nemen aan het WK darten in Londen afgelopen december. De 28-jarige uit Beverwijk volgde in de voetsporen van Fallon Sherrock, de Engelse dartster die vijf jaar geleden als eerste vrouw een partij won op een WK. Hoewel vrouwen nog steeds ondervertegenwoordigd zijn in het professionele darten, zijn er steeds meer primeurs. Zo won Beau Greaves, een drievoudig wereldkampioen bij de vrouwen, dit jaar als eerste vrouw drie wedstrijden op rij bij de UK Open. Helaas strandde ze tegen de huidige wereldkampioen Luke Humphries.

Bekijk origineel artikel


Arisa Trew: De eerste vrouw die een 900-graden draai landde in het skateboarden

Arisa Trew, een 14-jarige skateboarder uit Australië, maakte afgelopen jaar geschiedenis door als eerste vrouw een 900-graden draai te landen in een halfpipe. Deze truc, waarbij je tweeënhalf keer om je eigen as draait, was voorheen alleen door mannen perfect uitgevoerd. Trew bewees dat ze tot de absolute top behoort en won later dat jaar zelfs een gouden medaille op de Olympische Spelen in Parijs. Overigens was bij die Spelen 49 procent van de deelnemers vrouw, het hoogste percentage ooit. Ter vergelijking: honderd jaar geleden, tijdens de vorige Spelen in Parijs, was slechts 4,4 procent van de deelnemers vrouw.

Bekijk origineel artikel


Gaëlle Bouzin: De eerste vrouwelijke coach in het topbasketbal van Nederland en België

Gaëlle Bouzin brak vorig jaar een glazen plafond in het basketbal. De 38-jarige Belgische werd de eerste vrouwelijke coach in de BNXT League, de hoogste basketbalcompetitie van Nederland en België. Ze leidt de Zwolse club Landstede Hammers en staat bekend om haar enorme basketbalkennis. Bouzin werkte eerder vijf jaar als assistent-coach bij Belgisch kampioen Filou Oostende en sinds 2020 ook bij het Belgische nationale mannenteam. “Ze heeft een duidelijke visie die ze aan ons overbrengt,” zei Coen Stolk, een speler die in 2023 zijn debuut maakte in Oranje. “Ik denk dat we daardoor ook best wel leuk basketbal spelen.”

Bekijk origineel artikel


Deze vrouwen hebben niet alleen hun eigen grenzen verlegd, maar ook de weg geëffend voor toekomstige generaties. Ze bewijzen dat sport geen gender kent en dat doorzettingsvermogen en talent altijd winnen.

Nottingham Forest boekt cruciale overwinning tegen Manchester City

Nottingham Forest heeft een flinke stap gezet richting de Champions League volgend seizoen. Met een 1-0 overwinning op Manchester City, dankzij een doelpunt van Callum Hudson-Odoi, verstevigden ze hun derde plek in de competitie. Manchester City blijft voorlopig nog vierde, maar de concurrentie blijft spannend. Teams zoals Chelsea en Newcastle kunnen nog steeds op gelijke hoogte komen of zelfs voorbij steken.

Het was een spannende wedstrijd waarin beide teams kansen kregen. Namens Manchester City raakte Nico González in de eerste helft de paal, terwijl Hudson-Odoi in de tweede helft via de handen van doelman Ederson de lat raakte. Uiteindelijk was het Hudson-Odoi die in de 83e minuut de beslissende treffer maakte, met een prachtige uithaal in de korte hoek waar Ederson geen antwoord op had.

Voor Nottingham Forest was deze overwinning extra belangrijk, omdat ze hun vorige drie wedstrijden niet hadden gewonnen. Manchester City presteerde de afgelopen tijd wisselvallig, met slechts 9 punten uit de laatste vijf duels. Voor beide teams was de landstitel al uit zicht, maar de strijd om een plek in de Champions League blijft spannend.

Bekijk origineel artikel

Written by DeepSeek AI

DeepSeek is een kunstmatige-intelligentiebedrijf dat zich richt op het ontwikkelen van slimme tools en technologieën om complexe problemen op te lossen. Het biedt oplossingen zoals chatbots en zoekmachines, ontworpen voor optimale prestaties en gebruikersvriendelijkheid. DeepSeek draagt bij aan een toekomst waar AI een natuurlijke hulpbron is in ons dagelijks leven.

Welkom

  • welkom

Technische beschrijving

  • raspiBlog code bibliotheek
  • Verzamelen data
  • Maak blogpost met AI
  • database acties
maart 2025
M D W D V Z Z
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  
« feb   apr »

Copyright 2024 - 2025 renegeilings.nl