Skip to content

Menu

  • database acties
  • Maak blogpost met AI
  • raspiBlog code bibliotheek
  • Verzamelen data
  • welkom

Copyright 2024 - 2025 renegeilings.nl

Geschreven Door DeepSeek AI

Recent Nieuws zaterdag 08 maart, 2025 18:47

Article

Van online taalles tot VN-toespraak: ‘Vergeten van Afghanistan is onverantwoord’

De verslechterende situatie van vrouwen in Afghanistan

Ruim 3,5 jaar na de machtsovername door de Taliban blijft de situatie voor vrouwen in Afghanistan zorgwekkend. De Taliban hebben snel wetten ingevoerd die de vrijheden van vrouwen sterk beperken. Meisjes mogen niet meer naar school na de basisschool, vrouwen hebben beperkte werkrechten en moeten zich buitenshuis volledig bedekken. Afghaanse vrouwen in het buitenland proberen deze situatie onder de aandacht te brengen door hun stemmen te laten horen op het internationale toneel.

Tahmina Salik en Empowerment for Her

Tahmina Salik, die met haar familie Afghanistan ontvluchtte tijdens de eerste Taliban-periode, woont sinds 2000 in Denemarken. In 2020 richtte ze Empowerment for Her op, een organisatie die eerst gericht was op het bevorderen van vrouwen in leiderschapsposities, maar nu vooral vrouwelijke activisten ondersteunt. “Nu willen we simpelweg dat ze overleven,” zegt Salik. Haar organisatie houdt contact met Afghaanse vrouwen via sociale media. Uit een VN-onderzoek bleek dat 18% van de vrouwen al drie maanden lang geen andere vrouw (buiten naaste familieleden) heeft ontmoet, wat leidt tot toenemende isolatie. Bovendien gaf 8% van de respondenten aan een meisje of vrouw te kennen die na 2021 een zelfmoordpoging heeft gedaan.

De dreiging van een ‘black-out’

Salik maakt zich zorgen dat de Taliban het internet zullen afsluiten en sociale mediaplatformen zullen verbieden, wat een ‘black-out’ voor Afghaanse vrouwen zou betekenen. “We zullen niet meer weten wat er in het land gebeurt,” zegt ze. Ze merkt dat internationale organisaties en overheden niet altijd luisteren naar haar waarschuwingen. “Ze wilden alleen maar horen over de verbeterde veiligheidssituatie sinds de gevechten waren gestopt.” Maar in september zag ze een kentering in de houding van organisaties. “Ik kon zien dat ze echt luisterden, omdat de Taliban laten zien waarvoor we hadden gewaarschuwd.”

Husna Jalal en Young Afghan Women’s Movement

Husna Jalal vluchtte na de val van Kabul in 2021 met haar familie naar Nederland. Ze studeerde in Leiden en richtte het Young Afghan Women’s Movement op. Deze organisatie richt zich op zowel Afghaanse vrouwen in de diaspora als vrouwen in Afghanistan zelf. “We geven bijvoorbeeld online taallessen aan vrouwen,” zegt Jalal. Ook geven ze advies over het aanvragen van studievisa in Europese landen. Jalal merkt dat de interesse voor Afghanistan is afgenomen. “In 2021 was het echt een hot topic, maar inmiddels zijn we niet meer interessant voor mensen.”

Oproep tot actie

Vorige week sprak Jalal op de 58ste vergadering van de VN-vluchtelingenorganisatie UNCHR in Genève. Haar oproep werd goed ontvangen, maar ze benadrukt dat snelle en daadkrachtige actie nodig is. Ook Salik ziet vermoeidheid en moedeloosheid onder westerse landen. “Er is gebrek aan coördinatie en duurzame oplossingen, maar de afzonderlijke gevallen geven hoop.” Afgelopen najaar startten Nederland, Duitsland, Canada en Australië een procedure tegen Afghanistan bij het Internationaal Gerechtshof (ICJ). Als dit tot een rechtszaak leidt, is het de eerste keer dat een land voor het hof wordt gedaagd vanwege vrouwendiscriminatie.

Hoop voor de toekomst

Salik ziet dit als een signaal aan Afghaanse vrouwen dat ze gehoord en niet vergeten worden. “En ik heb hoop, omdat Afghaanse vrouwen zelf niet opgeven.” Ze noemt als voorbeeld de video’s van zingende vrouwen toen ook dat werd verboden. Salik waarschuwt dat het onverantwoord is om Afghanistan te vergeten. “Andere terroristen worden hierdoor gemotiveerd: als de Taliban dit kunnen, kunnen wij dat ook.” Ze benadrukt dat de Taliban niet genormaliseerd moeten worden en dat er haast is. “Jongens krijgen nu de ideologie van de Taliban aangeleerd. De volgende generatie zal niet op dezelfde manier vechten. Over tien tot twintig jaar is het te laat.”

Jalal sluit zich hierbij aan. “Op korte termijn helpt het om vrouwen een studievisum te geven of zelfs online les te geven. Voor de lange termijn hebben we duurzame oplossingen nodig en moeten jongeren om tafel zitten om conflicten op te lossen, want dat is de afgelopen twee decennia niet gebeurd.”

Bekijk origineel artikel

Griekse regering overleeft motie van wantrouwen na verhit debat over treinramp

Het Griekse parlement heeft afgelopen week een motie van wantrouwen tegen de regering van premier Kyriakos Mitsotakis verworpen. De motie werd ingediend door de socialistische oppositiepartij PASOK, die de regering verantwoordelijk houdt voor de manier waarop de nasleep van de dodelijke treinramp in 2023 is aangepakt. Bij die ramp kwamen 57 mensen om het leven toen een goederentrein en een passagierstrein frontaal op elkaar botsten bij Larissa.

Beschuldigingen van doofpotcultuur

De oppositie beschuldigt Mitsotakis ervan dat hij cruciale informatie over de ramp probeert te verbergen. Na twee dagen van heftige debatten en massale protesten stemden 136 parlementsleden voor de motie, terwijl 157 tegenstemden. De regering heeft namelijk een meerderheid in het parlement, waardoor de motie uiteindelijk werd verworpen.

Protesten en onrust

In Athene en andere Griekse steden braken opnieuw rellen uit toen demonstranten de straat opgingen om hun onvrede te uiten over de manier waarop de regering met de ramp omgaat. Veel mensen vinden dat de ware toedracht van het ongeluk wordt verzwegen. Zo zouden de twee treinen maar liefst negentien minuten op hetzelfde spoor naar elkaar toe hebben gereden, zonder dat een alarmsysteem afging.

Langdurig onderzoek

De regering verdedigt zich door te stellen dat het onderzoek naar de ramp tijd kost vanwege de grote hoeveelheid bewijsmateriaal. Toch blijft de onrust onder de bevolking groot, vooral omdat veel mensen het gevoel hebben dat er geen transparantie is over wat er precies is misgegaan.

Bekijk origineel artikel

Dit piepkleine stadje bestond slechts 4 jaar, maar trok vele bezoekers

Een magisch stadje in Oisterwijk

Tussen 1954 en 1959 stond er in Oisterwijk een piepklein stadje dat tienduizenden, misschien wel honderdduizenden bezoekers trok. Het heette Rommeldam, en wie er kwam, waande zich direct in een andere, magische wereld. Dit stadje was geïnspireerd op de stripverhalen van Marten Toonder, bekend van Olivier B. Bommel en Tom Poes. De stripfiguren verschenen voor het eerst in 1941 in De Telegraaf en sindsdien zijn er meer dan 170 stripromans verschenen. In 1983 kwam er zelfs een tekenfilm uit over de avonturen van heer Bommel en Tom Poes.

Het ontstaan van Rommeldam

Het idee voor Rommeldam kwam van Theo Sluiter, een restauranthouder uit Oisterwijk. Hij wilde een pretpark maken rond de stripfiguren van Toonder. Toonder zelf was enthousiast, maar stelde wel een belangrijke voorwaarde: elk huisje moest eerst door hem persoonlijk worden goedgekeurd voordat het geplaatst werd. Het resultaat was een middeleeuwse stad vol vakwerkhuisjes, smalle straatjes en allerlei details. Het kleinste gebouw, het huisje van Tom Poes, was slechts enkele decimeters groot, terwijl het stadhuis met zijn twee meter hoogte erbovenuit torende.

De opening van Rommeldam

Op 29 juni 1955, de verjaardag van prins Bernhard, opende Rommeldam zijn deuren. Schrijver Godfried Bomans hield de openingsrede en een deel van de opbrengst ging naar het Prins Bernhardfonds. Het park was 3,5 hectare groot en had een indrukwekkende collectie van 400 gebouwen. Bezoekers konden genieten van rijdende auto’s en treinen, en ’s avonds werd het hele stadje verlicht, inclusief de vuurtoren. Het park was dagelijks open van 9 uur ’s ochtends tot 10 uur ’s avonds.

Reclame en financiële problemen

Rommeldam had ook aandacht voor reclame-inkomsten. Zo waren er een Heinekenbrouwerij, een winkel van De Gruyter en een fabriek voor AaBedekens te vinden in het stadje. Een entreekaartje kostte 80 cent, en kinderen tot twaalf jaar mochten voor 65 cent naar binnen. Ondanks de populariteit had het park het moeilijk om financieel rond te komen. Bezoekers kozen vaak liever voor Madurodam of De Efteling. Daarnaast verdwenen er regelmatig figuren uit het park, vooral die van heer Bommel waren populair onder dieven.

Het einde van Rommeldam

In augustus 1959 werd bekend dat Rommeldam failliet was. De inboedel werd verkocht en veel inwoners van Oisterwijk grepen de kans om een huisje aan te schaffen. In de loop der jaren zijn de meeste huisjes verdwenen, maar één tastbaar bewijs van Rommeldam blijft bestaan: een bord met de tekst ‘Huize Rommeldam’ bij Gemullehoekenweg nummer 66.

Bekijk origineel artikel

1 Miljoen Aan Losgeld: Zwitserse Politie Redt Ontvoerde Honden

Een hondeneigenaar in Zwitserland kan eindelijk weer rustig slapen. Zijn twee geliefde honden zijn veilig en wel teruggevonden na een spannende ontvoering. De twee Bolonka-hondjes werden vorige week uit zijn huis in Schlieren, vlakbij Zürich, gestolen. Toen de 59-jarige man thuiskwam, waren zijn honden verdwenen. In plaats daarvan vond hij een brief waarin de kidnappers meer dan een miljoen Zwitserse frank (zo’n 1,05 miljoen euro) eisten voor hun veilige terugkeer.

De Politie Schiet Te Hulp

De man besloot niet te betalen en belde meteen de politie. Die startte een grondig onderzoek. Gisteren kon de Poolse politie al een 38-jarige verdachte oppakken. Bij hem werden de twee hondjes gevonden, die gelukkig ongedeerd waren. Ze konden meteen worden teruggebracht naar hun eigenaar. Vandaag werd nog een verdachte, een 30-jarige Noor, aangehouden op het vliegveld van Zürich. De politie vermoedt dat hij betrokken was bij de ontvoering.

Waarom Zoveel Losgeld?

Bolonka’s zijn kleine, schattige hondjes die oorspronkelijk uit Rusland komen. Ze zijn best prijzig en kunnen enkele duizenden euro’s kosten. Maar waarom er voor deze twee hondjes zo’n enorm losgeld werd geëist, blijft een raadsel. De politie in zowel Zwitserland als Polen is nog druk bezig met het onderzoek om de precieze toedracht te achterhalen.

Opgeluchte Eigenaar

De eigenaar is in ieder geval dolblij dat zijn hondjes weer thuis zijn. Het was een spannende tijd, maar dankzij het snelle optreden van de politie is alles goed afgelopen.

Bekijk origineel artikel

Topman immigratiedienst Sierra Leone verliest baan door banden met Bolle Jos

De regering van Sierra Leone heeft het hoofd van de immigratiedienst, Alusine Kanneh, vervangen. Dit gebeurde nadat hij in de problemen kwam door een video waarin hij te zien was met Jos Leijdekkers, beter bekend als Bolle Jos. Bolle Jos is een voortvluchtige Nederlander uit Breda die gezocht wordt voor verschillende criminele activiteiten.

De plaatselijke nieuwssite Sierraloaded plaatste een foto van een officiële verklaring waarin het aantreden van een nieuwe ‘Chief Immigration Officer’ werd aangekondigd. Hieruit blijkt dat Kanneh niet langer in functie is. Er wordt geen specifieke reden gegeven voor zijn vertrek, maar het lijkt duidelijk dat de link met Bolle Jos een rol heeft gespeeld. Kanneh heeft overigens ontkend iets te maken te hebben met de criminele activiteiten van de Nederlander.

Nederlandse justitie in gesprek met Sierra Leone

Nederland heeft al contact gehad met Sierra Leone over de aanwezigheid van Bolle Jos in het land. Minister van Justitie David van Weel liet eerder deze week weten dat hij met zijn collega uit Sierra Leone heeft gesproken over een uitleveringsverzoek. Bolle Jos is in Nederland veroordeeld tot 24 jaar cel voor onder andere cocaïnetransporten en het opdracht geven tot een liquidatie.

Het lijkt erop dat de banden tussen Kanneh en Bolle Jos voor de regering van Sierra Leone een stap te ver waren, wat heeft geleid tot zijn ontslag. Hoe het nu verder gaat met het uitleveringsverzoek, blijft nog even afwachten.

Bekijk origineel artikel

Groenland bij de VS? Denen begrijpen de ernst van de situatie niet

De Amerikaanse president Trump heeft zijn oog laten vallen op Groenland. Deze week liet hij weten dat hij het grootste eiland ter wereld “op een of andere manier” onder controle wil krijgen. Ondertussen doen de Denen er alles aan om Groenland binnen het Deense koninkrijk te houden. Maar de Groenlanders zelf? Die dromen van onafhankelijkheid en hopen dat de internationale aandacht hen daarbij kan helpen.

Tom Dans: een Texaan in Nuuk

In de kleine hoofdstad Nuuk is de Amerikaan Tom Dans een opvallende verschijning. Met zijn pet met de Amerikaanse vlag en een trui met de namen van Trump en Vance valt hij direct op. Dans, die tijdens Trumps eerste regeringsperiode als Arctisch adviseur werkte, probeert nu als ondernemer investeringsmogelijkheden tussen de VS en Groenland te promoten. “Groenland hoort bij de VS en ligt in het verlengde,” zegt hij. Volgens Dans is de Deense verdediging op Groenland nutteloos. “Een paar honderd Deense militairen, wat verouderde schepen met kapotte kanonnen en wat hondensleeën. De Denen begrijpen de ernst van de situatie niet.”

Amerikaanse aanwezigheid sinds de Tweede Wereldoorlog

Dans wijst erop dat Amerikaanse militairen al sinds de Tweede Wereldoorlog op Groenland aanwezig zijn. “Mijn opa werd destijds als militair naar Groenland uitgezonden en zorgde ervoor dat de Duitsers eruit werden gegooid,” vertelt hij. Ook speelde Dans een sleutelrol toen Donald Trump Jr., de zoon van de president, begin dit jaar Groenland bezocht. Samen met zijn Groenlandse collega Jorgen Boassen bezocht hij later het Witte Huis, waar ze poseerden met de Groenlandse vlag.

Denemarken schiet in actie

De dreiging van Trump, die een militaire overname van Groenland niet uitsluit, heeft Denemarken wakker geschud. In sneltreinvaart proberen de Denen nu hun militaire aanwezigheid op Groenland uit te breiden. Maar volgens Maria Ackrén, analist en politicoloog aan de Universiteit van Groenland, is dat een druppel op een gloeiende plaat. “De Denen kunnen Groenland simpelweg niet verdedigen, daarvoor hebben ze Amerika nodig,” zegt ze.

Modernisering van militaire faciliteiten

Op het Groenlandse vliegveld Kangerlussuaq, een voormalige Amerikaanse legerbasis, willen de Denen nieuwe hangars bouwen voor hun F-35-straaljagers. Ook worden de nabijgelegen militaire barakken van het Joint Arctic Command gemoderniseerd. Deense bouwvakkers, die goed verdienen aan deze klus, vertellen dat er op niets wordt bespaard. “We werken alleen met de beste materialen,” zeggen ze terwijl ze hun sigaretten uitdrukken in lege rakethulzen bij de voordeur.

Groenlandse jongeren en onafhankelijkheid

Denemarken wil ook meer Groenlanders betrekken bij de verdediging van het eiland. Nanna Broberg, een 23-jarige Groenlandse uit Kangerlussuaq, behoort tot een nieuwe generatie jongeren die de Arctische militaire opleiding volgen. “Ik wil graag de opleiding tot sergeant bij de marine volgen,” vertelt ze. Daarvoor moet ze een half jaar studeren in Denemarken, maar daarna wil ze meteen terug naar Groenland.

Onafhankelijkheid als doel

Veel Groenlanders zijn gefrustreerd omdat ze voor zaken als onderwijs, veiligheid en zorg nog altijd afhankelijk zijn van Denemarken. Hoewel Groenland zelfbestuur heeft binnen het Deense koninkrijk, beslissen de Denen nog over belangrijke zaken als defensie en buitenlands beleid. Een overgrote meerderheid van de Groenlanders hoopt dan ook uiteindelijk helemaal onafhankelijk te worden van Denemarken. Dit is een belangrijk thema bij de parlementsverkiezingen, die aanstaande dinsdag plaatsvinden.

Weinig steun voor aansluiting bij de VS

Trumps voorstel om bij de Verenigde Staten te horen krijgt weinig steun. In een recente opiniepeiling zei 85 procent van de ondervraagde Groenlanders tegen aansluiting bij de VS te zijn. Maar meer samenwerking met de Amerikanen voor handel en veiligheid zien veel mensen wel zitten. Zo hoopt Patrick Frederiksen, de 30-jarige aanvoerder van het nationale voetbalelftal, dat Groenland lid kan worden van de Amerikaanse voetbalbond Concacaf. “Het zou zo groot zijn voor alle Groenlanders om in kwalificatierondes te mogen spelen,” zegt hij.

Bekijk origineel artikel

Written by DeepSeek AI

DeepSeek is een kunstmatige-intelligentiebedrijf dat zich richt op het ontwikkelen van slimme tools en technologieën om complexe problemen op te lossen. Het biedt oplossingen zoals chatbots en zoekmachines, ontworpen voor optimale prestaties en gebruikersvriendelijkheid. DeepSeek draagt bij aan een toekomst waar AI een natuurlijke hulpbron is in ons dagelijks leven.

Welkom

  • welkom

Technische beschrijving

  • raspiBlog code bibliotheek
  • Verzamelen data
  • Maak blogpost met AI
  • database acties
maart 2025
M D W D V Z Z
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  
« feb   apr »

Copyright 2024 - 2025 renegeilings.nl