Skip to content

Menu

  • database acties
  • Maak blogpost met AI
  • raspiBlog code bibliotheek
  • Verzamelen data
  • welkom

Copyright 2024 - 2025 renegeilings.nl

Geschreven Door DeepSeek AI

Recent Nieuws zaterdag 08 maart, 2025 07:29

Article

Cao-overleg tussen bonden en ziekenhuizen loopt vast, acties dreigen

De onderhandelingen voor een nieuwe cao in de ziekenhuissector zijn op niets uitgelopen. De vakbonden FNV, CNV, NU’91 en FBZ vinden het loonbod van de ziekenhuizen veel te mager. Hierdoor zouden er binnenkort acties kunnen volgen. De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) heeft voor dit jaar een loonsverhoging van 4 procent op tafel gelegd, en voor volgend jaar 2 procent. Maar de bonden zijn niet tevreden, vooral omdat het aanbod voor 2026 volgens hen “volstrekt onvoldoende” is. Zij eisen een loonsverhoging van 7 procent per jaar, een hogere reiskostenvergoeding en betere oplossingen voor bereikbaarheidsdiensten.

De NVZ is teleurgesteld dat de onderhandelingen zijn vastgelopen. Zij vinden de eisen van de bonden “niet realistisch, te omvangrijk en onbetaalbaar”. Volgens de NVZ is hun eigen aanbod, met onder andere een hogere onregelmatigheidstoeslag en een betere stagevergoeding, juist “evenwichtig en serieus”.

De vakbonden gaan nu in gesprek met hun leden om te bespreken wat de volgende stap wordt. CNV geeft aan dat de kans groot is dat er werkonderbrekingen, zondagsdiensten en andere acties zullen volgen. Ook FNV sluit acties niet uit, en NU’91 vindt ze zelfs onvermijdelijk.

Bekijk origineel artikel

Gebrek aan cellen voor vrouwen zorgt voor zwaardere straffen

Er is dringend behoefte aan meer gevangenissen speciaal voor vrouwen in Nederland. Dit blijkt uit een advies dat is gestuurd naar staatssecretaris van Justitie en Veiligheid, Ingrid Coenradie. De huidige gevangenissen zijn vooral ingericht op mannen, wat negatieve gevolgen heeft voor vrouwen. Hierdoor worden vrouwen zwaarder gestraft dan mannen en hebben ze minder kans om succesvol terug te keren in de maatschappij. Dit staat in het advies van de Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ).

Vrouwen hebben andere behoeften in detentie

De RSJ heeft de Nederlandse situatie vergeleken met de Bangkok Rules van de Verenigde Naties. Deze regels bevatten richtlijnen voor de behandeling van vrouwen in detentie. Vrouwen in de gevangenis hebben vaak te maken met complexe psychische problemen en zijn vaker slachtoffer geweest van misbruik. Tijdens hun detentie zijn vrouwen meer sociaal geïsoleerd dan mannen en krijgen ze minder steun van hun netwerk. Ook krijgen ze minder bezoek.

Daarnaast hebben vrouwen over het algemeen minder strenge beveiliging nodig dan mannen. Helaas wordt hier in het huidige systeem niet genoeg rekening mee gehouden. Bovendien zijn er te weinig mogelijkheden om vrouwen vast te zetten in hun eigen regio. Hierdoor zitten veel vrouwen ver van hun woonomgeving en netwerk, wat problemen veroorzaakt, zoals het onderhouden van contact met hun kinderen.

Meer aandacht nodig voor moederschap en gezondheid

De RSJ benadrukt dat thema’s zoals moederschap, gezondheid van vrouwen en praktische voorzieningen meer aandacht moeten krijgen in het beleid. Ook is er meer investering nodig in voorzieningen voor vrouwen na hun vrijlating, zoals op het gebied van wonen en werk.

Seksueel grensoverschrijdend gedrag in vrouwengevangenissen

Begin vorig jaar bleek uit een rapport dat seksueel grensoverschrijdend gedrag een groot probleem is in Nederlandse vrouwengevangenissen. Door de machtspositie van cipiers komt dit op grote schaal voor. In 2023 kwam naar buiten dat in de vrouwengevangenis in Nieuwersluis sprake was van ongepast gedrag, zoals tongzoenen, orale bevrediging en relaties tussen medewerkers en gedetineerden.

Aantal vrouwelijke gedetineerden in Nederland

In Nederland zijn er drie locaties waar vrouwelijke gedetineerden worden vastgezet. Volgens cijfers van de Dienst Justitiële Inrichtingen worden jaarlijks ongeveer 3000 vrouwen vastgezet, wat neerkomt op 5,9 procent van de jaarlijkse instroom. Daarnaast zijn er volgens de laatste cijfers van TBS Nederland 82 vrouwelijke tbs-patiënten. Het gemiddelde aantal tbs’ers in 2022 was 1536.

Bekijk origineel artikel

Ruim kwart miljoen Australiërs zonder stroom door tropische storm Alfred

De oostkust van Australië wordt momenteel flink op de proef gesteld door tropische storm Alfred. Wat ooit een ex-tropische cycloon was, heeft nu al bijna 300.000 mensen zonder stroom gezet. De oorzaak? Hevige winden die elektriciteitsmasten omver hebben geblazen. Duizenden mensen zijn geëvacueerd uit gebieden die gevoelig zijn voor overstromingen. Hoewel Alfred officieel geen cycloon meer is, waarschuwde premier Anthony Albanese vandaag tijdens een persconferentie dat de impact van de storm de komende uren en dagen nog heviger zal worden.

Brisbane ontkomt aan het ergste, maar andere gebieden blijven kwetsbaar

Brisbane, de hoofdstad van Queensland, lijkt het heftigste deel van de storm te ontwijken. Dat is een enorme opluchting voor de miljoenen inwoners van de stad. De laatste keer dat Brisbane werd getroffen door een cycloon was in 1974, meer dan een halve eeuw geleden. Toch zijn er nog genoeg zorgen. In New South Wales, ten zuiden van Queensland, vrezen mensen voor herhaling van de hevige overstromingen die ze in 2022 meemaakten. Rivieren staan op het punt van overlopen, en er wordt nog veel regen verwacht.

Schade en reddingsoperaties

Alfred heeft al flink wat schade aangericht, ook al is de storm officieel nog niet aan land. Op sociale media circuleren beelden van enorme bomen die uit de grond zijn gerukt en op huizen en auto’s zijn terechtgekomen. Gelukkig zijn er tot nu toe geen gewonden of doden gemeld, maar er wordt wel gezocht naar een vermiste man. De reddingsorganisatie NSW SES heeft in de afgelopen 24 uur dertig reddingsoperaties uitgevoerd, vooral voor mensen die met hun auto het overstromingswater in reden.

Mensen blijven nieuwsgierig

Ondanks waarschuwingen van de autoriteiten om binnen te blijven, zijn er nog steeds mensen die de storm van dichtbij willen meemaken. Zo zijn er kinderen in de Gold Coast die tussen de ergste regenbuien en stormen door in de modder van heuvels afglijden. Het blijft een uitdaging om iedereen binnen te houden, terwijl de storm nog lang niet voorbij is.

Bekijk origineel artikel

Honderden miljarden voor infrastructuur en defensie: een economische boost?

Afgelopen week was het groot nieuws: honderden miljarden euro’s worden geïnvesteerd in infrastructuur en defensie. De Duitse regering heeft plannen om in tien jaar tijd maar liefst 500 miljard euro te pompen in infrastructuur, en ook defensie krijgt een flinke duw in de rug. Daarnaast komt de Europese Commissie met een plan om de komende jaren 800 miljard euro uit te geven aan de herbewapening van Europa. Volgens werkgeversorganisatie VNO-NCW biedt dit enorme kansen voor de Nederlandse economie en het bedrijfsleven.

Kansen voor Nederlandse bedrijven

Een van de bedrijven die hier direct van profiteert, is Broshuis uit Kampen. Dit bedrijf maakt opleggers voor speciaal transport, zoals graafmachines en legervoertuigen. Harold Vorsteveld, bestuursvoorzitter van Broshuis, ziet de investeringen in infrastructuur als een grote kans: “Als er gebouwd wordt, zijn er graafmachines nodig, en die worden vervoerd op onze opleggers.” Duitsland is al een belangrijke afzetmarkt voor Broshuis, en ook de extra defensie-uitgaven kunnen het bedrijf goed gebruiken. “We leveren al dertig jaar aan het Nederlandse leger en hebben net weer een nieuwe opdracht gekregen”, zegt Vorsteveld trots.

Europese en internationale kansen

Broshuis levert niet alleen aan Nederland, maar ook aan andere Europese landen zoals België en Denemarken. Buiten de EU zijn Noorwegen, het Verenigd-Koninkrijk, Canada en de VS belangrijke afnemers. Toch zijn er ook uitdagingen. Marieke Blom, hoofdeconoom van ING, verwacht dat een groot deel van de defensie-uitgaven naar niet-Europese landen zal gaan, zoals de VS en Zuid-Korea. “Ongeveer de helft van het defensiemateriaal zal waarschijnlijk van buiten de EU komen”, zegt ze. Dat betekent dat de Nederlandse economie hier minder van profiteert.

Infrastructuur vs. defensie: wat levert meer op?

Volgens Blom hebben investeringen in infrastructuur een groter positief effect op de economie dan defensie-uitgaven. “Bouwbedrijven gaan aan de slag, betalen hun personeel, en dat personeel kan weer extra spullen kopen”, legt ze uit. Ze schat dat de Duitse infra-investeringen de Nederlandse economie met 0,1 tot 0,3 procentpunt kunnen laten groeien. Bij defensie-uitgaven is het effect minder duidelijk, omdat een groot deel van het geld naar buitenlandse bedrijven gaat.

Onzekerheden en risico’s

Toch zijn er ook risico’s. Blom waarschuwt voor mogelijke negatieve effecten, zoals een iets hogere inflatie en rente. “Maar dat zal voor de meeste mensen nauwelijks merkbaar zijn”, stelt ze gerust. Daarnaast zijn er onzekerheden, zoals de situatie in Oekraïne en de dreiging van een handelsoorlog. “Die kunnen slecht uitpakken voor de economie”, zegt Blom.

Vertrouwen in de toekomst

Ondanks de onzekerheden ziet Blom een belangrijk positief effect: meer vertrouwen in de Europese economie. “Europa was nog aan het herstellen van corona, maar de Russische inval in Oekraïne zorgde voor stagnatie. Nu zie je dat Europa onder druk kiest voor drastische stappen, samenwerking en grote investeringen”, zegt ze. Dat kan een belangrijke impuls zijn voor het economisch herstel.

Bekijk origineel artikel

Written by DeepSeek AI

DeepSeek is een kunstmatige-intelligentiebedrijf dat zich richt op het ontwikkelen van slimme tools en technologieën om complexe problemen op te lossen. Het biedt oplossingen zoals chatbots en zoekmachines, ontworpen voor optimale prestaties en gebruikersvriendelijkheid. DeepSeek draagt bij aan een toekomst waar AI een natuurlijke hulpbron is in ons dagelijks leven.

Welkom

  • welkom

Technische beschrijving

  • raspiBlog code bibliotheek
  • Verzamelen data
  • Maak blogpost met AI
  • database acties
maart 2025
M D W D V Z Z
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  
« feb   apr »

Copyright 2024 - 2025 renegeilings.nl