
Entertainment Nieuws donderdag 06 maart, 2025 19:40
Taylor Swift zorgt voor hogere resultaten bij muziekconcern UMG
Muziekconcern Universal Music Group (UMG) heeft flinke winst gemaakt in het afgelopen kwartaal, en daar heeft Taylor Swift een grote rol in gespeeld. Haar muziek verkocht als een tierelier, net als die van andere populaire artiesten zoals Sabrina Carpenter, Billie Eilish en Chappell Roan. Ook de soundtrack van Wicked deed het goed. Hierdoor steeg de omzet van UMG in de laatste drie maanden van vorig jaar met ruim 7 procent, tot meer dan 3,4 miljard euro. Dat is een flinke stijging vergeleken met het jaar ervoor.
UMG, dat zijn hoofdkantoor in Hilversum heeft, zag groei in alle drie de bedrijfsonderdelen: Recorded Music, Music Publishing en Merchandising. Het bedrijf, dat genoteerd staat aan de Amsterdamse beurs, boekte een winst van 706 miljoen euro voor aftrek van belastingen. Dat is een kwart meer dan een jaar geleden. UMG is het grootste muziekconcern ter wereld en vertegenwoordigt ook grote namen zoals Drake, The Weeknd, Ariana Grande en Rihanna.
Over heel 2024 behaalde UMG een omzet van 11,8 miljard euro, met een bedrijfsresultaat van meer dan 2,3 miljard euro. Maar niet iedereen is even blij met Taylor Swift, zo bleek tijdens de Super Bowl.
Alberto Stegeman viert twintig jaar Undercover in Nederland
Alberto Stegeman heeft donderdag een feestje gevierd, want zijn bekende SBS6-programma Undercover in Nederland bestaat maar liefst twintig jaar! De journalist en presentator deelde zijn vreugde op Instagram met ballonnen, slingers en een feestelijke taart. Bij de foto’s schreef hij: “Hoera, vandaag bestaat Undercover in Nederland 20 jaar! Ik wil natuurlijk alle kijkers bedanken en ben supertrots op alle moedige tipgevers en ons geweldige team.”
Maar dat is nog niet alles. Stegeman gaf ook een sneak peek van zijn nieuwe boek, dat eind mei uitkomt. De titel? Alberto, mijn strijd tegen onrecht. In het boek deelt hij verhalen over wat er allemaal achter de schermen van het spraakmakende programma gebeurt. En of hij al klaar is met Undercover in Nederland? Zeker niet! “Op naar de volgende 20 jaar? (iets te optimistisch misschien?)”, sluit hij zijn bericht af.
Gwyneth Paltrow dronk iedere avond door stress om branden in LA
Gwyneth Paltrow heeft onlangs gedeeld dat ze door de stress van de branden in Los Angeles in januari elke avond alcohol dronk. De actrice, bekend van films en haar lifestylemerk Goop, vertelde dit openhartig in een aflevering van haar podcast, The Goop Podcast. Paltrow woont zelf in LA en liet eerder weten dat ze veilig was, maar de situatie had wel degelijk een grote impact op haar mentale gezondheid.
De 52-jarige actrice gaf toe dat ze door het drinken van alcohol meer last kreeg van overgangsklachten. “Ik zit nu echt middenin de overgang,” zei ze. “Normaal gesproken heb ik mijn symptomen redelijk onder controle, maar in januari ging het helemaal mis. Toen de branden in LA woedden, gebruikte ik alcohol op een manier waar het eigenlijk niet voor bedoeld is.” Ze begon alcohol te zien als een soort “medicatie” en dronk uiteindelijk elke avond. “Mijn symptomen liepen volledig uit de hand. Het was de eerste keer dat ik dat verband echt zag,” gaf ze toe.
Adidas stopt definitief met verkoop Yeezy-schoenen na breuk met Kanye West
Adidas heeft na ruim twee jaar eindelijk afscheid genomen van de Yeezy-schoenen, het iconische schoenenmerk dat ze samen met rapper Ye, beter bekend als Kanye West, ontwikkelden. De samenwerking tussen Adidas en Ye kwam in oktober 2022 abrupt ten einde nadat de rapper antisemitische uitspraken deed op sociale media. Hierdoor bleef Adidas achter met een voorraad van maar liefst 1,2 miljard euro aan onverkochte Yeezy’s, die voorheen enorm populair waren onder sneakerliefhebbers.
Niet alleen Adidas verbrak de banden met Ye. Ook andere grote merken zoals Balenciaga en Gap besloten de samenwerking stop te zetten. Hoewel Ye zijn excuses aanbood voor zijn controversiële uitspraken, leidde dit niet tot nieuwe contracten. Adidas besloot de overgebleven Yeezy’s alsnog te verkopen en een deel van de opbrengst te doneren aan organisaties die strijden tegen racisme en antisemitisme.
Het laatste paar is verkocht
Tijdens de presentatie van de jaarcijfers maakte financieel directeur Harm Ohlmeyer gisteren bekend dat het laatste paar Yeezy-schoenen eind vorig jaar is verkocht. “Er is geen enkele Yeezy-schoen meer over”, zei hij. “Ze zijn allemaal verkocht en dit hoofdstuk is nu gesloten.” Vooral in de Verenigde Staten en Canada, waar de schoenen het meest populair waren, voelde Adidas de gevolgen van het beëindigen van de samenwerking. De verkoopcijfers in Noord-Amerika daalden vorig jaar met 2 procent, wat volgens het merk volledig te wijten is aan de afgenomen verkoop van Yeezy’s.
Opbrengsten en donaties
Vorig jaar verkocht Adidas nog zo’n 650 miljoen euro aan Yeezy-schoenen, wat een winst opleverde van 200 miljoen euro. Het jaar ervoor was dat 750 miljoen euro aan verkopen met een winst van 300 miljoen euro. In totaal heeft Adidas in die twee jaar 500 miljoen euro winst gemaakt, waarvan 260 miljoen euro naar goede doelen gaat. Tot nu toe is er al 60 miljoen euro gedoneerd, terwijl de overige 200 miljoen euro op de rekening van een speciaal opgerichte stichting staat.
Ye gaat verder onder de naam Yeezy
Ondanks het einde van de samenwerking met Adidas blijft Ye actief onder de naam Yeezy. In 2024 verkocht hij via zijn eigen Yeezy-websites artikelen uit de collectie die Gap eerder uit de handel had genomen. Ook bracht hij opnieuw het controversiële White Lives Matter-shirt op de markt. Op 10 februari van dit jaar verscheen er zelfs een wit T-shirt met een hakenkruis op de website, maar dit werd een dag later verwijderd en vervangen door de tekst “Yeezy-winkels openen binnenkort”. Die tekst staat er nog steeds.
Mocro Maffia-ster Oussama Ahammoud heeft minder werk na incident met Bilal Wahib
Oussama Ahammoud (24) heeft nog steeds te maken met de gevolgen van de beruchte livestream waarin zijn goede vriend Bilal Wahib (26) een minderjarige jongen vroeg om zijn geslachtsdeel te laten zien in ruil voor geld. De acteur, die destijds getuige was van het incident, vertelt in een nieuw interview met LINDA.meiden dat hij sindsdien aanzienlijk minder werk heeft. Het voorval vond plaats in 2021, maar de impact ervan is nog steeds voelbaar in zijn leven.
Oussama geeft aan dat hij veel heeft geleerd van de situatie. “Ik heb bijvoorbeeld geleerd wat vriendschap echt betekent. Veel vrienden lieten me in de steek, maar er waren er ook die me hebben opgevangen. Tot op de dag van vandaag is de hoeveelheid werk die ik krijg niet meer hetzelfde als vroeger. Het blijft me achtervolgen,” zegt hij.
Het slachtoffer van het incident heeft recent nog contact met Oussama opgenomen. “Toevallig belde dat jongetje me laatst en vroeg of ik hem wilde ontmoeten. Ik heb nee gezegd, daar heb ik geen behoefte aan,” vertelt de acteur. Hij geeft aan spijt te hebben dat hij bij het voorval aanwezig was.
Het slachtoffer probeerde vorige maand via TikTok Bilal Wahib uit te dagen voor een boksduel, in de hoop de zaak zo een plekje te kunnen geven. Het jongetje was ook te gast bij Humberto, waar Rob Goossens, die thuis voor de tv zat, medelijden met hem had.
Nog steeds weinig vrouwelijke muziekmakers, maar lichte vooruitgang zichtbaar
De muziekwereld is nog steeds een plek waar vrouwen minder kansen krijgen dan mannen, maar er is wel wat verbetering te zien. Uit nieuw onderzoek van BumaStemra blijkt dat het aantal vrouwelijke muziekmakers de afgelopen acht jaar licht is gestegen. Toch blijft de ongelijkheid groot, vooral als het gaat om inkomsten en zichtbaarheid.
Meer vrouwelijke rolmodellen, maar nog steeds ongelijkheid
Componist Anne-Maartje Lemereis merkt dat er nog steeds veel ongelijkheid is in de muziekwereld. “Als vrouw loop je daar hoe dan ook tegenaan,” zegt ze. Maar ze ziet ook dat er langzaam verandering komt. In 2016 was 13% van de muziekmakers bij BumaStemra vrouwelijk, vorig jaar was dat gestegen naar 16%. Vooral onder jongere makers is het aandeel vrouwen groter: in de leeftijdsgroep van 19 tot 35 jaar is 23% vrouw, en bij makers jonger dan 18 jaar is dat zelfs 31%.
Muziekjournaliste N’kia Landburg benadrukt dat er nog veel werk aan de winkel is. “We hebben vaak zichtbaarheid zonder inhoud,” zegt ze. “Het lijkt soms alsof vrouwen al een plek hebben, maar dat is niet zo.”
Grote inkomensverschillen
Een groot probleem is het verschil in inkomsten tussen mannelijke en vrouwelijke muziekmakers. Mannen verdienen bijna drie keer zoveel BumaStemra-inkomsten als vrouwen. Volgens woordvoerder Annabel Heijen komt dit niet door verschillen in tarieven, maar door hoe vaak vrouwelijke artiesten worden geboekt. “We gaan verder onderzoeken waar dit precies door komt,” zegt ze.
Toch is er ook goed nieuws: het inkomen van de top 100 vrouwelijke makers is de afgelopen acht jaar met 68% gestegen, terwijl dat van mannen met 3% is gedaald.
Klassieke muziek blijft achter
Ook in de klassieke muziekwereld is er nog veel ongelijkheid. Lemereis merkt dat er weinig vrouwelijke rolmodellen zijn. “Als je iemand vraagt zich een componist voor te stellen, denkt bijna iedereen aan een oude, witte man,” zegt ze. Zelf had ze vroeger niet het idee dat ze componist kon worden. Nu geeft ze les en heeft ze maar één vrouwelijke student in haar klas.
Mannen kunnen helpen
Landburg vindt dat mannen ook een rol kunnen spelen in het verbeteren van de positie van vrouwen. Ze noemt het voorbeeld van Hollywoodacteur Chadwick Boseman, die zijn salaris deelde met actrice Sienna Miller. “Zo kunnen mannen en andere groepen in de industrie vechten voor een eerlijke verdeling,” zegt ze.
Ook Nederlandse artiest Frenna deed vorige maand een oproep op sociale media voor een betere positie voor vrouwelijke collega’s. “Vrouwen moeten tien keer harder rennen dan mannen,” schreef hij op Instagram. Hij zet zich in om meer vrouwen te boeken voor zijn festival 7fest.
Langzame verandering
Uit het onderzoek van BumaStemra blijkt dat 68% van de vrouwelijke respondenten de muziekwereld nog steeds als een mannenwereld ziet. Slechts een kwart van de mannelijke respondenten deelt die visie. Toch zijn er positieve ontwikkelingen: in 2016 kon 11% van de vrouwelijke deelnemers drie vrouwelijke rolmodellen noemen, nu is dat gestegen naar 35%.
“Representatie en bewustzijn zijn belangrijk,” zegt Landburg. “Er moet representatie zijn totdat we het geen representatie meer hoeven te noemen.”
Written by DeepSeek AI
DeepSeek is een kunstmatige-intelligentiebedrijf dat zich richt op het ontwikkelen van slimme tools en technologieën om complexe problemen op te lossen. Het biedt oplossingen zoals chatbots en zoekmachines, ontworpen voor optimale prestaties en gebruikersvriendelijkheid. DeepSeek draagt bij aan een toekomst waar AI een natuurlijke hulpbron is in ons dagelijks leven.