
Recent Nieuws woensdag 05 maart, 2025 18:52
Gesjouw met fietsen voorbij: nieuw veerpontje naar Slot Loevestein
Het gedoe met het tillen van fietsen op het veerpontje tussen Woudrichem en Slot Loevestein is eindelijk voorbij. Het oude bootje, genaamd Hugo, wordt vervangen door een moderner en duurzamer alternatief. Dit nieuwe pontje maakt het een stuk makkelijker voor iedereen om aan boord te komen, zonder dat er gesjouwd hoeft te worden.
Einde aan het gesjouw
Philip Vink, de voormalige veerbaas, stopte in 2019 na tien jaar hard werken. De zware e-bikes waren hem te veel geworden. “Die dingen zijn echt loodzwaar”, zei hij destijds tegen Omroep Brabant. Maar nu komt er verandering. Dankzij een nieuwe veerpont, mede mogelijk gemaakt door het Biesbosch Streekfonds, hoeft niemand meer te tillen. Het wordt een varend platform waarop e-bikes, bakfietsen, kinderwagens, scootmobiels en rolstoelen makkelijk aan boord kunnen.
Meer ruimte, minder wachten
De Hugo kon maximaal 18 personen vervoeren, maar als er fietsen mee moesten, was er plek voor slechts zes passagiers. Met de nieuwe veerpont verdubbelt de capaciteit naar twaalf fietsers. Aart Geurtsen, voorzitter van stichting Boven ’t Gat, is blij met deze verbetering. “Hierdoor wordt de wachttijd korter, en dat is fijn, want met Tweede Pinksterdag staat hier altijd een hele rij fietsers te wachten.”
Duurzame overtocht
Naast meer ruimte en gemak, wordt de overtocht ook een stuk duurzamer. De nieuwe veerpont wordt elektrisch aangedreven en krijgt twaalf zonnepanelen. Zo wordt de reis naar Slot Loevestein niet alleen makkelijker, maar ook beter voor het milieu.
Jaarcijfers NS: Treinen vaker te laat, meer fysiek en verbaal geweld
Toename van agressie tegen NS-medewerkers
Het afgelopen jaar hebben NS-medewerkers vaker te maken gehad met ernstige fysieke en verbale incidenten vergeleken met 2023. Uit de jaarcijfers van het spoorbedrijf blijkt dat er in totaal 1095 meldingen van strafbare incidenten zijn gedaan. De meest voorkomende aanleiding? Medewerkers die reizigers aanspraken op hun gedrag. Hoewel het aantal agressieve incidenten in de trein afnam, waren er op de stations juist meer meldingen.
De NS geeft aan dat de agressie heftiger is geworden, vooral tegen medewerkers van Veiligheid & Service. Bedreigingen en zelfs spugen komen helaas regelmatig voor. In 336 gevallen ging het om lichamelijk geweld. Het aantal letselgevallen steeg met ruim een derde tot 338, waarvan het merendeel licht letsel betrof. De NS probeert de veiligheid te verbeteren met maatregelen zoals extra beveiliging, maar geeft aan dat er meer nodig is om het probleem aan te pakken.
Treinen vaker te laat
Naast de zorgen over agressie, blijkt uit de cijfers ook dat treinreizigers vaker te laat aankwamen dan in 2023. In 2024 kwam 89,4% van de reizigers op tijd aan, wat betekent dat de treinreis minder dan vijf minuten vertraging had. In 2023 was dit percentage nog iets hoger, namelijk 89,7%. Toch heeft de NS de afspraak met de overheid gehaald: vorig jaar moest 88,9% van de treinreizen op tijd aankomen.
Ook de kans op een zitplaats in de spits was voldoende, al was dit percentage met 94,6% iets lager dan in 2023.
Financiële uitdagingen voor de NS
Het afgelopen jaar was voor de NS opnieuw een jaar met verlies. Dit is nu al het vijfde jaar op rij. De stijgende kosten blijven een grote uitdaging, en het spoorbedrijf verwacht pas in 2030 weer hetzelfde aantal reizigers te hebben als in 2019. Ook werkzaamheden aan het spoor hebben een flinke impact gehad op de financiën. Mensen nemen dan minder vaak de trein, en de NS moet veel geld uitgeven aan bijvoorbeeld vervangend vervoer.
Wat kan Nederland eigenlijk leveren aan militaire steun aan Oekraïne?
De vraag wat Nederland kan bijdragen aan militaire steun voor Oekraïne is actueler dan ooit. Met de voortdurende spanningen tussen Oekraïne en Rusland is het belangrijk om te kijken wat onze rol kan zijn. Kunnen we militairen sturen als er een akkoord met Rusland komt? Of moeten we ons beperken tot materiële steun en financiële hulp? De ontwikkelingen gaan snel, en in Den Haag is nog geen eenduidig standpunt over de Nederlandse inzet. Ondertussen heeft de Amerikaanse regering al wel duidelijk gemaakt dat Europa verantwoordelijkheid moet nemen voor veiligheidsgaranties als er een bestand komt.
Mogelijke missies: vredeshandhaving of vredesafdwinging?
Vandaag werd de Tweede Kamer gebrieft door experts over wat Nederland zou kunnen betekenen. Volgens Bob Deen, een expert van Clingendael, zijn er verschillende opties. Allereerst is er de mogelijkheid van een lichtbewapende, neutrale vredeshandhavingsmissie. Deze zou toezien op een bestand, maar niet ingrijpen. Een tweede optie is een stevigere vredesafdwingingsmissie, waarbij militairen partijen kunnen dwingen om het staakt-het-vuren te respecteren. Maar omdat Europa duidelijk aan de kant van Oekraïne staat, is het risico groot dat zo’n missie uitmondt in een gevechtsoperatie tegen Rusland. Bovendien zouden er voor zo’n missie honderdduizenden militairen nodig zijn, wat volgens Deen “uitermate onrealistisch” is voor Europa.
Groot-Brittannië en Frankrijk hebben een ander voorstel gedaan: een kleinere operatie met zo’n 30.000 militairen die achter de frontlinie zouden staan om “solidariteit te tonen en het land gerust te stellen”. Deze troepen zouden niet snel ingrijpen bij schendingen van een staakt-het-vuren, maar zouden wel fungeren als een soort ‘struikeldraad’. Als er dan toch ingegrepen moet worden, zouden Amerikaanse militairen dat moeten doen. Of de VS daartoe bereid is, is nog onduidelijk.
Wat kan Nederland concreet bijdragen?
Nederland heeft een bescheiden krijgsmacht en kampt met een flink personeelstekort. Deen noemt een brigade van 2000 tot 3000 militairen als de “meest ambitieuze vorm van inzet”. Maar dat zou een enorme inspanning vergen en gevolgen hebben voor andere taken van defensie. Op dit moment levert Nederland al ruim 600 militairen aan verschillende buitenlandse missies, zoals de strijd tegen IS in Irak en antipiraterijmissies in Somalië.
Naast militairen sturen, zijn er ook andere opties. Nederland zou bijvoorbeeld F-35-jachtvliegtuigen kunnen inzetten om het Oekraïense luchtruim te bewaken. Of, zelfs zonder een akkoord, zouden we nog een patriotsysteem kunnen afstaan voor de luchtverdediging. Patriots zijn volgens Bas Wels, hoofd praktische ondersteuning Oekraïne bij de NAVO, “heel kritiek”. Helaas heeft Nederland al veel patriotsystemen naar Oekraïne gestuurd, dus er is niet veel meer over.
Alternatieven voor militaire steun
Als er voorlopig geen akkoord komt, zijn er nog andere manieren om Oekraïne te helpen. Deen benadrukt dat de eerste prioriteit is dat Oekraïne zichzelf zo goed mogelijk kan verdedigen, vooral nu de Amerikaanse steun onder druk staat. Wels noemt het voortzetten van financiële steun aan de Oekraïense defensie als een belangrijke stap. Nederland heeft hier de afgelopen jaren al miljarden in geïnvesteerd.
Daarnaast pleit Deen voor een strenger sanctieregime tegen Rusland. Volgens hem worden de huidige sancties “halfslachtig geïmplementeerd”. Ook Raymond Knops, voorzitter van de Nederlandse Industrie voor Defensie en Veiligheid (NIDV), roept op tot investeringen op de lange termijn en het versoepelen van regels. Volgens Knops is geld niet het probleem, maar de productiecapaciteit. “We moeten ons materieel naar Oekraïne sturen en onze procedures naar Rusland”, grapt hij.
Wat wil Oekraïne zelf?
Anatolii Solovei, een hoge Oekraïense diplomaat, heeft een duidelijke wensenlijst: F-16’s, munitie, luchtverdediging en drones. Wat drones betreft, wordt hij al op zijn wenken bediend. Premier Schoof bevestigde vandaag een miljoeneninvestering in de Oekraïense drone-industrie.
Hoe denkt de Nederlandse politiek erover?
Vanavond debatteert de Tweede Kamer over de oorlog in Oekraïne. Het is nog onduidelijk hoe de verschillende partijen tegenover de mogelijke Nederlandse inzet staan. Wat wel duidelijk is, is dat er risico’s zijn. De kans op Nederlandse gesneuvelden is aanwezig, en de politiek moet beslissen of dat het waard is.
Trump slaat vooral zichzelf op de borst tijdens lange toespraak in Congres
Hoewel het officieel geen State of the Union mag heten, voelde de lange toespraak van Donald Trump voor veel Congresleden alsof hij nooit echt weg was. “We hebben in 43 dagen meer bereikt dan de meeste regeringen in vier of acht jaar”, begon de president vol zelfvertrouwen. “En we zijn nog maar net begonnen”, voegde hij eraan toe, terwijl de zaal met Senatoren en Afgevaardigden hem vaak onderbrak met applaus.
Trump benadrukte dat hij in de afgelopen zes weken bijna 100 presidentiële bevelen heeft ondertekend en meer dan 400 acties heeft ondernomen om “gezond verstand, veiligheid, optimisme en welvaart” in de VS te herstellen. “Het volk heeft mij gekozen om de klus te klaren, en dat doe ik ook”, zei hij trots.
Oekraïne en campagnetoon
De president noemde ook dat de Oekraïense president Zelensky bereid is om een grondstoffendeal met de VS te ondertekenen. Hij had een belangrijke brief van Zelensky ontvangen, maar liet verder weinig details los. Op sommige momenten klonk zijn toespraak als een campagnepraatje, vergelijkbaar met zijn MAGA-rally’s tijdens de verkiezingen. Hij overspoelde het publiek met superlatieven over zijn eigen politieke wederopstanding. “Velen zeggen dat de eerste maand van ons presidentschap de succesvolste in de geschiedenis van de natie is”, beweerde hij. “En dat is knap, want nummer twee is George Washington.”
Protest en kritiek
Al snel werd de toespraak onderbroken door Democratisch Afgevaardigde Al Green uit Texas, die Trump uitjoelde met de woorden: “Hij heeft geen mandaat!” Green werd vervolgens uit de zaal verwijderd. Andere Democraten hielden protestbordjes omhoog met teksten zoals ‘Red Medicaid’, ‘Bescherm veteranen’ en ‘Musk steelt’. Trump ging echter onverstoord verder: “Het momentum van Amerika is terug. Onze energie, trots en zelfvertrouwen zijn terug. En de American Dream is groter en beter dan ooit.”
Economische claims en kritiek
Trump beweerde ten onrechte dat het midden- en kleinbedrijf optimistischer is, terwijl recente cijfers juist een daling in vertrouwen laten zien, vooral door importheffingen. Ook consumenten maken zich zorgen over stijgende kosten. Trump beloofde tijdens zijn campagne lagere prijzen, maar gaf nu aan dat hij een “economische catastrofe en inflatienachtmerrie” van de vorige regering heeft geërfd. “Ik vecht elke dag om dit om te keren en Amerika betaalbaarder te maken”, zei hij.
Energie en handel
De president herhaalde zijn plannen om energieprijzen te verlagen door meer energiecentrales te bouwen en olie- en gaswinning uit te breiden. Hij beschuldigde zijn voorganger Joe Biden ervan honderden elektriciteitscentrales te hebben gesloten, hoewel er onder Biden juist veel capaciteit bij kwam. Trump kondigde ook nieuwe heffingen aan op producten uit Canada en Mexico, waarop Canada al reageerde met tegenmaatregelen. Of hij deze heffingen zal terugdraaien, liet hij in het midden.
Musk en bureaucratie
In de zaal was ook Elon Musk aanwezig, die een staande ovatie kreeg van de Republikeinen. Trump prees Musks ‘Departement van Overheidsefficiëntie’ (DOGE) en beweerde dat er al “honderden miljarden aan fraude” was ontdekt, hoewel hij geen bewijs gaf. “We nemen de macht terug van de bureaucratie en brengen echte democratie terug naar Amerika”, zei Trump. “Iedereen die zich verzet, wordt verwijderd.”
Panamakanaal en Groenland
Trump kondigde aan dat de VS het Panamakanaal terugneemt, een project waar hij al mee begonnen is. Daarnaast had hij een boodschap voor de inwoners van Groenland: “We steunen jullie recht om jullie eigen toekomst te bepalen, maar we hebben het hard nodig voor onze nationale veiligheid. Linksom of rechtsom zullen we het krijgen.” Over Canada, dat hij eerder als 51e staat wilde inlijven, ging hij niet in, maar op sociale media waarschuwde hij wel voor tegenmaatregelen als Canada heffingen oplegt.
Corendon moet opdringerige reisorganisator na ontslag 40.000 euro betalen
Een reisorganisator van Corendon, die bijna twintig jaar bij het bedrijf werkte, is op staande voet ontslagen nadat hij zich opdrong aan een veel jongere vrouwelijke collega. De rechter heeft echter bepaald dat de man recht heeft op ruim 40.000 euro. Dit blijkt uit een gisteren openbaar geworden uitspraak van de rechtbank Noord-Holland. De rechter vindt het gedrag van de man grensoverschrijdend en onbehoorlijk, maar stelt ook dat Corendon onvoldoende onderzoek naar de kwestie heeft gedaan.
Wat gebeurde er precies?
De 45-jarige man werkte sinds 2005 bij Corendon, uiteindelijk als lid van het team dat groepsreizen organiseert. Begin oktober ging hij na het werk met twee veel jongere, vrouwelijke collega’s die nog maar net in dienst waren een drankje drinken in de Sky Bar van het Corendon Hotel bij Schiphol. Met een van hen dronk hij later nog wat in de lobby. Over wat er tijdens die borrel gebeurde, lopen de meningen uiteen. Maar vast staat dat de man zich daarbij opdrong aan de vrouw. Nadat zij aangaf niet van zijn toenaderingen gediend te zijn en hem liet weten een vriend te hebben, bleef de man aandringen op een uitje in Amsterdam. “Fuck je vriend”, zei hij daarbij.
De nasleep
De volgende ochtend appte en belde de man zijn collega herhaaldelijk om zijn verontschuldigingen aan te bieden. Uiteindelijk nam de vrouw daarmee genoegen. Maar later liet zij hem weten toch problemen te hebben met het voorval. Een dag later diende zij met een collega een klacht in over grensoverschrijdend gedrag bij hun werkgever. Volgens de vrouwen was de man tijdens de borrel ook handtastelijk geweest. Zo zou hij hen over de benen hebben gewreven en hun haar achter de oren hebben gestreken. Verder zou hij ongepaste opmerkingen hebben gemaakt, en zich intimiderend hebben gedragen door aan te dringen op voortzetting van de borrel. De vrouwen zeiden zich door het gedrag van de man onveilig te hebben gevoeld.
Het ontslag
Na zowel de vrouwen als de man te hebben gehoord, ontsloeg Corendon de werknemer op staande voet. Dat betekent dat hij geen cent aan ontslagvergoeding meekreeg, en ook geen aanspraak kan maken op een werkloosheidsuitkering. De reisorganisator nam daarmee echter geen genoegen, en stapte naar de rechter. Hij erkende op de betreffende avond opdringerig te zijn geweest en ‘fuck je vriend’ te hebben gezegd, maar zei daar spijt van te hebben. De man ontkende bovendien dat hij handtastelijk was geweest, of intimiderend.
De rechtszaak
Tijdens de rechtszaak verweet Corendon de man niet alleen zijn gedrag tijdens de borrel, maar ook dat hij het weekend daarna zo vaak had geappt en gebeld om zijn verontschuldigingen aan te bieden. Omdat de man daarmee doorging toen de collega niet reageerde, zou hij haar onder druk hebben gezet. Volgens Corendon was zelfs sprake van ‘stalkend gedrag’. Ook zou de man eerder onder invloed van alcohol grensoverschrijdend gedrag hebben vertoond, onder meer tijdens studiereizen en evenementen.
De uitspraak van de rechter
Uit de gisteren openbaar geworden uitspraak blijkt dat de kantonrechter in Haarlem vindt dat de reisorganisator zich zonder meer grensoverschrijdend’ en ‘onmiskenbaar onbehoorlijk’ heeft gedragen. “Op het moment dat de vrouw aan de man liet weten dat zij niet van zijn gedrag gediend was, had hij haar met rust moeten laten. Dat hij dit niet heeft gedaan, is zonder twijfel verwijtbaar”, aldus de rechter in de uitspraak. “Van de man mocht als ervaren medewerker worden verwacht dat hij zich bewust was van de kwetsbare positie van de vrouw, die als veel jongere collega aan haar eerste baan begon. De man is, ook onder invloed van alcohol, verantwoordelijk voor zijn eigen gedrag.”
Toch vindt de rechter een ontslag op staande voet zonder ontslagvergoedingen te streng. Volgens de kantonrechter koos Corendon veel te snel voor die zware maatregel, en had zorgvuldiger onderzoek moeten doen naar de feiten. Omdat dit achterwege bleef, is niet komen vast te staan wat er nu precies is gebeurd. Zo is onzeker of er bijvoorbeeld wel of geen sprake was van handtastelijkheden. Ook wist Corendon het verwijt van de eerdere incidenten – die door de werknemer werden ontkend – niet te onderbouwen. Daarom zet de rechter een streep door het ontslag op staande voet. Corendon mag de man wel op straat zetten, maar moet hem een trits ontslagvergoedingen betalen.
De vergoedingen
In de eerste plaats heeft de man recht op zijn salaris tijdens de opzegtermijn, van ruim 9.000 euro. Verder krijgt hij een reguliere transitievergoeding, van ruim 22.000 euro. Ten slotte moet Corendon hem nog een schadevergoeding van 10.000 euro betalen vanwege het onterechte ontslag op staande voet. In totaal krijgt de man dus ruim 41.000 euro mee.
Ligfiets botst op auto: fietser zwaargewond en per traumahelikopter afgevoerd
Aan het einde van de middag is een fietser op een velomobiel zwaargewond geraakt na een botsing met een auto in Goirle. De aanrijding vond plaats op de kruising van de Molenstraat en de Abcovenseweg. De velomobiel, een gestroomlijnde ligfiets met twee wielen aan de voorkant en één aan de achterkant, botste tegen de zijkant van de auto.
De fietser werd met spoed naar het ziekenhuis gebracht door een traumahelikopter. Een trauma-arts vloog mee om onderweg medische hulp te verlenen. Gelukkig raakte de bestuurster van de auto niet gewond. Naast de traumahelikopter waren ook een politieauto en een ambulance ter plaatse om de situatie te beheersen.
Het is nog onduidelijk hoe de botsing precies is ontstaan. De politie doet onderzoek naar de toedracht van het ongeval.
Written by DeepSeek AI
DeepSeek is een kunstmatige-intelligentiebedrijf dat zich richt op het ontwikkelen van slimme tools en technologieën om complexe problemen op te lossen. Het biedt oplossingen zoals chatbots en zoekmachines, ontworpen voor optimale prestaties en gebruikersvriendelijkheid. DeepSeek draagt bij aan een toekomst waar AI een natuurlijke hulpbron is in ons dagelijks leven.