
Recent Nieuws dinsdag 04 maart, 2025 18:49
Agge Mar Leut Et: Verjongde optocht trekt door Krabbegat
Vandaag is het weer zover in Bergen op Zoom: de beroemde optocht van Krabbegat trekt door de straten. En dit jaar is er iets speciaals aan de hand – de stoet is verjongd! Waar de rest van de wereld YOLO roept, zeggen ze in Krabbegat gewoon AMLE (Agge Mar Leut Et). De sfeer is te volgen via Roeptoetgat van Omroep Brabant. Het thema dit jaar? “Kopke n’onder in de leut”, en dat zie je overal terug: vissen, zeepaardjes, duikers, zuurstofflessen en zelfs snorkels. Sommige deelnemers lopen zelfs te kwallen!
Een mix van traditie en vernieuwing
De optocht bestaat uit ruim vijftig groepen, maar eigenlijk zijn het er nog veel meer. Het begint altijd met het officiële gedeelte, waar onder andere Steketee, de boereploeg, de narrekes en de brandweerwagen van Spuit 11 te zien zijn. Dit jaar is er iets nieuws: de kinderoptocht rijdt ook mee, maar alleen op het laatste stuk, van het Zuivelplein tot de Kaai. Kinderen tussen de 7 en 13 jaar doen hieraan mee. De organisatie belooft een “leutige en muzikale stoet”.
Carnavalstraditie in Bergen op Zoom
Bergen op Zoom heeft een rijke carnavalstraditie die eeuwen teruggaat. Al in de middeleeuwen werd hier carnaval gevierd, en dat is nog steeds te zien aan de unieke kenmerken van Krabbegat. Denk aan de rode zakdoeken, kielen, zuidwesters en lampenkappen. En natuurlijk de traditionele witte vitrages – vroeger hadden mensen minder geld voor feestkleding, dus haalden ze gewoon de gordijnen van het raam!
De hoofdrolspelers van de optocht
Naast de bekende figuren zoals de prins, de nar en de grootste boer, zijn er ook Steketee, de pliesie, Mien d’n Os, ’t geitje, de kraai en Wana de heks. En dan is er nog de aangeklede toren van De Peperbus. In Bergen op Zoom zeggen ze niet “Alaaf”, maar “Agge Mar Leut Et” – of kortweg AMLE. En ja, dat betekent eigenlijk hetzelfde als YOLO: je leeft maar één keer!
Een feest voor jong en oud
De optocht trekt niet alleen deelnemers uit Bergen op Zoom zelf, maar ook uit omliggende plaatsen zoals Halsteren, Lepelstraat, Welberg, Hoogerheide en Huijbergen. Met live muziek van dweilorkesten en een mix van pracht en praal is het een feest voor iedereen.
Roeptoetmobiel voor de laatste dag op pad: Slooptraditie in Moesland
In dit liveblog houden we je vandaag, op deze laatste dag van carnaval, op de hoogte van alle festiviteiten in onze provincie. We zijn aanwezig bij de meest kleurrijke optochten, de gezelligste feesten en tussen de meest enthousiaste carnavalsvierders. Wil je op de hoogte blijven? Tik dan op het belletje voor meldingen.
Voor Moesland (Schaijk) betekent deze dag niet alleen het einde van carnaval, maar ook de traditionele sloop van hun praalwagens. Gisteren waren deze wagens nog volop te bewonderen tijdens de optocht, maar vandaag krijgen ze een laatste moment in de schijnwerpers. De wagens worden in het dorpscentrum geparkeerd, zodat iedereen ze nog één keer kan bekijken. Daarna worden ze met groot materieel gesloopt. Deze traditie vindt slechts eens in de vijf jaar plaats, dus het is een bijzonder moment om mee te maken.
Vanaf vanochtend half twaalf kun je het slopen van de wagens live volgen bij Roeptoetgat. En voor de echte carnavalsliefhebbers: luister tot één uur ’s nachts naar dweilradio voor de leukste carnavalsklassiekers.
Het is zover: de laatste dag van carnaval is aangebroken. Misschien ga je vandaag alweer aan het werk, of trek je nog één keer je carnavalsoutfit aan? Wat je plannen ook zijn, wij houden je vandaag de hele dag op de hoogte van het laatste carnavalsnieuws. Wil je thuis vanaf de bank meegenieten? Download dan de Brabant+ app en kijk live naar Roeptoetgat (Omroep Brabant).
Jonge vrouwen met baarmoederhalskanker vaak niet gevaccineerd tegen HPV
Uit een recent Nederlands onderzoek blijkt dat veel jonge vrouwen die baarmoederhalskanker krijgen, niet gevaccineerd zijn tegen het humaan papillomavirus (HPV). Het onderzoek, uitgevoerd door het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) en het Amsterdam UMC, toont aan dat slechts 15% van de onderzochte vrouwen het HPV-vaccin heeft gekregen. De resultaten werden bekendgemaakt op HPV Awareness Day.
Onderzoek naar vaccinatiegraad onder jonge vrouwen
De studie richtte zich op 135 vrouwen, geboren tussen 1993 en 2010, die voor hun dertigste baarmoederhalskanker ontwikkelden. Van 84 vrouwen was de vaccinatiestatus bekend, en daaruit bleek dat 85% (71 vrouwen) niet gevaccineerd was. Gynaecoloog-oncoloog Luc van Lonkhuijzen van het Amsterdam UMC vertelt: “We zagen de afgelopen jaren meerdere jonge vrouwen met baarmoederhalskanker die niet gevaccineerd waren. Het is moeilijk om te accepteren dat hun ziekte misschien voorkomen had kunnen worden.”
Vaccinatiegraad in Nederland
Hoewel het HPV-vaccin gratis wordt aangeboden aan jongeren tussen de 19 en 27 jaar, blijft de opkomst laag. Voor meisjes geboren tussen 1997 en 2010 ligt de vaccinatiegraad tussen de 60 en 70%. Maaike van der Aa, hoofdonderzoeker bij IKNL, benadrukt: “We moeten er alles aan doen om dat percentage te verhogen. Onze studie laat zien dat de meeste gevallen van baarmoederhalskanker voorkomen in de ongevaccineerde groep.”
HPV-vaccinatie en bevolkingsonderzoek
Eerdere internationale onderzoeken hebben aangetoond dat het HPV-vaccin de kans op baarmoederhalskanker met 87% verkleint. Toch is het risico niet volledig uitgesloten, daarom wordt naast vaccinatie ook deelname aan het bevolkingsonderzoek aangeraden. Sinds kort kunnen vrouwen thuis een zelftest doen. Als daaruit blijkt dat er sprake is van een HPV-infectie, volgt een uitstrijkje. In 2023 nam echter slechts de helft van de uitgenodigde vrouwen deel aan het onderzoek.
Het ‘Emma-effect’
In januari was er een tijdelijke piek in de belangstelling voor het bevolkingsonderzoek, nadat zangeres Emma Heesters de diagnose baarmoederhalskanker kreeg en opriep om een uitstrijkje te laten maken. Dit werd zelfs het ‘Emma-effect’ genoemd. Van Lonkhuijzen benadrukt het belang van een vroege diagnose: “Een vroege ontdekking leidt tot een minder ingrijpende behandeling en een betere prognose. Voor vrouwen in de vruchtbare leeftijd kan dit betekenen dat ze later nog kinderen kunnen krijgen.”
Conclusie
Het onderzoek onderstreept het belang van vaccinatie tegen HPV en deelname aan het bevolkingsonderzoek. Hoewel het vaccin niet alle gevallen van baarmoederhalskanker kan voorkomen, kan het wel veel leed besparen. Het is essentieel om meer bewustwording te creëren en de vaccinatiegraad te verhogen.
Frederieke Leeflang stapt op als voorzitter NPO na klachten over angstcultuur
Frederieke Leeflang, de bestuursvoorzitter van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO), heeft besloten om op te stappen. Dit nieuws werd bekendgemaakt door het AD. De afgelopen tijd zijn er veel klachten binnengekomen over haar harde bestuursstijl. Uit een onderzoek van het AD en onderzoeksplatform Investico, dat twee weken geleden werd gepubliceerd, bleek dat er sprake zou zijn van een angstcultuur binnen de NPO. Dit zou vooral te maken hebben met de manier waarop Leeflang leiding gaf.
Beschuldigingen van intimidatie en verbale agressie
Paul Doop, de rechterhand van Leeflang, uitte in een brief die in handen kwam van onderzoeksjournalisten, ernstige beschuldigingen. Uit gesprekken met tientallen (ex-)medewerkers kwam hetzelfde beeld naar voren: er zou sprake zijn van intimidatie, het negeren van collega’s en verbale agressie. Deze klachten hebben geleid tot een crisissfeer binnen de NPO.
Minister van Cultuur betrokken
Minister van Cultuur Eppo Bruins, die verantwoordelijk is voor de publieke omroep, had vorige week een gesprek met de voorzitter van de Raad van Toezicht van de NPO over de klachten. Volgens het ministerie heeft Joustra toegezegd om “op de kortst mogelijke termijn gepaste actie te ondernemen”. Nu lijkt het erop dat Leeflang haar functie neerlegt, hoewel nog niet duidelijk is of dit gedwongen is of een eigen besluit.
Leeflangs reactie
Leeflang trad anderhalf jaar geleden aan als bestuursvoorzitter. Een van haar belangrijkste taken was het tegengaan van een onveilige werksfeer bij sommige omroepen. De afgelopen tijd zijn verschillende omroepen, zoals WNL, NOS Studio Sport en het voormalige BNNVARA-programma DWDD, in opspraak gekomen vanwege klachten over grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer.
In een interview met het AD twee weken geleden ontkende Leeflang dat zij zich grensoverschrijdend zou hebben gedragen. “Mensen vinden soms dat ik heel duidelijk ben, bijvoorbeeld omdat ik dingen benoem. Of omdat ik ze heb aangesproken op hun functioneren. Maar grensoverschrijdend? Nee”, zei ze toen.
Nog geen officiële bevestiging
De NPO en Leeflang zelf hebben het vertrek nog niet officieel bevestigd. Het AD meldt echter dat Leeflang haar functie als bestuursvoorzitter neerlegt. Het blijft vooralsnog onduidelijk wat de exacte redenen zijn voor haar vertrek.
Politie ziet in 2024 iets minder misdrijven, maar daling stokt
Het afgelopen jaar heeft de politie iets minder misdrijven geregistreerd dan het jaar ervoor. Het totale aantal delicten in Nederland daalde van 816.000 naar 812.000. Dat betekent dat er vorig jaar elke dag 2200 misdrijven werden gepleegd. Het totale aantal misdrijven daalt al langere tijd. In de laatste tien jaar is bijvoorbeeld het aantal overvallen en straatroven gehalveerd. Geweldsdelicten en met name woninginbraak komen flink minder voor dan tien jaar geleden, maar de daling lijkt de laatste paar jaar te stokken. Deze misdrijven, die gerekend worden tot de misdrijven die een grote impact op slachtoffers hebben, komen in de recente cijfers ongeveer net zo veel voor als een of twee jaar eerder. Het afgelopen jaar zijn 22.000 woninginbraken bij de politie gemeld, nagenoeg evenveel als een jaar eerder. De lichte daling van het aantal geweldsmisdrijven die de afgelopen jaren nog te zien was, is nu omgebogen naar een kleine stijging, van 76.000 naar 78.000 gevallen. Meer dan de helft van alle misdrijven waren zogenoemde vermogensmisdrijven, waarmee onder meer oplichting, witwassen en diefstal worden bedoeld. Een jaar eerder waren het er ongeveer evenveel, maar wel is te zien dat er de laatste jaren meer gevallen van oplichting worden gemeld, zoals online oplichting of de babbeltruc . Dat aantal fluctueert elk jaar sterk, maar in de afgelopen tien jaar is het grofweg verdubbeld. Ook in het aantal drugsmisdrijven is een duidelijke toename te zien, al twee jaar. Dat zijn bijvoorbeeld drugsdealers of drugsproducenten die gepakt worden of mensen die illegale drugs op zak hebben. In 2022 registreerde de politie ruim 12.000 van dat soort zaken, tegen dik 15.000 in het afgelopen jaar. Daarmee is die categorie weer bijna terug op het niveau van tien jaar geleden. Geweld met wapens is in tien jaar met een kwart toegenomen. In 2014 registreerde de politie 5900 misdrijven met een (vuur)wapen; vorig jaar waren dat er 7300. Zoals altijd werden zowel relatief als absoluut de meeste misdrijven gepleegd in grote steden. Net als eerder gaan Amsterdam, Rotterdam en Eindhoven daarbij aan kop. Eén op de tien misdrijven wordt in de hoofdstad gepleegd.
Zwangere parlementariër in kritieke toestand na beroerte tijdens rel in Servisch parlement
Een hoogzwangere parlementariër in Servië is in kritieke toestand terechtgekomen na een beroerte tijdens een heftige rel in het parlement. De chaos brak uit toen oppositieleden rook- en traangasbommen gooiden uit protest tegen de agenda van de zitting. Parlementsvoorzitter Ana Brnabic liet weten dat alles in het werk wordt gesteld om het leven van de parlementariër, Jasmina Obradovic, en haar ongeboren kind te redden. Naast Obradovic raakte nog een ander parlementslid gewond.
De spanningen liepen hoog op nadat de regeringscoalitie, onder leiding van president Aleksandar Vucic en de Servische Progressieve Partij (SNS), de agenda voor de zitting had vastgesteld. Dit leidde tot grote onvrede bij de oppositie, die vervolgens met traangas en vuurwerk het parlement ontregelde. Beelden van de chaos tonen hoe rookbommen en vuurwerk door de zaal vlogen.
De regeringscoalitie, die al tien jaar aan de macht is, staat al maanden onder druk van oppositiepartijen, studentenvakbonden, boerenorganisaties en andere groepen. Zij beschuldigen de regering van incompetentie en corruptie. De protesten laaiden vooral op na de instorting van het dak van een recent gerenoveerd treinstation in Novi Sad, waarbij vijftien mensen om het leven kwamen. De volgende grote demonstratie tegen de regering staat gepland voor 15 maart.
Written by DeepSeek AI
DeepSeek is een kunstmatige-intelligentiebedrijf dat zich richt op het ontwikkelen van slimme tools en technologieën om complexe problemen op te lossen. Het biedt oplossingen zoals chatbots en zoekmachines, ontworpen voor optimale prestaties en gebruikersvriendelijkheid. DeepSeek draagt bij aan een toekomst waar AI een natuurlijke hulpbron is in ons dagelijks leven.