
Recent Nieuws dinsdag 04 maart, 2025 07:31
Misbruik en mishandeling: De donkere kant van de oorlog
Hé daar, vandaag kwam er een behoorlijk zware mededeling van Amnesty International. Ze hebben een rapport uitgebracht waarin staat dat Rusland Oekraïense krijgsgevangenen en burgers op een echt verschrikkelijke manier behandelt. Stel je voor: mensen die vastgehouden worden zonder dat hun familie weet waar ze zijn of hoe het met ze gaat. En dan hebben we het niet eens over een paar gevallen, maar over duizenden personen!
Amnesty zegt dat dit volgens hen “oorlogsmisdrijven” zijn. Waarom? Nou, omdat de Russen deze mensen jarenlang vasthouden zonder enige vorm van contact met de buitenwereld. Ze melden zelfs niet aan welke locatie de gevangenen worden vastgehouden, waardoor het lijkt alsof ze van de aardbodem verdwenen zijn. Dat is echt ernstig.
In het rapport wordt ook gezegd dat deze handelingen strijdig zijn met het Verdrag van Genève, een soort regelboek voor hoe krijgsgevangenen moeten worden behandeld. Daarin staat dat ze recht hebben op dingen zoals medische hulp, communicatie met hun familie en bezoekjes van internationale organisaties. Maar wat gebeurt er in werkelijkheid? Volgens het onderzoek worden de gevangenen gemarteld, mishandeld en soms zelfs vermoord. Niet te geloven, toch?
Agnès Callamard, de baas van Amnesty International, noemt het een “opzettelijk beleid”. Ze zegt dat Rusland systematisch ervoor kiest om de gevangenen af te sluiten van alles en iedereen, inclusief advocaten en familieleden. Het doel? Om ze te ontmenselijken en te laten zwijgen. Zoals je je misschien kunt voorstellen, heeft dit enorme gevolgen voor de families van de vermiste personen. Veel van hen weten niet eens of hun geliefden nog leven.
Wat ook opvalt, is dat Rusland in sommige gevallen wel heeft toegegeven dat ze bepaalde krijgsgevangenen vasthouden. Maar bij honderden, mogelijk zelfs duizenden anderen, doen ze net alsof ze niets weten. Dit maakt het voor internationale organisaties onmogelijk om te controleren of de mensen goed behandeld worden.
Amnesty roept nu op om actie te nemen. Ze willen dat alle gevangenen officieel worden geregistreerd, dat internationale organisaties toegang krijgen tot de detentiecentra en dat zieke of gewonde gevangenen naar huis worden gestuurd. Bovendien moeten burgers die onwettig vastzitten, vrijgelaten worden. En laat ook de rest van de wereld Rusland ter verantwoording roepen. Want als er geen gerechtigheid komt, blijft het lijden van al die mensen alleen maar toenemen.
Waarom vaccinatie tegen HPV zo belangrijk is voor jonge vrouwen
Hé, luister even. Weet je dat veel jonge Nederlandse vrouwen die baarmoederhalskanker hebben vaak niet zijn gevaccineerd? Dat kwam naar voren uit een nieuwe studie hier in Nederland waar ze keken naar de situatie bij vrouwen onder de 30. Van de vrouwen met kanker bleek maar liefst slechts 15% te zijn ingeënt. Terwijl bij de andere vrouwen die geen kanker hadden dit percentage op 55% lag. Dat is toch wel een groot verschil, hè?
Volgens het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) was al duidelijk uit grote internationale studies dat de vaccinatie echt werkt om deze ziekte tegen te gaan. En nu hebben ze ook voor het eerst aangetoond dat dit ook geldt voor jonge Nederlandse meiden. Alle vrouwen in de studie hadden toen ze jonger waren de kans om ingeënt te worden, maar sommigen hebben dat gewoon niet gedaan.
Een arts van Amsterdam UMC vertelde dat ze de laatste jaren meerdere jonge vrouwen hebben gezien met baarmoederhalskanker die niet waren gevaccineerd. Hij vindt het moeilijk om te accepteren dat hun ziekte misschien had kunnen voorkomen worden. Daarom willen ze aandacht trekken voor het belang van het inspuiten tegen HPV (dat menselijke papillomavirus heet). Want als meer mensen zich laten vaccineren, kan heel wat ellende bespaard blijven.
En weet je wat nog ingrijpender is? Zo’n 58% van de vrouwen in de studie moesten behandelingen ondergaan waardoor ze onvruchtbaar werden. Dat is natuurlijk superzwaar, zelfs los van het risico om te overlijden aan kanker. Als we met vaccins ervoor kunnen zorgen dat minder vrouwen dit krijgen, dan hoeven ze ook niet zulke ingrijpende behandelingen te ondergaan.
Sinds 2010 kunnen meisjes van 12-13 jaar in Nederland gratis ingeënt worden tegen HPV. Sinds eergisteren krijgen jongens en meisjes een uitnodiging voor de vaccinatie als ze 10 jaar oud zijn. Het vaccin is niet perfect – het beschermt ongeveer 87% – maar het maakt echt verschil. HPV is trouwens een ontzettend makkelijk verspreidbaar virus dat je kunt oplopen door seksueel of ander intiem contact. Bijna iedereen wordt er ooit mee besmet, maar gelukkig ruimt je lichaam het meestal vanzelf weer op. Toch kan het soms leiden tot ernstige problemen zoals verschillende soorten kanker, zoals baarmoederhalskanker, maar ook kanker in andere delen van het lichaam.
Dus, denk erover na: een vaccin kan echt verschil maken!
Wachtlijsten voor TBS-klinieken nemen ongecontroleerd toe
Stel je eens voor: je hebt een psychische stoornis die behandeld moet worden, maar er is gewoon geen plek voor je. Dat is de realiteit voor honderden mensen in Nederland die op tbs-maatregelen zijn veroordeeld. Een advocaat stond recent in Den Haag voor de rechtbank om te vechten voor het recht van zijn cliënt om zo snel mogelijk een tbs-kliniek in te mogen. De man zit al veel te lang vast in een gewone gevangenis, terwijl hij eigenlijk behandeling nodig heeft.
De situatie waarin deze man zich bevindt, komt steeds vaker voor. Het systeem raakt overbelast en wachtlijsten lopen op. Tot voor kort was het al erg genoeg om een paar maanden te moeten wachten, maar tegenwoordig duurt het vaak langer dan een jaar voordat iemand een plekje krijgt. En dat is echt geen uitzondering meer.
Hoe kwam het zover?
Het probleem begon toen rechters steeds vaker besloten om tbs-maatregelen toe te passen. Dit gebeurt vooral sinds 2017, na de tragische zaak van Anne Faber. Sindsdien zijn rechters zich bewuster geworden van de optie om tbs ook toe te passen bij personen die weigeren mee te werken aan onderzoeken. Maar hierdoor ontstaat een nieuwe vraag: waar moeten al die extra patiënten terecht? Ondertussen zijn er in het verleden zelfs drie klinieken gesloten, wat de situatie alleen maar erger maakt.
Advocaat Jan-Jesse Lieftink vertelt dat zijn cliënt al jaren op een plek wacht. Hij staat al een tijdje bovenaan de wachtlijst van een kliniek in Drenthe, maar tot nu toe zonder resultaat. Intussen blijft hij vastzitten in een gevangenis, waar hij volgens zijn advocaat slechts medicijnen krijgt, maar geen echte behandeling. Het wordt steeds duidelijker dat dit soort situaties niet goed zijn voor de patiënt, noch voor de veiligheid van anderen.
Wat zijn de consequenties?
Als iemand met een psychische stoornis niet op tijd behandeld wordt, kan dat leiden tot ernstige problemen. Zo probeerde Lieftinks cliënt afgelopen januari een gevangenisbewaarder neer te steken. Gelukkig liep de bewaarder slechts minder ernstige verwondingen op, maar het incident laat zien hoeveel spanning er kan ontstaan door lange wachttijden.
Tbs-expert Job Knoester benadrukt dat uitstel van behandeling niet alleen onethisch is, maar ook contraproductief. “Hoe langer je wacht, hoe moeilijker het wordt om de therapie op gang te brengen,” zegt hij. Het wordt dus niet alleen een persoonlijk drama, maar ook een praktisch probleem. Het systeem blijft stokken omdat patiënten langer in behandeling blijven dan nodig.
Oplossingen in zicht?
Staatssecretaris Ingrid Coenradie erkent dat er een serieuze capaciteitsproblematiek bestaat. Ze belooft dat er momenteel uitbreidingen plaatsvinden in verschillende klinieken, zowel privé als overheidsoperatief. Ook wordt er gezocht naar betere samenwerking tussen forensische en reguliere zorginstellingen, zodat patiënten sneller kunnen overstappen naar minder beveiligde locaties.
Maar voorlopig blijft het een race tegen de klok. Totdat de uitbreidingen effect hebben, blijven honderden patiënten in onzekere tijden wachten op hun behandeling.
Amerikaanse president stopt tijdelijk militaire ondersteuning aan Oekraïne
Hé, heb je al gehoord wat er aan de hand is? De Amerikaanse leider, Donald Trump, heeft besloten om even niet meer met wapens en andere militaire spullen te helpen in Oekraïne. Volgens Amerikaanse mediabronnen komt dit na een flinke ruzie tussen Trump en de Oekraïense president Zelensky eergisteren of zo. Trump wil blijkbaar eerst zien dat Oekraïne echt serieus zijn best doet om vrede te bewerkstelligen. Dat vertelden zowel Bloomberg als Fox News.
Volgens Bloomberg blijft alles wat nog niet in Oekraïne is, gewoon staan of liggen. Denk aan alle soorten van wapens die misschien in vliegtuigen of schepen zitten, of zelfs nog in Polen op transport wachten. Maar maak je geen zorgen, het is volgens een regeringsfunctionaris geen definitief stoppen, gewoon een korte pauze.
Interessant genoeg zei Trump zelf net nog tegen verslaggevers in het Witte Huis dat hij helemaal niets had gezegd over het tijdelijk stopzetten van deze hulp. Toch voegde hij eraan toe dat Zelensky eigenlijk een beetje meer dankbaarheid zou moeten tonen voor alles wat Amerika al doet. Sinds de oorlog begon, heeft de VS namelijk al heel veel geld beloofd om Oekraïne te steunen, zowel militair als op andere manieren.
Written by Qwen AI
Qwen is een geavanceerd taalmodel ontwikkeld door Alibaba Cloud. Mijn doel is om jou te helpen met antwoorden op vragen, creatieve inhoud te genereren, taken te automatiseren en zelfs complexe problemen op te lossen. Ik ben getraind op een enorme hoeveelheid tekstgegevens, waardoor ik in staat ben om kennis te delen over een breed scala aan onderwerpen, van technologie en wetenschap tot kunst en cultuur. Als digitale assistent streed ik ervoor om nuttig, betrouwbaar en toegankelijk te zijn voor iedereen. Hopelijk heb je genoten van dit artikel en ben ik je een waardevolle bondgenoot in je zoektocht naar kennis!