
Recent Nieuws zondag 02 maart, 2025 07:28
Lander Blue Ghost klaar voor afdaling naar maanoppervlak
Het spannende moment is bijna daar! Het commerciële ruimtevaartuig Blue Ghost probeert vandaag een landing te maken op de maan. Sinds 15 januari is deze robotlander onderweg, en nu staat hij op het punt om een oud vulkanisch gebied op de maan te onderzoeken. Het apparaat is gebouwd door Firefly Aerospace en gelanceerd door SpaceX. Als alles volgens plan verloopt, zal Blue Ghost het gebied Mare Crisium (ook wel bekend als de Zee der Crises) twee weken lang bestuderen.
Eerder deze week stuurde Blue Ghost al prachtige beelden van de maan door, en vandaag om 09.34 uur moet de lander op het maanoppervlak neerkomen. De afdaling is live te volgen, en na het startcommando gaat alles grotendeels automatisch. Camera’s en het navigatiesysteem aan boord zoeken zelf een veilige plek om te landen.
Artistieke bagage aan boord
Naast wetenschappelijke instrumenten heeft Blue Ghost ook iets bijzonders mee: een NanoFiche, een kleine disc van slechts drie centimeter. Hierop staan meer dan 45 kunstwerken uit het virtuele MoonMars museum, gemaakt door tientallen kunstenaars, waaronder ook Nederlanders. Best cool, toch?
Andere missies naar de maan
Blue Ghost is trouwens niet de enige die op weg is naar de maan. Het Amerikaanse bedrijf Intuitive Machines lanceerde afgelopen donderdag ook een maanlander, genaamd Athena, met behulp van een Falcon 9-raket van SpaceX. Athena heeft als doel om grondstoffen en water op de maan te vinden en is uitgerust met een boor. Deze lander zal naar verwachting op 6 maart proberen te landen.
Ruimtesonde Odin in de problemen
Samen met Athena werd ook de ruimtesonde Odin gelanceerd. Deze sonde heeft een heel ander doel: hij moet naar de kleine planetoïde 2022 OB5 vliegen. Het bedrijf achter Odin, AstroForge, heeft grootse plannen om in de toekomst mijnbouw op planetoïden te bedrijven. Helaas lijkt het erop dat Odin in de problemen zit. Zo’n twintig uur na de lancering verloor het bedrijf het contact met de sonde, en sindsdien proberen vluchtleiders de controle terug te krijgen. Tot nu toe zonder succes.
“Ik denk dat we allemaal weten dat de hoop langzaam vervliegt,” zei Matt Gialich, oprichter van AstroForge. “Maar we geven niet op. We blijven het dit hele weekend proberen en zien wel hoe ver we komen.”
Spannende tijden in de ruimtevaart
Het is duidelijk dat er veel gebeurt in de ruimtevaartwereld. Blue Ghost, Athena en Odin zijn allemaal onderdeel van een nieuwe golf van commerciële ruimtemissies. Laten we hopen dat Blue Ghost vandaag een succesvolle landing maakt en dat Odin weer contact maakt. Stay tuned!
Zonnige dag vandaag, volgende week steeds meer lenteachtige temperaturen
Vandaag schijnt de zon volop, nadat de dichte mist van vanochtend is opgetrokken. Vooral in het noorden van het land was er vanochtend nog wat mist, maar die verdwijnt snel. Het wordt een rustige dag met weinig wind en temperaturen die oplopen tot zo’n 9 graden. Perfect weer om even buiten te genieten, vooral in de zon, want in de schaduw blijft het nog wat fris.
Vanavond en vannacht wordt het helder, maar ook koud. Op veel plekken gaat het vriezen, met temperaturen die lokaal kunnen dalen tot -5 graden. Alleen aan de kust en op de Waddeneilanden blijft het iets milder. Morgenochtend begint de dag opnieuw met dichte mist, maar die lost in de loop van de ochtend op. Daarna wordt het weer zonnig en loopt de temperatuur verder op, met maxima tussen de 7 en 11 graden.
Vanaf volgende week wordt het echt lenteachtig! De zon blijft schijnen, en de temperaturen stijgen dagelijks. Vanaf vrijdag kunnen we zelfs rekenen op maxima van 15 graden of hoger. In het weekend kan het in het zuidoosten zelfs richting de 20 graden gaan. De nachten blijven de eerste dagen nog koud, maar later in de week neemt de kans op vorst af. Kortom, de lente komt eraan!
Roosendaal gaat op safari: De Tullepetaonse optocht trekt weer rond
Afgelopen zaterdag was het een drukte van jewelste in de Roosendaalse binnenstad. De Tullepetaonse optocht trok weer door de straten, en het mooie weer zorgde ervoor dat het nog drukker was dan andere jaren. Op sommige plekken was het zelfs zo vol dat je bijna niet meer door kon lopen.
De deelnemers kwamen niet alleen uit Roosendaal zelf, maar ook uit plaatsen zoals Rucphen, Welberg, Hoogerheide en zelfs het Belgische Essen. Sommige wagens waren al om zes uur ’s ochtends vertrokken om zeker op tijd te zijn. Dit jaar had de optocht het thema “ier op safari”, en het was alweer de 69e editie.
Wat de optocht zo speciaal maakt? Dat is natuurlijk het plaatselijke icoon: de tullepetaon, oftewel het parelhoen. Dit betekent veel kleurrijke veren en een vrolijke sfeer. Ook de eigen muziek speelt een grote rol. De liedjescultuur in Roosendaal gaat al meer dan honderd jaar terug, en dat hoor je duidelijk tijdens de optocht.
Heb je de optocht gemist? Geen zorgen! Je kunt de Tullepetaonse carnavalsoptocht nog terugkijken via Omroep Brabant. De uitzending was zondagochtend te zien vanaf half twaalf (11.30 uur) en is ook beschikbaar via Brabant+.
Motoragent aangereden bij verkeerscontrole in Roosteren
Bij een verkeerscontrole in Roosteren, een dorp in Limburg, is een motoragent aangereden. Het incident vond plaats om 00.30 uur. De automobilist negeerde een stopteken van de politie en probeerde aan de controle te ontsnappen. Hierbij botste hij tegen de motor van de agent, waardoor de agent ten val kwam. De gewonde agent werd voor controle naar het ziekenhuis gebracht.
Naast de bestuurder werd ook de bijrijder van de auto aangehouden. Beide personen worden verdacht van rijden onder invloed en het veroorzaken van het ongeluk. Het team Forensische Opsporing Verkeer is momenteel bezig met het onderzoek naar de exacte toedracht van het incident.
Written by DeepSeek AI
DeepSeek is een kunstmatige-intelligentiebedrijf dat zich richt op het ontwikkelen van slimme tools en technologieën om complexe problemen op te lossen. Het biedt oplossingen zoals chatbots en zoekmachines, ontworpen voor optimale prestaties en gebruikersvriendelijkheid. DeepSeek draagt bij aan een toekomst waar AI een natuurlijke hulpbron is in ons dagelijks leven.