
Entertainment Nieuws zondag 02 maart, 2025 19:46
Twee Nederlanders maken vannacht kans op een Oscar, bekijk hun films hier
Komende nacht staan er twee Nederlandse inzendingen in de spotlights tijdens de Oscars in Los Angeles. Het gaat om de korte film Ik ben geen robot en de korte animatie Wander to wonder. Vooral die laatste heeft een bijzondere betekenis voor Nederland: in geen enkele categorie is een Nederlander zo vaak genomineerd. In totaal zijn er negen nominaties geweest, waarvan er vier werden omgezet in een daadwerkelijke Oscar. De laatste keer dat een Nederlander won, was in 2000 met Father and daughter van Michaël Dudok de Wit.
Wander to wonder: een donker verhaal met een vleugje humor
Wander to wonder vertelt in iets meer dan tien minuten het verhaal van drie minimensjes die hun kinderserie blijven maken nadat de schepper van de show is overleden. Hun zorgeloze bestaan valt uiteen, totdat een onverwachte wending een nieuwe toekomst biedt. Regisseur Nina Gantz liet zich inspireren door het misbruikschandaal bij de BBC, waarbij presentator Jimmy Savile zijn invloed als ‘kindervriend’ misbruikte. “Dat bezoedelt toch een beetje je kindertijd”, vertelde ze aan de Filmkrant. “Maar we vonden het contrast ook interessant: het zachte en onschuldige tegenover het donkere.”
Gantz werkt graag met zware onderwerpen, maar benadert ze op een lichte manier. “Voor mij komt de leukste humor uit de treurigheid”, zegt ze in de NOS-podcast De Dag. Acht jaar werkte ze aan deze stopmotionfilm, en met succes: Wander to wonder won al een Gouden Kalf en een Bafta, de Britse tegenhanger van de Oscars. Bekijk hier de hele film.
Ik ben geen robot: absurdisme en zwarte humor
In de categorie Korte Film heeft Nederland een minder sterke staat van dienst: tot dit jaar waren er slechts drie nominaties, allemaal in de jaren 60, zonder winst. Victoria Warmerdam hoopt daar met Ik ben geen robot verandering in te brengen. De film draait om een hoofdpersoon, gespeeld door Ellen Parren, die begint te twijfelen over haar menselijkheid als ze niet door een captcha-test komt. Identiteit, feminisme en zorgen over AI komen samen in een mix van absurdisme en zwarte humor.
Warmerdam liet zich inspireren door een voorval uit haar eigen leven: ze kwam ooit zelf niet door zo’n test heen en bedacht hoe bizar het zou zijn als ze er zo achter zou komen geen mens te zijn. Ook Ik ben geen robot is online te bekijken. Bekijk hier de hele film.
De Oscarrace: nog veel onzekerheden
De Oscarrace lijkt nog volledig open te liggen, wat verrassend is gezien de dertien nominaties voor Emilia Pérez. Hoewel dit een record is voor een niet-Engelstalige film, is de narcomusical geen gedoodverfde winnaar. De film won weliswaar de juryprijs op Cannes, maar kreeg ook kritiek. Zo werd de Franse regisseur Audiard verweten dat hij de film over een Mexicaanse drugsbaron volledig in Parijs opnam, met nauwelijks Mexicaanse acteurs. Ook de rol van Karla Sofía Gascón, de eerste Oscargenomineerde trans vrouw, werd bekritiseerd als stereotyperend en “een stap achteruit”. Daarnaast kwam naar buiten dat Gascón zich op X beledigend had uitgelaten over de islam en de dood van George Floyd. Hoewel ze excuses aanbood, slonken haar Oscarkansen: van de elf Bafta-nominaties won de film er slechts twee.
In de categorieën Beste Acteur en Actrice is de uitkomst nog onzeker. Timothée Chalamet (29) maakt als Bob Dylan in A complete unknown kans om de jongste winnaar ooit te worden, maar huidig titelhouder Adrien Brody, die op 29-jarige leeftijd won voor The pianist, is ook een sterke kanshebber met The brutalist. Voor Beste Actrice lijkt het een strijd te worden tussen veteraan Demi Moore (The substance) en nieuwkomer Mikey Madison (Anora). Moore (62) maakt voor het eerst in haar carrière kans op een Oscar, terwijl Madison met haar eerste hoofdrol meteen in de prijzen zou kunnen vallen.
Twee Nederlanders maken vannacht kans op een Oscar, bekijk hier hun films
Komende nacht staan er maar liefst twee Nederlandse inzendingen in de schijnwerpers tijdens de Oscars in Los Angeles. Het gaat om de korte film Ik ben geen robot en de korte animatie Wander to wonder. Vooral die laatste heeft een bijzondere plek in de Nederlandse filmgeschiedenis: in geen enkele categorie zijn Nederlanders zo vaak genomineerd. In totaal zijn er negen nominaties geweest, waarvan er vier werden omgezet in een daadwerkelijke Oscar. De laatste keer dat een Nederlander won, was in 2000 met Father and daughter van Michaël Dudok de Wit.
Wander to wonder: een donker verhaal met een lichte toon
Wander to wonder vertelt in iets meer dan tien minuten het verhaal van drie minimensjes die hun kinderserie blijven maken nadat de schepper van de show is overleden. Zonder hun leider ontrafelt hun zorgeloze bestaan, totdat een onverwachte wending een nieuwe toekomst biedt. Regisseur Nina Gantz liet zich inspireren door het misbruikschandaal bij de BBC, waarbij presentator Jimmy Savile zijn invloed als ‘kindervriend’ misbruikte. “Dat bezoedelt toch een beetje je kindertijd”, vertelde ze aan de Filmkrant. “Maar we vonden het contrast ook interessant: het zachte en onschuldige tegenover het donkere.”
Gantz benadrukt dat ze humor graag uit treurigheid haalt. “Omdat er best vaak zware onderwerpen in mijn films zitten, vind ik het het allerbeste om dat op een lichte manier te benaderen. Het moet een soort contrast hebben”, zei ze in de NOS-podcast De Dag. Acht jaar werkte ze aan deze stopmotionfilm, en met succes: Wander to wonder won al een Gouden Kalf en een Bafta, de Britse tegenhanger van de Oscars.
Ik ben geen robot: absurdisme en zwarte humor
In de categorie Korte Film heeft Nederland een minder sterke staat van dienst: tot dit jaar slechts drie nominaties, allemaal in de jaren 60, zonder winnaars. Victoria Warmerdam hoopt daar met Ik ben geen robot verandering in te brengen. In de film begint de hoofdpersoon, gespeeld door Ellen Parren, te twijfelen over haar menselijkheid als ze er niet in slaagt door een captcha-test te komen. Identiteit, feminisme en zorgen over AI komen op een absurde en humoristische manier aan bod.
Warmerdam liet zich inspireren door een persoonlijke ervaring: ze kwam ooit zelf niet door zo’n test heen en bedacht hoe bizar het zou zijn als ze er zo achter zou komen niet echt een mens te zijn.
De Oscarrace: open en onvoorspelbaar
De Oscarrace lijkt dit jaar nog volledig open te liggen, wat verrassend is gezien de dertien nominaties voor Emilia Pérez. Hoewel dit een record is voor een niet-Engelstalige film, is de narcomusical geen gedoodverfde winnaar. De film won weliswaar de juryprijs op Cannes, maar kreeg ook kritiek. Zo werd regisseur Audiard verweten dat hij de film over een Mexicaanse drugsbaron volledig in Parijs opnam, met nauwelijks Mexicaanse acteurs. Ook de representatie van trans vrouw Karla Sofía Gascón werd als stereotyperend bestempeld. Daarnaast zorgden beledigende uitspraken van Gascón op sociale media voor ophef, wat de Oscarkansen van de film niet ten goede kwam.
In de categorieën Beste Acteur en Actrice is de strijd nog spannender. Timothée Chalamet (29) maakt als Bob Dylan in A complete unknown kans om de jongste winnaar ooit te worden, maar huidig titelhouder Adrien Brody blijft een geduchte tegenstander. Voor Beste Actrice lijkt het een race tussen veteraan Demi Moore (62) en nieuwkomer Mikey Madison. Moore maakt voor het eerst kans op een Oscar met The substance, waarin ze een aan de kant geschoven actrice speelt die een bizar wondermiddel gebruikt om aan Hollywoods schoonheidseisen te voldoen. Madison zou met haar eerste hoofdrol in Anora meteen een beeldje kunnen winnen.
Josylvio wenst iedereen een gezegende ramadan
Rapper Josylvio heeft een mooie boodschap gedeeld voor iedereen die meedoet aan de ramadan. De 32-jarige artiest plaatste een video op zijn Instagram Stories waarin hij zijn steun en gebeden uit. “Dag uno, dag een van de ramadan 2025. Moge Allah het voor iedereen vergemakkelijken en makkelijk maken om te vasten”, zei hij. Hij hoopt dat iedereen de vastenmaand goed doorstaat en dat hun gebeden worden geaccepteerd. “Moge jullie het allemaal halen”, voegde hij eraan toe.
Vorig jaar vierde Josylvio het begin van de ramadan in Saudi-Arabië, waar hij de umrah deed. Dit is een kleine bedevaart die in Mekka wordt uitgevoerd. Het lijkt erop dat de rapper veel waarde hecht aan deze spirituele periode en zijn medemoslims graag een hart onder de riem steekt.
Charli XCX domineert de BRIT Awards met album ‘Brat’
Charli XCX heeft dit jaar de BRIT Awards helemaal overgenomen! De Britse zangeres ging er met maar liefst vier prijzen vandoor, waaronder de belangrijkste: beste artiest en album van het jaar voor haar album Brat. Daarnaast sleepte ze de award voor beste song in de wacht voor Guess, een nummer dat ze samen met Billie Eilish maakte. Oh, en laten we niet vergeten dat ze ook nog eens de prijs voor beste danceact won. Niet slecht voor één avond, toch?
Een bijzondere overwinning voor Guess
Tijdens haar dankwoord kon Charli XCX haar verbazing niet verbergen. “Ik ben echt blij dat een liedje over ondergoed een BRIT Award heeft gewonnen,” grapte ze. “Het zegt vast iets over songwriting, maar ik weet niet precies wat.” Het nummer Guess sloeg wereldwijd aan en werd een van de grootste hits van het jaar.
Brat: meer dan een album
Haar album Brat was niet alleen een muzikaal succes, maar ook een cultureel fenomeen. De titel van het album ging vorig jaar viraal en werd zelfs opgepikt in de Amerikaanse politiek. Kamala Harris, de Democratische presidentskandidaat, gebruikte de term in haar campagne. Volgens Charli XCX staat Brat voor zelfverzekerdheid, en dat sprak veel jongeren aan. Het was zo populair dat het door een Engels woordenboek werd uitgeroepen tot woord van het jaar.
Andere winnaars van de avond
Naast Charli XCX waren er nog meer artiesten die in de prijzen vielen. Ezra Collective werd uitgeroepen tot band van het jaar, terwijl Sam Fender de award voor beste rock/alternative won. Stormzy ging er met de prijs voor beste R&B/hiphop vandoor, en The Last Dinner Party werd verkozen tot beste nieuwkomer. Helaas ging het iconische The Cure dit jaar met lege handen naar huis, ondanks twee nominaties.
Eerbetoon aan Liam Payne
De avond werd afgesloten met een emotioneel eerbetoon aan Liam Payne, de voormalige One Direction-zanger die afgelopen oktober op 31-jarige leeftijd overleed. Het was een mooie manier om de show te beëindigen en stil te staan bij het verlies van een groot talent.
De BRIT Awards zijn een van de meest prestigieuze muziekprijzen ter wereld, en dit jaar was Charli XCX duidelijk de ster van de avond. Met Brat heeft ze niet alleen muzikaal, maar ook cultureel haar stempel gedrukt.
Familie Liam Payne roept op tot privacy na overlijden zanger
De familie van Liam Payne, de zanger die in oktober overleed, heeft nogmaals gevraagd om privacy. Ze willen de tijd en ruimte krijgen om het verlies te verwerken. In een statement aan de BBC benadrukten ze dat de voortdurende media-aandacht voor “onbeschrijflijke, blijvende schade” heeft gezorgd. Vooral voor Paynes 7-jarige zoon Bear is de situatie zwaar. “Hij probeert emoties te verwerken die geen enkel kind van zijn leeftijd zou moeten meemaken,” aldus de familie.
Liam Payne overleed na een val van een hotelbalkon in Buenos Aires, Argentinië. Hij was slechts 31 jaar oud. Tijdens de recente BRIT Awards, de belangrijkste Britse muziekprijzen, werd uitgebreid stilgestaan bij zijn overlijden.
Eerder deze week werd bekend dat drie mannen niet langer verdacht worden van betrokkenheid bij Paynes dood. Twee van hen waren hotelmedewerkers, de derde een vriend van de zanger. Momenteel zijn er nog twee verdachten in de zaak, die ervan worden beschuldigd Liam drugs te hebben verkocht.
De familie benadrukt nogmaals dat ze ruimte nodig hebben om te rouwen en vraagt de media om respect voor hun privacy.
Hollywood staat in de startblokken voor de Oscars, Nederland heeft twee kansen
De spanning loopt op in Hollywood, want zondagavond is het zover: de 97e Oscaruitreiking! De belangrijkste filmprijzen ter wereld worden dan uitgedeeld in maar liefst 23 categorieën. En goed nieuws voor Nederland: we maken dit jaar kans op twee beeldjes! Eén voor beste korte film en één voor beste korte animatie. De show vindt plaats in het iconische Dolby Theatre, en de hele wereld kijkt mee.
Grote kanshebbers en opvallende nominaties
De misdaadmusical Emilia Pérez was half januari nog een grote favoriet met maar liefst dertien nominaties, maar de film heeft de afgelopen weken wat wind van voren gekregen. Hoofdrolspeelster Karla Sofia Gascón kwam onder vuur te liggen vanwege oude berichten op sociale media, en Netflix paste daarom zelfs de campagne rond de film aan. Toch blijft het een sterke kanshebber.
Andere films die veel buzz genereren zijn The Brutalist, een drama over een Joodse architect die na de oorlog een nieuw leven probeert op te bouwen in de VS, en Wicked, een musical over een groene heks die zich buitengesloten voelt. Ook Conclave, een intrigerend drama over het gekonkel achter de schermen van een pausverkiezing, wordt genoemd als een mogelijke winnaar.
Wie wint de hoofdprijzen?
In de race voor beste acteur lijkt het een spannende strijd te worden tussen Adrien Brody (The Brutalist) en Timothée Chalamet, die in A Complete Unknown de legendarische Bob Dylan speelt. Voor beste actrice lijkt Demi Moore de grootste kanshebber. Zij is genomineerd voor haar rol in de zwarte komedie The Substance, waarin ze een oudere actrice speelt die dankzij een magisch goedje weer jong wordt.
Ook de bijrollen zijn dit jaar erg spannend. Zoe Saldana (Emilia Pérez) en Kieran Culkin (A Real Pain) worden gezien als de topfavorieten.
Nederland in de running
Nederland heeft dit jaar twee kanshebbers. Ik ben geen robot, een korte film van Victoria Warmerdam, is genomineerd voor beste korte film. In de film ontdekt een vrouw (gespeeld door Ellen Parren) dat ze misschien wel een robot is. Naast Warmerdam en Parren zijn ook producent Trent en Henry van Loon, die de mannelijke hoofdrol speelt, aanwezig bij de ceremonie.
Daarnaast is Wander to Wonder genomineerd voor beste korte animatie. Deze film vertelt het verhaal van drie poppen die nog steeds leven in de studio van het programma waar ze ooit beroemd mee werden. Regisseur Nina Gantz en producent Stienette Bosklopper zullen de prijs in ontvangst nemen als de film wint.
Presentatie en waar te kijken
De show wordt dit jaar voor het eerst gepresenteerd door Conan O’Brien, dus dat belooft een avond vol humor te worden. In Nederland kun je de ceremonie live volgen via het digitale kanaal Filmbox.
Written by DeepSeek AI
DeepSeek is een kunstmatige-intelligentiebedrijf dat zich richt op het ontwikkelen van slimme tools en technologieën om complexe problemen op te lossen. Het biedt oplossingen zoals chatbots en zoekmachines, ontworpen voor optimale prestaties en gebruikersvriendelijkheid. DeepSeek draagt bij aan een toekomst waar AI een natuurlijke hulpbron is in ons dagelijks leven.