
Recent Nieuws woensdag 26 februari, 2025 11:33
Waarom de verdachte van de doodsteek van Joni (13) maximaal een jaar cel kan krijgen
De oom van Joni, de 13-jarige jongen uit Schiedam die afgelopen zondag werd doodgestoken, riep gisteren op om de even oude verdachte als volwassene te berechten. Helaas is die kans bijna nul. In Nederland geldt het volwassenenrecht pas vanaf 18 jaar, en in uitzonderlijke gevallen vanaf 16 jaar. Voor jongere verdachten is er speciaal jeugdrecht. Maar waarom is dat zo? Laten we het uitleggen.
Joni werd zondag doodgestoken aan het Fjorddal in Schiedam. Volgens betrokkenen zou dit gebeurd zijn omdat hij spijt had van een mislukte straatroof, twee weken eerder. Tijdens die overval werd een 65-jarige vrouw neergestoken. De verdachte, ook 13 jaar oud, zou Joni naar het bos hebben gelokt en hem daar hebben neergestoken. Een bron dicht bij het onderzoeksteam vertelt dat de nasleep van de mislukte overval één van de mogelijke motieven is. De advocaat van de verdachte zegt echter dat zijn cliënt een heel ander verhaal heeft.
Waarom jeugdrecht?
De oom van Joni hoopt dat de verdachte als volwassene wordt berecht, maar dat is juridisch onmogelijk. Voor minderjarigen geldt het jeugdrecht, dat speciaal is ontworpen om kinderen opvoedkundig te straffen. Het doel is om te voorkomen dat ze opnieuw de fout ingaan. Mariëlle Bruning, hoogleraar jeugdrecht aan de Universiteit Leiden, legt uit: “Kinderen verdienen een tweede kans. Vaak kunnen ze de gevolgen van hun daden niet overzien. Daarom worden 16- en 17-jarigen alleen in uitzonderlijke gevallen volgens het volwassenenrecht berecht. En zelfs dan gebeurt het bijna nooit.”
Het puberbrein en jeugdrecht
Het feit dat minderjarigen de gevolgen van hun daden niet altijd kunnen overzien, heeft te maken met het puberbrein: eerst handelen, dan pas nadenken. “Het jeugdrecht is erop gericht om daar zo effectief mogelijk op te reageren, niet zo zwaar mogelijk,” zegt Bruning. “Denk aan gedragsbehandeling, familietherapie of persoonlijke begeleiding. De kans op herhaling wordt daarmee kleiner dan door gevangenisstraf, waar jongeren in een omgeving terechtkomen met oudere gevangenen die vaak zware delicten hebben gepleegd. Dat is geen omgeving waarin je beter wordt.”
Maximumstraf voor minderjarigen
De maximumstraf voor minderjarigen is één jaar jeugddetentie, eventueel in combinatie met jeugd-tbs (de PIJ-maatregel). Die tbs kan maximaal zeven jaar duren. In Nederland is de minimumleeftijd voor berechting 12 jaar, maar het Kinderrechtencomité van de Verenigde Naties vindt dat eigenlijk te jong en adviseert een minimumleeftijd van 14 jaar. Volgens Bruning kunnen kinderen jonger dan 14 jaar de gevolgen van hun daden vaak nog niet overzien. “Zo jong gebeurt het eigenlijk nooit met voorbedachten rade. Het zijn meestal incidenten die in het heetst van de strijd gebeuren. Wat levert het strafrecht dan op? Ja, genoegdoening voor de nabestaanden, maar als samenleving willen we vooral dat het nooit meer gebeurt. Het strafrecht is daarvoor niet de oplossing.”
Voorgeleiding
De verdachte wordt vanmiddag om 14.00 uur voorgeleid aan de rechter-commissaris, die bepaalt of hij langer in voorarrest blijft.
Meer Nederlanders willen een Europees leger, maar zelf vechten? Nee, dank je!
Steeds meer Nederlanders denken dat Europa niet langer kan rekenen op militaire steun van de Verenigde Staten. Uit een recent onderzoek van Ipsos I&O, in opdracht van de NOS, blijkt dat bijna de helft van de Nederlanders nu voorstander is van een Europees leger. Maar er is een grote maar: de meeste mensen willen zelf niet in dienst als het erop aankomt.
Waarom de zorgen groeien
De oorlog in Oekraïne houdt Nederlanders flink bezig. Het percentage mensen dat zich zorgen maakt over het conflict is nu net zo hoog als in april 2022, vlak na het uitbreken van de oorlog. Dat is 10 procent meer dan in december vorig jaar. Volgens defensiedeskundige Dick Zandee van Clingendael spelen recente uitspraken van de Amerikaanse president Trump hierbij een rol. Trump heeft gesuggereerd dat Oekraïne land moet opgeven in een vredesakkoord met Rusland. Ook lijkt de VS minder bereid om Europese NAVO-landen te beschermen.
“Dat roept de vraag op of Europa dit wel alleen kan”, zegt Zandee. En die twijfel zie je terug in het onderzoek: slechts drie op de tien Nederlanders denken dat de VS er nog voor ons zal zijn als het echt nodig is.
Steun voor een Europees leger
Als reactie op de veranderde rol van de VS, wil bijna de helft van de Nederlanders dat er een Europees leger komt. In december was dat nog 42 procent. Slechts 17 procent is tegen. Maar wat betekent zo’n leger eigenlijk? Volgens Zandee is een écht Europees leger, waar alle landen hun troepen samenvoegen, niet realistisch. “Je hebt te maken met verschillende talen, veiligheidsbelangen en regeringen”, legt hij uit.
Toch is er al wel meer samenwerking op defensiegebied. Zo koopt Nederland bijvoorbeeld dezelfde tanks als Duitsers. “Europa moet voor zijn eigen verdediging zorgen”, zegt Zandee. “Dat hoor je ook van Europese leiders, zoals de Duitse politicus Merz.”
Bereidheid om te vechten? Niet echt…
Hoewel veel Nederlanders een Europees leger steunen, zijn ze zelf niet happig om in dienst te gaan. Slechts 18 procent is bereid en in staat om het leger in te gaan als Nederland wordt aangevallen. Als een ander EU-land wordt aangevallen, daalt dat percentage naar 9 procent.
“Collectieve gevoelens botsen vaak met eigenbelang”, zegt Zandee. “Dienstbereidheid wordt door veel mensen ook wel als ‘sneuvelbereidheid’ gezien.” Ook willen Nederlanders liever niet dat hun naaste familie in dienst treedt bij een aanval op een EU-land. Maar als het om vrienden gaat, staan bijna de helft van de Nederlanders erachter als die in dienst gaan bij een aanval op Nederland, en ruim 40 procent bij een aanval op een ander EU-land.
Nederlandse militairen naar Oekraïne?
Een kwart van de Nederlanders vindt dat Nederland nu al militairen naar Oekraïne moet sturen om het land te helpen. Dat is het hoogste percentage sinds het begin van de oorlog en meer dan een verdubbeling in de afgelopen twee maanden. Toch blijft de bereidheid om zelf te vechten beperkt.
Kortom: Nederlanders willen wel dat Europa zichzelf kan verdedigen, maar zelf de wapens oppakken? Dat blijft een lastig verhaal.
De paus is nooit ziek totdat hij dood is, dat is nu anders
Paus Franciscus (88) ligt al twaalf dagen in het ziekenhuis met een dubbele longontsteking, bovenop zijn chronische bronchitis. Sinds zijn opname wachten journalisten die bij het Vaticaanse persbureau zijn aangesloten elke ochtend rond kwart over acht gespannen op een berichtje over hoe de paus de nacht heeft doorgebracht. Het belangrijkste doel van dat bericht? Simpelweg laten weten dat hij nog leeft.
Maar het echte nieuws komt ’s avonds, tussen zeven en half acht, wanneer het officiële medische bulletin wordt verstuurd. Hierin staat tot in detail hoe het met de paus gaat: of zijn toestand kritiek is, of er verbeteringen of verslechteringen zijn, welke onderzoeken hij heeft ondergaan en zelfs of hij die dag heeft gewerkt. Dat is een flinke verandering vergeleken met vroeger. Toen gold in Rome de uitdrukking: “De paus is nooit ziek totdat hij dood is.”
Hoe het vroeger ging
Vroeger leefden pausen afgeschermd in hun paleizen en verschenen ze weinig in het openbaar. Er was geen televisie, laat staan sociale media. De gezondheid van de paus was een groot mysterie, en mededelingen werden zelden gedaan. Zo kwam men pas jaren na zijn dood in 1963 te weten dat paus Johannes XXIII aan maagkanker was overleden.
Ook onder paus Johannes Paulus II (1978-2005) bleef de berichtgeving terughoudend. Hoewel hij veel gezondheidsproblemen had – hij overleefde een aanslag, kreeg kanker, brak een heup en ontwikkelde de ziekte van Parkinson – duurde het jaren voordat het Vaticaan openlijk sprak over zijn toestand. Zelfs toen zijn handen begonnen te trillen en hij moeite kreeg met lopen en spreken, bleef het persbureau vaag.
Een nieuwe aanpak onder Franciscus
Paus Franciscus heeft daar verandering in gebracht. Toen hij in 2021 een zware darmoperatie onderging, kwamen er meteen duidelijke medische updates. En bij een kleinere operatie aan zijn maagwand in 2023 hield zijn chirurg samen met de Vaticaanse woordvoerder een persconferentie in het Gemelli-ziekenhuis in Rome. Vorige week vrijdag gebeurde dat opnieuw, toen de behandelende artsen uitgebreid uitleg gaven over de toestand van de paus.
Sergio Alfieri, de specialist die Franciscus behandelt, benadrukte dat de paus zelf aandringt op openheid. Er gaan zelfs geruchten dat hij meeschrijft aan sommige bulletins. De belangrijkste reden voor deze transparantie? Het tegengaan van geruchten en fake news.
Geruchten en speculaties
De afgelopen dagen gingen er al drie keer valse berichten rond dat de paus was overleden. Zo zou zijn lichaam ’s nachts stiekem naar het Vaticaan zijn gebracht. Ook circuleerde er een met AI gemaakte foto van Franciscus met een zuurstofmasker op, terwijl hij in werkelijkheid gewoon in een pauselijke pyjama lag.
Op conservatieve en traditionalistische sites, vooral in de VS, wordt al druk gespeculeerd over zijn mogelijke opvolger. Sommige kardinalen, zoals Timothy Dolan van New York, suggereerden de afgelopen week dat het einde nabij is.
Wat nu?
De hamvraag is: is het einde inderdaad nabij? Eén ding is zeker: het is een dubbeltje op zijn kant. Als Franciscus deze zware periode overleeft, wacht hem een lange herstelperiode. Het is onwaarschijnlijk dat hij nog op bevredigende wijze zijn pausschap kan uitoefenen. Dat betekent dat de kans op aftreden, iets wat hij eigenlijk niet wil, met de dag lijkt te groeien.
Voorlopig is het laatste nieuws dat hij een rustige nacht heeft gehad.
Brabant luidt de noodklok: zonder extra geld dreigt een nieuwe lockdown
De provincie Brabant, samen met de veiligheidsregio’s en GGD’s, maakt zich grote zorgen over de bezuinigingen op de pandemische paraatheid. Ze hebben de noodklok geluid en eisen miljoenen euro’s van zorgminister Fleur Agema. Dit staat in een brief die donderdag naar de minister wordt gestuurd en die in handen is van Omroep Brabant.
Herinnering aan de eerste coronabesmetting
Donderdag is het precies vijf jaar geleden dat de eerste coronabesmetting in Nederland werd vastgesteld. Een 56-jarige man uit Loon op Zand werd toen bekend als patiënt 0. Niet lang daarna ging Brabant in een sociale lockdown, en een paar weken later volgde de rest van Nederland met het sluiten van scholen en de horeca. Twee lange jaren van lockdowns, avondklokken, mondkapjes en vaccinaties volgden.
Brabant extra kwetsbaar
In de brief vragen de provincie Noord-Brabant, de drie Veiligheidsregio’s, de Provinciale Raad Gezondheid Brabant, het Regionaal Overleg Acute Zorgketen en de GGD’s in Brabant om de 300 miljoen euro aan bezuinigingen terug te draaien. Ze willen ‘Brabant beschermen tegen toekomstige pandemieën’. Minister Agema heeft namelijk 300 miljoen euro bezuinigd op het programma dat werd opgezet om lessen te trekken uit de coronapandemie en om beter voorbereid te zijn op een nieuwe pandemie.
Structurele investeringen zijn een must
Volgens de brief zijn structurele investeringen geen luxe, maar een noodzaak. Hierin wordt niet alleen corona genoemd, maar ook de Q-koortspandemie. De opstellers van de brief benadrukken dat Brabant als geen ander de desastreuze gevolgen kent van zoönosen en pandemieën. De combinatie van een hoge mens-dierdichtheid en intensieve veehouderij maakt Brabant extra kwetsbaar voor nieuwe infectieziekten.
Lockdowns dreigen opnieuw
De organisaties vinden dat zorgminister Fleur Agema haar geloofwaardigheid verliest als ze de bezuinigingen niet terugdraait. Hoewel Agema erkent dat het belangrijk is om klaar te zijn voor een nieuwe pandemie, blijven investeringen uit. Zonder de 300 miljoen euro gaan kennis en voorbereiding verloren, en komen innovaties en kwaliteitsverbeteringen stil te liggen. Hierdoor dreigen bij een volgende pandemie opnieuw lockdowns en het sluiten van scholen. Ook de zorg komt zonder goede voorbereiding opnieuw stil te liggen.
‘Onverantwoordelijk en pijnlijk’
De provincie noemt de situatie ‘onverantwoordelijk en pijnlijk’. Dit omdat veel mensen nog dagelijks kampen met de gevolgen van Q-koorts en corona. De briefschrijvers benadrukken dat het niet alleen gaat om het verleden, maar ook om de toekomst van Brabant en zijn inwoners.
Twaalf mensen onwel door koolmonoxide in hotel Scheveningen
Gisteravond zijn twaalf mensen onwel geworden in een hotel op de Pier van Scheveningen. De oorzaak? Koolmonoxide. De slachtoffers, waaronder twee ambulancemedewerkers, klaagden over misselijkheid en duizeligheid en werden naar het ziekenhuis gebracht. Het gaat om gasten en personeel van het hotel, De Pier Suites.
De brandweer onderzocht de situatie en ontdekte een koolmonoxidelek. Na een grondige ventilatie werd het pand weer vrijgegeven. Het hotel zelf wilde niet reageren op het incident.
Koolmonoxide is een gevaarlijk gas. Je ruikt of proeft het niet, maar het is wel extreem giftig. De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) waarschuwt dat blootstelling aan hoge concentraties snel tot bewusteloosheid kan leiden. Elk jaar overlijden in Nederland tussen de tien en vijftien mensen aan de gevolgen van een acute koolmonoxidevergiftiging. Het is echt een sluipmoordenaar.
Mazelenuitbraak op basisschool in Helmond: GGD waarschuwt voor thuisblijven bij klachten
Op een basisschool in Helmond zijn meerdere gevallen van mazelen gemeld. De GGD Brabant-Zuidoost heeft dit bekendgemaakt en zowel ouders als schoolpersoneel hierover geïnformeerd. De GGD houdt de precieze aantallen en de naam van de school nog even onder de pet. Ze zijn druk bezig met bron- en contactonderzoek om te voorkomen dat het virus zich verder verspreidt.
Kinderen die nog niet gevaccineerd zijn of hun tweede prik hebben gemist, krijgen nu de kans om die alsnog te halen. Ook hun broertjes en zusjes kunnen hiervoor terecht. “We willen hiermee vooral de kwetsbaren beschermen,” zegt de GGD. Mensen die al gevaccineerd zijn of eerder mazelen hebben gehad, zijn volgens de GGD goed beschermd.
Extra opletten met carnaval op komst
Met carnaval in aantocht, benadrukt de GGD het belang van thuisblijven bij klachten. Voel je je niet lekker? Blijf dan thuis! De GGD roept vooral ongevaccineerde mensen met mazelensymptomen op om contact op te nemen. Mazelen is namelijk ontzettend besmettelijk en wordt verspreid via hoesten, niezen en praten.
De ziekte begint vaak met koorts, verkoudheid, hoesten en rode ogen. Na een paar dagen ontstaat er huiduitslag, die begint achter de oren en zich daarna over het hele lichaam verspreidt. Het kan wel 7 tot 18 dagen duren voordat je klachten krijgt na contact met iemand die mazelen heeft.
Meestal onschuldig, maar niet voor iedereen
Gelukkig geneest mazelen meestal vanzelf, maar sommige mensen kunnen er ernstig ziek van worden. Denk aan baby’s, ongevaccineerde zwangere vrouwen en mensen met een verzwakt immuunsysteem. In Nederland worden kinderen via het Rijksvaccinatieprogramma ingeënt tegen mazelen. Het BMR-vaccin beschermt niet alleen tegen mazelen, maar ook tegen bof en rode hond. De eerste prik krijg je als je 14 maanden bent en biedt al 95% bescherming. De tweede prik volgt tussen de 3 en 9 jaar. Ouders krijgen automatisch een uitnodiging als hun kind aan de beurt is.
Written by DeepSeek AI
DeepSeek is een kunstmatige-intelligentiebedrijf dat zich richt op het ontwikkelen van slimme tools en technologieën om complexe problemen op te lossen. Het biedt oplossingen zoals chatbots en zoekmachines, ontworpen voor optimale prestaties en gebruikersvriendelijkheid. DeepSeek draagt bij aan een toekomst waar AI een natuurlijke hulpbron is in ons dagelijks leven.