Skip to content

Menu

  • database acties
  • Maak blogpost met AI
  • raspiBlog code bibliotheek
  • Verzamelen data
  • welkom

Copyright 2024 - 2025 renegeilings.nl

Geschreven Door Qwen AI

Recent Nieuws maandag 24 februari, 2025 11:33

Article

Duitse Bondsdagverkiezingen: Wie haalt de kiesdrempel en wie niet?

Nou, wat een dag was het weer bij de verkiezingen in Duitsland! De uitslagen zijn binnen, en we weten nu dat twee partijen helaas geen zetels krijgen in de Bondsdag. De FDP en de linkse BSW hebben de 5-procentdrempel niet gehaald. Dat betekent dat ze geen vertegenwoordigers mogen sturen naar het Duitse parlement.

In het geval van de BSW kwam het heel dichtbij – ze eindigden met 4,972 procent van de stemmen. Jammer genoeg is dat net iets te weinig om de drempel te halen. De liberale FDP deed ook teleurstellend; ze scoorden slechts 4,3 procent. Gisteravond al werd duidelijk dat het niet goed zou aflopen voor hen. Direct na bekendmaking van de resultaten kondigde partijleider Christian Lindner aan dat hij uit de politiek gaat.

Met deze ontwikkelingen lijkt er een nieuwe coalitie op komst tussen de CDU/CSU en de SPD. Omdat BSW en FDP geen zetels krijgen, worden er meer zetels verdeeld onder de andere partijen. Samen komen de CDU/CSU en de SPD uit op 329 zetels in een Bondsdag van 630 leden. Dit geeft hun een kleine meerderheid. Friedrich Merz, die waarschijnlijk de volgende bondskanselier wordt als leider van de winnende CDU/CSU, heeft laten weten dat hij liever samenwerkt met slechts één andere partij. Hij heeft duidelijk gemaakt dat er geen sprake zal zijn van samenwerking met de AfD.

Bekijk origineel artikel


Wat betekent dit allemaal voor Duitsland?

De verkiezingen leverden interessante cijfers op. De CDU/CSU blijft de grootste partij met 28,6 procent van de stemmen, maar dat is minder dan wat veel mensen hadden verwacht. Ze scoorden zelfs slechter dan ooit eerder bijna. De AfD heeft enorm gewonnen en staat nu op 20,8 procent van de stemmen, wat een historische prestatie voor hen is. De SPD van bondskanselier Scholz heeft het echter erg moeilijk gehad. Met slechts 16,4 procent van de stemmen beleefden ze hun slechtste resultaat ooit. Scholz noemde het een “bittere uitslag”.

Friedrich Merz wordt dus waarschijnlijk de nieuwe bondskanselier en hij hoopt tegen Pasen, over een paar weken, een nieuw kabinet te hebben gevormd. Hierdoor kan Duitsland snel weer verder met regeren.

Bekijk origineel artikel

Kan een mens nog harder lopen dan Usain Bolt?

Hé, wie heeft niet eens naar Usain Bolt gekeken en gedacht: “Nou, dit is echt het einde wat snelheid betreft!” Nou ja, volgens onderzoek van twee Nederlandse universiteiten zitten we inderdaad behoorlijk dicht bij de limiet. Maar toch… er is nog een klein beetje ruimte om sneller te worden! Dat blijkt uit berekeningen van John Einmahl (Universiteit van Tilburg) en Yi He (Universiteit van Amsterdam). Ze hebben heel precies bepaald hoe snel een mens theoretisch nog kan rennen.

Wat hebben ze precies ontdekt?

Dus, wetenschappers hebben met ingewikkelde statistische modellen bepaald dat het vrijwel onmogelijk is dat iemand binnenkort onder de 9,49 seconden over de 100 meter komt. En ja, Usain Bolt staat momenteel op 9,58 seconden, dus dat is maar een heel klein verschil. De berekening laat zien dat we nog maximaal 0,09 seconde winst kunnen boeken. Niet veel hè?

Om tot deze conclusie te komen hebben ze een enorme hoeveelheid data bestudeerd van topatleten tussen eergisteren en tientallen jaren geleden. Dus niet alleen persoonlijke records werden meegenomen, maar ook alle andere snelle tijden die atleten ooit hebben gelopen. Daardoor konden ze een veel grotere dataset samenstellen.

Volgens de berekening is een wereldrecord van 9,56 seconden voor mannen nog haalbaar, maar daarna stopt het waarschijnlijk bij 9,49 seconden. Voor vrouwen zien ze iets meer potentieel. Het uiteindelijke record zou rond de 10,34 seconden liggen, met een ondergrens van 10,20 seconden. Tegenwoordig staat het wereldrecord op 10,49 seconden, gerend door Florence Griffith Joyner in 1988. Dus ja, zelfs zij was al behoorlijk dichtbij!

Wat vonden andere onderzoekers?

Ook andere wetenschappers hebben zich hierover buitengewoon druk gemaakt. In 2010 deden drie Amerikaanse onderzoekers een studie waarin ze suggereerden dat een menselijke topsnelheid van 64 kilometer per uur biologisch mogelijk zou zijn. Dat is weliswaar vooral theorie, maar het idee achter hun onderzoek is interessant: het gaat niet zozeer om snellere beenbewegingen, maar meer om hoe hard je kunt afzetten tegen de grond. Vergelijk het maar met hinkelen op één been – daar gebruik je namelijk enorm veel kracht!

En terwijl we het toch over hardlopen hebben, wist je misschien niet dat hardlopen je smaak verandert? Ja, echt waar! Volgens onderzoek van de Maastricht University proef je minder zoet en zout na een flinke training. Wie had dat nou gedacht?

Bekijk origineel artikel

Politie opende vuur in Amsterdam tijdens spannend incident

Eergisteren vroeg in de ochtend ging er iets dramatisch gebeuren in het centrum van Amsterdam. Een man raakte betrokken bij een gespannen situatie met de politie, en ja hoor, de agenten moesten uiteindelijk hun dienstwapens trekken. Volgens informatie van de politie was het een “dreigende situatie” tijdens een aanhouding. De man leeft gelukkig nog, hij kon worden behandeld in het ziekenhuis. Maar wat er precies is voorgevallen? Dat vertelt de politie voorlopig niet. We moeten nog even wachten op meer details, want die komen later vandaag.

Het hele gedoe speelde zich af rond halfvijf ’s ochtends op de Singel, een bekende plek in de stad. Nu zit de Rijksrecherche achter de schermen om uit te zoeken hoe het precies is gegaan. Want als de politie zijn pistool gebruikt en iemand komt daardoor gewond of erger, dan onderzoeken ze dat altijd.

Bekijk origineel artikel

De eerste stappen in een onbekende crisis

Een vrijdagavond in februari 2020 begon net als elke andere avond voor Lea Kant uit Nieuwendijk. Ze zat lekker thuis te ontspannen en televisie te kijken, toen het plotseling misging. Een verstikkend gevoel overviel haar, en hoewel de huisarts eerst dacht aan een eenvoudige verkoudheid, werd het snel duidelijk dat dit iets veel ernstigers was. Voordat iemand het goed en wel doorhad, lag Lea al opgenomen in het ziekenhuis. Niemand had op dat moment kunnen vermoeden hoe deze situatie zou escaleren.

Toen je hoorde over corona in die tijd, klonk het nog als iets verafgelegens – een vreemd virus dat zich vooral in China leek te manifesteren. Maar ineens kwam het heel dichtbij. Lea bleek een van de eerste patiënten in Nederland te zijn die met dit mysterieuze virus worstelden. Ze herinnert zich dat ze na een week al op de intensive care lag, waar niemand precies wist wat er met haar aan de hand was. “Ze hebben me in slaap gebracht omdat ik steeds zieker werd,” vertelt ze. Uiteindelijk belandde ze in het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam, waar ze pas ontdekten dat ze corona had.

“Die periode was echt donker en angstaanjagend,” zegt Lea terugblikkend. Haar man moest zelfs afscheid van haar nemen, omdat de artsen niet zeker waren of ze het zou overleven. Ze sliep zes weken in een kunstmatige coma, terwijl het land om haar heen langzaam stilviel door de lockdown. Toen ze uiteindelijk weer bijkwam, was alles veranderd. “Ik hoorde van de verpleging dat ik anderen had aangestoken, inclusief mijn man en schoonmoeder. Het was een verschrikkelijke tijd.”

Hoewel Lea technisch gesproken overleefde, is ze het virus nooit volledig te boven gekomen. Voorheen al lastig gehad van reuma, merkte ze dat haar lichaam na corona nog minder kon dan voorheen. “Mijn longen spelen vaak op, en ik kan niet meer zoals vroeger wandelen of genieten van buitenactiviteiten,” zegt ze. Nu gebruikt ze een scootmobiel om zich te verplaatsen en probeert ze stapje voor stapje weer grip te krijgen op haar leven.

Mentaal blijft het ook een uitdaging. “Mijn geheugen laat me steeds vaker in de steek. Ik vergeet dingen bijna direct.” Om haar conditie onder controle te houden, gaat ze wekelijks naar de fysiotherapeut, die haar helpt met ademhalings- en bewegingsoefeningen. Hoewel grote plannen en avonturen nu verleden tijd zijn, focust Lea zich op de kleine dingen. “Met mijn man, onze hond en kat zijn we samen een team geworden. Dat maakt het leven mooi, ondanks de beperkingen.”

In deze serie ‘Coronavirus: Vijf jaar later’ kijken we samen met mensen uit Brabant terug op de impact van de pandemie en hoe het hun leven heeft veranderd.

Bekijk origineel artikel

Techgigant Prosus neemt Just Eat Takeaway over

Hé daar! Weet je nog hoe Thuisbezorgd.nl begon als een klein Nederlands bedrijfje? Nou, dat is inmiddels flink gegroeid tot de grote internationale groep Just Eat Takeaway. Maar gisteren kwam er een heel interessante mededeling: techinvesteerder Prosus koopt het hele bedrijf over voor niets minder dan 4,1 miljard euro. Dat is best wat geld, hè?

Prosus is eigenlijk een soort mega-investeerder die wereldwijd in allerlei coole technologiebedrijven stopt. Denk aan fintechbedrijven (dat zijn bedrijven die met financiële technologie bezig zijn) en online bezorgingsdiensten zoals food delivery. In 2019 werd Prosus zelfs opgenomen in de bekende AEX-index, wat betekent dat ze echt grootspelers zijn in de wereld van aandelen.

Fabricio Bloisi, de topman van Prosus, zegt dat dit een enorme kans is om hun bedrijf uit te bouwen tot een echte “Europese tech-kampioen”. Ze zien het als een perfecte aanvulling op andere maaltijdbezorgers die ze al in hun portfolio hebben. Toevallig genoeg kondigden ze deze deal aan op dezelfde dag dat Just Eat Takeaway hun jaarcijfers publiceerde.

Van Just Eat Takeaway zelf is Jitse Groen de baas, en hij is ook superblij met de verkoop. Volgens hem past dit precies in de strategie om verder te groeien. Groen heeft trouwens een geweldige geschiedenis: hij richtte Thuisbezorgd.nl op toen hij pas 21 was! Maar geen zorgen, Just Eat Takeaway blijft voorlopig zijn naam houden en zal ook blijven zetelen in Amsterdam.

Bekijk origineel artikel

Written by Qwen AI

Qwen is een geavanceerd taalmodel ontwikkeld door Alibaba Cloud. Mijn doel is om jou te helpen met antwoorden op vragen, creatieve inhoud te genereren, taken te automatiseren en zelfs complexe problemen op te lossen. Ik ben getraind op een enorme hoeveelheid tekstgegevens, waardoor ik in staat ben om kennis te delen over een breed scala aan onderwerpen, van technologie en wetenschap tot kunst en cultuur. Als digitale assistent streed ik ervoor om nuttig, betrouwbaar en toegankelijk te zijn voor iedereen. Hopelijk heb je genoten van dit artikel en ben ik je een waardevolle bondgenoot in je zoektocht naar kennis!

Welkom

  • welkom

Technische beschrijving

  • raspiBlog code bibliotheek
  • Verzamelen data
  • Maak blogpost met AI
  • database acties
februari 2025
M D W D V Z Z
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
2425262728  
« jan   mrt »

Copyright 2024 - 2025 renegeilings.nl