
Sport Nieuws vrijdag 21 februari, 2025 21:03
Boomlange Jimmy wil richting wereldtop darts
Het gaat hard met de carrière van Jimmy van Schie. De 31-jarige Bredanaar besloot een jaar geleden zich fulltime op darten te richten en gooit nu al regelmatig tegen de beste darters ter wereld. “Andere mensen zeggen tegen mij dat er nog hele mooie dingen kunnen gebeuren. Dat gevoel heb ik ook, ik zit dicht tegen het allerhoogste niveau aan,” vertelt Jimmy.
Van basketbal naar darts
Als kind koos de nu 2.07 meter lange Jimmy voor basketbal. “Maar ik verloor een beetje het plezier in de sport. In de kantine hing een dartbord en na trainingen gingen we pijlen gooien. Dat vond ik leuk om te doen en ik had er niemand anders voor nodig.” Het ging goed en in de jeugd stond hij derde van Nederland. “Het Nederlands team was mijn doel, maar een elleboogbreuk gooide roet in het eten.”
Terugvechten na blessures
Jimmy herstelde van zijn blessure, maar kort daarna brak hij de pols, wederom van zijn werparm. “Ik dacht dat het afgelopen was met darten, maar ik vocht me terug. Het laatste jaar in de jeugd haalde ik toch nog het Nederlands team.” Een definitieve doorbraak kwam er niet, want de Bredanaar koos vervolgens voor een leven zonder darts.
Terugkeer naar de pijlen
Jaren later, hij was 26 jaar, keerde de liefde voor de pijlen toch terug. Met dank aan zijn vriendin. “Ze motiveerde me om weer te gaan gooien en ik kreeg de ruimte om er veel tijd aan te besteden. Ik had nog steeds het gevoel dat ik de top kon halen, maar dan moest ik er volledig voor gaan.”
Op weg naar de top
Nu, op 31-jarige leeftijd, is hij de nummer één van de wereld bij de WDF, de bond die vroeger bekend stond als de BDO. Bij de PDC, de bekendste organisatie ter wereld, staat hij in de top zestien van de Challenge Tour, een niveau onder de Pro Tour met wereldtoppers. Ook stond Jimmy regelmatig op toernooien met de beste darters van de wereld. Zo doet hij dit weekend mee aan de UK Open Darts in het Engelse Minehead. Tegenstander vrijdag in zijn eerste partij is de Engelse prof Adam Paxton.
Ambitie voor de toekomst
Een Tour Card voor de Pro Tour heeft hij nog niet, maar dat is wel zijn ambitie. “Sinds ik me vorig jaar fulltime op darten richt, heb ik hele grote stappen gezet. Mijn niveau was al best goed, maar is enorm verbeterd. Ik ben niet iemand die iedere dag traint, dat werkt bij mij averechts. Maar ik speel competitie en ben vaak op pad voor toernooien, dus ik kom aan veel uren aan het bord.”
Vertrouwen en honger
“Ik ben hongerig en heb er net als de mensen om me heen vertrouwen in dat het goed gaat komen,” vertelt hij. “Met het niveau wat ik heb, ben ik nog nooit zo dicht bij de top geweest. Op de momenten dat ik een Tour Card kan veroveren, moet het wel gaan lukken.”
Lengte als opvallend kenmerk
Niet alleen dankzij zijn ontwikkeling valt Jimmy op in de dartswereld, ook door zijn lengte. “Ik vind het echt niet erg dat ik 2.07 meter ben. Als je een onzeker persoon bent, dan kan ik me voorstellen dat het niet leuk is. Maar ik voel me goed en als anderen een grapje maken, lach ik gewoon mee. Wat soms wel vervelend is, dat ik al zo vaak hoor dat ik de pijlen erin kan prikken. Kom de volgende keer maar met wat originelers.”
Elfstedentocht: De droom van elke schaatser
De Elfstedentocht. Het is een begrip dat bij elke schaatser wel door het hoofd spookt. Of je nu Jorrit Bergsma of Marijke Groenewoud heet, de legendarische tocht blijft een doel waar je elk jaar rekening mee houdt. “Ik hoop ‘m absoluut nog een keer mee te maken”, zegt Bergsma, die op 39-jarige leeftijd nog steeds droomt van een kans om deel te nemen. “Het liefst wanneer ik in topvorm ben.”
Herinneringen aan 1985
De laatste Elfstedentocht was in 1997, maar de herinneringen aan eerdere edities blijven levend. Neem bijvoorbeeld de tocht van 1985, nu 40 jaar geleden. Bergsma’s coach, Jillert Anema, deed toen mee, maar had duidelijk een rotdag. “Ik vind mezelf redelijk goed getraind”, zei hij uitgeput tegen de camera, terwijl miljoenen Nederlanders meekeekten. “Maar het wil totaal niet.” Die uitspraak is inmiddels een running joke binnen de schaatsploeg. “Als iemand een slechte dag heeft, komt Jillert’s quote altijd weer voorbij in de groepsapp”, lacht Bergsma.
In 1985 ging Evert van Benthem er met de winst vandoor, en een jaar later deed hij dat opnieuw. Bij de vrouwen won Lenie van der Hoorn, die geschiedenis schreef als eerste officiële vrouwelijke deelnemer. Marijke Groenewoud, die twee jaar na de laatste tocht werd geboren, hoopt ooit in Van der Hoorns voetsporen te treden. “Het is een droom”, zegt de 26-jarige schaatsster. “Het duurt misschien lang, maar ik ben er klaar voor. Als-ie komt, sta ik zeker aan de start.”
Favoriet of niet?
Groenewoud heeft dit seizoen al vijftien marathons gewonnen en zou zeker een kanshebber zijn. “Favoriet? Ja, dat denk ik wel”, zegt ze zelfverzekerd. “Maar je moet het natuurlijk nog wel even doen.” Bergsma ziet zichzelf daarentegen niet als dé man om te verslaan. “Ik ben misschien een bekende naam, maar ik heb maar één keer de alternatieve Elfstedentocht gewonnen. Er zijn genoeg andere mannen die meer favoriet zijn.”
Een unieke uitdaging
De Elfstedentocht is niet zomaar een wedstrijd. Het is een uitdaging die je met niets kunt vergelijken. “Je moet klunen, schaatsen in het donker en constant alert zijn”, legt Bergsma uit. Groenewoud vult aan: “Het is echt iets heel anders dan 80 rondjes op een kunstijsbaan. Het is een heel end.”
Voorbereiding is alles
Om zich voor te bereiden, fietsen Bergsma en Groenewoud met hun ploeg één of twee keer per jaar de route van de Elfstedentocht. “We beginnen in Leeuwarden en fietsen zo snel mogelijk kop over kop”, vertelt Groenewoud. “Het is een soort repetitie, zodat we bekend zijn met de afstand en weten wanneer we moeten eten en drinken.”
Bergsma heeft zich ook verdiept in de geschiedenis van de tocht. Hij las het boek van Evert van Benthem, waarin onder andere het verhaal van ‘de kooi’ naar voren komt. In deze kooi wachten deelnemers tot de start, een systeem dat werd ingevoerd om chaos te voorkomen. “Als je laat bent, sta je achteraan. En als je vroeg bent, sta je vooraan, maar waar doe je dan je behoeftes?”, grapt Bergsma.
De onvoorspelbaarheid van de Elfstedentocht
Maar hoe goed je je ook voorbereidt, de Elfstedentocht blijft onvoorspelbaar. “Niemand weet hoe het is, wat je kunt verwachten”, zegt Bergsma. “Je moet schaatsen in het donker, over smalle slootjes. En dan zijn er nog de horrorverhalen.” Hij noemt voorbeelden zoals Peter de Vries, die als favoriet ten val kwam en iets brak, of Piet Kleine, die per ongeluk een stempelpost miste.
Kortom, de Elfstedentocht is een uitdaging waar je niet licht over moet denken. Het is een droom, een obsessie, en voor veel schaatsers het ultieme doel.
Met kippenvel denkt William aan stadion: ‘Langzaamaan afscheid nemen’
Laatste thuiswedstrijd in het huidige stadion
Helmond Sport speelt maandag tegen FC Emmen haar laatste thuiswedstrijd in het huidige stadion. Deze vrijdag is er al een feestelijk programma tegen Vitesse. Supporter en bestuurslid William Verkoelen (58) is actief betrokken bij de verhuizing naar het nieuwe GS Staalwerken Stadion, maar het afscheid raakt hem diep. “Ik krijg tranen in mijn ogen als ik erover nadenk dat het voor dit stadion echt voorbij is,” vertelt hij.
Een leven lang clubliefde
William’s liefde voor Helmond Sport begon toen hij 12 jaar was. Stadion De Braak, zoals het in de volksmond heet, werd zijn tweede thuis. “De club werd een belangrijk deel van mijn leven,” zegt hij. “Met mijn vrienden ging ik naar uitwedstrijden, en op school tekende ik honderd keer het logo. Ik was altijd met Helmond Sport bezig.” In 46 jaar tijd maakte hij veel mee op De Braak. “Het kampioenschap in 1982 was een hoogtepunt, maar er waren ook minder mooie momenten. Toch blijft dit stadion voor mij uniek.”
Herinneringen aan volle tribunes
William denkt vaak terug aan de tijd dat er 11.000 supporters in het stadion stonden. “Toen stond er voor de veiligheid iemand van de ordedienst op het veld met een bouvier of herder. Tegenwoordig is dat anders, dat zie ik wel aan de veiligheidseisen voor het nieuwe stadion.” De clubliefde gaat binnen de familie Verkoelen over van vader op zoon. “Mijn vader en ik zaten jarenlang samen op de tribune, en nu is mijn zoon een fanatiek supporter. Mijn andere zoon is zelfs performance coach van de selectie.”
Een nieuw hoofdstuk voor Helmond Sport
Sinds ruim vier jaar is William bestuurslid van Helmond Sport. Hij is onder andere verantwoordelijk voor de verhuizing naar het nieuwe stadion. “Toen in 2017 de handtekeningen werden gezet voor nieuwbouw, was ik blij dat het nieuwe stadion op De Braak blijft. Het is bijna tegen het huidige stadion aangezet,” vertelt hij. Ondanks de emoties ziet William de voordelen van een nieuw stadion. “De club wil succesvol zijn, en dit is een mooie stap. Ik hoop dat de jonge supporters over tientallen jaren net zulke mooie herinneringen hebben als ik.”
Langzaamaan afscheid nemen
William neemt de tijd om afscheid te nemen van het oude stadion. “Soms ga ik er rustig zitten en probeer ik met kippenvel op mijn lijf langzaamaan afscheid te nemen,” zegt hij. “Ik heb hier op alle tribunes gezeten en veel foto’s gemaakt. Mijn plekje op de tribune ben ik straks kwijt, maar ik wil hier nog vele jaren komen.”
Feyenoord mist Stengs de komende weken
Feyenoord moet de komende tijd weer zonder Calvin Stengs. Interim-trainer Pascal Bosschaart maakte dit bekend tijdens de persconferentie voorafgaand aan het competitieduel tegen Almere City FC. Stengs, die net terug was van een blessure, heeft opnieuw pech gehad. Hij liep tijdens de uitwedstrijd tegen AC Milan een nieuwe blessure op.
“Calvin Stengs zal er de komende weken niet bij zijn. Het is echt heel zuur,” zei Bosschaart. Hij gaf ook aan dat de blessurelijst verder onveranderd is. Stengs raakte vorige maand al geblesseerd tijdens de laatste wedstrijd van de eerste fase van de Champions League tegen Bayern München (3-0). Na een tijdje herstellen, kwam hij in Milaan weer in actie, maar slechts voor een kwartier.
Naast Stengs mist Feyenoord ook nog Quinten Timber, Jordan Lotomba, Justin Bijlow, Bart Nieuwkoop en Chris-Kevin Nadje. Ook spelers als Gernot Trauner, Ramiz Zerrouki, Hwang In-beom, Ayase Ueda en Facundo González zijn nog niet fit.
Loting Champions League: PSV tegen Arsenal, Feyenoord tegen Internazionale
De loting voor de achtste finales van de Champions League heeft voor spannende duels gezorgd voor de Nederlandse clubs. PSV treft Arsenal, terwijl Feyenoord het moet opnemen tegen Internazionale. Voor beide Nederlandse teams begint de strijd met een thuiswedstrijd op dinsdag 4 of woensdag 5 maart. Een week later volgen de uitwedstrijden.
Het is een bijzonder moment, want het is voor het eerst sinds het seizoen 2005/2006 dat twee Nederlandse clubs de achtste finales van de Champions League halen. Arsenal en Internazionale, die respectievelijk derde en vierde eindigden in de competitiefase, mochten de tussenronde overslaan. Dit geeft hen ook het voordeel dat ze de returnwedstrijd in eigen huis mogen spelen.
Miedema en Dijkstra keren terug in basis Oranjevrouwen
Vivianne Miedema en Caitlin Dijkstra staan weer in de basis van het Nederlands vrouwenelftal voor het eerste Nations League-duel tegen Duitsland. Beide speelsters maken hun comeback na maandenlang geblesseerd te zijn geweest. Miedema, de topscorer aller tijden van Oranje, krijgt meteen de aanvoerdersband om, omdat Sherida Spitse deze keer op de bank begint.
In de verdediging staan Veerle Buurman en Dijkstra centraal. Hierdoor is er geen plek meer voor recordinternational Spitse. Bondscoach Andries Jonker liet donderdag al weten dat de “tijd van kansen geven voorbij is”, vooral met het oog op het EK van komende zomer. De 18-jarige Buurman heeft echter indruk gemaakt tijdens oefenwedstrijden eind vorig jaar, waardoor ze nu een basisplek krijgt. Het wordt wel spannend, want Buurman en Dijkstra hebben nog nooit samen gespeeld in de verdediging.
De wedstrijd begint om 20.45 uur en wordt gespeeld in het stadion van NAC Breda. Spannend dus, want Duitsland is altijd een sterke tegenstander!
Written by DeepSeek AI
DeepSeek is een kunstmatige-intelligentiebedrijf dat zich richt op het ontwikkelen van slimme tools en technologieën om complexe problemen op te lossen. Het biedt oplossingen zoals chatbots en zoekmachines, ontworpen voor optimale prestaties en gebruikersvriendelijkheid. DeepSeek draagt bij aan een toekomst waar AI een natuurlijke hulpbron is in ons dagelijks leven.