
Recent Nieuws donderdag 20 februari, 2025 18:47
Afgebrande appartementen worden gesloopt: bewoners halen dierbare spullen op
Ruim een jaar na de verwoestende brand in de parkeergarage onder de appartementen aan de Velderwoude in Den Bosch, krijgen enkele bewoners eindelijk de kans om hun dierbare spullen terug te halen. Denk aan fotoboeken, schilderijen en zelfs trouwherinneringen. Een sloopbedrijf doet er alles aan om met uiterste zorg nog wat persoonlijke bezittingen te redden voordat de sloop echt van start gaat. Maar dat is geen makkelijke klus.
Instortingsgevaar en voorzichtigheid geboden
Bij tien woningen is het risico op instorting te groot. De fundering van het complex is door de brand flink verzwakt. Een deel van het gebouw kon nog worden gestut, waardoor bewoners zelf hun spullen konden ophalen. Maar voor die tien woningen is dat niet mogelijk. “We moeten van buitenaf met een hoogwerker proberen om de spullen uit de woningen te halen. Dat is echt een uitdaging,” vertelt een medewerker van sloopbedrijf Pennings.
Eerst wordt de woontoren van buitenaf gestript. Het sloopbedrijf probeert het dak open te breken om te zien wat er nog gered kan worden. “Je moet maar hopen dat er geen brokstukken naar binnen vallen die de spullen beschadigen. We werken heel voorzichtig,” legt de sloper uit.
Bewoners kijken mee via camera
Bewoners kunnen vanaf het binnenplein van het complex meekijken met de sloop. “De sloper in de hoogwerker heeft een camera bij zich. Bewoners kunnen dan op afstand aanwijzen wat ze willen hebben. De sloper probeert dan met een grijper de spullen te pakken,” wordt uitgelegd. Zo zijn er al foto’s van muren, fotoalbums en zelfs een trouwherinnering gered.
Emotionele momenten voor bewoners
Voor de bewoners is dit een emotioneel proces. Ze hebben al meer dan een jaar niets meer van hun spullen gezien. “Sinds de brand zijn ze niet meer in hun appartementen geweest. Mensen zijn letterlijk op hun blote voeten naar buiten gevlucht, dus alles ligt nog precies zoals het was. De koffie staat nog in het kopje,” vertelt Peter Pellen van de gemeente ‘s-Hertogenbosch.
Nelleke van Wijk, bestuurslid van de vereniging van eigenaren, deelt: “Een bewoner vertelde dat er meer is gered dan hij had verwacht. Dat maakte hem heel blij. Je ziet dat mensen enorm geraakt zijn als ze de beelden van de sloop in de buurtapp zien. Dit is echt heftig voor ze.”
Spullen ophalen en herbouwplannen
Aan het eind van de dag kunnen bewoners de gevonden spullen bekijken en meenemen. Na deze reddingsactie wordt het complex gesloopt. De herbouw moet halverwege volgend jaar klaar zijn. De parkeergarage die verwoest werd, gaat in september 2024 weer open.
Lichaam van gegijzelde baby Kfir overhandigd: Een symbool van alle gijzelaars
Hamas heeft vandaag de lichamen van vier gijzelaars overgedragen aan het Rode Kruis. Onder hen bevindt zich waarschijnlijk het lichaam van de negen maanden oude Kfir Bibas, die samen met zijn moeder Shiri en broer Ariel op 7 oktober 2023 werd ontvoerd. De zwarte doodskisten werden in Khan Younis op een podium geplaatst en vervolgens naar een Rode Kruis-auto gebracht. Israël moet de lichamen nog officieel identificeren.
Een bittere dag voor Israël
De afgelopen tijd hebben we veel beelden gezien van vreugdevolle herenigingen tussen vrijgelaten gijzelaars en hun families. Maar vandaag is het een dag van verdriet. De overdracht van de lichamen van de familie Bibas is een tragedie voor Israël. Kfir, slechts negen maanden oud, en zijn broer Ariel (toen vier jaar) waren uitgegroeid tot een symbool van alle Israëlische gijzelaars. Hun roodharige uiterlijk maakte hen herkenbaar en geliefd.
Vader Yarden werd gescheiden van zijn gezin ontvoerd en kwam eerder deze maand vrij. Zijn vrijlating was bitterzoet, omdat het lot van zijn vrouw en kinderen nog onzeker was. Lange tijd was er hoop dat Shiri, Ariel en Kfir levend zouden terugkeren. Maar die hoop werd de afgelopen dagen de grond in geboord toen Hamas aankondigde dat hun stoffelijke overschotten zouden worden overgedragen.
Het verhaal van de familie Bibas
De familie Bibas woonde in Nir Oz, een kibboets in het zuiden van Israël, vlakbij de grens met Gaza. Op 7 oktober 2023 vielen Hamas-terroristen de kibboets binnen. Ongeveer een kwart van de 400 inwoners werd gedood of ontvoerd. De familie Bibas had zich verstopt in hun versterkte kamer. Yarden stuurde die ochtend nog berichten naar zijn zus Ofri, waarin hij beschreef hoe hij raketten hoorde en terroristen buiten zag. Om 09.45 uur stuurde hij zijn laatste bericht: “Ik hou van je. Ze komen het huis binnen.”
Op bewakingsbeelden is te zien hoe gewapende mannen het huis omsingelen en de deur van de kamer openbreken. Shiri werd later vastgelegd op beeld terwijl ze haar zoontjes stevig vasthield, met paniek in haar ogen. Yarden werd met een bebloed hoofd weggevoerd.
Onzekerheid en hoop
Een maand na de ontvoering beweerde Hamas dat Shiri en haar zoontjes waren omgekomen bij een Israëlische luchtaanval, maar er werd geen bewijs geleverd. Tijdens een staakt-het-vuren eerder deze maand werden Israëlische gijzelaars en Palestijnse gevangenen vrijgelaten, maar Shiri, Ariel en Kfir waren daar niet bij. Dit zorgde voor groeiende onrust over hun lot.
Ondanks de onzekerheid stonden Israëliërs op 18 januari 2024 stil bij de eerste verjaardag van Kfir. Tijdens een ceremonie in Tel Aviv werden oranje ballonnen opgelaten, passend bij de haarkleur van de jongens, en werd opgeroepen tot de vrijlating van alle gijzelaars.
Het einde van de hoop
Bij het staakt-het-vuren van vorige maand werd afgesproken dat 33 gijzelaars zouden worden vrijgelaten, waarvan er acht niet meer in leven zouden zijn. Wie dat waren, was toen nog onduidelijk. Na de aankondiging van Hamas dat de lichamen van Shiri, Ariel en Kfir zouden worden overgedragen, uitte de familie hun zorgen maar bleef ze hopen op officiële bevestiging. “We klampen ons nog steeds vast aan hoop,” zei een familielid deze week in een radio-interview. Helaas is die hoop nu definitief vervlogen.
Jaar cel voor bestuurder die man (75) doodreed, veel lager dan eis OM
Diogo M., de man die vorig jaar een dodelijk ongeluk veroorzaakte in Milheeze, is veroordeeld tot een jaar cel en drie jaar rijontzegging. De rechtbank in Den Bosch maakte dit donderdag bekend. De straf valt flink lager uit dan de eis van het Openbaar Ministerie (OM), dat acht jaar cel en tien jaar rijontzegging had geëist. Bij het ongeluk kwam een 75-jarige man uit Milheeze om het leven. Hij werd van achteren aangereden met een snelheid van ruim 171 kilometer per uur.
Wat gebeurde er precies?
Volgens het OM wilde Diogo M., een geboren Portugees, met zijn dollemansrit een einde maken aan zijn leven. De officier van justitie noemde hem tijdens de zitting “impulsief en buitengewoon egoïstisch”. Het OM sprak daarom van doodslag. De rechter was het daar niet mee eens. Hoewel M. veel te hard reed, kon niet worden bewezen dat hij zelfmoord wilde plegen. Wel vond de rechter het ernstig dat een onschuldige man slachtoffer werd van M.’s frustraties.
Nabestaanden aan het woord
De nabestaanden van het slachtoffer lieten tijdens de zitting weten hoe zwaar de situatie voor hen is. “We hebben geen afscheid kunnen nemen, konden alleen maar tegen een houten kist aankijken. Dit is hartverscheurend,” zeiden ze. Het slachtoffer overleed ter plekke op de Schutsboomsestraat, de doorgaande weg tussen Bakel en Milheeze.
Wat was de aanleiding?
M. vertelde dat hij die dag doodmoe was. Hij had amper geslapen omdat zijn toenmalige vriendin de avond ervoor had aangegeven de relatie te willen beëindigen. Op de ochtend van het ongeluk wilde hij spullen ophalen bij de vader van zijn ex. Toen hij haar en haar vader in een auto zag stappen, reed hij achter hen aan. Met een duizelingwekkende snelheid van gemiddeld ruim 170 kilometer per uur. Op het moment van de botsing tikte hij zelfs 171 kilometer per uur aan. Het slachtoffer reed op dat moment ongeveer 80 kilometer per uur, de maximumsnelheid op dat stuk weg.
De ravage en de reactie van de rechter
De ravage na het ongeluk was enorm. M. kon geen verklaring geven voor zijn hoge snelheid, wat de rechter flink irriteerde: “Dit is toch kul.” M. gaf aan zich weinig van het ongeluk te herinneren en ontkende serieuze zelfdodingsplannen te hebben. “Het was een dramatische en emotionele dag voor mij. Ik wilde alleen aandacht trekken bij haar,” zei hij.
Getuigen en eerdere gebeurtenissen
Tijdens de rit die voorafging aan de fatale botsing, haalde M. meerdere auto’s in. Een quadbestuurder wist ternauwernood een aanrijding te voorkomen. Op een gegeven moment kwam M.’s auto zelfs los van het wegdek. “Wat een gek,” zei een getuige later. Het OM eiste aanvankelijk acht jaar cel en een rijontzegging van tien jaar, maar de rechtbank ging daar niet in mee. De rechter benadrukte nogmaals dat het niet bewezen was dat M. zelfmoord wilde plegen. “De verdachte heeft twee andere auto’s ontweken,” aldus de rechter.
Birkenstock verliest rechtszaak: sandalen zijn geen kunst
De Duitse hoogste rechter, de Bundesgerichtshof, heeft bepaald dat de sandalen van Birkenstock niet als kunst kunnen worden beschouwd. Dit besluit kwam naar voren in drie rechtszaken die het schoenenmerk had aangespannen tegen concurrenten die hun sandalen (deels) hadden nagemaakt. Birkenstock beweerde dat deze imitaties inbreuk maakten op hun copyright, omdat ze de sandalen zagen als ‘unieke kunst’. De rechter was het daar echter niet mee eens en oordeelde dat de sandalen niet voldoen aan de criteria van een wettelijk beschermd kunstwerk.
Wat maakt iets kunst?
Kunst is een breed begrip. Schilderijen van Picasso, gedichten van Shakespeare of beeldhouwwerken van Michelangelo – daarover is iedereen het wel eens: dat is kunst. Maar bij andere creaties, zoals de sandalen van Birkenstock, ligt dat anders. Het merk stelde dat de kurken zool van hun sandalen zo bijzonder is dat het om toegepaste kunst gaat. Op kunstwerken rust namelijk 70 jaar auteursrecht, wat langer is dan het modelrecht van 25 jaar. Na die 25 jaar mogen andere bedrijven de ontwerpen namaken.
Vier modellen in het vizier
Birkenstock had drie concurrenten aangeklaagd: Chibo, de Bestseller Group en de Wortmann-Gruppe. Het ging specifiek om vier modellen: de ‘Arizona’, ‘Gizeh’, ‘Madrid’ en de ‘Boston Clog’. Deze laatste, een klomp, werd afgelopen jaar populair dankzij TikTok-influencers. Birkenstock eiste dat de concurrenten hun assortiment zouden vernietigen en de sandalen niet meer zouden maken. Maar de rechter gaf de concurrenten gelijk.
Financiële impact? Nee, integendeel
De rechtszaak lijkt Birkenstock financieel geen pijn te doen. Het bedrijf maakte onlangs de cijfers over het eerste kwartaal van 2025 bekend. De omzet steeg met 19% tot 362 miljoen euro, vooral dankzij groei in de Aziatisch-Pacifische regio. De winst nam zelfs met 25% toe, tot 102 miljoen euro.
Eerdere rechtszaken en onenigheid
Dit is niet de eerste keer dat Birkenstock naar de rechter stapte. Eerder waren rechters het onderling niet eens. Zo vond de Keulse rechter de schoenmodellen wél ‘werken van toegepaste kunst’, maar in hoger beroep kreeg Birkenstock alsnog ongelijk. Het Bundesgerichtshof heeft nu definitief beslist: de sandalen zijn geen kunst.
Design vs. kunst
Het verschil tussen design en kunst is belangrijk in deze zaak. Design gaat over uiterlijk, materiaal en functionaliteit. Bij toegepaste kunst moet er sprake zijn van individuele artistieke creativiteit die verder gaat dan alleen functionaliteit. Volgens de rechter heeft Birkenstock niet kunnen aantonen dat hun sandalen aan die criteria voldoen.
Concurrenten juichen
De Wortmann Group, die de sandalen verkoopt via dochteronderneming Shoe.com, noemde de uitspraak een overwinning. “Niet alleen voor ons, maar voor de hele schoenen- en mode-industrie,” zei Jens Beining, CEO van de Wortmann Group. Birkenstock geeft echter niet op. Er lopen nog drie andere rechtszaken in Duitsland, en het merk blijft ook in andere landen actief tegen imitaties.
Vierde verdachte voor kunstroof Assen aangehouden: stukken nog steeds zoek
De politie heeft vanochtend een 26-jarige man uit Heerhugowaard opgepakt die verdacht wordt van betrokkenheid bij de spraakmakende kunstroof in het Drents Museum in Assen. De man werd aangehouden in Obdam en zit momenteel vast in volledige beperkingen. Na zijn aanhouding heeft de politie op verschillende locaties onderzoek gedaan, waaronder een garagebox in Koggenland en een woning in Heerhugowaard. Hierbij zijn gegevensdragers, twee voertuigen en kleding in beslag genomen. Deze spullen worden nu onderzocht in het lopende onderzoek.
Eerdere verdachten
De drie eerder opgepakte verdachten zitten nog steeds vast. Twee van hen, Douglas W. en Bernhard Z., hebben ervoor gekozen om hun naam en gezicht openbaar te maken in plaats van te vertellen waar de gestolen kunstschatten zich bevinden. De politie heeft eerder beelden verspreid van een man in een bouwmarkt in Assen, maar de vierde verdachte die vandaag is opgepakt, is niet die persoon. De politie is nog steeds op zoek naar deze man en hoopt op tips van het publiek.
Gestolen kunst nog niet teruggevonden
De gestolen gouden topstukken, waaronder een eeuwenoude helm van zuiver goud en drie gouden armbanden, zijn nog steeds spoorloos. Deze kunstwerken werden in de nacht van vrijdag 24 op zaterdag 25 januari gestolen uit het Drents Museum in Assen. De stukken waren in bruikleen van het Nationaal Historisch Museum van Roemenië. De directeur van dat museum is inmiddels ontslagen vanwege de diefstal.
Tips gezocht
De politie is nog steeds op zoek naar informatie over de gestolen kunst en een zwarte Ford Transit die mogelijk bij de roof betrokken was. Ook hopen ze op tips over de man die op de beelden van de bouwmarkt te zien is. De politie kwam de verdachten op het spoor na de vondst van een tas in Assen, waarin onder andere kleding werd gevonden. Een foto van deze tas was eerder door de politie gedeeld.
Written by DeepSeek AI
DeepSeek is een kunstmatige-intelligentiebedrijf dat zich richt op het ontwikkelen van slimme tools en technologieën om complexe problemen op te lossen. Het biedt oplossingen zoals chatbots en zoekmachines, ontworpen voor optimale prestaties en gebruikersvriendelijkheid. DeepSeek draagt bij aan een toekomst waar AI een natuurlijke hulpbron is in ons dagelijks leven.