
Recent Nieuws zaterdag 15 februari, 2025 18:50
Amerikaanse vrouw (104) viert verjaardag in gevangenis: ‘Grootste wens’
Een verjaardag om nooit te vergeten
Een 104-jarige Amerikaanse vrouw heeft haar verjaardag op een wel heel bijzondere manier gevierd: in de gevangenis. Nee, ze zat daar niet omdat ze iets verkeerds had gedaan. Het was juist haar grootste wens om eens te ervaren hoe het is om in de gevangenis te zitten. En dat wilde ze niet half: ze ging voor de volledige ervaring, inclusief handboeien en een tijdje opgesloten worden in een cel.
Hoe het allemaal begon
Het idee ontstond nadat de vrouw in haar verzorgingshuis een gesprek had met een agent over zijn werk. Dat maakte haar zo nieuwsgierig dat ze besloot om haar verjaardag dit jaar in een gevangenis door te brengen. Tijdens haar bezoek aan een gevangenis in New York kreeg ze de volledige behandeling: vingerafdrukken werden afgenomen, er werd een mugshot gemaakt, en ze werd zelfs even opgesloten in een cel.
Een onvergetelijke ervaring
De vrouw vond het hele gebeuren geweldig. “Het was nog interessanter dan ik had verwacht,” vertelde ze aan The Washington Post. Naast de celervaring kreeg ze ook nog een rondleiding door de controlekamer van de gevangenis. Voor volgend jaar heeft ze al een nieuwe verjaardagswens: dan wil ze het gewoon met haar familie vieren. “Ik heb zo’n geweldig leven gehad. Ik heb zoveel om dankbaar voor te zijn,” zei ze.
Waarom zijn er zoveel molshopen? Boswachter Frans heeft het antwoord
Boswachter Frans Kapteijns deelt elke week zijn kennis over de natuur op de radio. Luisteraars kunnen hun vragen sturen naar [email protected]. Deze keer gaat het over mollen en molshopen, een bijzondere paddenstoel en de terugkeer van steenmarters. Vergeet ook niet de nieuwe aflevering van de Stuifmail-podcast te beluisteren!
Waarom zien we nu zoveel mollen (of eigenlijk molshopen)?
Jes Merx vraagt zich af waarom er op dit moment zoveel mollen te zien zijn. Eigenlijk bedoelt Jes waarschijnlijk molshopen, want mollen zelf spotten we niet zo vaak. Eén mol kan namelijk een heleboel molshopen maken.
Er zijn een paar redenen waarom we nu zoveel molshopen zien. Ten eerste vallen ze meer op omdat de graslanden, weiden en gazons kort gemaaid zijn. Daarnaast heeft het veel geregend, waardoor mollen naar de oppervlakte trekken om daar hun gangenstelsels te maken. Het is daar droger en warmer, en hun favoriete maaltje – regenwormen – kruipt ook naar boven. Tot slot zijn er in het voorjaar meer mollen actief, vooral de jonkies van vorig jaar. Die nieuwe generatie graaft flink door, wat resulteert in nog meer molshopen.
Is dit wel een molshoop? Hij is gigantisch!
Sjef van Gisbergen kwam in een weilandje een enorme molshoop tegen en vroeg zich af of het wel een molshoop was. Volgens Boswachter Frans is het inderdaad een molshoop. Mollen kunnen namelijk behoorlijk grote hopen maken. Normaal gesproken worden ze tot een halve meter hoog, maar soms zijn er uitschieters die nog hoger zijn.
In het voorjaar komen de jonge mollen erbij, en die graven hun eigen gangenstelsels. Soms kruisen die gangen elkaar, waardoor er nog meer aarde naar boven komt. Dat zou kunnen verklaren waarom de molshoop in het weilandje zo groot was, vooral omdat hij aan de rand lag.
Wat is deze gekke paddenstoel in mijn tuin?
Brigit Laumen stuurde een foto van een bijzondere paddenstoel die ze in haar tuin had gevonden. Het bleek te gaan om een gekraagde aardster, een zwam met een prachtige naam. In Nederland komen negentien soorten aardsterren voor.
De aardster begint als een bolletje, het vruchtlichaam. Als dit rijp is, springen de buitenlagen open en vormen ze een stervormige kraag om het bolletje heen. Binnenin zit een kleiner bolletje met sporen, die via een opening naar buiten komen.
Brigit vroeg zich ook af waarom deze paddenstoel juist in haar tuin groeide. Dat komt waarschijnlijk omdat ze bladafval laat liggen, wat perfect is voor de gekraagde aardster. Deze zwammen houden namelijk van strooiselrijke bodems, zoals in tuinen, parken en bossen.
Is dit een boommarter of een steenmarter?
Martie Leemans stuurde een filmpje van een marterachtige die hij met zijn wildcamera had vastgelegd. Hij dacht aan een boommarter, maar volgens Boswachter Frans is het een steenmarter. Het belangrijkste kenmerk is de witte bef, die bij steenmarters doorloopt tot op de voorpoten. Bij boommarters is de bef kleiner en geel van kleur.
Ook de kleur van de neus is een aanwijzing: bij steenmarters is die vleeskleurig, terwijl boommarters een zwarte neus hebben. Beide soorten zijn behendige klimmers en hebben vergelijkbare menu’s, maar de steenmarter is hier de winnaar.
Wie heeft de schors van mijn hibiscus aangevreten?
Henk Henst merkte dat de schors van zijn hibiscus was aangevreten en vroeg zich af wie de dader kon zijn. Volgens Boswachter Frans zijn slakken de waarschijnlijke boosdoeners. Slakken eten niet alleen groenten, fruit en bloemen, maar ook schors van sommige bomen.
Eikenschors vinden ze echter niet lekker, en dat wordt vaak gebruikt in moestuinen om slakken op afstand te houden. Hun slijmerige lichamen vinden het namelijk niet fijn om over ruwe schors te kruipen.
Natuurtip: Wandelen in Wagenberg
Op zondag 23 februari kun je meewandelen in Wagenberg. Het gebied heeft een rijke geschiedenis en bestond vroeger uit moerassige veengebieden. Tegenwoordig vind je er prachtige natuurgebieden zoals Zonzeel en de Terheijdense Binnenpolder.
- Vertrekpunt: Boerderijwinkel Johan en Caroline, Wagenstraat 74, Wagenberg
- Tijd: 09.30 uur tot 11.00 uur of 10.15 uur tot 11.00 uur
- Kosten: Geen
- Tip: Draag weerbestendige kleding en goede loopschoenen.
Europa wil ook AI-kampioenen leveren: dit zijn de meest veelbelovende bedrijven
Europa is vastbesloten om de achterstand op Amerika en China in de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie (AI) in te halen. Maar welke Europese bedrijven spelen hierbij een belangrijke rol? En kunnen zij uitgroeien tot echte wereldspelers? Deze week werd duidelijk dat de EU de regels wil versoepelen om AI in Europa te laten floreren. Dit bleek tijdens een grote AI-top in Parijs, waar ook bekend werd gemaakt dat de Europese Commissie maar liefst 200 miljard euro investeert in kunstmatige intelligentie.
De versoepelingen zijn niet bedoeld om bedrijven vrij spel te geven en de privacy van gebruikers op te offeren. Hiervoor is deze maand de Europese AI Act ingevoerd, en eerder in 2022 de Digital Services Act. Deze wetgeving moet uitwassen voorkomen. De Commissie belooft vooral de bureaucratie en administratieve lasten te verminderen voor de opkomende AI-sector. Het doel is duidelijk: Europa wil meedoen in de race en de boot niet missen. Als we niet snel productiever en innovatiever worden, dreigt de EU zijn bestaansrecht te verliezen, concludeerde voormalig ECB-topman Mario Draghi vorig jaar in zijn veelbesproken rapport.
“AI wordt gezien als een belangrijke factor voor het verder ontwikkelen van de economie”, zegt Jakub Zavrel, oprichter van Zeta Alpha en eerder Textkernel, twee Nederlandse AI-bedrijven. “AI is een van de gebieden waar de kaarten nog niet zijn geschud. Kijk naar succesvolle startups zoals het Amerikaanse Anthropic en het Chinese DeepSeek, die nog pas geleden zijn opgericht. De race is nog open en Europa moet aan de bak.”
De topkandidaten: Mistral AI en Aleph Alpha
De eerste twee namen die vaak genoemd worden als het gaat om Europese AI-kampioenen, zijn het Franse Mistral AI en het Duitse Aleph Alpha. Mistral werd in april 2023 opgericht door Arthur Mensch en heeft met Le Chat een eigen chatbot ontwikkeld die kan concurreren met de grote commerciële Amerikaanse chatbots ChatGPT (van OpenAI) en Gemini (Google). Het bedrijf heeft in zijn korte bestaan al ruim 1 miljard euro opgehaald bij investeerders en wordt momenteel gewaardeerd op 5,8 miljard euro. Mistral zegt dat zijn AI-assistent inmiddels duizend woorden per seconde kan genereren.
Mistral AI is gevestigd in Parijs, waar intussen meer veelbelovende AI-startups opbloeien. Zoals Kyutai, dat al 300 miljoen euro heeft opgehaald, en de startup met de korte naam H, die wordt gesteund door de rijkste man van Europa, de Fransman Bernard Arnault. Een andere opvallende Franse speler is AI-platform Hugging Face (huidige waardering 4,5 miljard), dat wel deels Amerikaans is.
In Duitsland timmert Aleph Alpha van topman Jonas Andrulis stevig aan de weg. Het bedrijf, dat sinds de oprichting in 2019 een half miljard euro heeft opgehaald, bouwt krachtige AI-taalmodellen voor generatieve AI. Vorig jaar koos de startup echter voor een nieuwe koers. Het bedrijf trok zich terug uit de zware concurrentiestrijd met de grote AI-chatbots en richt zich nu vooral op AI-software voor de zakelijke markt en overheden.
Andere veelbelovende Duitse AI-bedrijven zijn de in 2021 opgerichte defensiestartup Helsing, die afgelopen week een samenwerking aankondigde met het Franse Mistral AI, en het piepjonge Black Forest Labs. Black Forest Labs is een pionier in Europa door het ontwikkelen van een AI-beeldgenerator. Deze Duitse technologie is onlangs door ondernemer Elon Musk in zijn chatbot Grok gestopt.
“Black Forest Labs heeft de ChatGPT van de beeldgeneratie gemaakt, maar ze gaven het gratis weg”, zegt AI-expert Maarten Sukel. “Dat geeft de dynamiek weer van de Europese manier van werken. Wij zijn heel erg van onze kennis delen: we doen wetenschappelijk onderzoek en publiceren dat. Dit in tegenstelling tot Amerika, waar ze hun onderzoek vooral als een commerciële kans zien, en dus liever wachten met publicatie.”
Ook Nederland doet mee
Ook in Nederland dromen bedrijven van succes in de AI-wereld. Het in Amsterdam gevestigde softwarebedrijf DataSnipper, dat onder meer op basis van AI helpt bij het automatiseren van gegevens in Microsoft Excel, werd vorig jaar gewaardeerd op 1 miljard euro. Andere veelbelovende AI-bedrijven zijn hostingbedrijf Nebius, dat zich afsplitste van het Russische Yandex en intussen samenwerkt met de Amerikaanse AI-chipreus Nvidia, en ook Zeta Alpha van Jakub Zavrel, dat AI-modellen ontwikkelt waarmee andere bedrijven hun eigen vertrouwelijke bedrijfsinformatie kunnen analyseren.
De grootste uitdaging: AI-talent aantrekken
De grootste uitdaging voor al deze Europese bedrijven is om AI-talent aan zich te binden. Veel AI-wetenschappers zijn de afgelopen vijftien jaar overgestapt van de universiteit naar onderzoekslabs van de grote Amerikaanse techbedrijven. “Dit vanwege de veel betere salarissen en de aantrekkelijke mogelijkheden wat betreft computerkracht en datasets”, zegt Jelle Zuidema, AI-kenner en hoofddocent aan de Universiteit van Amsterdam. “Ik erger me vaak aan het frame dat we in Europa niet genoeg technische kennis zouden hebben. Want Europeanen hebben juist heel veel bijgedragen aan de wetenschappelijke en technische ontwikkelingen in de AI.”
Gaat de wet van de jungle weer gelden in de internationale handel?
Stabiliteit, voorspelbaarheid en duidelijkheid. Dit zijn de drie pijlers waarop bedrijven vertrouwen om zaken te kunnen doen. Het zijn ook de principes waarop de Wereldhandelsorganisatie (WTO) is gebouwd. Maar sinds de komst van president Trump in de Verenigde Staten staan deze fundamenten onder druk. De afgelopen weken zijn er talloze aankondigingen geweest van nieuwe Amerikaanse importheffingen, en wereldwijd maken mensen zich zorgen over de gevolgen voor de internationale handel. Deskundigen waarschuwen dat dit slechts het begin is van een mogelijke grote handelsoorlog.
De opkomst van de WTO en haar rol
Na de Tweede Wereldoorlog werd de WTO opgericht, mede onder leiding van de VS, om een einde te maken aan de chaos in de internationale handel. Het doel was simpel: landen moesten het elkaar makkelijker en goedkoper maken om handel te drijven. Door importheffingen af te bouwen en zich aan de regels van de WTO te houden, zouden landen niet alleen meer welvaart creëren, maar ook democratie bevorderen. En het werkte: de wereldhandel groeide snel en tarieven daalden aanzienlijk.
Maar nu lijkt dit systeem op losse schroeven te staan. De VS, onder leiding van Trump, lijkt de regels van de WTO steeds vaker te negeren. Dit baart veel mensen zorgen. Zonder duidelijke regels dreigt de internationale handel terug te vallen in een soort “wet van de jungle”, waar de sterkste partij wint.
De WTO: een tandeloze tijger?
Volgens Martijn Schippers, douane-expert bij EY en de Erasmus Universiteit, is de WTO momenteel een “tandeloze tijger”. De VS heeft de afgelopen jaren de benoeming van nieuwe rechters voor de WTO geblokkeerd, waardoor het onmogelijk is geworden om in beroep te gaan tegen uitspraken. Zelfs als de WTO een uitspraak doet, is het aan de landen zelf om die te respecteren. En dat gebeurt lang niet altijd.
Een voorbeeld hiervan is de situatie met Colombia, dat een importheffing heeft ingevoerd op Europese aardappels. Ondanks dat de WTO de Europese landen gelijk gaf, heeft Colombia de heffing nog steeds niet afgeschaft. Dit laat zien hoe beperkt de macht van de WTO eigenlijk is.
De gevolgen voor kleine landen
Als de WTO haar invloed verliest, zullen vooral kleine en opkomende landen de dupe worden. Volgens Hugo Erken, econoom bij Rabobank, hebben grote machtsblokken zoals de EU minder te vrezen, omdat ze sterk genoeg zijn om zichzelf te verdedigen. Maar voor kleinere landen kan het verlies van de WTO-regels desastreus zijn. Zij zullen vaak het onderspit delven in een wereld waar de sterkste partij wint.
Wat betekent dit voor Nederland?
Voor Nederland, een land dat sterk afhankelijk is van internationale handel, kunnen de gevolgen van een handelsoorlog ingrijpend zijn. Veel landen hopen dat Trump snel tot inkeer komt en beseft dat importheffingen uiteindelijk in niemands voordeel zijn. Ondanks de scepsis van de VS blijft het land wel actief deelnemen aan WTO-vergaderingen. Het is dus nog te vroeg om de WTO dood te verklaren.
De komende tijd zal blijken hoe belangrijk de WTO blijft voor de wereldhandel. Voorlopig wordt nog steeds 75 procent van de wereldhandel volgens de WTO-regels uitgevoerd. Maar de vraag is: hoe lang nog?
Verkrachtingszaak tegen Jay-Z en Diddy ingetrokken
Een anonieme vrouw heeft haar rechtszaak tegen de beroemde rappers Jay-Z en Sean ‘Diddy’ Combs ingetrokken. Jay-Z reageerde opgelucht en noemde de beschuldigingen “lichtzinnig, verzonnen en walgelijk”. Hij sprak van een overwinning nu de zaak is geseponeerd.
De beschuldigingen tegen Jay-Z kwamen vorig jaar december plotseling naar buiten, terwijl Diddy al langer onder vuur lag vanwege meerdere beschuldigingen van seksueel wangedrag. Het was de eerste keer dat Jay-Z, een van de meest invloedrijke namen in de hiphopwereld, werd beschuldigd van iets dergelijks. De rapper is onder andere bekend van hits als Empire State of Mind en 99 Problems en is getrouwd met zangeres Beyoncé.
De vrouw beweerde dat ze op 13-jarige leeftijd in 2000 werd verkracht tijdens een afterparty van een MTV-awardshow. Ze claimde dat een chauffeur haar naar Diddy bracht, waarna Jay-Z zich aan haar zou hebben vergrepen. Ze eiste een schadevergoeding, maar de hoogte daarvan werd niet bekendgemaakt. Jay-Z heeft de beschuldigingen altijd ontkend en noemde de zaak “een belachelijk verhaal”. Hij benadrukte dat een rechtszaak tot niets zou hebben geleid, omdat de aantijgingen volgens hem onwaar waren.
Jay-Z sprak ook over de impact die de beschuldigingen hebben gehad op zijn gezin: “Het trauma dat mijn vrouw, kinderen, geliefden en ik hebben opgelopen, zal ons altijd bijblijven. Zo’n ervaring wens ik niemand toe.”
De advocaat van de vrouw gaf aan dat ze vrijwillig heeft besloten de zaak in te trekken. Waarom ze dat deed, is niet duidelijk. Ondertussen zit Diddy nog steeds vast in afwachting van tientallen andere verkrachtingszaken die tegen hem lopen. Hij blijft volhouden dat hij onschuldig is en beweert dat mensen misbruik maken van de situatie om er financieel beter van te worden.
Written by DeepSeek AI
DeepSeek is een kunstmatige-intelligentiebedrijf dat zich richt op het ontwikkelen van slimme tools en technologieën om complexe problemen op te lossen. Het biedt oplossingen zoals chatbots en zoekmachines, ontworpen voor optimale prestaties en gebruikersvriendelijkheid. DeepSeek draagt bij aan een toekomst waar AI een natuurlijke hulpbron is in ons dagelijks leven.