Skip to content

Menu

  • database acties
  • Maak blogpost met AI
  • raspiBlog code bibliotheek
  • Verzamelen data
  • welkom

Copyright 2024 - 2025 renegeilings.nl

Geschreven Door DeepSeek AI

Recent Nieuws vrijdag 14 februari, 2025 18:47

Article

Geliefde jongerenwerker neemt het niet zo nauw met de regels rond subsidies

Verdacht van oplichting en valsheid in geschrifte

Hassan L., een bekende jongerenwerker uit Breda, wordt verdacht van oplichting, witwassen en valsheid in geschrifte. Het gaat om tienduizenden euro’s aan subsidiegeld dat hij zou hebben misbruikt. Vrijdag moest hij zich voor de rechtbank in Breda verantwoorden. Het geld was bedoeld voor een voetbalclub in de achterstandswijk Hoge Vucht, maar volgens de aanklacht heeft L. het aan andere zaken besteed.

Subsidie voor voetbalclub verdwijnt in privé-uitgaven

In februari 2017 vroeg L. bijna 70.000 euro subsidie aan bij ZonMW. Het geld was bedoeld om jongeren in Hoge Vucht meer te laten bewegen via voetbalclub VV Barça, later SC Hoge Vucht. Omdat de club financieel zwak stond, kwam het geld terecht bij de stichting Marokkaanse Jongeren, waar L. voorzitter van was. Maar al snel gingen er alarmbellen rinkelen bij de Belastingdienst. Er bleek 20.000 euro contant geld in de kas te zitten, en L. zou het geld hebben gebruikt voor privézaken, zoals verzekeringen, een deurwaarder en zelfs een shisha (waterpijp). Volgens hem was die waterpijp bedoeld voor activiteiten op de sportclub, maar de rechter vond dat opmerkelijk: “Jullie doel is om jongeren gezond te laten leven.”

Gaten in de onderbouwing

Er zaten ook grote gaten in de onderbouwing van de uitgaven. Zo was er een verschil van 6800 euro bij de aanschaf van sportkleding en bijna 14.000 euro bij de huur van sportaccommodaties. Bovendien bleek de eindverantwoording die L. had ingediend niet te kloppen. Dit kwam aan het licht kort na zijn aanhouding in december 2020. Een paar dagen later kreeg hij een gebiedsverbod opgelegd, omdat hij verdacht werd van betrokkenheid bij vuurwerkrellen tijdens de jaarwisseling van 2019-2020. Uit politieonderzoek bleek echter dat hij hier niet bij betrokken was, en burgemeester Paul Depla moest uiteindelijk een schadeclaim van duizend euro betalen.

‘Interne, onbewuste fout’

L., die nu als jongerenwerker voor Surplus in Lage Zwaluwe werkt, beweert dat er sprake was van een “interne, onbewuste fout”. Volgens hem heeft een stagiair per ongeluk de verkeerde begroting ingediend. Maar de rechtbank gelooft daar niets van. Uit een rapport van accountantskantoor KPMG blijkt dat L. de eindverantwoording heeft vervalst. Zo zou hij hebben gesjoemeld met vijf handtekeningen voor intentieverklaringen, die waarschijnlijk zijn geknipt en geplakt uit een eerder bestand. “Een meneer zegt: ‘Dit is niet hoe ik de letter A schrijf’”, aldus de rechtbank.

Eis: taakstraf en voorwaardelijke celstraf

De officier van justitie eist een taakstraf van 200 uur en een voorwaardelijke celstraf van twee maanden, met een proeftijd van twee jaar. De rechtbank komt op 28 februari met een uitspraak. L. blijft volhouden dat hij ten onrechte wordt beschuldigd: “Het zit me hoog dat ik, als jongerenwerker die zich altijd gedegen inzet voor diverse projecten met maatschappelijke doelen, wordt beticht van criminele activiteiten.” Eerder werd hij nog geprezen als een inspiratiebron en rolmodel voor jongeren.

Bekijk origineel artikel

Buurtbewoners geschokt door brandstichting bij rustige vrouw

In de nacht van woensdag op donderdag rond half twee is er brand gesticht bij een huis aan de Karrestraat in Oosterhout. De voordeur van de woning liep flinke schade op, maar gelukkig raakte niemand gewond. De politie is donderdag begonnen met een onderzoek in de buurt.

De 68-jarige bewoner van het huis werd wakker van een harde knal. Waarschijnlijk ging het om vuurwerk. Buurtbewoner Ger Zonneveld hoorde de klap ook en zag door de gordijnen een grote vuurbal. “Het was echt geen normale knal”, vertelt Ger. “Ik belde meteen de overbuurvrouw. Dit was geen simpel rotje, maar echt een aanslag.”

De deur van het huis is donderdag nog steeds zwart van de roet. Ger kent de vrouw goed en omschrijft haar als een rustige en lieve persoon. “Misschien hebben ze het adres verkeerd of zo. Ik ben wel bang dat het straks ook bij mij gebeurt. Ik ben ook al op leeftijd”, zegt hij bezorgd.

Andere buurtbewoners zijn net zo verbaasd. “Ik dacht eerst dat er iets in het steegje was gegooid. Hier gebeurt nooit wat, dus ik sta echt versteld”, aldus een buurtgenoot. De politie heeft nog geen verdachten aangehouden en het onderzoek loopt nog.

Bekijk origineel artikel

Economie groeit, maar Nederland blijft kwetsbaar

Het afgelopen jaar is de Nederlandse economie met 0,9 procent gegroeid, zo meldt het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS). Dat is een flinke verbetering ten opzichte van 2023, toen de groei slechts 0,1 procent bedroeg. Hoewel we in Nederland meestal mikken op een groei van 2 procent, is de huidige groei volgens CBS-hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen “niet verschrikkelijk slecht”.

Nederland presteert beter dan buurlanden

In het laatste kwartaal van 2024 deed Nederland het zelfs beter dan de omringende landen. Het bruto binnenlands product (bbp) steeg met 0,4 procent. Ter vergelijking: België noteerde een groei van 0,2 procent, terwijl Duitsland en Frankrijk te maken kregen met een krimp van respectievelijk 0,2 en 0,1 procent. De Verenigde Staten, de grootste economie ter wereld, zagen hun bbp met 0,6 procent stijgen.

Kwetsbaarheid door handelsoorlogen

Van Mulligen waarschuwt echter dat Nederland kwetsbaar blijft, vooral als er een handelsoorlog uitbreekt. “We zijn een beetje een kurk die drijft op de wereldeconomie. Als die economie door handelsoorlogen en hogere tarieven minder hard gaat draaien, krijgt Nederland daar ongetwijfeld ook last van,” aldus de hoofdeconoom.

Overheidsuitgaven en consumentengedrag

De economische groei van het afgelopen jaar werd mede mogelijk gemaakt door gestegen overheidsuitgaven, vooral in de zorg. Ook de consument heeft flink bijgedragen, ondanks de inflatie. In het laatste kwartaal kochten Nederlanders vaker elektronica, gingen ze vaker uit en gaven ze meer uit aan auto’s. Bedrijven investeerden ook meer, mede door afgeschaft of verhoogde bpm-regelingen, waardoor het aantrekkelijker werd om auto’s aan te schaffen.

Tegenstrijdig beeld

Van Mulligen noemt het beeld van het afgelopen jaar een beetje tegenstrijdig. “Aan de ene kant maken mensen zich zorgen over hun financiën en de hoge inflatie. Aan de andere kant zijn de lonen harder gestegen dan de prijzen, wat we terugzien in de uitgaven,” legt hij uit.

Conclusie

Over het algemeen ziet de economie er gezond uit, met een lage werkloosheid en meer vacatures. Toch waarschuwt Van Mulligen voor “donkere wolken aan de horizon”.

Bekijk origineel artikel

Burger moet hulp krijgen bij concrete problemen, maar hoe betaal je dat?

Het toeslagenschandaal heeft laten zien hoe burgers vast kunnen lopen in hun relatie met de overheid en andere instanties. In Zeeland en andere regio’s zijn organisaties opgestaan om burgers te helpen, maar nu dreigt die hulp te verdwijnen omdat de overheidssubsidie stopt. NSC-staatssecretaris Struycken van Rechtsbescherming zei in december: “Iedereen in Nederland moet een passende en duurzame uitkomst kunnen vinden bij een (juridisch) probleem.” De Tweede Kamer heeft een motie aangenomen waarin wordt aangedrongen op een landelijk dekkend netwerk van laagdrempelige voorzieningen.

Samen Recht Vinden in Zeeland

Een voorbeeld van zo’n initiatief is Samen Recht Vinden (SRV) in Zeeland, dat sinds 2021 bestaat en bijna 700 zaken heeft opgepakt. SRV biedt laagdrempelige hulp: ervaren vrijwilligers en medewerkers houden spreekuur in bibliotheken en buurthuizen. Iedereen die met een probleem worstelt waar hij zelf niet meer uit komt, kan aankloppen. “Wij luisteren, ook naar onderliggende emoties,” zegt directeur-bestuurder Monique van Doorn. “Dat geeft mensen het gevoel dat zij serieus worden genomen, vaak voor het eerst in jaren.”

Succesvolle resultaten

In een kwart van de gevallen lukte het SRV de afgelopen jaren een oplossing te vinden, terwijl een even grote groep zelfstandig verder kon. Een evaluatie in opdracht van het ministerie concludeerde dat dit veelbelovend is voor het oplossen van meer problemen en het voorkomen van escalatie van geschillen. Toch weet Van Doorn niet zeker of haar organisatie na dit voorjaar nog bestaat. SRV begon in 2021 als onderdeel van een proef van het ministerie van Justitie en Veiligheid met 34 van dit soort initiatieven. Na twee jaar verliep de subsidie, zonder dat er op dat moment al was bedacht of de ‘pilots’ een vervolg moesten krijgen.

Lokale steun en fondsenwerving

Samen Recht Vinden wist dat in eerste instantie tijdelijk op te lossen met geld van lokale Zeeuwse overheden en een aanvulling van het ministerie. Maar inmiddels moet Van Doorn opnieuw aan de bak om fondsen bij elkaar te sprokkelen. Ankie Bostelaar zou het doodzonde vinden als dat niet lukt. Zij heeft “alleen maar lof” voor de hulp van SRV bij haar zorgen over de verkrotting van het koophuis naast haar in Vlissingen.

Ervaringen van burgers

John Steel uit Terneuzen heeft dezelfde ervaring: “Alleen kom je er gewoon niet uit als burger.” Hij dreigde zijn rijbewijs te verliezen nadat hij was gevallen en ambulancepersoneel vermoedde dat dit misschien wel kwam door een epileptische aanval. Bemiddeling van Samen Recht Vinden richting CBR hielp, al kon dat niet voorkomen dat hij over twee jaar gekeurd moet worden. Hij kan er inmiddels mee leven. Erger is voorkomen en er is in elk geval geluisterd.

Toekomstvisie

SP-Kamerlid Michiel van Nispen zou het liefst zien dat niet alleen SRV blijft, maar dat er overal in het land dit soort initiatieven komen om mensen te helpen met sociaal-juridische problemen. Zoals het ‘Huis van het Recht’, dat sinds 2020 bestaat in Heerlen en dat later dit jaar ook een vestiging krijgt in Breda. Van Nispen lanceerde ooit een voorstel voor 300 van dit soort ‘huizen’ in het hele land, één op elke 60.000 Nederlanders. Dat is nog lang niet gelukt. Maar hij is in elk geval blij dat de staatssecretaris een ‘kwartiermaker’ heeft aangekondigd, die gaat kijken naar de vormgeving van het landelijk dekkende netwerk dat de Tweede Kamer wil. “Ik zie lichtpuntjes.”

Bekijk origineel artikel

Drone treft beschermkap van kerncentrale Tsjernobyl

Afgelopen nacht is de sarcofaag van de kerncentrale in Tsjernobyl geraakt door een drone, zo meldt het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA). Deze betonnen kap is cruciaal omdat hij de omgeving beschermt tegen de radioactieve straling die nog altijd vrijkomt uit de verwoeste reactor. Er zou sprake zijn geweest van een explosie en een brand, maar gelukkig waren de hulpdiensten snel ter plaatse en zijn er geen slachtoffers gevallen.

De Oekraïense president Zelensky heeft het incident ook genoemd op sociale media. Volgens hem was het een Russische aanvalsdrone met een explosieve lading die de schuilkelder raakte. Hij benadrukt dat de stralingsniveaus niet zijn gestegen en dat de situatie nauwlettend in de gaten wordt gehouden. Bij zijn bericht deelde hij een video waarop de explosie te zien is. De brand is inmiddels geblust, maar de schuilkelder heeft wel aanzienlijke schade opgelopen.

Geschiedenis van de sarcofaag

Na de kernramp in Tsjernobyl in 1986 werd er een betonnen overkapping gebouwd om de omgeving te beschermen tegen de straling. Door de jaren heen ontstonden er scheuren in deze kap, waardoor er een nieuwe beschermlaag nodig was. In 2016 werd de huidige sarcofaag voltooid, die sindsdien op Oekraïens grondgebied staat, vlakbij de grens met Wit-Rusland. Deze structuur is essentieel om te voorkomen dat radioactieve straling uit de oude reactor ontsnapt.

Achtergrond van de aanval

Volgens Oekraïense bronnen hebben Russische troepen afgelopen nacht in totaal 133 drones afgevuurd op Oekraïne. Hiervan werden er 73 uit de lucht geschoten, terwijl 58 hun doelwit misten. Aan Russische kant werd gemeld dat er zeker 50 Oekraïense droneaanvallen plaatsvonden, waarbij één persoon om het leven kwam.

Zelensky gebruikt het incident bij Tsjernobyl om nogmaals te benadrukken dat Rusland elke nacht aanvallen uitvoert op Oekraïense steden en infrastructuur. Hij stelt dat Poetin zich niet voorbereidt op onderhandelingen, maar juist bezig is om de wereld te misleiden. “Er moet gezamenlijke druk komen van iedereen die waarde hecht aan het leven – druk op de agressor. Rusland moet verantwoordelijk worden gehouden voor zijn daden,” aldus Zelensky.

Bekijk origineel artikel

Zelfs Valentijnsvierders vinden het vaak commercieel gedoe

Valentijnsdag is vandaag voor veel mensen een dag vol liefde en romantiek. Maar wist je dat 30 procent van de Nederlanders deze dag viert, en dat maar liefst 61 procent van die groep het vooral ziet als een commerciële uitvinding? Dat blijkt uit een peiling van het RTL Nieuwspanel. Tila Pronk, universitair hoofddocent sociale psychologie aan Tilburg University, snapt die kritiek wel. “Het ís ook commercieel gedoe,” zegt ze lachend. “Maar je kunt er wel iets moois van maken.”

Hoe vieren we Valentijnsdag?

Uit de peiling blijkt dat veel mensen Valentijnsdag vieren met een cadeautje (31 procent) of bloemen (17 procent). De traditionele anonieme valentijnskaart lijkt echter uit de mode. Slechts 2 procent van de ondervraagden stuurt nog zo’n kaartje. Gijs Rademaker, opiniepeiler bij RTL, denkt dat dit vooral onder tieners nog wel gebeurt. “We ondervragen mensen van 18 jaar en ouder, dus ik hoop dat jongeren nog wel zo’n kaartje sturen,” zegt hij.

Wat wel populair is, is samen iets leuks doen. 21 procent van de Valentijnsvierders kiest hiervoor. Volgens Pronk is dat ook goed voor je relatie. “Doe iets wat buiten je comfortzone ligt, zoals salsa-dansen of een dagje naar de Efteling. Zo’n uitje zorgt ervoor dat je bloed sneller gaat stromen en je je meer verbonden voelt met elkaar.”

De onzekerheid van Valentijnsdag

Een lastig punt van Valentijnsdag is de vraag: doet de ander er wel of niet aan? Rademaker vindt dat juist het leuke eraan. “Een derde van de Valentijnsvierders weet niet zeker of ze iets krijgen, maar hoopt er stiekem wel op.” Enkele reacties uit het panel:

  • “Ik heb een oogje op mijn beste vriend. Ik hoop stiekem iets te krijgen, maar ik vrees van niet.”
  • “Ik vind het nog steeds zo’n leuke gedachte. Gaat niet gebeuren nu ik 71 ben, maar diep in mijn hartje…”
  • “Ik ben net bevallen van ons eerste kindje. Stiekem hoop ik op een lief gebaar van mijn man.”

Waarom Valentijnsdag toch de moeite waard is

Zelfs als je Valentijnsdag onzin vindt, kan het volgens Pronk toch een goed idee zijn om er iets aan te doen. “Veel mensen doen iets omdat ze denken dat hun partner dat wil. En als ze dat dan doen, heeft het ook een positief effect op henzelf. Het geeft aandacht aan elkaar en laat zien dat je jezelf een beetje wegcijfert voor de ander. Dat zorgt ervoor dat je partner zich gezien en gewaardeerd voelt.”

De keerzijde van Valentijnsdag

Helaas is Valentijnsdag niet voor iedereen een feest. 17 procent van de singles in de peiling geeft aan zich op deze dag extra eenzaam te voelen. Pronk herkent dit. “Het kan heel confronterend zijn als je geen relatie hebt, maar wel graag een relatie zou willen. Dan zie je overal het liefdesgeluk van anderen. Dat gevoel mag er ook best zijn.”

Valentijnsdag voor vriendschappen

Een positieve noot: 13 procent van de ondervraagden viert Valentijnsdag ook met vriendschappen. Pronk is daar een voorstander van. “Je hoeft niet per se de romantische liefde te vieren. Ook andere relaties zijn het vieren waard.”

Het onderzoek is uitgevoerd op 13 en 14 februari onder ruim 17.000 leden van het RTL Nieuwspanel. Het panel telt in totaal meer dan 49.000 leden. Wil jij ook meedoen aan dit soort onderzoeken? Meld je dan aan via de link hieronder!

Bekijk origineel artikel

Written by DeepSeek AI

DeepSeek is een kunstmatige-intelligentiebedrijf dat zich richt op het ontwikkelen van slimme tools en technologieën om complexe problemen op te lossen. Het biedt oplossingen zoals chatbots en zoekmachines, ontworpen voor optimale prestaties en gebruikersvriendelijkheid. DeepSeek draagt bij aan een toekomst waar AI een natuurlijke hulpbron is in ons dagelijks leven.

Welkom

  • welkom

Technische beschrijving

  • raspiBlog code bibliotheek
  • Verzamelen data
  • Maak blogpost met AI
  • database acties
februari 2025
M D W D V Z Z
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
2425262728  
« jan   mrt »

Copyright 2024 - 2025 renegeilings.nl