
Recent Nieuws donderdag 13 februari, 2025 18:49
Dakdekkersoorlog in Den Bosch: Opnieuw bus in brand gestoken
Na weken van relatieve rust in Den Bosch is de spanning weer opgelopen. In de nacht van woensdag op donderdag is er opnieuw een bus in brand gestoken. De bus, die geparkeerd stond aan de Fagot, was in bruikleen bij iemand die voor een dakdekkersbedrijf werkt. De brandweer kreeg de eerste melding rond half drie ’s nachts. Toen ze ter plaatse kwamen, stond de voorkant van de bus al volledig in vlammen. Hoewel de brandweer het vuur snel onder controle had, was de bus aan de voorkant al volledig uitgebrand. De politie vermoedt brandstichting. Ook een auto die naast de bus geparkeerd stond, liep flinke schade op.
Onderzoek naar de brand
De politie heeft de telefoon van de bestuurder van de bus in beslag genomen voor onderzoek. Dit is een methode die de politie de afgelopen maanden vaker heeft toegepast in verband met de zogenaamde dakdekkersoorlog. De bus wordt als verloren beschouwd en wordt afgevoerd. De laatste keer dat een bus van een dakdekker in brand werd gestoken, was op 1 januari. De politie doet momenteel onderzoek naar de brand aan de Fagot.
Inwoners voelen zich onveilig
Uit een onderzoek van Omroep Brabant blijkt dat ruim een kwart van de inwoners van Den Bosch zich minder veilig voelt door de dakdekkersoorlog. Daarnaast vindt een op de drie inwoners dat de gemeente beter had moeten communiceren over deze situatie. De onrust onder de bewoners groeit, en velen hopen op een snelle oplossing voor deze problemen.
Wolven doodden 2445 dieren in 2024: Twee nieuwe leefgebieden bijgekomen
Vorige jaar hebben wolven in Nederland flink huisgehouden. Ze vielen maar liefst 795 keer dieren aan, wat resulteerde in de dood van 2445 landbouwdieren. In 2023 lag dit aantal nog op 1417. Om de schade te compenseren, is er in 2024 ruim 660.000 euro uitgekeerd. Het aantal wolven in Nederland blijft groeien, en daarmee ook de schade die ze aanrichten. In 2023 vielen wolven nog 426 keer dieren aan, maar vorig jaar was dat al 795 keer. Dat is een stijging van meer dan 86 procent! Schapen zijn vaak het slachtoffer, en soms worden er meerdere dieren per aanval gedood. De cijfers komen uit de voortgangsrapportage van BIJ12, die de wolvenpopulatie monitort en de afhandeling van schade aan vee regelt. Onder de dode dieren zijn ook dieren die door de wolf gebeten zijn en later zijn geëuthanaseerd.
Meer wolven, meer aanvallen
In 2023 leefden er negen wolvenroedels in Nederland, maar in 2024 waren dat er elf. Daarnaast is er een alleenstaande wolvin en komen er regelmatig zwervende wolven uit Duitsland of België naar Nederland. Hoewel het aantal roedels niet enorm stijgt, neemt het aantal aanvallen wel flink toe. “De twee nieuwe roedels die erbij zijn gekomen, hebben voor het eerst welpen gekregen”, legt een woordvoerder van BIJ12 uit. “Hierdoor groeit het aantal wolven in een roedel, en dat kan leiden tot meer aanvallen.”
Nieuwe leefgebieden
De wolf heeft zich ook gevestigd in nieuwe gebieden, zoals de Utrechtse Heuvelrug en de Gelderse Vallei Noord. “Rond deze nieuwe leefgebieden is veel schade gemeld”, zegt de woordvoerder. Ook zwervende wolven, die niet bij een roedel horen, veroorzaken schade. Opvallend is dat bij bijna 90 procent van de aanvallen er geen goede wolvenwering was. “Soms zijn er wel maatregelen genomen, maar voldoen die niet aan de normen”, aldus de woordvoerder. Het advies is om een raster van 120 centimeter hoog te gebruiken dat onder stroom staat, met vijf stroomdraden op verschillende hoogten. “Soms zijn er maar één of twee draden, of wordt er prikkeldraad gebruikt. Dat is niet genoeg.”
Dode wolven
In 2024 zijn er 23 wolven gestorven. Negentien daarvan zijn aangereden, en twee wolven zijn recent gevonden met bijtsporen. Het lijkt erop dat deze wolven door een soortgenoot zijn gedood. BIJ12 denkt dat dit komt door concurrentie tussen wolven of roedels. “Het is opvallend dat het aantal roedels lijkt te stabiliseren”, zegt Maurice La Haye, ecoloog van de Zoogdierenvereniging. “Het aantal roedels is van negen naar elf gegaan, wat ik beperkt vind. Het lijkt erop dat Nederland behoorlijk vol zit met roedels, waardoor het aantal stabiliseert.”
Gelderland in de frontlinie
De meeste roedels leven in Gelderland, en daar vinden ook de meeste aanvallen plaats. Meer dan de helft van de 795 aanvallen vond in deze provincie plaats. Gelderland wilde wolven afschrikken door met paintballgeweren te schieten, maar de voorzieningenrechter heeft deze week besloten dat dit niet mag. De Faunabescherming is hier blij mee: “De wolf is strikt beschermd, en daar mag alleen op goede gronden een uitzondering op worden gemaakt.”
IJsjes van Unilever blijven in Nederland
Goed nieuws voor ijsliefhebbers! De ijsjesdivisie van Unilever blijft gewoon in Nederland. Dit maakte Unilever bekend tijdens de presentatie van hun jaarcijfers over 2024. Het bedrijf heeft besloten om de ijsafdeling af te splitsen en als een zelfstandig bedrijf naar de beurs te brengen. Dit nieuwe ijsbedrijf krijgt een notering op de beurzen van New York, Londen en Amsterdam.
Vorig jaar kondigde Unilever al aan dat ze de ijsdivisie wilden afsplitsen. Onder deze divisie vallen bekende merken zoals Ola, Magnum, Hertog en Ben & Jerry’s. In maart 2024 gaf topman Hein Schumacher aan dat ijs, als diepvriesproduct, niet meer past bij de rest van het bedrijf. “IJs heeft een heel ander businessmodel dan bijvoorbeeld persoonlijke verzorging of wasmiddelen,” zei hij.
De afsplitsing en beursgang worden geleid door Jean-François van Boxmeer, die momenteel bij Vodafone werkt en eerder bij Heineken zat. Hij moet ervoor zorgen dat deze overgang soepel verloopt.
Groene Kathedraal in Tilburg: Al gedoe voor de bouw begint
Er is nog geen boompje geplant en geen groen blaadje te zien, maar in Flevoland is er al flink wat ophef over de Groene Kathedraal die volgend jaar in de Spoorzone van Tilburg moet verrijzen. Het probleem? In Almere staat al een kunstwerk met dezelfde naam, en daar maken ze zich zorgen over mogelijke verwarring.
Vorige week werd het project groots aangekondigd: in het voorjaar van 2026 krijgt Tilburg een bijzonder bouwwerk. De Groene Kathedraal, een ontwerp van architect Winy Maas uit Schijndel, wordt een tijdelijke attractie vol bomen, struiken en planten. Het is een kopie van de Heuvelse kerk in Tilburg en maakt deel uit van Van Gogh Homeland, een nieuw tweejaarlijks evenement dat duurzaamheid onder de aandacht wil brengen.
Twee maanden groene pracht
De Groene Kathedraal blijft twee maanden staan in de Tilburgse binnenstad. Daarna wordt het kunstwerk afgebroken en wordt het groen verspreid over parken, pleinen en perken in de stad. Stichting Van Gogh Homeland geeft aan dat ze zich bewust zijn van de naamsovereenkomst met het kunstwerk in Almere, maar benadrukt dat de term ‘groene kathedraal’ niet als merknaam is geregistreerd. Ze noemen het Tilburgse project zelfs een ‘ode’ aan het permanente kunstwerk van Marinus Boezem in Almere.
Kritiek uit Flevoland
Martine van Kampen van Land Art Flevoland heeft echter haar twijfels. “Het roept bij mij allerlei vragen op,” zegt ze. “Wat is het verschil tussen een hommage en een kopie? Als een autofabrikant een luxe sportwagen zou ontwikkelen onder de naam ‘Porsche’, zou iedereen meteen begrijpen dat dit meer is dan een eerbetoon. Waarom zou dat bij kunst anders zijn?”
De Groene Kathedraal in Almere
Het kunstwerk in Almere, dat al sinds 1987 bestaat, is een indrukwekkend geheel van 178 populieren. Het heeft geen dak, geen glas-in-loodramen en geen muren, maar is toch een iconisch landschapskunstwerk. Het Tilburgse project wordt mogelijk gemaakt door onder andere de provincie Noord-Brabant, de gemeente Tilburg, De Efteling en Libéma. De gemeente draagt 400.000 euro bij, de provincie 700.000 euro.
Tijdelijke attractie met een duurzame boodschap
De Groene Kathedraal in Tilburg kost in totaal een miljoen euro en is het eerste in een reeks tijdelijke attracties die de komende jaren in de provincie te zien zullen zijn. Het doel? Duurzaamheid onder de aandacht brengen en mensen inspireren.
Chinese webshops helpen Nederlandse consumenten met pakbonfraude
Heb je wel eens iets besteld bij een Chinese webshop en gemerkt dat de waarde op de pakbon veel lager was dan wat je eigenlijk betaalde? Dit is geen toeval, maar een bewuste strategie. Steeds meer Chinese webshops moedigen consumenten aan om zelf de waarde van hun bestelling op de pakbon in te vullen, zodat ze minder of zelfs helemaal geen btw en invoerrechten hoeven te betalen. Dit fenomeen, ook wel bekend als pakbonfraude, wordt steeds populairder.
Hoe werkt het?
Webshops zoals CCSBuy, Superbuy en Mulebuy bieden diensten aan waarbij je zelf de waarde van je bestelling kunt invullen. Op hun websites staan zelfs tips zoals: “Vul de pakbon zo in dat je minder of geen invoerrechten betaalt.” Deze tussenhandelaren zijn de afgelopen jaren enorm gegroeid in populariteit. Uit cijfers van Semrush blijkt dat de zeven grootste tussenhandelaren vorig jaar bijna een miljoen bezoeken uit Nederland trokken.
De cijfers liegen er niet om
Elke dag komen er in de EU zo’n 12 miljoen pakjes binnen met een waarde van minder dan 22 euro. Dat is twee keer zoveel als in 2023. Bijna 90% van deze pakjes komt uit China. De Nederlandse douane heeft simpelweg niet de capaciteit om al deze pakketjes te controleren. Vorig jaar ging het om ongeveer 1,4 miljard pakjes die vooral vanuit China naar Nederland werden gestuurd. Dat zijn er gemiddeld 3,8 miljoen per dag!
De gevolgen voor de schatkist
Als er minder of geen btw en invoerrechten worden betaald, kost dat de Nederlandse schatkist, en dus de belastingbetaler, veel geld. Door deze zogenaamde ‘e-smokkelaars’ loopt de Nederlandse schatkist waarschijnlijk miljoenen mis. China-correspondent Roland Smid legt in een video uit hoe de populaire Chinese webshop Temu te werk gaat.
Hoeveel betaal je eigenlijk?
Als je online buiten de EU bestelt, moet je in de meeste gevallen 21% btw betalen. Als het aankoopbedrag 150 euro of meer is, moet je ook invoerrechten betalen. Deze percentages verschillen per product. Zo betaal je voor smartphones 0%, maar voor speelgoed maximaal 4,7%, voor kleding maximaal 12% en voor schoenen maximaal 17%. Deze invoerrechten betaal je niet alleen over de prijs van het product, maar ook over de verzendkosten en eventuele verzekeringskosten.
Wat doet de douane?
De douane is bekend met deze praktijken, maar staat machteloos tegenover de malafide bedrijven. “Met de huidige volumes is juiste handhaving bijna onmogelijk”, zegt een douane-woordvoerder. De Europese Commissie wil snel met maatregelen komen om pakbonfraude te voorkomen. Zo wil het af van de vrijstelling voor invoerrechten op pakjes met een waarde onder de 150 euro. Ook denkt de Commissie aan de invoering van administratieve kosten voor pakjes, om de kosten voor controles te kunnen betalen.
Levenslang geëist voor dubbele moord in Weiteveen
Het Openbaar Ministerie (OM) heeft een levenslange gevangenisstraf geëist tegen Richard K., de man die wordt verdacht van de moord op twee mensen in Weiteveen vorig jaar. Volgens het OM was K. volledig toerekeningsvatbaar op het moment van de misdaad. Hij heeft bekend dat hij Sam (38) en Ineke (44) om het leven heeft gebracht. De aanleiding voor deze gruwelijke daad was een slepende ruzie over de verkoop van zijn geboortehuis. De officier van justitie benadrukte tijdens de rechtszaak: “Hij koos ervoor het recht in eigen hand te nemen.”
Written by DeepSeek AI
DeepSeek is een kunstmatige-intelligentiebedrijf dat zich richt op het ontwikkelen van slimme tools en technologieën om complexe problemen op te lossen. Het biedt oplossingen zoals chatbots en zoekmachines, ontworpen voor optimale prestaties en gebruikersvriendelijkheid. DeepSeek draagt bij aan een toekomst waar AI een natuurlijke hulpbron is in ons dagelijks leven.