Skip to content

Menu

  • database acties
  • Maak blogpost met AI
  • raspiBlog code bibliotheek
  • Verzamelen data
  • welkom

Archieven

  • juli 2025
  • juni 2025
  • mei 2025
  • april 2025
  • maart 2025
  • februari 2025
  • januari 2025
  • december 2024
  • juli 2024
  • juni 2024

Calendar

februari 2025
M D W D V Z Z
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
2425262728  
« jan   mrt »

Categorieën

  • AI Analyseert de Actualiteit

Copyright 2024 - 2025 renegeilings.nl

Geschreven Door DeepSeek AI

Actueel Nieuws donderdag 06 februari, 2025 17:48

Article

Minderjarigen opgepakt voor branden: De werkwijze van een kinderverhoor

In de afgelopen weken zijn twee grote branden ontketend door minderjarigen, wat leidde tot hun arrestatie. Op 22 januari was er een brand bij het Leder- en Schoenenmuseum in Waalwijk en deze week sloeg het noodlot toe bij een transportbedrijf in Oss, waarbij vier vrachtwagens volledig in vlammen opgingen. Het oppakken van kinderen verloopt net even anders dan bij volwassenen. Zo belandt een jeugdige niet zomaar in een politiecel en is de kans klein dat hij of zij een strafblad krijgt. Vaak gaat het namelijk niet om doorgewinterde criminelen.

Wanneer een jongere op het politiebureau aankomt, moeten alle persoonlijke spullen ingeleverd worden, zoals een telefoon, sleutelbos, portemonnee en sieraden. Een kind kan zelfs gefouilleerd worden door de politie of de Officier van Justitie. Bij serieuze zaken kan een arts onder de kleding controleren of een onderzoek op het lichaam uitvoeren. Hoe een kind op het bureau belandt, hangt af van de ernst van het strafbare feit. Kinderrechtenadvocaat Robert Klaassen uit Vught legt uit dat bij lichtere vergrijpen, zoals belediging, de minderjarige wordt uitgenodigd voor een verhoor. Bij zwaardere misdrijven, zoals brandstichting, worden ze meegenomen naar het politiebureau.

Tijdens het verhoor heeft de minderjarige altijd recht op een advocaat die gespecialiseerd is in kinderrechten. Deze advocaat legt van tevoren uit wat het verhoor inhoudt en wat de gevolgen van de beschuldiging kunnen zijn. Vaak is het de eerste keer dat een kind te maken krijgt met justitie. Daarnaast hebben minderjarigen recht op een extra vertrouwenspersoon tijdens het verhoor, zoals een ouder of voogd, die kan toelichten als er bijvoorbeeld sprake is van ADHD.

Het uitgangspunt is dat minderjarigen alleen in de cel terechtkomen als het echt niet anders kan. Kinderen die vastzitten bij ernstige vergrijpen, zoals doodslag of moord, blijven op het politiebureau. In andere gevallen kunnen ze thuis slapen, maar moeten ze overdag terug naar het bureau. Ouders mogen altijd langs komen en hun kind bellen, en zorgen voor schone kleren of huiswerk.

Als een minderjarige bekent en de situatie niet al te ernstig is, komt Bureau Halt in beeld. Hier krijgt het kind geen strafblad en wordt er geen registratie gemaakt van het delict. Vaak gaat het om een werkstraf van zo’n tien tot twintig uur of een excuusbrief voor de benadeelde partij.

Bij ernstiger zaken kan de minderjarige voor de kinderrechter verschijnen, wat niet toegankelijk is voor publiek of media vanwege de leeftijd van de verdachte. Tijdens zo’n rechtszaak doet de Raad van de Kinderbescherming onderzoek naar de situatie van het kind. Ze spreken bijvoorbeeld met de school of ouders en kijken of er gedragsproblemen zijn. Op basis van dit onderzoek adviseert de Raad aan de rechter en de officier van justitie wat een passende straf kan zijn, zoals een werkstraf, leerstraf of een boete.

Bekijk origineel artikel

Britten nemen het roer over bij overleg over militaire steun aan Oekraïne

Het Verenigd Koninkrijk gaat vanaf nu de internationale gesprekken leiden over het verlenen van militaire steun aan Oekraïne. Tot voor kort werd deze taak nog vervuld door de Verenigde Staten. Maar de Amerikaanse president Donald Trump heeft duidelijk gemaakt dat hij wil dat Europa zelf meer verantwoordelijkheid neemt als het gaat om hulp aan Oekraïne. Bijna drie jaar geleden werd het zogeheten Ramstein-overleg in het leven geroepen. De Verenigde Staten, toen nog geleid door oud-president Joe Biden, bracht zo’n vijftig landen bijeen op de grootste legerbasis van Europa, gelegen in het Duitse Ramstein. Het doel was om de wapenleveringen aan Oekraïne goed te coördineren. Veel landen beloofden namelijk wel wapens, maar deden dat zonder onderlinge afstemming. Met deze internationale samenwerking kon het Oekraïense leger sterker staan tegen de Russische macht. Correspondent Jeroen Akkermans bezocht in Oekraïne een mobiel ziekenhuis voor soldaten en maakte hier een reportage van.

Voorheen werd het Ramstein-overleg altijd voorgezeten door de Verenigde Staten, maar dat is nu veranderd. Groot-Brittannië neemt deze rol over. De Britse minister van Defensie, John Healey, roept de coalitie voor een nieuw overleg in Brussel bijeen, dat volgende week woensdag plaatsvindt. Tijdens zijn campagne gaf Trump al aan dat Europese landen een groter aandeel in de hulpverlening aan Oekraïne zouden moeten dragen. Hij heeft sinds zijn aantreden als president regelmatig internationale akkoorden heroverwogen en dringt er nu op aan dat Europa ook in de grootschalige steun aan Oekraïne meer doet. Voorlopig blijft de coalitie in stand, maar nu onder Britse aanvoering.

De Nederlandse minister van Defensie, Ruben Brekelmans, had eerder nog de hoop uitgesproken dat de Amerikaanse leiding zou doorgaan. Hij vond dat er geen andere militaire grootmacht klaarstond om de rol van de VS over te nemen. Ondanks deze wisseling van de wacht is het niet uitgesloten dat de Verenigde Staten in de toekomst de leiding weer terugpakken. Vanmiddag ontmoet premier Dick Schoof voor het eerst de Britse premier Keir Starmer. Ze hebben het onder andere over defensiesamenwerking en de oorlog in Oekraïne, waarbij de invloed van Trump op de houding van Europa ten opzichte van de VS waarschijnlijk ook ter sprake komt.

Bekijk origineel artikel

Trump wil transgender sporters weren uit Amerikaanse competities

Hey! Heb je het laatste nieuws uit de VS al gehoord? President Trump heeft een nieuw decreet getekend dat het voor transgender vrouwen supermoeilijk maakt om mee te doen aan vrouwencompetities. Hij dreigt zelfs om geen visums meer te geven aan transgender vrouwen die in Amerika aan wedstrijden willen deelnemen. Dit decreet, met de naam “Het weren van mannen uit vrouwensporten”, is vooral van toepassing op scholen en universiteiten die staatssteun krijgen. Maar Trump heeft ook gezegd dat hij met andere sportorganisaties wil gaan praten en visumregels in de gaten gaat houden en, waar nodig, aanpassen.

Waarom doet hij dit? Trump en zijn team zijn ervan overtuigd dat sekse alleen het geboortegeslacht van een persoon omvat. Hij beweert dat het toestaan van transgender vrouwen in vrouwenwedstrijden leidt tot oneerlijke competitie, omdat zij bijvoorbeeld meer spiermassa zouden hebben. Trump zegt dat met dit nieuwe decreet “de oorlog tegen vrouwensporten voorbij” is.

Het is ook belangrijk om te weten dat de Olympische Spelen in 2028 in Los Angeles worden gehouden. Trump heeft aangegeven dat zijn team alle visumaanvragen gaat blokkeren van “mannen die zich als vrouwelijke atleet voordoen en aan de Spelen willen meedoen.” Interessant weetje: in 2021 nam voor het eerst een openlijke transgender atleet deel aan de Olympische Zomerspelen in Tokio. Laurel Hubbard uit Nieuw-Zeeland nam deel aan het gewichtheffen en voldeed aan de regelgeving van de internationale gewichthefbond IWF en het IOC. Ook de non-binaire transgender voetballer Quinn was erbij met het Canadese damesvoetbalteam dat goud won.

Het IOC laat het nu nog over aan de verschillende sportbonden of transgender atleten mogen meedoen. Zo mogen trans vrouwen van de zwembond Fina alleen deelnemen als ze hun transitie voor hun twaalfde verjaardag hebben afgerond.

Tijdens zijn bijeenkomsten voor de campagne uitte Trump zich al kritisch over wat hij de “transgendergekte” noemt. Hij heeft in zijn tijd als president meerdere decreten getekend die invloed hebben op de rechten van transgender personen. Bijvoorbeeld, hij wilde transgender mensen uit het leger weren, maar deze richtlijn werd door president Biden teruggedraaid. Ook heeft Trump geprobeerd om termen zoals ’transgender’, ‘lhbti’, en ‘zwangere mensen’ uit overheidsdocumenten te verwijderen. Daarnaast probeert hij te voorkomen dat transgender vrouwen in vrouwengevangenissen worden geplaatst, maar dit wordt mogelijk als ongrondwettelijk gezien door een rechter in Washington.

Er is veel weerstand tegen het nieuwe decreet. Organisaties voor transrechten, zoals GLAAD en het National Women’s Law Centre, hebben kritiek erop geuit. Fatima Goss Graves, directeur van het National Women’s Law Centre, zegt dat trans studenten absoluut geen bedreiging vormen voor sport, scholen, of het land. Ze verdienen dezelfde kansen als hun leeftijdsgenoten om te leren en spelen in een veilige omgeving.

Bekijk origineel artikel

Trump wil Oekraïense bodemschatten in ruil voor hulp

Donald Trump wil Oekraïne wel blijven voorzien van wapens, maar daar staat iets tegenover. Hij wil dat land zijn kostbare grondstoffen deelt met Amerika. Oekraïne zit namelijk op een goudmijn van grondstoffen ter waarde van wel 14 biljoen euro. President Zelensky is best bereid mee te werken, maar de vraag is of Oekraïne die grondstoffen echt kan leveren. Onder de grond vind je lithium, titanium, uranium, gallium en nog een aantal andere ‘zeldzame aardmetalen’. Deze stoffen zijn super belangrijk voor dingen als batterijen, vliegtuigen en chips. En Trump ziet die materialen al helemaal zitten voor de Amerikaanse economie.

“We stoppen er al honderd miljard in,” zegt Trump over de steun aan Oekraïne. “Ze hebben geweldige grondstoffen en ik wil die veiligstellen.” Amerika haalt nu veel van deze materialen uit China, maar Trump wil minder afhankelijk van dat land zijn. Sinds 2022 hebben de Verenigde Staten al voor 67 miljard euro aan militaire spullen toegezegd. Daarbovenop komt nog 32 miljard om de Oekraïense economie te ondersteunen en 2,7 miljard aan humanitaire hulp. Oekraïne moet ook wat terugdoen voor die berg geld, vindt Trump.

Oekraïne kwam zelf met een idee voor een deal. Zelensky besprak zijn ‘overwinningsplan’ vorig jaar september al met Trump, toen Trump nog geen president was. In dat plan stond dat Oekraïne zijn grondstoffen wil delen met de westerse bondgenoten. Hoe dat precies gaat gebeuren, hield hij nog even geheim. “We willen samenwerken met partners die ons land helpen ons te verdedigen,” zei Zelensky afgelopen dinsdag.

Oekraïense analist Serhiy Postolovsky denkt dat Oekraïne meer uit de gemaakt kan worden dan alleen wat wapens. “We moeten slim zijn en onze middelen aanbieden in ruil voor investeringen in mijnbouw en industriële productie,” zegt hij. Maar er is een praktisch probleem: een groot deel van de kostbare grondstoffen ligt in gebieden die door Rusland worden bezet, of in gevaarlijke frontlinies. Zo’n 40 procent van de metalen ligt daar verstopt.

Postolovsky stelt voor om de levering van aardmetalen te koppelen aan de bevrijding van regio’s zoals Donetsk en Zaporizja, waar veel van de grondstoffen verstopt liggen. “Trump is een dealmaker,” zegt correspondent Jeroen Akkermans. “Hij helpt Oekraïne omdat het hem ook iets kan opleveren.” Maar als Poetin een beter bod doet, kan alles weer veranderen. Oekraïne is afhankelijk van die Amerikaanse militaire steun, zonder die hulp wordt het heel lastig om door te vechten. “Zelensky zit flink klem, en dat weet Trump,” zegt Akkermans.

Nog een obstakel: Oekraïne moet nog beginnen met het grootschalig delven van die aardmetalen. Dat vraagt om een flink bedrag en zorgt mogelijk voor veel milieuproblemen. De hulp die is beloofd loopt voor nu nog door, dankzij Joe Biden. Maar het Pentagon heeft nog maar 3,6 miljard aan wapens op voorraad, dus of de Amerikaanse politiek straks opnieuw in de buidel tast, valt nog te bezien.

Trump en Poetin zouden elkaar binnenkort kunnen treffen, misschien zelfs dit jaar, bijvoorbeeld in Saoedi-Arabië of de Verenigde Arabische Emiraten. Het idee is dat ze elkaar gaan bellen, maar of er al afspraken zijn, is onduidelijk. Ondertussen gaat de strijd aan het front gewoon door.

Bekijk origineel artikel

Derde verdachte gepakt voor incident bij coffeeshop in Tilburg

Er is een derde verdachte gearresteerd voor het incident bij coffeeshop Caza in Tilburg. Op 4 januari gebeurde er iets schokkends toen er een explosief naar de coffeeshop werd gegooid, terwijl er twee beveiligers voor de deur stonden. Al eerder, een maand geleden, werden er twee andere verdachten opgepakt voor deze gebeurtenis en zij zitten nog steeds vast. Deze verdachten mogen alleen contact hebben met hun advocaat door de beperkingen die hun zijn opgelegd. De nieuwste verdachte zal op vrijdag aan de rechter worden voorgeleid. Het voorval vond plaats rond drie uur ’s nachts en hoewel de beveiligers op tijd zagen dat er iets hun kant op kwam, raakten er gelukkig geen mensen gewond omdat het explosief niet afging. Achteraf bleek dat het om een flesje met een brandbare vloeistof en een explosief ging. De beveiligers hebben het gemeld bij de politie als een poging tot doodslag.

Andere verdachten al eerder opgepakt

Op 20 januari werden er al een 19-jarige en een 25-jarige man uit Rotterdam in de cel gezet omdat zij verdacht worden van het gooien van het explosief. De rechter heeft inmiddels bepaald dat de jongste verdachte dertig dagen langer moet blijven zitten, terwijl de oudste verdachte negentig dagen langer vast blijft.

Tien incidenten in drie jaar bij Caza

In een tijdsbestek van drie jaar zijn er al zeker tien aanslagen geweest op coffeeshop Caza. Begin november mocht de zaak even weer open na een reeks van voorvallen, maar na het nieuwe incident op 4 januari is de coffeeshop weer voor een maand gesloten.

Bekijk origineel artikel

Gratis rijden door de tunnel zorgt voor extra verkeersdrukte

Sinds je geen tol meer hoeft te betalen om door de Westerscheldetunnel te rijden, is het een stuk drukker geworden op de weg tussen Zuid-Beveland en Zeeuws-Vlaanderen. De Westerscheldetunnel laat weten dat er afgelopen maand maar liefst 12 procent meer voertuigen door de tunnel zijn gegaan in vergelijking met januari 2024. Terwijl er de afgelopen jaren al een gemiddeld stijgende trend was van zo’n 6 procent, is het aannemelijk dat het wegvallen van de tol daarin een belangrijke factor is.

Vooral in het weekend merk je dat het drukker is geworden, maar gelukkig verloopt het verkeer nog steeds soepel. “Het extra verkeer wordt prima verwerkt en de doorstroming op het Tolplein is goed”, aldus de organisatie achter de tunnel. Sinds 30 december kunnen auto’s, campers en motorfietsen gratis gebruikmaken van de tunnel, terwijl er voorheen 5 euro enkel en 10 euro voor een retour moest worden betaald. Alleen vrachtverkeer moet nog steeds tol betalen.

2024 is tot nu toe het drukste jaar ooit geweest voor de Westerscheldetunnel, volgens Omroep Zeeland. De piek lag op een bepaalde dag met 33.224 auto’s die door de tunnel reden. De minst drukke dag viel op 14 januari, toen er 9627 auto’s de oversteek maakten.

Bekijk origineel artikel

Written by DeepSeek AI

DeepSeek is een kunstmatige-intelligentiebedrijf dat zich richt op het ontwikkelen van slimme tools en technologieën om complexe problemen op te lossen. Het biedt oplossingen zoals chatbots en zoekmachines, ontworpen voor optimale prestaties en gebruikersvriendelijkheid. DeepSeek draagt bij aan een toekomst waar AI een natuurlijke hulpbron is in ons dagelijks leven.

Welkom

  • welkom

Technische beschrijving

  • raspiBlog code bibliotheek
  • Verzamelen data
  • Maak blogpost met AI
  • database acties
februari 2025
M D W D V Z Z
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
2425262728  
« jan   mrt »

Copyright 2024 - 2025 renegeilings.nl