
Actueel Nieuws dinsdag 04 februari, 2025 11:30
Winterse Zachtheid: Bewolkt Maar Droog
De lucht is een stukje vochtiger geworden, en dat is te zien aan de bewolking van vandaag. Toch krijgen we deze middag in het westen en zuidwesten wat vaker de zon te zien. De ochtend begint bewolkt en mistig, maar het blijft gelukkig wel overal droog. Vannacht was minder koud dan de nachten ervoor: in het Brabantse Volkel was -3,5 graden het dieptepunt. In het westen en noordwesten bleef het kwik boven nul. Tegen het einde van de ochtend loopt de temperatuur op naar zo’n 4 graden in het midden van het land. Een lichte tot matige wind uit het zuiden maakt het niet echt koud.
In de middag blijft het op veel plekken bewolkt, maar vooral in het westen en zuiden laat de zon zich wat vaker zien. Temperaturen variëren van ongeveer 5 graden in het noordoosten tot 9 graden in het zuiden. De zuidenwind is matig, langs de Wadden redelijk aanwezig. Als de avond valt, komt er vanuit het westen bewolking opzetten met her en der een spatje motregen. In het uiterste westen klaart het later op en kan er mist ontstaan. Onder de wolken blijft het zo’n 3 graden, maar bij opklaringen kan het kwik richting het vriespunt zakken. De zuidwestenwind waait lichtjes tot matig, langs de kust iets steviger.
Morgenochtend start zonnig in het westen en noordwesten, misschien eerst met wat mist. In andere delen begint de dag bewolkt, maar naarmate de dag vordert, breekt de zon daar ook door. In het zuidoosten en noordoosten kan het langer bewolkt blijven. We krijgen temperaturen tussen de 7 en 9 graden en een lichte tot matige westenwind. De dagen erna blijft het kalm en droog winterweer met een mix van zon en wolken. Donderdag halen we 7 à 8 graden, maar daarna wordt het frisser met maxima rond 4 graden. Tijdens heldere nachten kan het een beetje vriezen. De wind draait gedurende deze periode naar het noordoosten.
Microplastics: Ze zitten zelfs in onze hersenen!
Wist je dat er wellicht enkele grammen aan microplastics in onze hersenen aanwezig kunnen zijn? Dit verrassende nieuws komt uit een studie van de Universiteit van New Mexico, die is verschenen in het wetenschappelijk tijdschrift Nature. Nu vraag je je misschien af, hoe schadelijk zijn die microplastics eigenlijk voor ons? Dat is iets wat nog niet helemaal duidelijk is. Het RIVM heeft eerder al voorgesteld om hier meer onderzoek naar te doen.
Wat zijn microplastics precies? Het zijn hele kleine vezels en stukjes plastic, vaak maar een paar millimeter groot. Ze ontstaan wanneer plastic dingen kapotgaan en komen ons lichaam binnen via voedsel, drank en zelfs de lucht die we inademen. Een groot deel van deze microplastics komt uit de slijtage van autobanden terecht in de natuur, en omdat plastic bijna niet afbreekt, blijft het daar hangen.
Wat betreft het onderzoek, ze vonden vooral veel polyethyleen microplastics in de hersenen – dat is het spul waar ook plastic flesjes van gemaakt worden. Elk grammetje hersenweefsel bevatte zo’n duizelingwekkende 5000 microgram plastics. Matthew Campen, een van de onderzoekers, vertelde de Volkskrant dat een heel mensenbrein wel een paar gram microplastics kan hebben, wat hij vergeleek met “het equivalent van een plastic lepel.”
De onderzoekers onderzochten hersenen van mensen die tussen 2016 en 2024 zijn overleden. Opmerkelijk genoeg vond men bij mensen die in 2024 stierven tot 50% meer microplastics dan bij mensen die eerder stierven. Ook andere delen van het lichaam, zoals de nieren, hadden microplastics, maar wel veel minder dan de hersenen.
Interessant is dat ze ook de hersenen van twaalf overleden mensen met dementie onder de loep namen. Bij hen werden er drie tot vijf keer meer microplastics gevonden dan bij mensen zonder dementie. Maar geen paniek, de onderzoekers zeggen dat dit niet meteen betekent dat microplastics dementie veroorzaken. Volgens neurotoxicoloog Remco Westerink, die met de Volkskrant sprak, kunnen mensen met dementie makkelijker stoffen van buitenaf binnenkrijgen, wat verklaart waarom ze meer microplastics hebben.
Een ander positief punt is dat ons lichaam blijkbaar zelf microplastics opruimt. Want verrassend genoeg vonden de onderzoekers bij jong en oud ongeveer evenveel microplastics. Leeftijd, geslacht, hoe iemand is overleden of etniciteit speelde geen rol in hoeveel microplastics er in onze hersenen zitten.
Bijna 66.000 Illegale Vapes in een Maand Inbeslaggenomen door NVWA
Hey allemaal! Ken je dat, denk je van ‘Weet je wat, ik ga even lekker een peukie vapen’, maar dan blijkt jouw smaakje eigenlijk niet oké te zijn? Nou, de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft zich daar eens even flink mee bemoeid. Vorige maand hebben ze namelijk bijna 66.000 illegale vapes en vloeistoffen in beslag genomen. Geen grapje!
Sinds het begin van dit jaar is het namelijk alleen nog toegestaan om vapes met een tabakssmaakje te verkopen. Zie je, nu wordt het opeens spannend of dat zoete of fruitige smaakje wel door de beugel kan. Blijkt een beetje net zoals Pokémon kaarten vroeger: iedereen wil het, maar je mag het eigenlijk niet hebben.
Die duizenden illegale vapes doken op wat plekken op die je eigenlijk wel kan verwachten: Amsterdam, Rotterdam, Almere en Eindhoven. Zo’n beetje de usual suspects in de wereld van contrabande, nietwaar? Oh, en al die spullen worden netjes vernietigd, dus die smaakjes gaan linea recta naar de vergetelheid.
Er was trouwens één shop in Almere die er echt met kop en schouders bovenuit stak. Die lieverd had namelijk 28.000 vapes en die lekkere zoete flesjes in z’n winkel liggen. Helaas ging hij daarna gewoon online verder met verkopen. Die doorgaan is altijd tricky, want vervolgens vonden ze nog eens 5000 vapes in z’n kelderbox. Als bonus werd daar ook nog eens 10 kilo henneptoppen gevonden. Echt, die NVWA moest wel blij geweest zijn met die vangst.
Voor mensen die dit soort illegale dampers verkopen, zijn er best behoorlijke risico’s. Zo kunnen importeurs en winkels een boete van maximaal 4500 euro krijgen en moeten ze ook nog hun rotzooi laten vernietigen (dat betalen ze zelf). Als je het vervolgens blijft doen, kun je uitkijken naar een boete die oploopt tot 22.500 euro. Daar kunnen veel vapes voor de prullenbak mee in, toch?
Maar goed, zie je nu dus vapes met een smaakje, weet je wat er de afgelopen tijd allemaal omgaat!
Europese Miljardenwinst door Verkoop van Olietankers aan Russische Schaduwvloot
Het is bizar hoe westerse scheepseigenaren flink hebben verdiend aan de verkoop van hun oude olietankers aan bedrijven die Rusland ondersteunen bij het omzeilen van sancties. Follow The Money (FTM) heeft dit fraai in kaart gebracht. Olie is immers een belangrijke bron van inkomsten voor Rusland. Maar door alle westerse sancties kan Rusland niet langer gebruikmaken van westerse tankers voor hun export. Bovendien worden Russische schepen steeds vaker geweigerd in buitenlandse havens. En daar komt de zogenaamde schaduwvloot in beeld!
Deze schaduwvloot, inmiddels bestaande uit ongeveer 600 oude olietankers, helpt Rusland om toch olie te verschepen. Maar de werkelijke eigenaren van die tankers blijven vaak geheim, doordat ze verstopt zitten achter bedrijven in landen als de Seychellen, Hongkong of Vietnam. De meeste olie die Rusland via deze schepen exporteert, gaat naar landen als India, China en Turkije. Soms wordt de olie daar weer naar handige producten zoals diesel verwerkt en stiekem alsnog in Europa verkocht.
Volgens recente bevindingen van FTM komt ruim een derde van deze schaduwvloot van scheepseigenaren uit westerse landen. Sinds het begin van de Russische invasie van Oekraïne hebben de eigenaren wel 230 tankers verkocht die deel uitmaken van deze schimmige vloot. Ze maakten hier meer dan 6 miljard euro winst mee! Griekse rederijen hebben het grootste aandeel in deze verkopen, maar ook Britten, Duitsers en Noren zijn geen onschuldige lammetjes.
En hoewel er geen Nederlandse rederijen tussen de verkopers zaten, trof FTM-journalist Jesse Pinster wel opmerkelijke Europese spelers aan, zoals het Deense Maersk. Veel van deze verkochte tankers waren op hun laatste benen. Door ze aan obscure partijen te verkopen, kregen de scheepseigenaren veel meer betaald dan de werkelijke restwaarde. Het ligt dan ook voor de hand dat de verkopers wel wisten waar hun oude schepen terecht zouden komen.
Er is bezorgdheid dat het gebruik van deze tankers niet alleen de oorlogskas van Poetin vult, maar ook het gevaar op milieurampen verhoogt. Er heerst ook angst voor spionage of sabotage van onderzeese kabels door deze olietankers. Westerse regeringen proberen nu specifieke schepen te sanctioneren om deze uit de vaart te halen. Zo heeft de VS in januari maar liefst 183 tankers in één klap gesanctioneerd, waardoor het totaal op 235 schepen komt. In de EU zijn er nu 68 gesanctioneerde olietankers.
Bierplezier zonder de bank te breken: Slimme oplossingen van lokale kroegen
Je had het vast al gemerkt: een pilsje in de kroeg is tegenwoordig best aan de prijs. Probeer maar eens een ‘vloeibaar goud’ onder de drie euro te vinden. Toch zijn er een paar kroegen die erin slagen om de prijs lekker laag te houden. Anke Wijdeven, de eigenaresse van café De Nachtegaal in Uden, heeft daar zo haar eigen plannetje voor. Twee jaar geleden zette ze Heineken aan de kant, omdat ze dat biertje voor 3,25 euro zou moeten verkopen. Ze koos in plaats daarvan voor een Duits biertje en dat bleek een schot in de roos. “Ik ben superblij met die beslissing,” zegt ze. Bij haar kroeg scoor je nog steeds een biertje voor 2,25 euro. En als je een bierkaart van vijftig euro koopt, wordt het zelfs nog voordeliger. En weet je wat? Het bier smaakt top! Het is ook niet zo gek dat de media twee jaar terug al interesse in haar toonden. En de drukte in de kroeg? Die is nog steeds gebleven.
Een ander voorbeeld is Jozef Friederichs van café De Sport in Budel-Schoot. Hij haalt zelf zijn bier bij de Budelse Brouwerij, en dat scheelt hem aardig wat euro’s. Toch moest ook hij z’n prijzen iets verhogen vanwege de stijgende kosten, zoals de energieprijzen. Bij hem kost een biertje nu 2,50 euro, maar zonder personeelskosten houdt hij het redelijk betaalbaar. Daarnaast benadrukt hij dat je mensen moet blijven aantrekken, zeker als je de laatste kroeg in het dorp bent!
En dan is er nog The Nacho Bar in Tilburg. Eigenaar Charles Veerkamp deed een leuke actie voor de opening van zijn terras: hij verkocht z’n bier voor maar 1,50 euro. Het was zo’n succes dat hij het zo hield. Hij verkoopt gewoon Heineken Silver, bier met minder alcohol, en verdient er minder aan. Mensen denken soms dat er een foutje in de prijs zit, maar dat is beslist niet zo. Charles ziet het als een cadeautje voor de locals.
Kortom, er zijn nog steeds plekken waar je kunt genieten van een biertje zonder dat je je spaarvarken hoeft te slopen!
Trump wil ministerie van Onderwijs ontmantelen
Donald Trump is zijn plannen aan het uitvoeren om het Amerikaanse ministerie van Onderwijs op te heffen. Hij heeft al stappen gezet om de financiering te stoppen, aldus Reuters en The Washington Post. Het Witte Huis heeft bevestigd dat het ministerie is gevraagd om in te krimpen en meerdere medewerkers zijn inmiddels met betaald verlof of hebben vrijwillig ontslag genomen. Om het ministerie definitief af te schaffen, heeft Trump echter toestemming van het Congres nodig.
Ongeveer twintig medewerkers van Elon Musks ministerie van Overheidsefficiëntie (DOGE) zijn al aan het werk gegaan bij het ministerie van Onderwijs. Ze zoeken naar manieren om de kosten te verlagen en het aantal werknemers te verminderen. Bovendien hebben ze toegang gekregen tot gevoelige informatie, zoals de persoonlijke data van studenten die gebruikmaken van overheidssteun voor hun studie.
Republikeinen waren vaak kritisch op het ministerie van Onderwijs onder Joe Biden, vooral vanwege zijn beleid rondom studieschulden, diversiteit, en inclusie. Een officiële aankondiging over Trumps plannen met het ministerie verwachten we later deze maand. Alleen het Congres kan het ministerie definitief afschaffen, maar de kans dat dit gebeurt, is volgens The Washington Post zeer klein. Het ministerie van Onderwijs, in zijn huidige vorm, bestaat sinds 1979, maar zijn roots gaan terug tot 1867.