
Actueel Nieuws zaterdag 01 februari, 2025 17:45
Waarom werken stoplichten overal anders?
In Breda moeten voetgangers stevige pas houden om op tijd over te steken. De stoplichten lijken daar net iets te enthousiast naar groen te springen, aldus de lokale partij Breda Beslist. En Breda is niet de enige plek waar voetgangers vaak haast moeten maken, zo blijkt uit alle berichten die Omroep Brabant ontving na het verhaal uit Breda. Wat speelt er precies waardoor stoplichten in iedere stad anders lijken te werken? Verkeersspecialist Robbert Volker van Bureau De Groot Volker geeft uitleg.
Niet alleen in Breda is oversteken soms een race tegen de klok. Sheila, bijvoorbeeld, moet in Eindhoven flink doorlopen bij een oversteek aan de Tempellaan. Hans uit Tilburg zit met hetzelfde probleem. Als geoefende wandelaar haalt hij de overkant maar net wanneer de auto’s hun beurt gehad hebben. “De gemeente, provincie of Rijkswaterstaat bepaalt zelf hoe lang een verkeerslicht groen blijft,” verduidelijkt Volker. “Er is wel een vuistregel: je moet tenminste halverwege de straat zijn voordat het licht naar rood schakelt.” Dit klinkt misschien een beetje vreemd, maar Volker verzekert dat het veilig is. “Andere weggebruikers krijgen niet direct groen, dus je kunt rustig verder lopen zonder in de gevarenzone te komen.”
Toch is er soms haast bij geboden. “Verkeerslichten worden vaak neergezet en vervolgens vele jaren met rust gelaten, terwijl verkeersstromen veranderen,” zegt Volker. “Neem bijvoorbeeld de opkomst van snellere fatbikes.” Het is essentieel om met deze veranderingen rekening te houden, vooral op plaatsen met nabij gelegen drukbezochte voorzieningen zoals winkelcentra of bejaardentehuizen. Ook is er verschil in de inschatting van voetgangersconditie per gemeente.
Binnen en buiten de bebouwde kom werken stoplichten ook weer anders. “Binnen de bebouwde kom gaat het licht na drie seconden al van oranje naar rood, terwijl dat buiten de bebouwde kom met een limiet van 80 km/u vijf seconden kan duren,” vertelt de deskundige. Maar voor het verkeer kan een te lange groenfase weer onhandig zijn, omdat dit de andere weggebruikers ophoudt. Een balans is dus cruciaal. Wanneer er klachten zijn over de oversteektijd, adviseert Volker de gemeentes om zelf eens te komen kijken: “Ga zelf eens ’s ochtends kijken wat er gebeurt bij een druk kruispunt.” Breda Beslist heeft de gemeente hierover al om opheldering gevraagd.
Verdwijning Breda: Slachtoffer Nog Onvindbaar
De politie denkt dat de ontvoering van vorige nacht in Breda geen willekeurige actie was. Op zaterdagmiddag werd duidelijk dat het waarschijnlijk om een geplande actie ging. Het lijkt erop dat de 24-jarige ontvoerde man en de daders elkaar kennen. Tot nu toe is er nog geen spoor van deze man. Rond middernacht werd hij door meerdere mensen in een busje meegenomen vanaf een parkeerplaats bij diverse sportaccommodaties in Breda. De daders waren gekleed in zwart en droegen bivakmutsen. De politie beschouwt hen als gewapend en gevaarlijk. De ontvoerde man heeft belangrijke medicatie nodig, wat betekent dat zijn familie en de politie erg bezorgd zijn over zijn welzijn. Hoe de ontvoering precies in zijn werk ging, blijft vooralsnog een mysterie. In de nacht van vrijdag op zaterdag en de daaropvolgende ochtend is er forensisch onderzoek gedaan op de parkeerplaats bij de Dr. Schaepmanlaan en de Burgemeester de Manlaan. Er zijn ook getuigen gehoord, maar over hen en wat ze hebben gezien, worden geen nadere details gegeven.
Politie overspoeld met tips over ontvoering van een jongeman in Breda
Afgelopen nacht is er iets heftigs gebeurd op een parkeerplaats in Breda: een 24-jarige man is ontvoerd door verdachten die als vuurwapengevaarlijk worden gezien. Over deze ontvoering lopen de tips bij de politie binnen als een stortvloed. De ontvoerde man heeft dringend medicatie nodig, dus zijn familie en de politie maken zich enorme zorgen over zijn welzijn. Hij werd meegenomen bij een sportcomplex in de Dr. Schaepmanlaan en Burgemeester de Manlaan. Het onderzoek loopt nog volop en de politie heeft helaas nog geen idee waar hij is en er zijn ook nog geen arrestaties verricht.
Het voorval gebeurde bij de parkeerplaats van de atletiekclub aan de Dr. Schaepmanlaan. De politie en de betreffende sportclub benadrukken dat de ontvoering niets met de atletiekvereniging te maken heeft. SPRINT, de atletiekvereniging, was op het moment van de ontvoering gesloten, zodat de toegang tot hun terrein dicht was. Aangezien het incident op de openbare parkeerplaats plaatsvond, wachten ze af wat het politierapport vertelt. Intussen hoopt iedereen dat de man snel en veilig thuiskomt.
Alle sporten gaan vandaag gewoon door, zowel bij de atletiekvereniging als bij de nabijgelegen hockeyclub, die op hun website aangeeft dat er geen connectie is met de ontvoering. Ook het feest dat gepland staat voor zaterdagavond gaat gewoon door.
De politie drukt mensen op het hart om 112 alleen te bellen voor urgente tips die direct moeten worden onderzocht. Minder dringende meldingen, zoals dingen die op vrijdagavond zijn gezien, kunnen via het nummer 0900-8844 gemeld worden om de druk op de meldkamer te verminderen.
Honderden mensen verzamelen zich in Amsterdam uit solidariteit met Servische actievoerders
Op de Dam in Amsterdam hebben zich honderden mensen uit de Servische gemeenschap verzameld om hun steun te betuigen aan de demonstranten in Servië. Daar willen de actievoerders dat de regering verantwoordelijkheid neemt voor het instorten van het dak van een treinstation in Novi Sad. Tragisch genoeg kwamen bij die ramp, begin november, vijftien mensen om het leven. Als eerbetoon begon het protest in Amsterdam met het voorlezen van de namen van de slachtoffers. Daarna werd een kwartier stilte gehouden, een minuut voor ieder slachtoffer. De aanwezigen spraken ook de vier belangrijkste eisen van de anti-corruptiebeweging in Servië uit.
Onlangs is premier Vucevic opgestapt. Hij hoopte hiermee de gemoederen tot bedaren te brengen. “Ik dring erop aan dat iedereen kalmeert en weer in gesprek gaat”, was zijn boodschap. Toch vinden de actievoerders deze stap onvoldoende. Ze blijven aandringen op “volledige openheid over de corruptie die verband houdt met de ramp in Novi Sad, en niet slechts een pion opofferen”. Daarbij zijn ze ook teleurgesteld over het harde optreden tegen vreedzame betogers.
Vandaag is het precies drie maanden geleden dat het stationsdak instortte. Daarom zijn er vandaag opnieuw demonstraties gaande, ook in Novi Sad, de tweede stad van het land. Honderden studenten proberen daar drie bruggen over de Donau te blokkeren. Sommige studenten zijn zelfs vanuit Belgrado, zo’n 100 kilometer verderop, lopend naar Novi Sad gegaan. In verschillende steden bezetten studenten ook universiteitsgebouwen. Aanvankelijk wilden de betogers duidelijkheid van de regering over hoe het dak heeft kunnen instorten. Velen vermoeden dat corruptie en ondeugdelijke bouwpraktijken daarbij een rol speelden, vooral omdat het station net gerenoveerd was door Chinese aannemers.
Ondertussen is het protest uitgegroeid tot een bredere beweging tegen de regering van de rechts-populistische president Vucic. De onvrede richt zich inmiddels niet alleen meer op de regering zelf, maar ook op de publieke omroep RTS. Volgens de demonstranten fungeert die uitsluitend als spreekbuis voor de president. De boosheid nam toe toen de omroep verslag deed van beschuldigingen van president Vucic aan het adres van de studenten. Hij beweert dat de studenten, die de acties leiden, worden gefinancierd door buitenlandse geheime diensten die zijn regering gewelddadig willen omverwerpen.
Gerichte Ontvoering in Breda: Politie Spreekt over Verdachte Actie
De ontvoering die afgelopen nacht plaatsvond in Breda lijkt volgens de politie een goed geplande actie te zijn. Uit hun onderzoek blijkt dat er specifieke doelen achter deze ontvoering zitten, vertelt een woordvoerder van de politie. Er is uitgebreid sporenonderzoek gedaan op de plek des onheils en allerlei getuigen die de ontvoering hebben zien gebeuren, zijn aan de tand gevoeld. De politie houdt verder nog even haar kaarten tegen de borst en wil geen verdere details delen.
Wat we wel weten, is dat een 24-jarige jongeman rond middernacht werd meegesleurd in een busje vanaf een parkeerplaats bij wat sportvelden in Breda. Sindsdien is er geen spoor meer van de man te bekennen. Het is heel frustrerend, want niemand weet precies hoe het busje eruitziet of welke kant het opging. De boeven droegen allemaal zwarte kleding en hadden bivakmutsen op, zo klinkt het verhaal. Ze worden als vuurwapengevaarlijk beschouwd door de politie.
Er is ook nog een andere, zorgwekkende kant aan het verhaal: het slachtoffer moet op tijd zijn medicatie innemen, want anders kan het slecht met hem aflopen. Daar maakt de politie zich uiteraard zorgen over. Er zijn gelukkig al flink wat tips binnengekomen bij de politie en we hopen dat er snel helderheid komt in deze zaak.
Rotsblokken zorgen voor verkeerschaos op Franse snelweg
In de Franse Alpen is er flink wat gedoe geweest doordat twee enorme rotsblokken naar beneden kwamen denderen en op de snelweg belandden. Het gevolg? Een automobilist liep verwondingen op en er ontstond een dikke file. De rotsblokken vielen op de N90, een vierbaansweg net boven Moûtiers, op zo’n 65 kilometer van Grenoble. Het verkeer stond er helemaal vast. Deze weg omhoog gaat richting Moûtiers en de populaire skigebieden van Tarantaise. De autoriteiten raden iedereen nu echt aan om het vandaag niet naar het departement Savoie te wagen. Hoewel de rotsblokken op de rijbaan omhoog terecht zijn gekomen, is de weg in beide richtingen dichtgegooid. Ze proberen het verkeer dat vaststaat via andere routes om te leiden, maar dat duurt volgens de autoriteiten wel even.