
Actueel Nieuws donderdag 30 januari, 2025 17:46
Hakim Ziyech treedt toe tot Al Duhail
Hakim Ziyech gaat zijn carrière vervolgen bij Al Duhail in Qatar. Hij heeft daar een contract getekend dat loopt tot het einde van dit seizoen, met een optie om nog een jaartje te blijven. De club zette Ziyech donderdagmiddag in de spotlight. De 31-jarige Marokkaanse international was sinds de zomer van 2023 te bewonderen bij Galatasaray, waar zijn contract na dit seizoen afliep. In totaal heeft Ziyech 34 officiële wedstrijden gespeeld voor de Turkse club, waarin hij acht keer scoorde en vijf assists gaf.
Ziyech had tussen 2016 en 2020 een succesvolle periode bij Ajax, waarna hij in de zomer van 2020 de overstap maakte naar Chelsea. In 2023 werd hij door Chelsea uitgeleend aan Galatasaray. Bij de Turkse club raakte hij dit seizoen echter uit beeld, en daarom werkte Galatasaray, dat donderdag ook nog eens tegen Ajax moest spelen in de Europa League, moeiteloos mee aan een transfer.
Er leek even een kans dat Ziyech naar Al Nasr zou gaan, een club in de Verenigde Arabische Emiraten. Daar zou hij weer in zee kunnen gaan met coach Alfred Schreuder, met wie hij al eerder samenwerkte bij Ajax en FC Twente. Maar uiteindelijk heeft Ziyech toch de voorkeur gegeven aan een avontuur bij Al Duhail in Qatar, in plaats van in de Emiraten.
Inspecties Onderzoeken Hulpinstanties na Mishandeling Pleegmeisje in Vlaardingen
Er is iets flink misgegaan met de hulp aan een pleegmeisje in Vlaardingen, zo blijkt uit onderzoek van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) en de Inspectie Justitie en Veiligheid (Inspectie JenV). Dit meisje werd helemaal aan haar lot overgelaten. Ze was sinds maart 2022 bij een pleeggezin geplaatst, maar kreeg totaal niet de begeleiding die ze nodig had. Stichting Enver en de William Schrikker Stichting (WSS) waren verantwoordelijk voor haar zorg, en die krijgen nu extra toezicht omdat ze zulke steken hebben laten vallen.
Het is een behoorlijk rommeltje geweest, vooral als het gaat om de communicatie. De pleegouders en hulpverleners praatten amper met elkaar en belangrijke info over het gezin en het meisje bleef gewoon op de plank liggen. Toen er signalen kwamen dat ze in gevaar was, werd daar nauwelijks iets mee gedaan. Mei vorig jaar belandde het meisje ernstig gewond in het ziekenhuis, en haar pleegouders werden zelfs verdacht van poging tot doodslag.
De inspecties vonden later uit dat het meisje vaak had aangegeven dat ze werd mishandeld, maar niemand nam haar serieus. Ook werd er veel te weinig met haar gepraat en heeft ze weinig mensen meer gezien. Het meisje ging zelfs niet meer naar school! Sinds december vorig jaar hadden WSS en Enver geen enkel idee meer van hoe het met haar ging. Angela van der Putten van IGJ noemt de situatie “onvoorstelbaar schrijnend” en dat is het ook voor haar familie.
Vanwege alle missers hebben de inspecties geen vertrouwen meer in deze instanties en houden ze ze extra goed in de gaten. Ze kijken nu ook naar hoe veilig andere kinderen zijn waarvoor WSS en Enver verantwoordelijk zijn. Door middel van gesprekken en huisbezoeken wordt gekeken of er nog meer dingen misgaan.
Opmars van rebellen in Oost-Congo
De M23-militie heeft de boel flink op stelten gezet in het oosten van de Democratische Republiek Congo. Vanuit de stad Goma, met z’n twee miljoen inwoners, zijn de rebellen hun weg naar het zuiden aan het banen. Ze hebben ondertussen diverse plekjes ingenomen, zoals Kalungu en Mukwinja. Goma, dat pal naast Rwanda ligt, is inmiddels zo goed als compleet in handen van de rebellen. Door de knokpartijen tussen hen en het Congolese leger zijn er massa’s mensen op de vlucht geslagen. Sommigen zijn het binnenland ingetrokken, anderen zijn over de grens naar Rwanda gegaan. Een stelletje Roemeense huurlingen die vechten voor het Congolese leger zijn intussen ook naar Rwanda uitgeweken. Tot voor kort werd er nog gevochten in delen van Goma, en de situatie van de mensen daar is echt om te huilen: de stroom is uitgevallen en er is een giga tekort aan voedsel. President Tshisekedi van Congo riep gisteravond nog dat z’n leger keihard zal terugslaan. Hij haalde flink uit naar de internationale gemeenschap, die volgens hem veel te weinig doet om Rwanda en de rebellen in het gareel te houden.
Die M23-militie, een stelletje Tutsi’s, zegt dat ze opkomen voor hun volk in Congo. En er zit ook een link met de vreselijke genocide in Rwanda in ’94, toen 800.000 Tutsi’s en een berg gematigde Hutu’s om het leven kwamen. Een groep van die fanatici is daarna naar Oost-Congo gevlucht en vormt nu een bedreiging voor Tutsi’s, aldus M23 en ook Rwanda. De rebellen beweren dat ze zichzelf alleen maar verdedigen, maar volgens sommigen zijn ze vooral uit op rijkdom en grondstoffen. Er zijn berichten dat Rwanda hen steunt en dat er zo’n 4000 Rwandese militairen de grens over zijn gekomen. En er zou gesmokkeld worden met grondstoffen richting Rwanda.
Het lijkt erop dat de rebellen op weg zijn naar Bukavu, zo’n 200 kilometer ten zuiden van Goma. Bukavu is strategisch mega belangrijk vanwege z’n vliegveld en rijkdommen, plus het ligt lekker dichtbij Rwanda. Eerder, in 2012, had M23 Goma al eens veroverd, maar door internationale druk trokken ze zich snel terug. Sinds 2021 zijn ze weer superactief met aanvallen op het Congolese leger. De Britse minister van Buitenlandse Zaken, Lammy, heeft Rwanda gewaarschuwd dat ze hun hulp kunnen verliezen als ze de militie niet kort houden. Hij maakte duidelijk dat landen niet zomaar elkaars soevereiniteit kunnen bedreigen, of dat nou in Europa is of ergens anders. Rwanda pakt ieder jaar flink wat dollars aan hulp, en dat kan in gevaar komen, waarschuwde Lammy.
President Kagame van Rwanda vertelde onlangs op een Afrikaanse top dat landen in de regio zelf schuld hebben aan het conflict. Volgens hem hebben ze de laatste jaren veel te weinig gedaan om de boel tussen M23 en Congo op te lossen. Vorige maand zorgde een poging van Angola om alles weer aan de praat te krijgen, maar M23 begon toen net aan hun actie. Angola heeft onlangs weer opgeroepen tot gesprek tussen de Congolese en Rwandese leiders.
Persoonlijke kentekenplaten in Nederland? Niet echt een optie…
Helaas, Nederlandse automobilisten, het lijkt erop dat persoonlijke kentekenplaten voor ons niet in de kaarten zitten. Hoewel een meerderheid in de Tweede Kamer wilde kijken of zoiets mogelijk zou zijn, blijkt het allemaal veel te prijzig. Het kan zomaar meer dan 100 miljoen euro kosten om het systeem hier op te zetten. Dat staat in een brief van Barry Madlener, minister van Infrastructuur, aan de Tweede Kamer. Gek genoeg is de partij van Madlener, de PVV, juist een van de fans van gepersonaliseerde kentekenplaten. Het onderzoek was voorgesteld door PVDV-Kamerlid Hidde Heutink en kreeg steun van VVD, NSC en BBB.
Madlener laat nu, na wat speurwerk, weten dat het niet alleen flink wat geld kost, maar ook erg ingewikkeld is om uit te voeren. Onderzoekers en de RDW hebben verschillende scenario’s bekeken. Zo’n kenteken kan bijvoorbeeld aan een auto vastzitten zoals gebruikelijk, maar er was ook een idee om het aan een persoon te koppelen. Die laatste optie zou de sector ruim 100 miljoen euro kunnen kosten. En hoewel het wat oplevert, zijn ze bang dat het financiële plaatje niet opgaat. In ons buurland België kan het wel. Daar betaal je 1000 euro en kun je je eigen setje letters en cijfers op je nummerplaat krijgen, met de nodige regels natuurlijk. Denk aan je favoriete film of je kattenvriend op je nummerbord!
Dagjesmensen overspoelen Italiaans skidorp door TikTok-tip
De tips van een TikTokker uit Napels hebben hun doel misschien iets té goed bereikt voor het bergdorpje Roccaraso in Italië. TikTok-influencer Rita De Crescenzo raadde een bezoekje aan het schilderachtige Roccaraso aan, en dat zorgde voor een vloedgolf aan dagjesmensen. De wegen zaten potdicht, restaurants waren volledig volgeboekt, parkeerplekken waren nergens te bekennen, en op de wc’s stonden ellenlange rijen. Rita plaatste vorige week filmpjes van haar romantische weekendje, al dartelend in het prachtig besneeuwde landschap met haar partner. Haar volgers waren meteen verkocht en reisorganisaties uit Napels roken hun kans. Voor slechts 20 euro was het al mogelijk om een dag in de sneeuw door te brengen.
Volgens de burgemeester van Roccaraso, een dorp dat op zo’n twee uur rijden van Napels ligt, waren er meer dan 250 bussen onderweg naar het dorpje. Het skidorp, dat slechts 1500 inwoners telt, stond ineens oog in oog met maar liefst 10.000 extra toeristen. Het verkeer kwam tot stilstand en mensen deden er soms wel drie uur over om op hun bestemming aan te komen. Sommigen gaven het maar op en parkeerden hun auto’s in de berm. De stoeltjesliften waren continu bezet, en de drukte leidde tot gevaarlijke taferelen op de pistes. Er waren ineens veel meer skiërs en daarnaast maakten mensen gebruik van geïmproviseerde sleeën om van de hellingen af te gaan. Er werden zelfs vuren gesticht om barbecueën te kunnen en warm te blijven, wat voor een afvalberg zorgde.
Burgemeester Francesco Di Donato reageerde met frustratie op deze toeristenstroom: “Roccaraso verwelkomt toeristen met open armen, maar het moet wel op een beschaafde manier en volgens de regels. We kunnen niet blijven toestaan dat iedereen zomaar binnenstroomt. Het is ondoenlijk om bijvoorbeeld elke zondag duizend chemische toiletten neer te zetten.” Hij heeft plannen aangekondigd voor verkeersbeperkingen om nieuwe invasies te voorkomen. Als het aan hem ligt, kan zelfs het inzetten van het leger een overweging zijn om de toestroom te reguleren. Ondertussen lijkt Rita De Crescenzo zich van geen kwaad bewust op social media. Ze denkt dat Roccaraso juist blij moet zijn dat ze wat exposure krijgen. Ze plant om aankomende zondag nog eens langs te komen, en verwacht dat de hoeveelheid mensen die haar volgen nog eens verdubbeld zal zijn.
Geldregen voor PSV in de Champions League
Eindhoven kan rekenen op een flinke financiële meevaller. Na de recente overwinning op Liverpool heeft PSV al meer dan 50 miljoen euro binnengehaald dankzij hun prestaties in de Champions League. Dat is nu al meer dan wat ze vorig jaar hebben verdiend, zelfs toen ze toen de achtste finales haalden. Als ze dit jaar weer de achtste finale halen, kunnen er nog veel meer miljoenen volgen. Het is behoorlijk anders dan twintig jaar geleden, toen PSV de halve finales bereikte en slechts 15 miljoen euro verdiende.
Financieel directeur Jaap van Baar zal afgelopen woensdag ongetwijfeld met een glimlach naar bed zijn gegaan. Hij heeft gezien dat PSV dit seizoen al meer dan 50 miljoen euro in de Champions League heeft binnengeharkt, en dat terwijl ze alleen nog maar de tussenronde hebben bereikt. Vorig jaar verdubbelden ze dat bedrag door verder te komen in het toernooi. Dat ze nu al hetzelfde bedrag hebben verdiend met minder sportieve prestaties is onderdeel van een trend die al een tijdje speelt.
Wat is er veranderd? Het geld in de voetbalwereld stroomt binnen, en dit jaar is het prijzengeld in de Champions League hoger dan ooit. Dit komt deels omdat de groepsfase is uitgebreid met twee extra wedstrijden. Het totale prijzenpotje is maar liefst 2,4 miljard euro. Vergelijk dat eens met twintig jaar geleden, toen PSV aan de halve finale meedeed. Toen verdienden ze een ‘bescheiden’ 15,7 miljoen euro.
Twintig jaar later is het bereiken van een tussenronde al goed voor minstens het drievoudige van dat oude bedrag. En als PSV de tussenronde tegen sterke tegenstanders als Juventus of Feyenoord overleeft, komt er nog eens 11 miljoen euro bij. En dat is dan nog zonder de inkomsten uit kaartverkoop meegerekend! Reken je die erbij, dan kan PSV een omzet hebben van meer dan 65 miljoen euro. En stel je voor, als PSV erin slaagt om de Champions League te winnen, dan ontvangen ze nog eens 63,5 miljoen!