
Actueel Nieuws maandag 27 januari, 2025 12:10
Veren in motoren na vliegramp Zuid-Korea
Onderzoekers hebben bloed en veren van vogels gevonden in beide motoren van het vliegtuig van Jeju Air dat vorige maand crashte in Zuid-Korea. Deze crash kostte het leven aan 179 mensen, wat het de dodelijkste vliegramp op Zuid-Koreaans grondgebied maakt. Het gaat om een Boeing 737-800 die eind december van Thailand naar Muan in Zuid-Korea vloog. Het toestel maakte een buiklanding, raakte een muur en explodeerde vervolgens. Slechts twee mensen overleefden de ramp; zij werden uit de staart van het vliegtuig gered.
Het moment van de crash werd vastgelegd op camera, en zowel Zuid-Koreaanse als Amerikaanse onderzoekers zijn nog bezig met het onderzoek naar de oorzaak. Een belangrijk onderdeel van dat onderzoek zijn de vliegtuigmotoren. Uit camerabeelden blijkt dat er een groep vogels in de buurt van het toestel was. DNA-onderzoek heeft nu uitgewezen dat er veren en bloed van trekvogels in de motoren zaten. Het gaat waarschijnlijk om resten van de Siberische taling, een eendensoort die in grote groepen naar Zuid-Korea trekt voor de winter.
Daarnaast hebben de onderzoekers bevestigd dat de zwarte dozen – de flightdatarecorder en de cockpitvoicerecorder – enkele minuten voor de ramp uitvielen. Waarom dat gebeurde, is nog onduidelijk. Het onderzoek naar de exacte oorzaak van de crash is nog in volle gang.
Aanrijding met meerdere voertuigen na botsing met hek op parkeerplaats
Maandagochtend ging het flink mis op de Sprendlingenstraat in Oisterwijk. Een vrachtwagen raakte een lantaarnpaal, verloor de controle en reed vervolgens dwars door een hek van een parkeerplaats. Daarbij werden drie auto’s geraakt, maar gelukkig vielen er geen gewonden. De vrachtwagen kwam vanaf de N65 en reed richting het centrum van Oisterwijk toen het ongeluk gebeurde.
Na de botsing met de lantaarnpaal stak de vrachtwagen de weg over, reed over een fietspad en schoot uiteindelijk door het hek van de parkeerplaats. Achter dat hek stonden auto’s van medewerkers van het afvalverwerkingsbedrijf Spelt geparkeerd. Drie van die auto’s raakten beschadigd.
Maar dat was nog niet alles. De stalen pinnen van het hek doorboorden de dieseltank van de vrachtwagen, waardoor er veel diesel lekte. De brandweer heeft de tank inmiddels gerepareerd. Het hek wordt nu losgeknipt, zodat de vrachtwagen weggehaald kan worden. De Sprendlingenstraat is deels afgesloten vanwege het ongeval.
Auschwitzherdenking: Overlevenden en Wereldleiders in Voormalig Vernietigingskamp
Op het terrein van Auschwitz-Birkenau hebben tientallen overlevenden vandaag kaarsen aangestoken en kransen neergelegd. Het is precies 80 jaar geleden dat het beruchte vernietigingskamp door de nazi’s werd bevrijd. Alle nog levende overlevenden waren uitgenodigd voor deze herdenking, en volgens de organisatie zijn er zo’n vijftig naar Polen gekomen. Ter vergelijking: tien jaar geleden, bij de 70e herdenking, waren dat er nog driehonderd.
Ook een flink aantal wereldleiders en hoogwaardigheidsbekleders is aanwezig. Denk aan de Britse koning Charles, de Franse president Macron, en de Duitse president Steinmeier en kanselier Scholz. Voor het eerst is ook prinses Amalia van de partij, samen met koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Opvallend is de afwezigheid van Russische afgevaardigden, terwijl het Rode Leger – waarin Russische en Oekraïense militairen dienden – Auschwitz in 1945 bevrijdde. De directeur van het herinneringscentrum gaf vorig jaar september al aan dat het “moeilijk is om de aanwezigheid van een land voor te stellen dat de waarde van vrijheid duidelijk niet begrijpt.”
Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden in Auschwitz meer dan één miljoen Joden en tienduizenden Sinti, Roma, krijgsgevangenen, homoseksuelen en anderen vermoord. Toen het kamp op 27 januari 1945 werd bevrijd, waren er nog zo’n 7500 uitgehongerde en uitgeputte gevangenen aanwezig.
De herdenking vindt deels plaats in een tent bij de toegangspoort van Auschwitz, de plek waar tijdens de oorlog de treinen met gevangenen aankwamen en mensen werden geselecteerd voor de gaskamers. Om 16.00 uur houdt de Poolse president Duda een toespraak, gevolgd door speeches van overlevenden. Een van hen is Ruth Bloch, die als enige van haar familie het kamp en de oorlog overleefde.
In 2005 riepen de Verenigde Naties 27 januari uit tot Internationale Herdenkingsdag voor de Holocaust. Elk jaar wordt deze dag herdacht, maar in lustrumjaren – zoals nu – zijn de ceremonies groter en komen er meer prominente gasten.
Gisteren vond in Amsterdam ook al een herdenking plaats, in het Wertheimpark. Daar werden kransen gelegd en toespraken gehouden door onder anderen burgemeester Femke Halsema en de voorzitter van het Nederlands Auschwitz Comité. Sinds woensdag werden ook de namen van Nederlandse Holocaustslachtoffers voorgelezen.
Ejuke-miljoenen vanuit Rusland in bezit bij Heerenveen na 4,5 jaar
Na viereneenhalf jaar touwtrekken heeft sc Heerenveen eindelijk de laatste betalingstermijn binnen voor de verkoop van Chidera Ejuke aan CSKA Moskou. De Friezen hebben de laatste 3,1 miljoen euro ontvangen, maar niet vanuit Rusland. Het geld kwam uit Mexico.
In augustus 2020 verkocht Heerenveen de Nigeriaanse aanvaller voor zo’n 12 miljoen euro aan CSKA Moskou, een van de grootste transfers ooit voor de club. De Russen mochten in termijnen betalen, wat aanvankelijk goed verliep. Maar na de Russische inval in Oekraïne stopten de betalingen. Heerenveen zat ruim twee jaar te wachten op de miljoenen en stapte naar de FIFA en het CAS (het internationale sporttribunaal). Beide keren kregen de Friezen gelijk, maar het geld bleef uit.
Opvallende constructie via Mexico
De oplossing kwam uiteindelijk via een opvallende constructie. De Chileense voetballer Víctor Dávila, die in het seizoen 2023/24 voor CSKA Moskou speelde, maakte afgelopen zomer een overstap naar het Mexicaanse Club América voor 8 miljoen euro. Een deel van dat bedrag is nu naar Heerenveen overgemaakt. Hierbij kreeg de club hulp en goedkeuring van het Nederlandse Ministerie van Financiën.
Ferry de Haan, algemeen directeur van Heerenveen, noemt het een “langdurig en complex dossier”. “Mede dankzij de hulp van FBO, de uitspraak van het CAS en de bemiddeling van het Ministerie van Financiën en ondersteuning van de Rabobank, hebben we het nu kunnen oplossen.”
Nog niet helemaal klaar
Hoewel de laatste termijn is betaald, is het verhaal nog niet helemaal afgerond. Heerenveen heeft ook nog recht op een rentepercentage. “Voor de uitbetaling hiervan hebben we nog geen toestemming van het ministerie ontvangen, dus daar blijven we over in gesprek,” aldus De Haan.
En Ejuke zelf? Die is inmiddels al drie clubs verder. Na CSKA Moskou speelde hij in Duitsland voor Hertha BSC, in België voor Antwerp en nu in Spanje bij Sevilla.
Aanslagen bij bakkerij: Veiligheidsmaatregelen blijven van kracht
De veiligheidsmaatregelen die begin deze maand zijn ingevoerd in de buurt van bakkerij Asya in Bergen op Zoom worden verlengd tot en met 23 februari. Dit besluit volgt op drie explosies bij de bakkerij in slechts twee weken tijd. De politie vermoedt dat deze incidenten opzettelijk zijn veroorzaakt. Hieronder vind je een overzicht van de maatregelen die de gemeente heeft verlengd:
- Cameratoezicht blijft actief: Er worden extra camera’s ingezet om de situatie in de gaten te houden.
- Hekken rond het gebouw: De bakkerij blijft afgezet met hekken om onbevoegden op afstand te houden.
- Samenscholingsverbod: Het verbod op samenscholing blijft van kracht en er wordt streng gehandhaafd bij ordeverstoringen.
- Extra toezicht: Er wordt meer toezicht gehouden door boa’s en politieagenten.
Ramen gesneuveld
De eerste explosie vond plaats op zondag 29 januari. Een vuurwerkbom veroorzaakte brand en meerdere ramen sneuvelden. Tijdens oudejaarsavond was het opnieuw onrustig in de buurt, wat leidde tot de plaatsing van hekken en een tijdelijk samenscholingsverbod tot 2 januari. Helaas ging het op 11 januari opnieuw mis, met nog een explosie tot gevolg. Hierop werden de maatregelen opnieuw ingesteld en werden er onder meer camera’s geplaatst.
‘We begrijpen de zorgen heel goed’
Locoburgemeester Letty Demmers gaf op 11 januari aan dat ze de zorgen van inwoners over hun veiligheid goed begrijpt. “Wethouder Joost Pals en ik kunnen dat heel goed begrijpen”, zei ze. De eigenaar van de Turkse bakkerij schat de schade na de derde aanslag op ruim een ton. Tot nu toe zijn er nog geen verdachten opgepakt voor de drie explosies in minder dan twee weken tijd.
Bijeenkomst voor bewoners
Naar aanleiding van de onrust in de buurt vindt er woensdagavond een bijeenkomst plaats in het Huis van de Wijk aan het Piusplein in Bergen op Zoom. Deze bijeenkomst is bedoeld om bewoners te informeren en hun zorgen te bespreken.
Schip in beslag genomen in Zweden wegens vermoedelijke schade aan Oostzeekabel
Zweden heeft een schip in beslag genomen dat mogelijk opzettelijk een onderwaterglasvezelkabel heeft beschadigd. Deze kabel verbindt Letland met het Zweedse eiland Gotland. De Zweedse aanklagers hebben een vooronderzoek gestart naar mogelijke sabotage. Volgens hoofdofficier van justitie Mats Ljungqvist zijn meerdere autoriteiten betrokken bij het onderzoek, waaronder de nationale politie, de kustwacht en de strijdkrachten.
Het schip, genaamd Vezhen en varend onder Maltese vlag, ligt momenteel voor anker in de haven van Karlskrona in Zweden. Het schip vertrok eerder uit de Russische haven Oest-Loega en bevond zich tussen Gotland en Letland op het moment dat de schade aan de kabel ontstond. De kabel is eigendom van het Letse staatsbedrijf LVRTC. De directeur van het bedrijf heeft laten weten dat de kabel “flink beschadigd” is en dat de schade waarschijnlijk door externe invloeden is veroorzaakt.
Deze breuk is niet het enige incident in de Oostzee. Eind december raakte bijvoorbeeld ook een onderzeese kabel tussen Estland en Finland beschadigd. Volgens onderzoeken zou het anker van het schip Eagle S hiervoor verantwoordelijk zijn. Dit schip maakt deel uit van de zogenaamde Russische schaduwvloot, een groep verouderde tankers die sancties omzeilen en ervoor zorgen dat Rusland olie-inkomsten blijft ontvangen. Het schip Eagle S zou zelfs enkele uren boven een telecommunicatiekabel in de Noordzee hebben gevaren, vlakbij de Waddeneilanden.
Deze incidenten hebben geleid tot meer aandacht voor de veiligheid in de Oostzee. Eerder deze maand is een NAVO-missie van start gegaan in het gebied, met als doel “verbeterde bewaking en afschrikking” te bieden. Het Nederlandse marineschip Zr. Ms. Tromp is momenteel ook in de Oostzee aanwezig en heeft de leiding over een groep schepen van NAVO-landen.