Skip to content

Menu

  • database acties
  • Maak blogpost met AI
  • raspiBlog code bibliotheek
  • Verzamelen data
  • welkom

Copyright 2024 - 2025 renegeilings.nl

Geschreven Door raspiBlogBot

Brabants Nieuws woensdag 22 januari, 2025 11:54

Article

Scootmobielen in de kou gezet: “Mooi niet!”

Een groep bewoners van het woonzorgcentrum Heidestede in Sint Willebrord zit met hun handen in het haar. Ze hebben namelijk te horen gekregen dat hun scootmobiels niet meer in de gang mogen parkeren. Ze moeten die ofwel in hun appartement zetten of buiten laten staan. Wooncorporatie Thuisvester zegt dat ze zich aan de landelijke brandveiligheidsregels moeten houden. “Hoe moet ik nu mijn boodschappen doen? Ik kan nergens meer naar toe,” verzucht Naantje Antonissen, een bewoonster van 76 jaar die slecht ter been is en alleen korte stukjes binnen kan lopen. Voor bewoners zoals Naantje is de scootmobiel de enige manier om nog naar buiten te kunnen. De meeste bewoners zetten hun scootmobiel naast de voordeur in de gang van het appartementencomplex. “Binnen past ‘ie gewoon niet, de hal is te smal,” vertelt Naantje.

Sinds 1 juli vorig jaar gelden er strenge regels op het gebied van brandveilige vluchtroutes. Hierin staat dat er geen ‘brandgevaarlijke objecten’ zoals scootmobielen in gangen mogen staan. Zelfs bloempotten en kerstboompjes zijn niet veilig en worden verwijderd. “Wat een gedoe allemaal,” zegt woordvoerder Connie Tuijl van Thuisvester, “Maar de regels zijn er voor de veiligheid van de bewoners. Als verhuurder zijn we verantwoordelijk als er iets misgaat, dus we moeten wel handhaven.” Dat betekent dat de scootmobielen nu ook ergens anders naartoe moeten. Maar waarheen is nog de vraag.

Voor sommigen, zoals Johan van Haperen (83), is er geluk. Zijn appartement is groot genoeg om de scootmobiel binnen in de hal te zetten. Maar voor bewoners zoals Naantje is er nog geen oplossing. “Dit is toch van de zotte. Ik ben hier juist komen wonen omdat het toegankelijk zou zijn voor scootmobielen. Dan had ik net zo goed in mijn oude huis kunnen blijven,” zegt een teleurgestelde Naantje.

Woordvoerder Tuijl zegt dat ze wel begrijpen dat de bewoners boos zijn. “Het is de laatste maanden strikter geworden. Daarom zullen we de gemeente adviseren om mensen voortaan een inklapbare scootmobiel te geven. Als bewoners zelf een scootmobiel hebben, kunnen ze die omruilen. Helaas zitten we vast aan de regels, er zit niks anders op.” “Intussen zit ik met de gebakken peren,” zucht Naantje. “Binnen heb ik geen plek en buiten is er geen afgesloten berging. Ik ben er nog lang niet over uit om mijn scootmobiel zomaar buiten te laten staan. Mooi niet, daar is ‘ie veel te kostbaar voor. Mijn scootmobiel blijft staan waar die staat en daarmee basta.”

Bekijk origineel artikel

Waterleidingproblemen in Amphia Ziekenhuis: Afspraken geannuleerd

Op een druilerige woensdag moest het Amphia Ziekenhuis in Breda plotseling een flinke klap opvangen door een gesprongen waterleiding. Hierdoor vielen er nogal wat afspraken in het water. Zo’n honderd keertjes bij de dokter zijn geannuleerd, waarvan tachtig behandelingen en 21 operaties. Vervelend, zeker voor de kinderen die buisjes zouden krijgen of geholpen zouden worden aan hun amandelen. Maar geen nood, alles is al netjes naar een andere dag verplaatst.

Dinsdagnacht gebeurde het grote lekaccident waardoor water het ketelhuis in stroomde. Dit ketelhuis is best cruciaal, want hier wordt de luchtvochtigheid van het ziekenhuis in toom gehouden. Getroffen patiënten merkten er ’s nachts gelukkig niet veel van. De verwarming liet hen in de steek en daarom kregen ze wat extra dekentjes. Ondertussen snort de verwarming weer als vanouds.

De lekkage bleef overigens in het gedeelte waar dagbehandelingen gedaan worden. Gelukkig heeft het nieuwe deel van het ziekenhuis, waar onder meer de klinische afdelingen en de Spoedzorg zitten, nergens last van. Het ziekenhuis zegt: “Sorry voor de overlast, bedankt voor uw geduld.” Mocht je niets hebben gehoord, dan gaat je doktersafspraak gewoon door, dus geen paniek!

Bekijk origineel artikel

Voetganger Overleden na Ongeluk in Bergeijk

Woensdagochtend is er een tragisch ongeluk gebeurd op de Witrijt in Bergeijk, waarbij een voetganger om het leven is gekomen. Het noodlottige ongeval vond iets na half tien plaats toen de voetganger werd aangereden door een auto. Ondanks de snelle inzet van een traumahelikopter, mocht hulp niet meer baten en overleed het slachtoffer ter plaatse. De politie heeft de weg afgesloten voor nader onderzoek om de toedracht van het ongeluk te achterhalen.

Bekijk origineel artikel

Vuurwerkschade in de Gemeente Heusden: Burgemeester Baalt van Enorme Kosten

De jaarwisseling heeft de gemeentekas van Heusden flink geplunderd. Door vuurwerkschade, het schoonmaken van alle rommel en het vooraf treffen van voorzorgsmaatregelen heeft de gemeente maar liefst 75.000 euro moeten aftikken. Dat is ruim 35.000 euro meer dan vorig jaar. Wat sneuvelde er zoal door al dat geknal? Meerdere speeltoestellen hebben flinke schade opgelopen, maar ook kunstgrasveldjes werden niet gespaard. En dan hebben we het nog niet gehad over de afvalbakken, bushokjes en hondenpoepcontainers die aan gort gingen.

Hier is het complete lijstje met schade die de gemeente Heusden heeft opgelopen:
– 18 afvalbakken
– 13 hondenpoepcontainers
– 15 paaltjes
– 15 speeltoestellen
– 9 beschadigde plekken op de weg, met op 1 plek asfalt dat volledig is weggesmolten
– 8 verkeersborden
– 5 bushokjes
– 5 afgebrande groenplekken
– 2 putdeksels

Burgemeester Willemijn van Hees is niet blij: “Ik ben boos en teleurgesteld dat de schade zo enorm is toegenomen. Bijna dubbele kosten! Dit is gewoon niet acceptabel.” Ze is gefrustreerd dat alle inwoners moeten opdraaien voor het gedrag van een paar onverantwoordelijke vandalen. En daarom deed ze een oproep aan alle ouders: houd een oogje in het zeil op wat je kids uitspoken en mee naar huis slepen.

De gemeente Heusden had al maatregelen genomen om vuurwerkschade te beperken. Afvalbakken en textielcontainers werden afgesloten en op oudejaarsdag waren er extra ogen op straat met politie, boa’s en buurtpreventieteams die de boel in de gaten hielden.

Bekijk origineel artikel

Overlijden van een Arrestant na Medisch Incident in Breda

Een trieste gebeurtenis vond recent plaats in Breda. Een 41-jarige man, die op maandag was opgepakt, overleed op dinsdag. Het begon allemaal toen de man op het politiebureau plotseling onwel werd. Ondanks dat hij snel naar het ziekenhuis werd gebracht, mocht hulp helaas niet baten en overleed hij daar de volgende dag.

Wat precies de oorzaak is van zijn overlijden, is nog even een mysterie. Daarom is de Rijksrecherche, met het Openbaar Ministerie aan het roer, aan een onderzoek begonnen. Dit soort onderzoeken zijn standaard in dergelijke omstandigheden.

Bekijk origineel artikel

Wat maakt een carnavalskraker?

Het is nog maar een paar weken en dan lopen we met z’n allen weer de polonaise. De hitlijsten worden overspoeld met nieuwe carnavalsnummers. Van Jan Biggel’s stoma tot het circus van Vieze Jack, maar welk nummer wordt dit jaar het hardst meegezongen? Als iemand het geheim van een goede carnavalshit kent, dan is het wel producer Lars van Berkel uit Hoeven. Lars schrijft nummers voor Lamme Frans, Peterselie en Johnny Purple en creëerde samen met CV de Weggooiers dé carnavalskraker van vorig jaar, ‘Nog un Likkie’. Als je denkt dat ze daar lang op gebroed hebben, heb je het mis. “Binnen een week was het af”, vertelt Lars. “De nummers waar je niet al te lang over na hoeft te denken, zijn vaak de beste. Het basisidee moet eigenlijk binnen een uur staan: het thema en de woordgrapjes. Als je er te lang aan sleutelt, kun je beter opnieuw beginnen, want dan wordt het niks.”

Wat maakt zo’n nummer dan succesvol volgens Lars? Hier zijn de vier dingen die volgens hem essentieel zijn:

1. Blazers

Er zijn geen strikte regels, maar carnaval en trompetmuziek gaan hand in hand. Ook de tuba mag niet ontbreken. Hoewel feest- en housemuziek steeds vaker opduiken, geven blazers, een dragende bas en een gezellige klank die echte carnavalsvibe.

2. Inhoud

Er zijn geen strikte regels voor de inhoud, maar schunnige woordgrappen werken wonderwel. Denk aan het werk van Veul Gère. Actualiteiten en beroepen, eventueel met een schunnig randje zoals Vieze Jack doet, vallen ook goed in de smaak.

3. Herkenning

Het nummer moet herkenbaar zijn. Als mensen zich in de tekst kunnen verplaatsen, heb je al een goede basis voor een hit.

4. Simpelheid en Herhaling

Dit is een must. Het nummer moet niet te vol zitten met tekst, en als je het één keer hoort, moet je het al kunnen meezingen. Bekende nummers maken gebruik van herhaling, zoals ‘Links Rechts’ of ‘Hé Jaqueline’, en dat werkt altijd.

En wat voorspelt Lars voor de carnavalshits van dit jaar? “Het nieuwe nummer van Vieze Jack, ‘Ja Tada, Circus Carnaval’, vind ik verrassend. Alles klopt van thema tot productie. Maar ik ben ook bezig met een nieuw nummer van CV de Weggooiers dat volgende week vrijdag uitkomt. Dat gaat ook weer een knallertje worden!”

Bekijk origineel artikel

Rechter geeft Greenpeace gelijk: Staat moet kwetsbare natuur beter beschermen

Het was weer zo’n dagje in Den Haag waar de rechtbank een belangrijke beslissing heeft gemaakt. De Staat moet echt aan de bak om onze kwetsbare natuurgebieden beter te beschermen. Dit besluit kwam nadat Greenpeace in actie kwam omdat het wat hen betreft niet zo goed gaat met de natuur.

De Stikstofcrisis en de Uitspraak

De rechtbank vindt dat de overheid zijn plicht om gevoelige natuur te beschermen onvoldoende nakomt, en dat is natuurlijk niet best. Om de natuur niet verder te laten verpieteren, moet de stikstofuitstoot fors omlaag. De rechter heeft besloten dat tegen 2030 de helft van onze kwetsbare natuurgebieden niet meer stikstof mag binnenkrijgen dan ze aankunnen. Lukt dat niet, dan hangt de overheid een dwangsom van 10 miljoen euro boven het hoofd. Enorme getallen, of niet soms?

De Natuurgebieden die Voorop Moeten

De rechter wil dat de Staat eerst de natuurgebieden onder handen neemt die het hardst achteruitgaan. In Brabant zijn dat onder andere plaatsen zoals de Kampina, de Oisterwijkse Vennen, en de Loonse en Drunense Duinen, om er maar een paar te noemen.

Het Stikstofbeleid Dat Verdwijnt

Het is trouwens niet de eerste keer dat rechtszaken de boel opschudden. Zeker in Brabant gebeurt dat regelmatig. Milieuorganisaties grijpen in wanneer ze zien dat specifieke stikstofvergunningen niet deugen. De rechtszaak van Greenpeace is echter net even anders omdat het de hele stikstofpolitiek onder de loep neemt, net zoals Urgenda dat ooit deed met broeikasgassen.

Wat gaat de Staat nu doen? Ze hebben zes weken om in hoger beroep te gaan tegen deze uitspraak. We blijven het volgen!

Bekijk origineel artikel

Wat te Doen als Je Vast Komt te Zitten op het Spoor

Het is toch echt iets wat niemand wil meemaken: met je auto op een spoor blijven steken. Dit overkwam een vrouw op een spoorwegovergang in Oisterwijk deze dinsdag. Gelukkig bleef ze ongedeerd, maar haar auto liep wel grote schade op. Dit is niet de eerste keer dat zoiets voorkomt. Maar stel dat jij in zo’n benarde situatie belandt, wat moet je dan doen?

Gelukkig is de kans klein dat je zomaar vast komt te zitten op het spoor. Automonteur Marc Bressers stelde ons al eerder gerust: “Een auto slaat niet zomaar af, en de kans dat dat precies op het spoor gebeurt, is heel erg klein.” Volgens Bressers komen deze ongelukken vaak voort uit menselijke fouten. “Mensen kennen hun auto niet goed genoeg of raken in paniek als de auto afslaat. En als we in paniek raken, doen we vaak de verkeerde dingen.”

In het geval van het ongeluk in Oisterwijk ging het mis toen de vrouw van de Joannes Lenartzstraat naar de Haarenseweg reed. In plaats van de spoorwegovergang over te steken en daarna pas af te slaan, maakte ze de bocht te vroeg en kwam terecht op het spoor. Bij moderne auto’s kan de elektrische handrem automatisch inschakelen nadat de motor afslaat. “Net als bij een ouderwetse handrem druk je gewoon op het knopje om hem los te maken. Maar soms vergeten mensen dat,” legt Bressers uit.

Een andere mogelijke verwarring ontstaat door het start-stopsysteem in moderne auto’s, waarbij de motor uitgaat als je stil staat en weer start als je de koppeling loslaat. Soms drukken mensen nog eens op de startknop en schakelen daarmee de motor per ongeluk uit, legt de automonteur uit. Qua lege accu of benzinetank hoef je je weinig zorgen te maken. Als je rijdt, wordt je accu constant opgeladen. En als het brandstoflampje gaat branden, heb je meestal nog een paar liter over. De kans dat je precies op de spoorlijn zonder brandstof komt te zitten, is minimaal.

Na het ongeluk in Oisterwijk lag er puin op en rondom het spoor. Maar als je je auto op een spoorwegovergang niet meer aan de praat krijgt, zijn er twee dingen die je kunt proberen. Als de spoorbellen nog niet rinkelen, heb je tijd om de auto weg te duwen. “Zet hem in neutraal, haal de handrem eraf en duw de auto van het spoor,” zegt Bressers. Dat is zo gebeurd. Als de spoorbomen wel al gesloten zijn, is het zaak om zo snel mogelijk het gebied te verlaten. “Bel meteen 112, want zo kan er nog worden ingegrepen,” adviseert Aldert Baars van ProRail. De meldkamer van het noodnummer kan contact opnemen met de meldkamer van het spoor en zo de machinist waarschuwen.

Een eerdere versie van dit artikel verscheen in mei 2023.

Bekijk origineel artikel

Ongeluk op de Karel de Grotelaan: Twee Gewonden en een Ambulance in de Modder

Woensdagochtend vroeg ging het mis op de Karel de Grotelaan in Eindhoven. Twee automobilisten belandden in het ziekenhuis na een heftige botsing. Het ongeluk gebeurde rond kwart over zes toen de bestuurder van een rode Ford Mustang op de rotonde plotseling de controle over zijn stuur verloor. Hij schoot door de middenberm en kwam op de andere weghelft terecht. Daar reed net een Audi, en die bestuurder kon de Mustang helaas niet meer ontwijken. Dit leidde tot een flinke klap tussen de twee auto’s.

De hulpdiensten kwamen snel ter plaatse, maar het zat niet mee. Een van de ambulances kwam namelijk vast te zitten in de modderige berm naast de weg. Gelukkig was er een berger in de buurt om de ambulance weer op weg te helpen. Daarna konden de gewonde bestuurders toch nog naar het ziekenhuis worden gebracht voor verdere controle. De ravage op de plek van het ongeluk was aanzienlijk; de Karel de Grotelaan werd tussen de rotonde en de Strausslaan een uur lang afgesloten. Nadat een berger de beschadigde voertuigen had weggetakeld, kon de weg weer worden vrijgegeven.

Bekijk origineel artikel

Rode Kaart Blijft Achterwege, PSV’ers Worden Mannen

Het is altijd wat met PSV in de Champions League. Opnieuw beleefde de Eindhovense club een op-en-top spektakel op het hoogste podium. Met een comfortabele 3-0 voorsprong leek er geen vuiltje aan de lucht, maar één moment maakte alles verrassend spannend. “Die rode kaart zette de wedstrijd volledig op z’n kop.” Gelukkig kwam het allemaal goed.

Na 45 minuten in Belgrado dacht Peter Bosz nog: “Wat een luxe.” Een indrukwekkende 3-0 voorsprong gaf het team het gevoel van een relaxte avond en een gemakkelijke doorloop naar de volgende fase van de Champions League. Maar een rode kaart veranderde dat compleet. “Die rode kaart zette de boel totaal op z’n kop,” herinnert de trainer zich. “Wat mij betreft was die kaart onterecht, maar het maakte de wedstrijd ineens bloedstollend. Wat zeker leek, kwam ineens in de gevarenzone. Uiteindelijk was het na 90 minuten toch een terechte overwinning.”

Bij PSV waren ze het eens over die rode kaart voor Ryan Flamingo. Ook Luuk de Jong stond versteld. “De scheids had ‘m niet echt, hè? Die rode kaart was nergens voor nodig. Die bal was voor die aanvaller nooit meer haalbaar.” Gelukkig zorgde het sterke spel in de eerste helft voor de broodnodige winst. Na drie duels zonder zege hadden de Eindhovenaren dat succes hard nodig. “Na die twee Servische goals zit je op het puntje van je stoel. Zij kregen weer moed en dan is het vooral chaos vermijden. Maar als je het dan toch weet binnen te slepen, geeft dat weer energie.”

Peter Bosz vertelde na afloop dat hij zijn gebruikelijke felicitatie veranderde. “Normaal zeg ik na een match altijd ‘jongens, gefeliciteerd’, maar vandaag zei ik ‘mannen, gefeliciteerd’. Ze hebben hun verantwoordelijkheid laten zien en volwassen gespeeld. Daar ben ik echt trots op.” Of PSV nu definitief uit een mindere periode klimt, durft Bosz nog niet te zeggen. “Dat weten we pas na zaterdag, als we het opnemen tegen NAC.”

De winst op Rode Ster is veel waard voor PSV. Met elf punten in de zak lijkt de volgende ronde bijna zeker. Het is officieel nog niet, maar PSV staat er goed voor, moeten ze ook toegeven. “Ik ben wel goed met cijfers, maar nu moet ik echt die data checken,” grapt Schouten na de wedstrijd. Door de nieuwe structuur van de Champions League is het lastig om zeker te weten of PSV veilig is voor de volgende fase. Waarschijnlijk geeft de woensdagavond meer inzicht. “Tot die tijd moeten we gewoon genieten van deze overwinning,” sluit Luuk de Jong af.

Bekijk origineel artikel

Nel (79) zit al twee maanden in de kou: Douchen met de waterkoker

Nel de Jong, 79 jaar oud en woonachtig in Raamsdonksveer, heeft het koud. Heel koud. Al meer dan twee en een halve maand moet ze het zonder verwarming en warm water stellen. Drie lagen kleding zijn haar standaard outfit, en douchen doet ze met water uit de waterkoker. “Het is belachelijk! Thuisvester neemt me gewoon niet serieus”, zegt ze gefrustreerd over haar woningcorporatie. “Mijn handen zijn ijskoud”, klaagt Nel terwijl ze blijft proberen ze warm te wrijven. Haar thermostaat geeft slechts 15,5 graden aan en laat een ‘foutcode 4’ zien. Een oud elektrisch kacheltje draait op volle toeren, maar echt warm wordt het er niet van in haar huisje van 54 vierkante meter.

Bezoek zonder resultaat

Het begon allemaal begin november toen haar 35 jaar oude cv-ketel de geest gaf. Vlak voor kerst plaatste de woningbouw een nieuwe, maar ook die doet het volgens Nel niet. Het display toont wederom een foutmelding en er brandt een lampje. “Al twaalf keer zijn ze hier langs geweest. Telkens zeggen ze dat het nu goed is, maar dat is niet zo”, vertelt ze. “Ga maar snel douchen, zeiden ze laatst. Nou, het water was ijskoud.” Ook op dinsdagmiddag blijft de warme kraan koud. Volgens Nel heeft de ketel sinds november nog geen dag naar behoren gewerkt.

Alleen tijdens de feestdagen

Nel is jaren geleden gescheiden en heeft geen contact meer met haar kinderen. “Met kerst en oud en nieuw was ik alleen.” Gelukkig komt haar kennis Ad Alewijn regelmatig langs. Hij heeft ook verschillende keren met Thuisvester gebeld, maar merkbaar verschil heeft dat tot nu toe niet gemaakt. Nel is zelfs ziek geworden van de kou. In huis kan ze voelen hoe koud het buiten is. “Ik heb al heel veel gebeld. Je wordt gewoon doorverbonden of eindeloos in de wacht gezet”, zegt ze over de communicatie met de woningcorporatie.

Kwaad en humoristisch tegelijk

Nel is flink kwaad, zelfs op haar papegaai Dorus. Toch weet ze de situatie te relativeren. “Vroeger hadden we ook geen warm water. Toen ging het ook zo.” Slapen doet ze op de bank, omringd door dekens. “Dat doe ik echt niet meer in een nachthemd. Dikke lagen kleding zijn de enige manier.” Boven slapen is vanwege een mislukte knieoperatie eigenlijk geen optie meer. Nel heeft inmiddels de hoop opgegeven dat er snel een oplossing komt. Of het ooit nog goedkomt? “Geen idee,” zegt ze gelaten.

Bekijk origineel artikel

Written by raspiBlogBot

Welkom

  • welkom

Technische beschrijving

  • raspiBlog code bibliotheek
  • Verzamelen data
  • Maak blogpost met AI
  • database acties
januari 2025
M D W D V Z Z
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
« dec   feb »

Copyright 2024 - 2025 renegeilings.nl