Skip to content

Menu

  • database acties
  • Maak blogpost met AI
  • raspiBlog code bibliotheek
  • Verzamelen data
  • welkom

Copyright 2024 - 2025 renegeilings.nl

Geschreven Door raspiBlogBot

Laatste Nieuws zaterdag 18 januari, 2025 17:22

Article

Uitstootvrije Ov-bussen in 2030: Een Haalbare Doelstelling

Het streven om tegen 2030 alle bussen in het openbaar vervoer emissievrij te maken, lijkt steeds moeilijker te realiseren. OV-NL, de vereniging van OV-bedrijven, wijst erop dat sommige opdrachtgevers al rekening houden met fossiele brandstoffen na 2030. Voorzitter Hatte van der Woude legt uit dat de vraag naar stroom voor elektrische bussen steeds moeilijker te combineren is met de capaciteit van het elektriciteitsnet. Vervoersmaatschappijen krijgen geen voorrang bij de netbeheerders, wat betekent dat ze achteraan aansluiten in de wachtrij voor laadpunten. Hierdoor blijft het gebruik van dieselbussen op veel plekken langer noodzakelijk. Dit terwijl het plan al bijna tien jaar geleden werd gemaakt dat alle nieuwe bussen vanaf dit jaar elektrisch moeten zijn en dat alle ov-bussen in 2030 uitstootvrij zouden moeten rijden. Op dit moment is slechts 37% van de meer dan 5100 bussen emissievrij.

De verantwoordelijkheid voor het realiseren van deze doelstellingen ligt bij de zogenaamde ov-autoriteiten. Dit zijn onder andere provincies, de Vervoersregio Amsterdam, de Metropoolregio Rotterdam-Den Haag en het OV-Bureau Groningen-Drenthe. Jan van Selm, woordvoerder van dit samenwerkingsverband, merkt op dat het probleem van netcongestie twee jaar geleden nog niet zo groot leek als het nu is. In Friesland erkent vervoerder Qbuzz de problemen met stroomvoorziening en kocht vorig jaar op het nippertje nog 200 dieselbussen, met goedkeuring van de provincie. Volgens een woordvoerder van Qbuzz was de stroomvoorziening eenvoudigweg niet haalbaar op dat moment.

In Gelderland ziet men de drukte op het elektriciteitsnet ook als een struikelblok voor het omschakelen naar volledig elektrische bussen. De provincie heeft daarom besloten om de deadline van 2030 niet te strikt te hanteren in hun voorwaarden voor busvervoer in de regio Arnhem-Nijmegen. In Roosendaal blijven ook zo’n vijftig bussen voorlopig op diesel rijden doordat het verkrijgen van voldoende stroom niet is gelukt.

Sommige regio’s zijn echter creatief geworden om toch vooruitgang te boeken. In Flevoland blijven ze elektrische bussen inzetten, ondanks de problemen met stroomaansluitingen. Vervoerder EBS maakt tijdelijk gebruik van bestaande oplaadfaciliteiten, zoals die van Lelystad Airport en een lokaal transportbedrijf.

Veel vervoerders en provincies vinden dat het openbaar vervoer voorrang moet krijgen op het elektriciteitsnet. Sinds vorig jaar kan voor projecten met een groot algemeen belang, zoals scholen en ziekenhuizen, wel voorrang worden aangevraagd, maar het openbaar vervoer staat nog niet op die lijst. Er zijn echter wel mogelijkheden om elektrische bussen buiten spitsuren op te laden, zoals in Zaandam.

Eind vorig jaar stapten ov-bedrijven met andere grote bedrijven en belangenverenigingen naar de rechter om een hogere prioriteit op de lijst te krijgen. De uitspraak hierover wordt later dit jaar verwacht.

Ontploffing van brandstoftruck: Potentieel Zestig Slachtoffers in Nigeria

In het noorden van Nigeria heeft zich een tragisch ongeluk voorgedaan waarbij meer dan zestig mensen het leven hebben gelaten. Een brandstoftruck is om mysterieuze redenen gestrand en vervolgens geëxplodeerd. Tijdens de ramp waren er veel mensen aanwezig die probeerden de lekkende brandstof te verzamelen, voordat de tankwagen in brand vloog. Het Nigeriaanse Verkeersveiligheidsbureau heeft bevestigd dat naast de vele doden ook tientallen mensen gewond zijn geraakt.

Volgens de Nigeriaanse nieuwssite Politics Nigeria werd er gebruikgemaakt van stroomaggregaten tijdens het aftappen van de brandstof, wat mogelijk heeft bijgedragen aan de explosie. Een ooggetuige ter plaatse beschreef de hartverscheurende scène: hij zag de lichamen van veel slachtoffers, waaronder kinderen. De brandweer was snel ter plekke en sociale media werden overspoeld met beelden van de brandende tankwagen.

Helaas is dit niet de eerste keer dat Nigeria door zo’n ramp wordt getroffen. Begin september vorig jaar kostte een vergelijkbaar ongeluk 48 levens, en een maand daarna vond er een nog dodelijker ongeval plaats met 147 slachtoffers. Ongelukken zoals deze komen vaker voor in Nigeria, onder andere door het ontbreken van een betrouwbaar spoornetwerk voor het vervoeren van brandstoffen. Hierdoor is men aangewezen op wegen die er slecht aan toe zijn en waar verkeersregels vaak naar de achtergrond verdwijnen. Daarnaast gaan mensen soms brandstof proberen af te tappen na een ongeluk, wat de situatie nog gevaarlijker maakt.

Ruime Zege Bournemouth met Drietreffer Kluivert

Afgelopen weekend was Justin Kluivert de ster van de show toen Bournemouth een overtuigende overwinning behaalde op Newcastle United. Met een eindstand van 1-4 zijn ze erin geslaagd om naar de zesde plek in de ranglijst te stijgen.

Kluivert’s Snelle Start

Kluivert opende het bal al vroeg in de zesde minuut met een vloeiende schuiver, waarmee hij Bournemouth direct op voorsprong zette. Na een snelle twintig minuten wist Newcastle, met Sven Botman als basisspeler, echter de gelijkmaker te maken dankzij een goal van Bruno Guimaraes.

Guimaraes in de Fout

Net voor de rust maakte Guimaraes een fout door de bal te verliezen aan Dango Ouattara, die vervolgens Kluivert bediende. Deze kans greep Kluivert met beide handen aan, waardoor hij zijn tweede doelpunt van de dag op zijn naam kon schrijven.

Hat-Trick en Meer…

In de laatste fase van de wedstrijd maakte Kluivert zijn hattrick compleet met een prachtige afstandschot. Dit plaatste Bournemouth stevig op voorsprong. De kers op de taart kwam van oud-AZ speler Milos Kerkez, die de eindstand op 1-4 zette, wederom op aangeven van Kluivert.

Indrukwekkende Statistieken

Deze hattrick brengt Kluivert’s totaal op tien doelpunten in de Premier League. Opvallend genoeg scoorde hij er daarvan negen in uitwedstrijden. Alleen Mohamed Salah heeft meer gescoord in uitwedstrijden met elf treffers. Eerder in november wist Kluivert tijdens een bezoek aan Wolverhampton Wanderers ook al eens drie keer te scoren. Met dit prestatie behoort hij nu tot de selecte groep van zeven spelers die twee hattricks in uitwedstrijden binnen één seizoen hebben gemaakt in de geschiedenis van de Premier League. Grote namen als Michael Owen, Luis Suárez en Harry Kane gingen hem daarin voor.

Enkelblessure Tillman belemmert PSV voorlopig

Afgelopen zaterdag moest PSV het doen zonder Malik Tillman tijdens hun wedstrijd tegen PEC Zwolle. Het lijkt erop dat de koploper van de eredivisie even zonder de middenvelder zit, want hij heeft een enkelblessure opgelopen. Trainer Peter Bosz vertelde ESPN dat er nog verder onderzoek nodig is naar Tillmans situatie, maar dat hij voorlopig niet inzetbaar is. Dat is balen, zeker omdat Tillman de blessure opliep tijdens het spannende bekerduel met Excelsior, dat PSV uiteindelijk met 5-4 won na verlenging. Tijdens dat duel maakte hij de 1-2, maar hing hij even later op de grond met veel pijn aan zijn voet.

Tillman, de Duits-Amerikaanse middenvelder, kwam afgelopen zomer op huurbasis over van Bayern München en heeft inmiddels een vast contract in Eindhoven. Met zeven goals in achttien wedstrijden is de 22-jarige een cruciale speler voor PSV. Na deze achttien wedstrijden staat PSV bovenaan in de eredivisie, met een voorsprong van vier punten op Ajax. Ondertussen begon de wedstrijd tegen PEC om 16.30 uur, maar dus helaas zonder Tillman op het veld.

Gaza ondergaat verwoesting, Hamas zoekt naar nieuwe strijders

Sinds de aanval op 7 oktober 2023 blijft de Israëlische premier Netanyahu de ‘totale overwinning’ op Hamas verkondigen. Ondanks deze beloften, en na vijftien maanden van oorlog waarin tienduizenden Palestijnse burgers omkwamen en een groot deel van Gaza verwoest is, heeft Hamas zich niet laten verslaan. In tegendeel, de groep heeft alweer nieuwe strijders weten aan te trekken. De Amerikaanse buitenlandminister Blinken meldde afgelopen week: “We denken dat Hamas bijna net zoveel nieuwe militanten heeft kunnen rekruteren als het heeft verloren.” Dit wijst volgens hem op een aanhoudende opstand en oorlog. Zo’n vernietiging van Hamas bleek nooit een realistisch doel, aldus Blinken.

Volgens de voormalige defensieminister Gallant, een halfjaar geleden, zou Hamas niet langer in staat zijn om georganiseerde aanvallen uit te voeren en was de groep als militaire macht verslagen. Voor de oorlog had Hamas zo’n 30.000 militanten, en volgens Israël zijn er daarvan 18.000 gedood met nog duizenden gevangengenomen. Hamas zelf spreekt zich hier niet over uit. In september claimde Netanyahu dat bijna alle bataljons van Hamas verslagen waren, maar onderzoekers geloofden dit niet. Zij stelden dat slechts drie bataljons volledig vernietigd zijn, terwijl acht nog capabel waren om aan te vallen, zij het ernstig verzwakt.

De moeilijkheid om Hamas volledig uit te schakelen blijkt wel uit het feit dat strijders na bombardementen en ‘leegveeg’ operaties toch weer opduiken. Hamas vecht met guerrillatactieken zoals verrassingsaanvallen met antitankwapens, waardoor ze ondanks alles kunnen overleven en zelfs wapens blijven produceren. Toch is de organisatie zwaar verzwakt. Belangrijke leiders zijn geliquideerd en veel van hun goed getrainde militanten zijn omgekomen. Joas Wagemakers, een deskundige van de Universiteit Utrecht, vertelt dat Hamas altijd al rekening houdt met de mogelijkheid dat hun leiders worden geliquideerd. Nieuwe leiders treden aan, zoals Mohammed Sinwar, die bezig is met het rekruteren van nieuwe leden. Volgens The Wall Street Journal gebeurt dit onder andere bij begrafenissen en gebedsbijeenkomsten.

Jonge Palestijnen vol wrok worden beloofd dat ze via Hamas toegang kunnen krijgen tot voedsel en medische zorg, ook voor hun families. De motivatie om tegen Israël te vechten is groot. “Voor elke vader of broer die gedood wordt, staat er een nieuwe op,” zegt Midden-Oostendeskundige Koert Debeuf. “De verwoesting van Gaza voedt alleen maar de woede tegen Israël. Je kan een overtuiging niet uitroeien.” Israël wil voorkomen dat Hamas nog invloed heeft in Gaza, maar wie het gebied moet besturen blijft onduidelijk. Hamas is niet alleen een militaire macht, maar ook een politieke partij die al bijna twee decennia stevig verankerd is in de maatschappij van Gaza.

De Amerikanen zouden graag zien dat de Palestijnse Autoriteit de touwtjes in handen neemt in Gaza. Inmiddels krimpt de populariteit van Hamas. Hoewel veel inwoners van Gaza erkennen dat Hamas de Palestijnse kwestie op de internationale agenda heeft gezet, zijn ze kritisch op de terreuraanval van 7 oktober. Onderzoek van het Palestijnse onderzoeksinstituut PCPSR laat zien dat de steun voor Hamas in eerste instantie groeide, maar dat velen zich nu afvragen waartoe de oorlog heeft geleid. Het is waarschijnlijk dat Hamas zich militair zal proberen te herstellen, al kunnen ze nu waarschijnlijk minder rekenen op steun van bondgenoten voor training en wapens. Het Israëlische leger heeft Hezbollah in Libanon flink aangepakt en toppers zijn daar geliquideerd. Bovendien is het regime van Assad in Syrië gevallen, wat ook de Iraanse macht heeft verzwakt doordat Syrië niet meer als doorvoerland functioneert.

Sneuvelt Michelle Velzeboer in halve finales 1.000 meter EK. 🏃‍♀️🏆

Helaas heeft Michelle Velzeboer het tijdens de EK shorttrack niet gered tot de finale van de 1.000 meter. In Dresden moest de Nederlandse kampioene afhaken in de halve finales. Toch was er nog wat Nederlands geluk, want Zoë Deltrap verraste door wel de finale te halen. Helaas ging Zoë in de laatste fase onderuit en kreeg ze er ook nog een penalty bij.

Michelle Velzeboer, 21 jaar oud, was één van de favorieten voor een podiumplek, zeker nu haar zus Xandra er niet bij was. In de voorrondes liet ze al zien dat ze in vorm was. Maar, in de halve finale ging het mis toen ze in het gedrang raakte en uit balans werd gebracht door Kamila Stormowska uit Polen. Na dat gedoe kon Velzeboer zich niet meer herstellen en eindigde ze als vierde.

Zoë Deltrap, die voor het eerst meedeed aan de EK, haalde verrassend de finale. Ze lag zelfs op medaillekoers met een derde plek. Maar op een gegeven moment kon ze het tempo niet meer bijbenen. Terwijl ze probeerde terug te vechten, ging ze onderuit en hinderde ze ook nog anderen, wat haar een penalty opleverde.

Voor Nederland was Zoë de enige die de finale bereikte, want Diede van Oorschot strandde al in de kwartfinales. Uiteindelijk ging Arianna Fontana, de Italiaanse shorttrackster, met het goud naar huis. Met haar 34 jaar heeft Fontana een indrukwekkende carrière vol medailles. Ze is zelfs al tweevoudig olympisch kampioene en heeft het plan om in Milaan shorttrack en langebaan te combineren.

Xandra Velzeboer deed niet mee aan de 1.000 meter dit EK, net als de 500 meter, vanwege een blessure aan haar linkerknie. “We hebben in overleg met de medische staf besloten om de 1.000 meter over te slaan, zodat ik niet te veel belast word dit weekend,” legde ze uit. Het is puur om haar lichaam te sparen. Dit weekend doet ze alleen mee aan de 1.500 meter en de estafette met het vrouwenteam.

Ook Hanne Desmet uit België, die vorig jaar de Europees kampioen op de 1.000 meter werd, heeft de EK dit jaar overgeslagen. Ze wilde zich liever focussen op een goede trainingsperiode met het oog op de WK van 14 tot en met 16 maart in Peking.

Vroeger veel vaker mistig dan nu

Auto-ongelukken, vliegtuigen die niet kunnen opstijgen, en bijna dagelijks code geel: het lijkt wel alsof Nederland zich de laatste tijd in een permanent mistgordijn bevindt. Maar verrassend genoeg komt mist tegenwoordig veel minder voor dan in vroegere tijden. Pier Siebesma, hoogleraar atmosfeer, weer en klimaat aan de TU Delft, legt uit dat mist in feite een wolk is die laag boven de grond hangt. Om mist te vormen, heb je vochtige lucht, stabiel weer en afkoeling nodig. De lucht verzadigt dan, waardoor waterdamp condenseert tot allemaal minuscule druppeltjes in de lucht.

Wanneer is het officieel mist?

Meteorologen spreken pas echt van “mist” als je door die druppeltjes minder dan 1000 meter ver kan kijken. Het KNMI noteert een mistdag als het ergens in Nederland een uur lang mistig is. Gemiddeld komen we uit op zo’n 40 tot 90 mistdagen per jaar, vooral in de winter. Maar volgens Siebesma is de huidige langdurige mistperiode nogal ongewoon. “Het was juist vroeger veel vaker mistig dan nu. Sinds de jaren 80 is het aantal mistdagen zelfs gehalveerd.” De verklaring hiervoor? Onze lucht is tegenwoordig schoner. Er zweven nu minder deeltjes rond waar de mistdruppels aan kunnen hechten.

Hoe zit het met de huidige mist?

Op dit moment ligt er al een week een hogedrukgebied boven Nederland, zegt Siebesma. Dit zorgt voor rustig weer. Er wordt vochtige lucht aangevoerd en de wind is zwak, waardoor de mist niet kan verdwijnen. Dat levert de perfecte omstandigheden op voor mist. Hoewel atmosferische condities ideaal zijn, is dat voor automobilisten minder prettig. Volgens het KNMI kan het verkeer er flink last van krijgen wanneer het zicht onder de 400 meter duikt, iets wat de laatste dagen vaak het geval is. En op verschillende luchthavens hebben ze al tientallen vluchten moeten annuleren vanwege de mist.

Mistlampen en veiligheid

Jos van der Drift, auto-expert bij de ANWB, wijst erop dat niet alle automobilisten goed op de hoogte zijn van het gebruik van mistverlichting. Auto’s met automatische lichten herkennen niet altijd mist en veel mensen weten de mistlampen in hun wagen niet eens te vinden. Er is geen standaard plek waar de bediening van de mistlampen zit; je moet dus vooraf even kijken waar die in jouw auto zitten om niet tijdens het rijden te moeten zoeken.

Bij dichte mist – minder dan 200 meter zicht – zet je de mistlampen aan de voorkant aan. Als het zicht nog minder wordt, onder de 50 meter, gebruik je ook de mistlampen achter. Je kunt de hectometerpaaltjes langs de weg gebruiken om die afstand in te schatten. Overigens is het gebruik van mistlampen wettelijk niet verplicht en kan onjuist gebruik zelfs leiden tot een boete.

Afdalingsoverwinning Odermatt bij thuispubliek in Wengen, Goggia wint in Italië

Er gaan weinig dingen boven winnen voor je eigen publiek, en dat is precies wat Marco Odermatt deed tijdens de wereldbeker-afdaling in Wengen. De Zwitserse skiër voegde deze overwinning toe aan zijn indrukwekkende lijst prestaties. Het spektakel begon met de Sloveen Miha Hrobat, die als eerste van de Lauberhorn af stormde, de langste piste van het wereldbekercircuit. Met een snelheid van 155 kilometer per uur zette hij een tijd neer waar anderen zich op verkeken. Enkel Franjo von Allmen, die al verrassend de Super G won, en de favoriet Odermatt wisten Hrobats tijd te verbeteren. Odermatt hield het nipt op de been in de laatste bocht en was 0,37 seconden sneller dan zijn landgenoot Von Allmen. Helaas waren er ook zware valpartijen tijdens de race. Vincent Kriechmayr uit Oostenrijk belandde na een val in de vangnetten en verliet de piste hinkend, terwijl de Fransman Blaise Giezendanner met een traumahelikopter afgevoerd moest worden vanwege een mogelijke beenblessure.

Ondertussen in Italië zette Sofia Goggia haar stempel op de wereldbeker-afdaling in Cortina d’Ampezzo, haar vierde overwinning daar. Aan snelheid ontbrak het allerminst op de Olympia delle Tofane, waar zelfs snelheden van 135 kilometer per uur werden bereikt. Volgend jaar zijn hier de Olympische Spelen, en deze race liet zien hoe uitdagend en spectaculair de omstandigheden kunnen zijn met hoge snelheden, stevige sprongen en onverwachte hobbels. De Noorse Kajsa Vickhoff Lie zorgde met haar run voor een hoge lat, te hoog voor meeste favorieten. Maar Goggia, de Italiaanse skiër van 32 jaar, bleek door haar koers met directere lijnen 0,42 seconden sneller. En dan is er nog Lindsey Vonn, de ski-legende die onlangs haar comeback maakte, en twintigste werd in deze race.

Goud voor ’t Wout bij shorttrackfinale EK. Roes behaalt zilver

Jens van ’t Wout heeft op de allereerste dag van de EK shorttrack in Dresden meteen twee gouden medailles binnengeharkt. Hij was de snelste op zowel de 500 als de 1.500 meter. En hij is nog niet klaar, want morgen doet hij ook mee op de 1.000 meter. Als hij die ook wint, heeft hij een hattrick te pakken! Sven Roes deed het ook goed: hij werd tweede op de 1.500 meter. Dat moest hij delen met de Belg Stijn Desmet, want na een chaotisch einde in de finale kwamen ze precies tegelijk over de streep. Daan Kos eindigde als vijfde.

Op de 500 meter was Van ’t Wout de enige Nederlander in de finale, want Kos en Teun Boer stootten niet door vanuit de halve finales. In de finale van de 1.500 meter pakte Van ’t Wout gelijk de koppositie, iets wat hij dit toernooi vaker doet. Hij zakte eventjes terug naar de derde plek, maar knokte zich snel weer naar voren, waar zijn maatje Kos het tempo bepaalde. Toen hij de leiding van Kos overnam, was er geen houden meer aan voor de concurrentie. Op de 500 meter kwam Van ’t Wout met een flinke voorsprong als eerste over de finish. Hij hield zijn vreugde een beetje in, want de jury moest nog naar een actie kijken waarbij hij Michal Niewinski wat kietelde, waardoor de Pool viel. Uiteindelijk kreeg niet Van ’t Wout, maar Niewinski de schuld, waardoor Jens alsnog zijn tweede gouden plak kreeg.

In het seizoen 2022/23 maakte Van ’t Wout zijn grote doorbraak en in 2023 pakte hij meteen de Europese titel op de 1.500 meter, de langste individuele afstand op de shorttrackbaan. Vorig seizoen was het wat minder vanwege een vervelende rechterenkel. Hij deed wel mee aan de EK, maar haalde geen medaille. Nu is hij weer in topvorm en is hij dé man om te verslaan op het EK. De Italiaanse shorttracker Pietro Sighel zei zelfs dat Van ’t Wout drie keer goud kan winnen: “Hij is in hele goede vorm.”

Roes, die na jaren blessureleed weer terug is op het internationale shorttrackcircuit, startte de finale van de 1.500 meter als laatst. Dankzij een valpartij van anderen kon hij alsnog meedoen voor de medailles en greep hij uiteindelijk zilver. Zijn inhaalmanoeuvre in de finale was indrukwekkend, maar die in de halve finale was echt de klapper: Roes zorgde ervoor dat hij in één keer alles en iedereen voorbijging in de slipstream van Desmet en zo een finaleplek veiligstelde. “Dat voelt als een gouden medaille,” vertelde hij, ook al was het zilver. “Na twee jaar niet schaatsen, is dit zo bijzonder. Het was zwaar, mentaal en fysiek.”

Voor Sighel zijn de EK en zelfs de WK niet het grote doel dit seizoen. Hij is vooral bezig met een grote wedstrijd in Italië, de World Tour, die ook als test geldt voor de Winterspelen van volgend jaar. “Mijn benen zijn moe,” vertelde hij, wat ook te zien was op de 1.500 meter, waar hij al in de halve finale strandde. Kortom, een enerverende dag in Dresden!

Ongeval met Skilift in Noord-Spanje: Gewonden Rapportage

Vanmorgen gebeurde er een ongeluk met een skilift in het noorden van Spanje, en eerlijk gezegd is het een beetje een chaos qua informatie. Niemand lijkt precies te weten hoeveel mensen er gewond zijn geraakt. Het probleem begon blijkbaar bij de kabel van de lift. Op social media kun je al zien dat de constructie, waar die kabel aan vastzit, gewoon omgegaan is.

De ziekenhuizen hebben intussen extra handen aan het werk om voor iedereen te zorgen. María Moreno, die er met een paar schrammen vanaf kwam, vertelde aan RTVE, de Spaanse publieke omroep, dat zij en haar vader opeens een harde knal hoorden en besloten om te springen. “Er vielen mensen van hun stoel af, en sommigen rolden zelfs een paar meter de helling af,” vertelde Moreno. Ze zegt dat ze maar liefst 40 minuten heeft moeten wachten voordat er hulp kwam.

Dit hele gedoe speelde zich af in Astún, een wintersportgebied in de Pyreneeën, niet ver van de Franse grens. Inmiddels zijn de eerste beelden van de reddingsactie opgedoken.

“Unrivaled”: 3×3-basketbal met nieuwe opzet en miljoeneninvesteringen

Hey basketbalfans! Er is iets opwindends aan de hand in de wereld van vrouwenbasketbal. De nieuwe competitie “Unrivaled” is namelijk van start gegaan. Een van de oprichtsters, Breanna Stewart, mocht zelf de allereerste score maken in deze unieke competitie. In “Unrivaled” spelen vrouwen teams van drie tegen drie op een kleiner veld met twee baskets. En nee, dit is niet hetzelfde als het olympische 3×3-basketbal waar teams op een half veld met één basket spelen, zoals we zagen bij de gouden overwinning van de Nederlandse mannen in Parijs.

De initiatiefnemers Stewart en Napheesa Collier, beiden toppers uit de WNBA en olympische gouden medaillewinnaars met Team USA, willen met “Unrivaled” een nieuwe hype creëren voor vrouwenbasketbal. De competitie biedt Amerikaanse profspeelsters in de wintermaanden de kans om lekker in eigen land te blijven spelen en bovendien goed bij te verdienen. Geen verre buitenlandstarts meer, zoals in Turkije, Spanje of Griekenland, en geen risico’s zoals Brittney Griner destijds in Rusland ervoer.

Grote investeerders en een flitsende start

Stewart en Collier hebben een indrukwekkende groep investeerders achter zich verzameld die maar liefst 35 miljoen euro hebben geïnjecteerd in dit project. Onder hen bevinden zich grote sportnamen zoals Steve Nash, Carmelo Anthony, Giannis Antetokounmpo, Alex Morgan, Michael Phelps en Billie Jean King. Met zo’n line-up is het geen wonder dat de start van de league veel aandacht trok, zowel op social media als op de dag zelf.

De eerste wedstrijden vonden plaats in Miami in een speciaal gebouwde hal waar 850 toeschouwers het spektakel van dichtbij konden volgen. Het veld is iets korter dan een normaal basketbalveld, wat het spel extra snel en intens maakt. Spelende in blokken van drie kwarten van zeven minuten, moeten de teams telkens binnen achttien seconden schieten. Chelsea Gray zegt het mooi: “Met slechts drie speelsters op het veld kan je je geen momentje rust gunnen.”

Spanning op de openingsavond

De openingsavond was meteen een knaller. Het team Mist, geleid door Stewart, stond voor maar verloor uiteindelijk toch met 80-84 van de Luna Owls, dankzij een paar indrukwekkende driepunters van Skylar Diggins-Smith. De competitie telt 36 speelsters uit de WNBA, waaronder bekende namen als de 2.06 meter lange Griner en het jonge talent Angel Reese.

Deze speelsters zijn verdeeld over zes teams met coole namen als Laces, Lunar Owls, Mist, Phantom, Rose en Vinyl. Het seizoen duurt tot en met 10 maart en de halve finales en finale staan ingepland voor 16 en 17 maart. Daarna begint op 16 mei de WNBA weer.

Helaas ontbreekt superster-in-wording Caitlin Clark nog onder de deelneemsters, ondanks een aantrekkelijk aanbod. Maar volgens commissioner Micky Lawler blijft de deur voor haar openstaan. Spannende tijden dus voor basketbal en laten we eerlijk zijn, wij kunnen niet wachten om meer van deze competitie te zien!

Kritiek op Verhoogde Parkeertarieven Erasmus MC

Er is nogal wat te doen over de hogere parkeertarieven bij het Erasmus MC in Rotterdam. Sinds begin dit jaar merken vooral patiënten en bezoekers dat hun portemonnee een stuk sneller leeg raakt. “Ik vind het belachelijk, omdat je hier uit noodzaak komt”, zegt een vader van een ernstig zieke zoon, die wacht op een transplantatie. Hij vertelde zijn verhaal aan regionale omroep Rijnmond. Een andere patiënt, die net 6,40 euro heeft betaald voor iets meer dan een uur parkeren, voegt eraan toe: “Als je van het minimum leeft, zoals ik, dan is het niet te betalen.” Ze komt meerdere keren per week voor bestraling naar het ziekenhuis en de kosten stapelen zich snel op.

Erasmus MC heeft de parkeertarieven op 1 januari verhoogd. Waar je eerst voor het eerste uur 2,70 euro betaalde, is dat nu 4,20 euro. Het maximale dagtarief is gestegen van 25 naar 40 euro. Deze aanpassing volgt de verhogingen van de gemeente in de omliggende parkeergarages. Het ziekenhuis wil daarmee voorkomen dat mensen die niets in het ziekenhuis te zoeken hebben hun plekjes innemen. “Er is een beperkt aantal plekken in onze parkeergarages, dus willen we voorkomen dat overig winkelend publiek onze parkeergarages gebruikt”, aldus een woordvoerder van het Erasmus MC. Maar autobezitters die om medische redenen vaak in het ziekenhuis zijn, voelen zich daar de dupe van.

Een man die zijn vrouw naar het ziekenhuis bracht voor bloedonderzoek, legt uit dat het voor de tweede keer in een week tijd was. Hij vertelt: “Vorige week moest ze twee uur voor haar afspraak bloedprikken. Daarna wilde de arts nog een afspraak maken voor een scan. Dat duurde ook weer uren. We waren om half 10 ’s ochtends in het ziekenhuis en konden pas om 5 uur ’s middags weer naar huis. We moesten 29,50 euro aan parkeerkosten betalen.” Volgens andere bezoekers is het verschil met bijvoorbeeld shoppen dat ze geen keuze hebben om verder weg te parkeren.

Erasmus MC benadrukt dat er wel kortingsmogelijkheden zijn voor frequente bezoekers, zoals een strippenkaart van 50 euro voor tien keer parkeren. Maar het lijkt erop dat niet iedereen hiervan op de hoogte is. Een stel dat met hun kindje het ziekenhuis heeft bezocht, denkt een deel van hun parkeerkosten vergoed te kunnen krijgen van hun zorgverzekeraar. Maar zorgverzekeraar Zilveren Kruis laat weten dat parkeerkosten niet worden vergoed. Wel kunnen reiskosten, zoals bij vaker noodzakelijke bezoeken voor nierdialyse of bestraling, onder bepaalde voorwaarden worden gedekt. Hiervoor moet je wel van tevoren toestemming vragen en dan wordt vaak het openbaar vervoer of een kilometervergoeding voor reizen met de eigen auto vergoed.

Afscheid van Biatlonlegende Bø (31)

Johannes Thingnes Bø, de twintigvoudig wereldkampioen biatlon, heeft iedereen verrast door zijn afscheid aan te kondigen. Ja, je leest het goed, hij stopt na dit seizoen. En dat terwijl hij eigenlijk pas na de Olympische Spelen van 2026 van plan was om te stoppen. Tijdens de wereldbekerwedstrijden in het Duitse Ruhpolding liet de achtvoudig olympisch kampioen weten dat hij eerder met pensioen gaat. Het was een emotioneel moment: Bø las zijn verklaring voor vanaf zijn telefoon en kon zijn tranen niet bedwingen. “Het is echt zwaar”, gaf hij toe terwijl hij vocht tegen de emoties.

De laatste keer dat we Bø in actie zien, zal in maart zijn, tijdens de wedstrijden in Oslo. Hij schrijft op Instagram dat hij voelt dat de tijd is gekomen om zijn familie voorop te stellen. En dat is natuurlijk begrijpelijk. In zijn carrière heeft Bø niet stilgezeten: hij won vijf keer het totaalklassement van de wereldbeker en in totaal 105 wereldbekerwedstrijden. Wie vergeet zijn gouden medaille op de individuele race van de Spelen van 2018 in Pyeongchang? En vier jaar later liet hij iedereen achter zich in Peking, waar hij uitblonk op de sprint, massastart, relay en mixed relay.

Johannes is niet de enige kampioen in de familie. Zijn oudere broer, Tarjei Bø, inmiddels vijf jaar ouder, heeft ook een indrukwekkende prestatie neergezet met drie keer olympisch goud. Twee van die overwinningen behaalde hij samen met Johannes in dezelfde teamcompetities.

Met zo’n indrukwekkend palmares zal Johannes Thingnes Bø zonder twijfel als een legende de boeken ingaan. Het is een afscheid dat velen niet snel zullen vergeten.

Rechters Iraans hooggerechtshof doodgeschoten in Teheran

In de Iraanse hoofdstad, Teheran, zijn onlangs twee rechters van het hooggerechtshof omgekomen bij een schietincident. Volgens de Iraanse staatsmedia raakten ook een andere rechter en een bodyguard gewond tijdens de aanval. De vermeende dader heeft zichzelf kort daarna van het leven beroofd. Dit tragische voorval vond plaats bij het Paleis van Justitie in Teheran, een plek die normaal gesproken zwaar bewaakt wordt.

Een woordvoerder meldde dat de dader mogelijk een “infiltrant” was, wat zou kunnen betekenen dat hij misschien werkzaam was binnen het gerechtshof. Er gaan geruchten dat hij in de keuken werkte, maar hij zou niet betrokken zijn geweest bij een lopende zaak als verdachte.

De slachtoffers, rechters Mohammad Moghiseh en Ali Razini, waren volgens lokale bronnen vooral betrokken bij zaken rondom nationale veiligheid, spionage en terrorisme. Rechter Razini was in 1999 al eerder doelwit van een aanslag toen iemand op motoren een explosief naar zijn voertuig gooide; gelukkig overleefde hij dat incident. Over Moghiseh wordt gezegd dat er sinds 2019 Amerikaanse sancties tegen hem van kracht waren. Het Amerikaanse ministerie van Financiën beschuldigde hem van betrokkenheid bij tal van oneerlijke rechtszaken, waarbij aanklachten niet genoeg onderbouwd waren en bewijsmateriaal vaak over het hoofd werd gezien.

Deze rechters stonden ook bekend om het opleggen van zware straffen aan activisten de afgelopen jaren. Verder zouden Moghiseh en Razini betrokken zijn geweest bij de beruchte massa-executie van dissidenten in 1988, aan het einde van de oorlog met Irak, waarbij naar verluidt duizenden mensen om het leven kwamen.

Pieterse meldt zich af voor wereldbeker veldrijden in Benidorm

Puck Pieterse heeft zich helaas moeten terugtrekken voor de wereldbeker veldrijden die morgen in Benidorm zou plaatsvinden. Haar team, Fenix-Deceuninck, heeft laten weten dat ze nog niet volledig is opgeknapt van een verkoudheid. Jammer, want afgelopen weekend werd ze nog Nederlands kampioen op 22-jarige leeftijd en had ze hoge verwachtingen voor de wedstrijd in Benidorm. Vorig jaar behaalde de geboren Amersfoortse daar nog de tweede plaats, nadat ze de eindspurt verloor van Fem van Empel.

Er staan binnenkort nog meer spannende wedstrijden op het programma. Volgend weekend zijn er wereldbekers in Maasmechelen en Hoogerheide. En daarna, over een kleine twee weken, strijden de veldrijders in het Franse Liévin om de wereldtitel. Hoewel Pieterse al zilveren en bronzen medailles van het WK heeft, ontbreekt de regenboogtrui nog in haar collectie.

Doodschieten Nederlandse militair door Amerikaanse man

In een ontroerend en tragisch verhaal uit augustus 2022, heeft een Amerikaanse jury onlangs een besluit genomen over een nare gebeurtenis die heeft geleid tot het verlies van een jonge Nederlandse commando, Simmie Poetsema. De 26-jarige Poetsema was in de Verenigde Staten, meer specifiek in Indianapolis, voor militaire oefeningen. Op een avond toen hij met zijn collega’s genoot van een vrije avond uit, werd hun avond abrupt onderbroken door een vreselijk incident.

Tijdens hun wandeling terug naar het hotel na sluitingstijd werden Poetsema en zijn collega’s lastiggevallen door Shamar Duncan en zijn broers. Dit leidde tot een gespannen confrontatie. Ondanks pogingen van Poetsema en de anderen om de situatie te kalmeren, escaleerde het tot een vechtpartij. Na de botsing stapte Duncan met zijn broers in hun pick-uptruck, draaiden ze om en gingen naar het hotel waar de militairen verbleven. Getuigen hoorden daarna schoten. Bij aankomst trof de politie Poetsema en zijn collega’s voor het hotel. Simmie was geraakt in zijn hoofd en overleed later in het ziekenhuis, omringd door zijn naasten en collega’s.

De volgende maand, in september 2022, werd Duncan gearresteerd en aangeklaagd. Zijn advocaat heeft in de rechtbank aangegeven dat hoewel Duncan heeft geschoten, hij niet van plan was om iemand te doden. De gevolgen van die nacht zijn echter ondraaglijk zwaar. Duncan zal in februari horen welke straf hij krijgt. Op moord rust een minimale gevangenisstraf van 45 jaar. Deze brute gebeurtenis herinnert ons eraan hoe kostbaar en kwetsbaar het leven is, en hoe een avond die vrolijk begon, zo abrupt en tragisch kan eindigen.

Transport naar Potentiële 177 Locaties in Kamp Amersfoort

Tijdens de Duitse bezetting zijn gevangenen uit Kamp Amersfoort naar maar liefst 177 verschillende plekken overgebracht. Nationaal Monument Kamp Amersfoort heeft uitgezocht waar meer dan 30.000 mensen tijdens de Tweede Wereldoorlog naartoe zijn getransporteerd. Ter ere van 80 jaar vrijheid is er nu een tentoonstelling die vier van die bestemmingen belicht: Zwolle, Mauthausen in Oostenrijk, Neuengamme bij Hamburg, en Natzweiler in de Elzas.

Natzweiler is voor veel mensen een minder bekend strafkamp, gelegen in de Elzas, zo’n 50 kilometer ten zuidwesten van Straatsburg, en is het enige concentratiekamp dat door de nazi’s werd ingericht op Frans grondgebied. Een van de gevangenen die daar naartoe werden gedeporteerd was verzetsstrijder Dirk de Loos. Zijn dochter, Marjolijn de Loos, deelt zijn verhaal: “De omstandigheden waren echt verschrikkelijk”, zegt ze. “Het was alsof de gevangenen er niet echt meer waren; ze waren Nacht und Nebel-gevangenen, een speciale strafklasse die verzetsstrijders liet verdwijnen.” Dirk de Loos overleefde, door zich voor te doen als medisch student, en wist zo te werken in het ziekenhuis van het kamp in plaats van in de steengroeves. Na de oorlog bleef het moeilijk voor hem om te praten over zijn ervaringen. Marjolijn zegt: “We kregen stukjes mee, maar ik wist altijd dat er veel meer was. Dit was slechts het topje van de ijsberg. Ze hebben daar verschrikkelijke dingen gezien en meegemaakt.” Dat Natzweiler nu aandacht krijgt in de tentoonstelling doet haar goed. Ze hoopt dat er meer bewustzijn in Nederland komt voor dit vergeten kamp, waar de gevangenen feitelijk een doodvonnis hadden.

Een andere interessante bestemming die belicht wordt, is Zwolle. Floris van Dijk van Nationaal Monument Kamp Amersfoort vertelt: “Op 26 september 1944 werden duizend gevangenen van Amersfoort naar Zwolle gebracht, en later volgde nog een grotere groep. Ze moesten tankgrachten graven vanwege operatie Market Garden in het zuiden.” In Zwolle kregen de gevangenen te maken met voedselschaarste, maar de lokale bevolking sprong in de bres. “Het nieuws verspreidde zich als een lopend vuurtje dat er duizend mannen opgesloten zaten,” aldus Van Dijk. “Mensen uit de stad, inclusief middenstanders en belangrijke figuren, zorgden ervoor dat er eten kwam.” Al snel kwamen er melkbussen met soep en brood binnen. In eerste instantie kwamen die rechtstreeks van inwoners en later nam het Rode Kruis deze taak over. Tegenwoordig zouden we het een burgerinitiatief noemen, wat het des te opmerkelijker maakt.

Kamp Amersfoort was een doorgangskamp met bijna 50.000 gevangenen die wisten dat hun verblijf tijdelijk zou zijn. De onzekerheid over hun uiteindelijke bestemming was groot, blijkt uit historisch onderzoek. Die onzekerheid komt steeds terug in brieven uit die periode. Mensen vroegen zich af wanneer ze moesten vertrekken en waar naartoe. Deze spanning was een constante in de tijd dat Kamp Amersfoort als concentratiekamp functioneerde.

Spoedreparatie Dijk Lelystad-Enkhuizen voltooid, Brug vervangen

Hey iedereen! We hebben gisteren een spannende dag achter de rug met de dijk tussen Lelystad en Enkhuizen, die de hele dag grotendeels was afgesloten. Dit was omdat Rijkswaterstaat een paar nare scheuren in de Houtribbrug, bij Lelystad, moest fixen. De reparatie is gelukkig goed verlopen, maar helaas is de brug er zo slecht aan toe dat er op den duur een complete vervanging nodig is.

Wat was er aan de hand?

Rijkswaterstaat vond die nare scheuren tijdens een inspectie gisterenmiddag. Ze besloten snel de brug en de dijk af te sluiten voor zwaar vrachtverkeer. Vanaf ’s ochtends 7 uur tot 3 uur in de middag was er geen enkel verkeer toegestaan. In die tijd hebben ze de scheuren dichtgelast en even een check-up gedaan van de asfaltlaag op het brugdek. Waar nodig hebben ze wat reparaties uitgevoerd.

Tijdelijke oplossing

De woordvoerder van Rijkswaterstaat, Niels de Boer, vertelde Omroep Flevoland dat deze snelle reparatie slechts wat extra tijd heeft gewonnen. De brug is al 50 jaar oud en moet het hoofd bieden aan veel zwaarder vrachtverkeer dan waar hij ooit voor ontworpen was. Geen wonder dus dat er over tijd schade is ontstaan. Ze zijn al bezig met de voorbereidingen voor een nieuwe brug, maar het is nog niet duidelijk wanneer die er precies komt. “Dat duurt een aantal jaren”, zei De Boer.

Wat nu?

Totdat de nieuwe brug er is, zullen ze de oude regelmatig inspecteren om te checken of er nieuwe schade bij is gekomen. Er is dus een kans dat de Houtribbrug nog een paar keer dicht moet. En dit probleem is niet uniek voor deze brug. Ook in andere delen van Nederland zijn er issues met oudere bruggen. Denk bijvoorbeeld aan de Haringvlietbrug over het Hollands Diep, die ook in slechte toestand was. Daar zijn ze in 2023 al begonnen met de renovatie, maar die is nog steeds niet klaar.

Kortom, het was een drukke dag voor Rijkswaterstaat, maar we kunnen weer veilig over de dijk rijden. Voor nu is het even afwachten wanneer de nieuwe brug haar opwachting maakt. Hou je op de hoogte!

Explosie Rotterdam: Schade aan Woningen en Geluid van Schoten in Straat

In de vroege uren van vannacht is er een explosie geweest in Rotterdam waarbij vier portiekwoningen flink beschadigd zijn geraakt. Door de harde klap vlogen geveldelen op straat en werden voordeuren compleet weggeblazen. Dat klinkt als een heftige nacht, he?

De politie moest snel handelen en heeft de bewoners van het complex geëvacueerd. Eerder die nacht, rond 01.00 uur, waren er ook schoten te horen in dezelfde straat. Gelukkig raakte er niemand gewond bij beide incidenten. Die schoten lijken trouwens niks te maken te hebben met de explosie later op de nacht. Dat werd bevestigd door de politie. Ze vonden een aantal kogelhulzen en hadden zelfs iemand aangehouden, die inmiddels weer is vrijgelaten.

Rond 04.00 uur was het dus raak met de explosie aan de Franselaan. Net daarna werden zo’n vijftien bewoners uit hun woningen gehaald en opgevangen in een speciale evacuatiebus van het Rotterdamse vervoerbedrijf RET. Lekker warm en droog, toch? De verwachting is dat ze later vandaag weer terug naar hun woningen kunnen.

Deze straat in Rotterdam-West heeft al eerder te maken gehad met geweldsincidenten. In het voorjaar van 2021 werd een Poolse winkel daar zelfs tweemaal beschoten. Niet zo lang geleden, in juni en september 2023, waren er ook al explosies in dezelfde straat. Laten we hopen dat de rust snel weer terugkeert!

Written by raspiBlogBot

Welkom

  • welkom

Technische beschrijving

  • raspiBlog code bibliotheek
  • Verzamelen data
  • Maak blogpost met AI
  • database acties
januari 2025
M D W D V Z Z
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
« dec   feb »

Copyright 2024 - 2025 renegeilings.nl