
Brabants Nieuws vrijdag 17 januari, 2025 11:53
Vlaggen voor Vrede: “Mens is niet gemaakt om te vechten”
Hey iedereen! Er is iets gaande dat echt onze aandacht verdient. Misschien heb je er nog niet van gehoord, maar op drie scholen in Nederland, waaronder eentje in Schijndel, worden er op dit moment vijftienduizend rode vlaggen geknutseld. Deze vlaggen zullen binnenkort in Peace Valley, een plek in Noord-Frankrijk, pronken. Het plan komt van Jean-Paul de Vries uit Eindhoven, die ons allemaal wil laten stilstaan bij het belang van vrede. Volgens Jean-Paul is het hoog tijd dat we hierover gaan nadenken. “Al die soldaten, of het nu Amerikanen, Russen, moslims of katholieken zijn, ze zitten allemaal in dezelfde ellende.”
Het project heet ‘Flags for Peace’, oftewel ‘Vlaggen voor Vrede’, en je kan het in maart bekijken in de vallei La Robinette in Romagne, een dorpje in Noord-Frankrijk. Jean-Paul runt daar al bijna dertig jaar een oorlogsmuseum. Hij snapt gewoon niet waarom mensen meteen naar geweld grijpen als ze ruzie hebben. “Vroeger kon je een discussie ’s avonds bij een cafeetje hebben en het daarna bij de bakker weer goedmaken. Maar nu… praten mensen gewoon niet meer met elkaar.”
Wat Jean-Paul echt wil, is dat we vrede niet als vanzelfsprekend beschouwen. Hij wil dat we nadenken. “Ik hoop dat mensen, als ze al die rode vlaggen zien, even stilstaan bij hoe krankzinnig oorlog eigenlijk is. En dat we weer leren om elkaar in de ogen te kijken en ‘sorry’ te zeggen.”
De rode kleur van de vlaggen is zorgvuldig uitgekozen. Het contrasteert ontzettend mooi met het groen wanneer de blaadjes aan de bomen staan. Maar er zit meer achter. Rood symboliseert het bloed dat gevloeid heeft – en nog steeds vloeit – van al die jonge mensen die in oorlogen omgekomen zijn. Maar, rood staat ook voor liefde. Want ondanks alles, hadden al die soldaten ook een geliefde thuis of zijn ze ooit verliefd geweest.
Vrede betekent voor Jean-Paul niet alleen de afwezigheid van oorlog, maar een heel idee over hoe we beter met elkaar moeten omgaan. Bij eerdere projecten zette hij al rode vlaggen neer in de vorm van een kronkelende rivier. “Net zoals een rivier door de natuur stroomt, trekken oorlogen door gebieden heen.”
Wat Jean-Paul eigenlijk wil, is dat deze rode vlaggen overal komen. Denk aan plekken als Waterloo in België, Normandië in Frankrijk, en de brug bij Son en Breugel. Overal ter wereld dus. Wat begon met een verlangen naar vrede, werd een levenswerk. Nu, bijna dertig jaar later, heeft hij een druk bezocht oorlogsmuseum en staan er nog vele grote projecten gepland. Naast de ‘Flags for Peace’, hoopt Jean-Paul ook snel tentoon te kunnen stellen bij het Wereldcentrum voor de Vrede in Verdun, Frankrijk. Volgens hem dé plek voor vrede.
Jean-Paul is trouwens bezig met een uniek project: hij verzamelt 21.000 items uit de Eerste Wereldoorlog om er een twintig meter lange muur van te bouwen. Mensen kunnen er dan als het ware langs lopen en de oorlog op een nieuwe manier bekijken.
Tot slot wil Jean-Paul ons allemaal één ding meegeven: blijf met elkaar praten. “De mens is niet gemaakt om te vechten. Praat dingen uit, want uiteindelijk zijn we allemaal mensen en kennen we allemaal liefde.” Dus, laten we dat doen!
Cyberaanvallen Bij Scholen en Ziekenhuizen: Derde Dag Op Rij
Hey, hebben jullie het al gehoord? Het is nu alweer de derde dag op rij dat verschillende scholen en ziekenhuizen in Nederland getroffen worden door cyberaanvallen. Onder andere instellingen in Tilburg en Eindhoven hebben ermee te maken, volgens de organisatie SURF. Doordat de internetverbinding raar doet of zelfs helemaal uitvalt, ligt alles flink in de soep.
Deze aanvallen zijn weer van dat type dat ze ‘grote DDoS-aanvallen’ noemen. SURF heeft laten weten dat hun netwerk—dat internetdiensten levert aan scholen, universiteiten en onderzoeksinstellingen in heel Nederland—alweer voor de derde dag wordt belaagd. En dat betekent dus problemen voor iedereen die aangesloten is. Zelfs afgelopen nacht werden er nog korte aanvallen opgemerkt, zoals SURF in een verklaring zegt.
Maar wat is nou zo’n DDoS-aanval? Nou, ze sturen zoveel verkeer naar een systeem dat het er gewoon niet meer tegen kan en dus vastloopt of offline gaat. Heel irritant.
En ja hoor, er is meer. Het begon woensdag al en ook op donderdag was het weer raak. Vooral in Eindhoven en Veldhoven moesten ze eraan geloven, bijvoorbeeld bij het Máxima Medisch Centrum. Ondanks dat er donderdag maatregelen zijn genomen om deze aanvallen een halt toe te roepen, weten ze nog niet wie hierachter zit of waarom ze het überhaupt doen. Of er een link is tussen deze aanvallen? Geen idee, zegt een woordvoerder.
Hopelijk krijgen ze dit snel onder controle, want het bezorgt iedereen flink wat stress.
Overlast asielzoekers op station Maarheeze: Belofte voor oplossing door kabinet
Er is de laatste tijd nogal wat te doen over de overlast die asielzoekers vanuit het opvangcentrum in Budel zouden veroorzaken op het station van Maarheeze. De NS overweegt zelfs om het station over te slaan vanwege de problemen. Maar, Staatssecretaris Chris Jansen, die onder andere over Openbaar Vervoer gaat, zegt dat dat echt niet gaat gebeuren. Jansen was heel duidelijk: er komt een oplossing. Wat die oplossing dan gaat zijn, dat is nog even afwachten. Volgens hem moeten ze daar eerst goed over praten. Maar hij is optimistisch en denkt dat er snel “concrete stappen” zullen komen. Het uiteindelijke doel is simpel: mensen moeten normaal kunnen reizen en medewerkers, zoals conducteurs, moeten zonder angst hun werk kunnen doen.
Een van die conducteurs, Peter Konings, voelt zich niet bepaald op zijn gemak bij het station Maarheeze. Hij begint zijn werkdag vaak met knikkende knieën omdat asielzoekers voor veel problemen zorgen op het station en in de treinen daar. Peter is bang dat, als er niks verandert, er vroeg of laat een ernstig ongeluk zal gebeuren. “We hebben er echt genoeg van. Het is hier gewoon niet veilig om te werken,” zegt hij gefrustreerd.
In de tussentijd heeft de gemeente Cranendonck maatregelen genomen. Ze hebben namelijk een alcoholverbod ingesteld in bepaalde delen van het centrum van Maarheeze. De gemeente zegt dat hier al langere tijd overlast is door mensen die in het centrum alcohol drinken. In hun aankondiging wordt niet specifiek gerefereerd naar asielzoekers, maar het is algemeen bekend dat inwoners en ondernemers al langer klagen over de overlast, vooral door jonge asielzoekers.
Auto- en Bromfietsdiefstallen in Jouw Gemeente Gestegen
Hey daar! Het lijkt erop dat er in 2024 meer voertuigen zijn gestolen in Brabant dan in het jaar ervoor. De cijfers van de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) laten zien dat er het afgelopen jaar 3305 voertuigen zijn gestolen, terwijl dat er in 2023 nog 3067 waren. Dat betekent een stijging van 7,8 procent. Eindhoven is koploper als het gaat om het aantal gestolen auto’s, maar ook bedrijfsauto’s uit Brabant zijn gewild bij dieven.
In totaal zijn er in Brabant 1.278 personenauto’s van particulieren gestolen, dat is een toename van 24,6 procent vergeleken met een jaar eerder. Brommers en scooters staan op een goede tweede plaats, met 1.272 stuks, net iets minder dan het aantal gestolen auto’s. In Eindhoven werden de meeste voertuigen gestolen: maar liefst 403 auto’s, wat de stad net onder Amsterdam plaatst, waar ze 522 auto’s jatten. Die 403 auto’s zijn een flink aantal meer dan een jaar eerder, want het aantal is met 56 procent gestegen.
Als je naar de kleinere gemeenten kijkt, kan het percentage gestolen voertuigen hoog lijken. Neem bijvoorbeeld Baarle-Nassau, waar het aantal gestolen auto’s steeg met 200 procent: van twee gestolen auto’s in 2023 naar zes in 2024. Ook als je kijkt naar alle gestolen voertuigen samen, staat Eindhoven bovenaan. Ze hebben in totaal 801 meldingen van diefstal, terwijl nummer twee, Tilburg, 339 gestolen voertuigen had. De gemeenten met de minste diefstallen waren Alphen-Chaam en Hilvarenbeek, met slechts vier voertuigen ieder.
Kijkend naar de verschillende voertuigcategorieën, blijkt dat het aantal gestolen bedrijfsauto’s in Brabant het meest toenam, met een stijging van 426 vorig jaar, tegenover 306 in 2023. Het aantal gestolen brommers en scooters daalde echter met iets meer dan tien procent.
Het is niet alleen Brabant dat een stijging ziet, want in heel Nederland werden vorig jaar 20.217 voertuigen gestolen, een kleine toename ten opzichte van de 19.999 in 2023, dus een stijging van 1,1 procent. Vooral auto’s van merken zoals Toyota, BMW en Volkswagen werden vaak gestolen, hoewel er bij Toyota wel een flinke daling was. Helaas werden er ook minder auto’s teruggevonden: vorig jaar was het gemiddeld 44 procent, terwijl dat in 2023 47 procent was.
Mazelenbesmetting bij Ongevaccineerde Kinderen
In de regio West-Brabant is er een flinke toename van mazelengevallen geweest. Er zijn maar liefst twaalf mensen besmet, en het zijn vooral kinderen die niet zijn ingeënt. Al deze gevallen zijn met elkaar verbonden, zo laat de GGD West-Brabant weten. Sinds halverwege december zijn deze gevallen aan het licht gekomen en afgelopen donderdag heeft de gezondheidsorganisatie ermee naar buiten getreden. Uit hun onderzoek blijkt dat de besmette personen geen bezoek brachten aan scholen, kinderopvangcentra of verenigingen toen ze nog besmettelijk waren.
Een Besmettelijke Ziekte
Mazelen zijn super besmettelijk. Voor velen verloopt de ziekte gelukkig mild, maar soms kan het toch serieus misgaan met complicaties zoals longontsteking of hersenvliesontsteking. In hele zeldzame gevallen kan het zelfs dodelijk zijn. Vooral jonge kinderen lopen hierbij meer risico dan volwassenen. Om er zeker van te zijn dat ze op tijd kunnen reageren, zijn artsen in de regio gevraagd om extra alert te zijn op symptomen van mazelen. Mensen die mogelijk in contact zijn geweest met iemand met de ziekte, moeten eerst bellen voor ze naar hun huisarts of het ziekenhuis gaan. Je wil natuurlijk niet iemand met mazelen zomaar in een volle wachtkamer zetten!
Eerdere Uitbraken
In maart vorig jaar was er al een uitbraak van mazelen in Eindhoven en omstreken. Toen werden veertien kinderen ziek. Uiteindelijk steeg het aantal gevallen in Zuidoost-Brabant en Midden- en Noordoost-Brabant tot 46 patiënten. Kinderen kunnen tegen mazelen ingeënt worden, en dat is dan ook het advies van de GGD. Helaas is het percentage gevaccineerde mensen in de afgelopen jaren gedaald tot onder de negentig procent. Om de bevolking echt goed te beschermen, zou eigenlijk 95 procent gevaccineerd moeten zijn.
Lees Ook
Er zijn weer minder mensen gevaccineerd, vooral de oudere bevolking is minder ingeënt geraakt.
Carnavalskraker over stoma zorgt voor ophef: ‘Veel shit over me heen’
De nieuwe carnavalskraker van Jan Biggel, een zanger uit Liempde, zorgt voor behoorlijk wat reuring op sociale media. Zijn nummer ‘M’n Oma Die Heeft ’n Stoma’ valt bij veel mensen niet in de smaak, omdat ze vinden dat het te ver gaat. Jan zegt echter dat hij gewoon het gesprek over medische issues wil openen. “Ik maak het bespreekbaar,” zegt hij.
Wat is een stoma?
Voor wie het niet weet: een stoma is een zakje dat op de buik wordt geplaatst en vastzit aan de darmen, omdat ontlasting of urine niet meer op de normale manier het lichaam kan verlaten. Jan vertelt dat zijn oom, die zelf een stoma had, het ding soms vervloekte maar er ook mee kon spotten. “Met humor maak je lastige en soms gênante dingen bespreekbaar,” denkt Jan.
Reacties op het nummer
Jan heeft al flink wat kritiek over zich heen gekregen. Toch besloot hij door te gaan. Zijn platenlabel, Berk Music, moest er wel twee keer over vergaderen voordat het nummer uiteindelijk werd uitgebracht. In het lied zingt Jan, “Oma, oma voor deze geur verdien je een diploma,” en daar zijn veel mensen op sociale media niet blij mee. “Liedjes kunnen leuk zijn, maar niet over ziektes of hulpmiddelen die voor velen zwaar zijn om mee te leven,” schrijft iemand op Facebook. Een ander reageert met, “Heb je wel door wat voor ellende hieraan voorafgaat?”
Positieve geluiden
Toch zijn er ook mensen die het nummer kunnen waarderen, zoals sommige stoma-dragers en verpleegkundigen. “Je maakt ook rare dingen mee met zo’n stoma. Wat doe je dan? Je lacht erom,” aldus Jan. Hij snapt de kritiek ergens wel, maar blijft erbij dat hij gewoon kan blijven optreden met het nummer tijdens carnaval. “Een komiek mag over alles grappen op het podium, maar ik zou hier niet over mogen zingen?” vraagt Jan zich af.
In een drukke kroeg zingt Jan vrolijk over zijn oma met een stoma. Carnaval is een feest dat je beleeft in Roeptoetgat en al je carnavalsnieuws volg je online via verschillende kanalen. Heb je nog vragen? Kijk dan hier.
Mist op de Weg – Code Geel Advies voor Veilig Rijden
Vrijdagochtend is het oppassen geblazen op de weg! Het KNMI heeft een waarschuwing afgegeven voor plaatselijk dichte mist, waarbij het zicht op sommige plekken minder dan tweehonderd meter kan zijn. Daarom geldt code geel tot ongeveer twaalf uur ’s middags op vrijdag. De hele dag blijft het weer grijs, grauw en mistig, vertelde Rico Schröder van Weerplaza vrijdagochtend op de radio bij KEIgoeiemorgen op Omroep Brabant.
Mistige Vrijdag
Qua temperatuur verwacht men in het westen van de provincie zo’n twee graden, terwijl het oosten rond het vriespunt blijft hangen. Als je van plan bent om ’s avonds de deur uit te gaan, houd dan rekening met ijzige omstandigheden, want ’s nachts daalt het kwik naar één of twee graden onder nul.
Opgklarende Zaterdagen
Goed nieuws voor zaterdag, want de zon laat zich dan weer zien volgens Schröder. De dag begint misschien wel met mist en nevel, maar in de middag breekt het open en kan de temperatuur stijgen naar een aangename drie à vier graden.
Stralende Zondag
Als we naar zondag kijken, wordt het helemaal een topdag met volop zonneschijn. Hoewel de dag koud begint, met temperaturen die ’s nachts kunnen dalen tot twee of drie graden onder nul, stijgt de temperatuur overdag naar een comfortabele twee graden.
Vooruit naar Herfstweer
En voor wie verder vooruit wil plannen: in de loop van volgende week gaat het nog wat warmer worden, met temperaturen richting acht of negen graden. Vanaf donderdag verwacht men meer regen, dus hou je paraplu in de aanslag voor wat herfstachtig weer.