Skip to content

Menu

  • database acties
  • Maak blogpost met AI
  • raspiBlog code bibliotheek
  • Verzamelen data
  • welkom

Copyright 2024 - 2025 renegeilings.nl

Geschreven Door raspiBlogBot

Laatste Nieuws woensdag 15 januari, 2025 17:42

Article

Economische prestaties Nederland hoger dan Duitsland: ‘Industriële afhankelijkheid verlaagt.’

Hey lezers, interessant economische nieuwtjes uit Duitsland en Nederland! Vandaag werd bekend dat de Duitse economie voor het tweede jaar achter elkaar is gekrompen. Onze eigen Nederlandse economie presteert ondertussen een stuk beter. De officiële cijfers van ons statistiekbureau komen pas volgende maand, maar ze lieten al weten dat er in het derde kwartaal van 2024 een groei was van 1,7% op jaarbasis.

Jarenlang heerste het idee dat als Duitsland een keer niest, Nederland meteen een verkoudheid oploopt. Met andere woorden: als de Duitse economie het slecht doet, heeft dat altijd invloed op ons. Maar dat lijkt nu gelukkig anders te zijn. Terwijl Duitsland al een tijdje aan het kwakkelen is, gaat het bij ons nog steeds de goede kant op. ING-economen Bert Colijn en Carsten Brzeski hebben berekend dat de Nederlandse economie tussen eind 2017 en halverwege 2024 maar liefst met 11,9% is gegroeid. Voor Duitsland was dat slechts 1,2%. Dat is nogal een verschil, nietwaar?

Volgens deze economen heeft dat verschil onder andere te maken met een ander economisch model. De Nederlandse economie leunt minder op de traditionele maakindustrie. Hierdoor ondervinden wij ook minder last van concurrentie uit China. Duitsland had China altijd als een grote klant, vooral voor hun autobouwen zoals Volkswagen en BMW. Maar inmiddels is China zelf ook een grote concurrent geworden in precies die markten. De rollen zijn dus een beetje omgedraaid.

Nederland levert ook onderdelen aan de Duitse auto-industrie, maar gelukkig is die sector voor ons minder belangrijk dan voor Duitsland. We doen het beter in andere Duitse sectoren die minder last hebben, zoals elektronica, voedsel en machinebouw.

Het Centraal Planbureau (CPB) merkt op dat Duitsland als handelspartner voor ons ook minder belangrijk aan het worden is. In 1995 was de export naar Duitsland nog goed voor 7,7% van onze economie, in 2020 was dat gezakt naar 6,4%. Onze economie is namelijk super divers en we zijn sterk in diensten en de kenniseconomie. Dus als het op één plek even niet lekker loopt, is dat puik te overzien.

Ondanks al dit positieve nieuws, waarschuwt ING dat we niet immuun zijn voor de problemen in Duitsland. Mocht de stagnatie daar nog meer sectoren treffen, dan zou dat toch ook Nederland kunnen raken. De werkloosheid in Duitsland is met 3,4% nog steeds vrij laag, maar als die stijgt, kunnen consumenten voorzichtiger worden. En dat kan dan weer gevolgen hebben voor onze export naar Duitsland.

Kortom, we mogen blij zijn dat het in Nederland goed gaat, maar tegelijkertijd moeten we wel een oogje houden op wat er bij onze oosterburen gebeurt!

Martijn Krabbé heeft uitgezaaide longkanker

Martijn Krabbé heeft eerlijk gedeeld dat hij uitgezaaide longkanker heeft. De bekende televisiepresentator maakte dit nieuws bekend via Instagram. Hij schrijft: “Ik heb longkanker aan de rechterkant, met een uitzaaiing in mijn linkerkant van de hersenen. Het stadium is eindstadium en er is geen kans op genezing.” Al in maart vorig jaar vertelde Krabbé dat hij kanker had, maar toen hield hij nog voor zich welke vorm het was. Wel gaf hij aan dat er verschillende behandelmogelijkheden waren. In een interview met het tijdschrift Linda heeft hij meer details gedeeld: “Dit interview voelt als mijn coming-out. Ik ben er nu pas klaar voor om eerlijk te zeggen wat er precies aan de hand is. Het is definitief dat ik niet meer beter zal worden.”

Bijna een jaar geleden, tijdens een vakantie in Thailand, ontdekte Krabbé dat hij een hersenbloeding had gehad. Dit bleek te komen door de uitgezaaide kanker in zijn hersenen. Op zijn Instagram vertelt hij dat hij het nieuws voor zichzelf hield, omdat “het niet prettig is als anderen speculeren over je levensverwachting”. Maar nu zijn zijn vrouw, kinderen en hijzelf sterk genoeg om het aan te kunnen. Hoeveel tijd hij nog heeft, weet Krabbé niet. “Ik krijg immunotherapie en scans, en ja, die kunnen goed of slecht nieuws brengen. Elke zes weken is het weer de dobbelstenen gooien.”

In het interview laat Krabbé ook weten dat hij verzwakt is. “En mentaal ook. Ik ben aan het aftakelen. Dat is nu eenmaal de realiteit.” Martijn Krabbé is al sinds de jaren 80 een bekend gezicht op tv en radio. Veel mensen kennen hem als presentator van The Voice of Holland en het populaire RTL-programma Kopen Zonder Kijken. Vanwege zijn ziekte was hij niet aanwezig voor de opnames van het nieuwe seizoen, maar hij bleef wel betrokken door de voice-overs voor de afleveringen te doen. Op Instagram deelt Krabbé regelmatig updates over zijn ziekte. Vorige week deelde hij nog een nieuwe foto.

Actieplan Cyberveiligheid Ziekenhuizen van Europese Commissie

Ziekenhuizen en zorginstellingen in de Europese Unie zijn niet altijd even goed voorbereid op cyberaanvallen. Daarom heeft de Europese Commissie een actieplan opgesteld dat de cyberveiligheid van zorginstellingen moet verbeteren. Het idee is dat de zorg in Europa beter beschermd wordt tegen digitale dreigingen. Blijkbaar zijn zorginstellingen in Europa namelijk een geliefd doelwit voor cybercriminelen. De gezondheidszorg sector heeft in 2023 meer dan 300 gemelde cyberaanvallen meegemaakt en is daarmee de meest getroffen sector. Ook in Nederland hebben hackers al meerdere ziekenhuizen en zorginstellingen aangevallen. Vaak gijzelen ze systemen en proberen ze gevoelige patiëntengegevens buit te maken. “De zorg is een essentieel onderdeel van onze infrastructuur,” vertelde Eurocommissaris Várhelyi voor Gezondheid bij de presentatie. “Daarom moeten we de weerbaarheid tegen deze digitale dreigingen vergroten.”

Met dit actieplan wil de Europese Commissie ervoor zorgen dat zorginstellingen minder vaak in de problemen komen. Er komt een speciaal hulpcentrum voor cyberveiligheid waar ziekenhuizen en zorgleveranciers terecht kunnen voor hulp. Dit centrum houdt ook digitale dreigingen in de gaten en waarschuwt zorginstanties wanneer dat nodig is. En er is ook goed nieuws over de financiën: er komen nieuwe vouchers die zorgorganisaties met beperkte middelen helpen om te investeren in betere beveiliging van hun computersystemen. Daarnaast willen ze leermiddelen ontwikkelen die zorgmedewerkers beter voorbereiden op digitale aanvallen.

Een ander belangrijk punt in het plan is de oprichting van een “snellereactiedienst” speciaal voor de zorg. Ziekenhuizen die door een cyberaanval worden getroffen, kunnen dan snel hulp krijgen om de aanval te stoppen en de schade te beperken. “Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen,” zegt Eurocommissaris Virkkunen, die zich bezig houdt met Technologische Soevereniteit en Veiligheid in Europa. “Maar als er een aanval plaatsvindt, moeten we er ook klaar voor zijn om snel te reageren en de boel weer op orde te brengen.”

Onderzoek naar Cloudgebruik Overheid door Rekenkamer

De Rekenkamer heeft onderzoek gedaan naar hoe de landelijke overheid clouddiensten gebruikt, en daaruit blijkt dat dit nogal ondoordacht gebeurt. Er wordt te weinig aandacht besteed aan de risico’s, wat behoorlijk zorgwekkend is, aldus de Algemene Rekenkamer. Wanneer een dienst bijvoorbeeld failliet gaat, kunnen burgers en bedrijven echt in de problemen komen. Daarnaast is er ook de zorg dat opgeslagen gegevens niet voldoende beschermd worden.

Wat is de Cloud precies?

De term ‘cloud’ wordt gebruikt voor allerlei diensten die bestanden en software via internet toegankelijk maken. Hierdoor kun je bijvoorbeeld vanaf verschillende apparaten bij je documenten, zoals met OneDrive. Maar de cloud wordt ook gebruikt voor zwaardere toepassingen zoals visumverlening of belastingen. Volgens gegevens van de ministeries gebruiken ze in totaal 1588 keer clouddiensten, waarvan ongeveer 700 keer via grote publieke diensten van Amerikaanse techgiganten zoals Amazon, Microsoft of Google.

Risicoanalyse en Afspraken

Wat echt schrikbarend is, is dat bij twee derde van de 126 belangrijkste clouddiensten de risico’s niet goed zijn overwogen door de ministeries. Volgens de Rekenkamer zijn ook de afspraken met aanbieders van deze diensten verre van toereikend. Ze wijzen erop dat er een risico is dat clouddiensten kunnen omvallen. Daarnaast bestaat de kans dat andere landen toegang krijgen tot deze gegevens. Vooral de Amerikaanse overheid kan mogelijk informatie van de Nederlandse overheid of zelfs van burgers inzien en misschien wel aanpassen, waarschuwt Ewout Irrgang van de Algemene Rekenkamer. “Dat ze die mogelijkheid hebben, dat staat vast”, zegt hij. “Of ze er ook gebruik van maken, is iets anders, maar als ze willen, dan kan het.”

Aanbevelingen van de Rekenkamer

Er is wel een vorm van beleid voor het cloudgebruik van de overheid, maar de Rekenkamer vindt dit veel te vrijblijvend. Staatssecretaris Szabó voor Digitalisering wordt aangespoord om steviger in te grijpen. Het idee is dat ministeries samen moeten werken om als één geheel beter grip te krijgen op hun cloudgebruik. In reactie hierop heeft Szabó beloofd om hier verbeteringen in aan te brengen. Overigens pleitte de vorige staatssecretaris voor Digitalisering al voor meer Europese alternatieven voor de Amerikaanse clouddiensten.

Celstraf van zes maanden voor projecteren raciale tekst op Erasmusbrug

Het was een rommelige jaarwisseling van 2022 naar 2023 in Rotterdam. Twee mannen mochten zich eind vorig jaar melden bij de rechtbank, en het eindigde niet bepaald in een feestje voor hen. De rechter besloot dat ze zes maanden de cel in moeten, omdat ze racistische leuzen hadden geprojecteerd op de iconische Erasmusbrug. Het was trouwens niet hun enige optreden. In februari van 2023 waren ze ook nog actief op het stadhuis van Eindhoven. Eén van hen ging solo los op het stadhuis van Alkmaar, iets eerder dat jaar. Geen goede reputatie dus.

Burgemeester Aboutaleb van Rotterdam was er snel bij om zijn afschuw te uiten na het Erasmusbrug-incident. Hij noemde het een misbruik van de fraaie brug, die normaal gesproken symbool staat voor verbinding en diversiteit. Een behoorlijk trieste actie, zeker in een stad met een verleden als Rotterdam.

De twee mannen, een kerel van 26 jaar uit Zwijndrecht en een 36-jarige vent uit Landgraaf, werden eind februari opgepakt. De racistische teksten die ze lieten zien, waaronder “White Lives Matter”, waren duidelijk een doorn in het oog van menig Rotterdammer. Meteen na de actie claimde een beweging met dezelfde naam alles via Telegram. Blijkbaar werkten ze ook samen met wat Duitse activisten. Oorspronkelijk werden er vriendelijke teksten geprojecteerd zoals “Gelukkig nieuwjaar”, maar dat veranderde al snel in een heel andere toon.

Op een rechtszitting in december lieten de mannen verstek gaan, ondanks dat ze oorspronkelijk bij de politie hun mond hadden gehouden met het idee om tijdens de zitting te praten. Hun redenen? De zenuwen en werkverplichtingen. De Zwijndrechter, die een achtergrond heeft in technische natuurkunde, was degene die de projector bediende. De man uit Landgraaf was verantwoordelijk voor de teksten en communicatie. Beiden zijn geen onbekenden voor de wet, want ze hebben al eerder vergelijkbare dingen uitgehaald.

Uiteindelijk kwam de eis van het Openbaar Ministerie overeen met het oordeel van de rechter: zes maanden celstraf. Dat zal ze hopelijk wel even aan het denken zetten.

Overslaan treinstation Maarheeze: Staatssecretaris zoekt naar snelle oplossing

Staatssecretaris Jansen van Openbaar Vervoer wil snel een oplossing vinden voor het probleem rond het treinstation Maarheeze. De NS overweegt om niet meer te stoppen bij dit station omdat hun medewerkers daar worden bedreigd en soms aangevallen door asielzoekers uit het nabijgelegen azc in Budel. “Ik vind het heel triest dat dit gebeurt”, zegt Jansen. “We willen dit allemaal niet, dus ik ga in gesprek met de ministers van Asiel en Migratie en van Justitie en Veiligheid om te kijken hoe we dit kunnen oplossen.” De staatssecretaris stelt dat hij zich zal inzetten om te zorgen dat de overlast stopt, en dat treinen blijven stoppen in Maarheeze blijft voor hem een prioriteit.

Er zijn zo’n 1200 mensen die dagelijks gebruikmaken van station Maarheeze, volgens cijfers van de NS. Vorig jaar kwamen er maar liefst 2700 meldingen binnen over incidenten. Dat wordt als hoog gezien voor zo’n klein station. Kamerlid Heutink van de PVV verwacht zware maatregelen van het kabinet om de overlast door asielzoekers aan te pakken. Tijdens een debat over het spoor pleitte hij onder andere voor een verbod op het vervoeren van deze groep. Hij had ook kritiek op de NS: “Ze hebben verplichtingen om voor veiligheid te zorgen en de staatssecretaris moet daar toezicht op houden.”

JA21-leider Eerdmans steunde de waarschuwing van de NS om station Maarheeze over te slaan. Hij zegt: “Ik geef de NS groot gelijk. Er is al 2,3 miljoen euro geïnvesteerd in extra beveiligingsmaatregelen, maar het Rijk moet ook actie ondernemen.” Kamerlid Veltman-Kamp van de VVD vindt het onbegrijpelijk dat het kabinet niet sneller stappen onderneemt om de veiligheid in het openbaar vervoer te verbeteren. “Personeel wordt uitgescholden, bespuugd en geschopt. Dit kunnen we niet toestaan.”

Staatssecretaris Jansen benadrukte dat veiligheid in het ov een topprioriteit is voor het kabinet. Andere partijen riepen juist op om ook andere spoorproblemen in de gaten te houden. De Hoop van GroenLinks-PvdA vond dat PVV’er Heutink juist afleidde van bredere problemen in het openbaar vervoer. CDA-kamerlid Vedder wees erop dat de PVV zich bewust moet zijn van hun verantwoordelijkheden als grootste partij in de Kamer, vooral gezien de uitdagingen in spooprojecten die al bestaan.

Kabinetaanpak van toeslagenonrecht vereist actie

Er is flink wat kritiek vanuit de Tweede Kamer op hoe het kabinet momenteel omgaat met de bevindingen en adviezen van de parlementaire enquêtecommissie die het fraudebeleid onder de loep heeft genomen. Veel fracties vinden namelijk dat het kabinet alles vooruit blijft schuiven, en dat heeft direct gevolgen voor de rechten van burgers. In een recent Kamerdebat kwam dit flink aan de orde. Uit het onderzoek dat na het toeslagenschandaal werd uitgevoerd, bleek dat het behoorlijk mis ging met het fraudebeleid van de overheid en dat er veel moet veranderen in het contact tussen overheid en burgers. De bevindingen waren allesbehalve mild: levens van mensen zijn door de wringer gehaald en als er niet snel een fundamentele wijziging komt in de manier waarop de overheid naar de grondrechten van mensen kijkt, kan dit morgen weer gebeuren.

Nu, een jaar na het rapport, constateert de Kamer dat er bar weinig tot niets verandert. “Sommige adviezen worden niet eens vooruitgeschoven, maar belanden direct in de prullenbak”, zo stelt GL-PvdA-Kamerlid Stultiens. Er wordt bijvoorbeeld gevraagd om een directe aanpak die garandeert dat burgers recht hebben op een persoonlijk gesprek bij problemen met een overheidsinstantie. SP-leider Dijk vindt dat iedereen recht heeft om een ambtenaar persoonlijk te spreken die bereid is daadwerkelijk te helpen. Verder vindt de SGP dat de cultuur bij overheidsinstanties anders moet worden, en dat is volgens hen de taak van de politiek. Daar vraagt Kamerlid Flach zich af in hoeverre ambtenaren nu eigenlijk de ruimte voelen om de menselijke maat toe te passen.

Een van de belangrijkste aanbevelingen uit het rapport is het versterken van de Autoriteit Persoonsgegevens, zodat deze beter kan optreden als beschermer van de burgers. Hier trekt het kabinet echter geen extra geld voor uit, net als voor de sociale advocatuur, die juist zo hard nodig is voor mensen met een laag inkomen. Veel fracties vragen zich af wanneer het kabinet wel met financiële middelen over de brug komt.

De ChristenUnie wil voorkomen dat burgers door een klein foutje direct in grote problemen belanden, zoals bij de toeslagenouders is gebeurd. Kamerlid Ceder verliest zijn geduld als het gaat om veranderingen in het fouten- en fraudegevoelige toeslagenstelsel: “Als er niet snel concrete voorstellen komen, mist ook dit kabinet de boot.” Het is duidelijk dat de hele Tweede Kamer af wil van het huidige toeslagensysteem, maar dat kan alleen als er een nieuw plan komt voor mensen met lagere inkomens. Het kabinet stelt voor om hierover “een open gesprek” te voeren met de Kamer. D66-Kamerlid Sneller is kritisch: “Wat betekent dat dan? Het doel moet wel zijn dat het afgeschaft wordt.”

Niet alleen de oppositie, maar ook regeringspartijen als PVV, VVD en BBB vinden de reactie van het kabinet op de parlementaire enquête onvoldoende. De partij NSC, opgericht door Pieter Omtzigt na het toeslagenschandaal, speelt een bijzondere rol in dit debat. Omtzigt is minder uitgesproken dan andere partijen, maar ook hij ziet ruimte voor verbetering. Hij maakt zich zorgen over de ingewikkelde wetgeving en sociale regelingen van de overheid. Volgens Omtzigt moet ook de Tweede Kamer hierbij naar zichzelf kijken: “Wetten zijn zo complex geworden dat ze niet meer te begrijpen zijn, en zo verliezen we het contact met de burger.”

Tijdens het debat waren vier bewindspersonen van NSC aanwezig: ministers Van Hijum (Sociale Zaken) en Uitermark (Binnenlandse Zaken) en staatssecretarissen Struyken (Rechtsbescherming) en Palmen (Herstel en Toeslagen). Palmen speelde net als Omtzigt een belangrijke rol bij het blootleggen van het toeslagenschandaal. Hun reactie op de kritiek volgt later in de middag. Het debat startte om 10.15 uur en loopt door tot 20.30 uur.

Tennissensatie (18) schittert op Australian Open

Wat een week voor de 18-jarige Braziliaanse tennisser, Joao Fonseca. Tijdens de Australian Open heeft deze jonge ster in de eerste ronde een fabelachtige indruk gemaakt die de tennisliefhebbers sprakeloos achterliet. Zelfs Carlos Alcaraz, de Spaanse viervoudig grandslamkampioen, was vol lof. “We moeten Joao Fonseca snel zien als een van de beste spelers ter wereld,” aldus Alcaraz, die flink onder de indruk was van Fonseca’s zege op Andrej Roebljov, de nummer negen van de wereld. “Dit is nog maar één winst op een grandslamtoernooi, maar we gaan nog veel van hem horen,” voegde hij eraan toe.

Niet alleen Alcaraz, maar ook tennislegende John McEnroe denkt dat Fonseca groot gaat worden. Hij ziet zelfs parallellen met de opkomst van Alcaraz: “Als ik naar hem kijk, zie ik de nieuwe Alcaraz.” Fonseca, momenteel nog de nummer 112 van de wereld, wordt geroemd om zijn mentale kracht, krachtige slagen en vloeiende manier van bewegen. Het is niet gek dat McEnroe hem met Alcaraz vergelijkt!

Dit talent, afkomstig uit Rio de Janeiro, maakte afgelopen dinsdag enorme indruk door op cruciale momenten geweldige oplossingen te vinden tegen de ervaren Roebljov. Een forehand met een snelheid van 181 kilometer per uur? Fonseca deed het. Met twee krachtige forehand-winners bezegelde deze Braziliaanse qualifier de wedstrijd en maakte zijn fantastische grandslamdebuut helemaal compleet. “Ik ben ongelooflijk trots,” straalt Fonseca. “Alles is nieuw voor mij, maar ik speelde goed en mijn vertrouwen is groot.”

Zijn spotlights-moment komt niet helemaal onverwacht. Eind 2024 won hij in Saudi-Arabië al het Next Gen-toernooi en in 2025 is hij nog zonder verlies, inclusief het winnen van een challenger in Canberra en drie kwalificaties in Melbourne. Om het nog indrukwekkender te maken: hij heeft dit jaar in negen wedstrijden nog geen set verloren! Fonseca legt de lat hoog: “In Melbourne was mijn doel om de kwalificaties te overleven, nu kijk ik al uit naar de volgende pot. Zo kun je echt een kampioensmentaliteit ontwikkelen.”

Op 4-jarige leeftijd pakte hij voor het eerst een racket in de Rio de Janeiro Country Club, waar zijn moeder en broer ook speelden. Hoewel de liefde voor voetbal eerst nog groot was, verschuift de focus naar tennis na een blessure op 12-jarige leeftijd. In 2023 maakte hij geschiedenis door als eerste Braziliër de mondiale nummer één te worden bij de junioren en won hij de junioren US Open. Dit alles deed hem besluiten zijn plannen voor collegetennis in de VS in te ruilen voor een profcarrière.

Fonseca wordt vaak vergeleken met de Braziliaanse tennisheld Gustavo Kuerten, die drie keer Roland Garros won. Fonseca bewondert Kuerten niet alleen als speler, maar ook als persoon. Hij ontmoette zijn idool op jonge leeftijd. En wist je dat Roger Federer, een andere held van Fonseca, mede-eigenaar is van zijn kledingsponsor?

Ook Coco Gauff, inmiddels een topper bij de vrouwen, houdt Fonseca in de gaten. “Ik ben al twee jaar fan van hem,” vertelt ze. “Hopelijk blijft hij zich zo ontwikkelen en laat hij zich niet te veel meeslepen door de hype.” Op donderdag zet Fonseca zijn verrassende opmars voort in de tweede ronde tegen de Italiaan Lorenzo Sonego. We kunnen niet wachten te zien wat hij nog meer voor ons in petto heeft!

Dweilorkest zoekt nieuw voertuig na apk-controle

Het leek vroeger zo simpel: elke oude boerenkar kon worden omgetoverd tot praalwagen voor carnaval. Maar dat is nu verleden tijd. Sinds 1 januari zijn er nieuwe landelijke veiligheidsregels ingegaan voor praalwagens. Ze moeten nu niet alleen een apk-keuring krijgen, maar ook verzekerd zijn en een geel kenteken hebben. Vincent Jacobs van joekskapel De Mootwörm uit Venlo liet aan L1 Nieuws weten dat hij de nieuwe regels wel een beetje overdreven vindt. “Natuurlijk is veiligheid belangrijk, maar dit gaat wel heel ver”, zegt hij.

Het dweilorkest uit Venlo gebruikte al 38 jaar lang dezelfde oude wagen voor de optocht, maar nu hebben ze die maar naar de schroothoop gebracht. Het was geen makkelijke keuze, maar er zat niets anders op, vertelt Jacobs. “Om hem door de keuring te krijgen, moesten we van alles vervangen, zoals de banden. Dat zou ons zo’n 6000 euro hebben gekost en dat kunnen we met ons beperkte budget niet betalen. Vooral omdat we het zonder inkomsten moeten stellen.”

Volgens Jacobs zal de optocht in Venlo er dit jaar wat minder uitbundig uitzien door dit soort regels. En zij zijn vast niet de enigen die tegen dit probleem aanlopen. Vorig jaar was er ook al een hoop gedoe over deze veiligheidsregels, bijvoorbeeld over de max van twintig mensen op een praalwagen. De carnavalsvereniging in Valkenburg gaf toen aan dat ze soms wel 28 mensen op hun prinsenwagen hebben. “Met onze raad van elf, de prins, de minister en een dansmarietje erbij, moeten we misschien wel gaan loten wie er mee mag.”

In Schijndel besloten ze vanwege de strengere regels een touringcar te huren om achter de praalwagen aan te rijden. “We hebben een dubbeldekker waar de hele prinsenclub met zijn gevolg in past,” vertelde de lokale carnavalsvereniging aan Omroep Brabant.

Volgens verzekeringsadviseur Frank Jacobs zijn die nieuwe regels niet zomaar bedacht. Al in 2021 werden ze vastgelegd, en er was bijna vier jaar tijd om aan de veranderingen te wennen. “Carnavalsverenigingen wachten te lang en staan dan voor een voldongen feit,” zegt hij. Hij vindt de nieuwe wet niet zo gek, want elke goedgekeurde auto, wagen of tractor mag gewoon de straat op. Hetzelfde geldt nu voor praalwagens en landbouwvoertuigen.

Jacobs ontkent dat verzekeringen voor praalwagens peperduur zijn. “We praten hier over misschien 200 euro voor een wagen. En als het collectief geregeld wordt, is het zelfs nog goedkoper.”

Gelukkig zijn ongelukken met praalwagens in Nederland zeldzaam. Maar vorig jaar was er wel een ernstig incident in Tegelen, waar een man om het leven kwam. En in Berghem ontsnapten leden van een carnavalsvereniging aan een ongeluk toen ze problemen hadden bij een spoorwegovergang. In 2019 stortte een zelfgebouwde praalwagen in de buurt van Wijk bij Duurstede in, waarbij elf mensen gewond raakten.

Omgekomen Bij Mogelijke Ontvoeringspoging in Nigeria

Afgelopen maandagavond is een Nederlandse man om het leven gekomen bij een heftige overval en een mogelijke poging tot ontvoering in Nigeria. Dit nieuws werd bekendgemaakt door RTL Nieuws. Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken gaat het om een 51-jarige Nederlander die in Nigeria woonde.

De man zat op dat moment in een busje dat over een brug over de rivier de Okulu reed. Op dramatische wijze werd het voertuig overvallen, waarbij de chauffeur, in een poging om aan een gewapende bende te ontsnappen, de controle over het stuur verloor. Deze bende zou mogelijk een van de inzittenden hebben willen ontvoeren.

Helaas is het busje, inclusief de Nederlander, in de rivier terechtgekomen. Hulpverleners hebben het busje en de man na een intensieve zoektocht uit het water kunnen halen. Gelukkig wisten de andere passagiers wel aan de bende te ontkomen, zoals aangegeven door de krant Daily Post.

De politiechef van de deelstaat River heeft de plek van het vreselijke incident bezocht. In zijn verklaring noemde hij de aanval “barbaars”. Hij benadrukte dat de politie de poging tot ontvoering onderzoekt en dat ze vastbesloten zijn om de verantwoordelijken voor de rechter te brengen.

In deze moeilijke tijd laat het ministerie van Buitenlandse Zaken weten dat ze de nabestaanden bijstaan met alle nodige hulp.

Krimpende Economie Centraal in Duitse Verkiezingsdebat ‘We hebben Klussen Nodig’

Op de bouwplaats in Rostock is het een drukte van jewelste. Overal om je heen hoor je het geluid van boren en tillen. “We hebben hier een enorm regenbassin onder dit plein aangelegd”, vertelt de bouwopzichter trots. Dit project moet overstromingen voorkomen door overtollig regenwater tijdelijk op te slaan. ASA-Bau, het bedrijf achter dit project, richt zich vooral op infrastructuurverbeteringen, een grote klus in een land als Duitsland dat bekend staat om zijn verouderde infrastructuur. Onlangs stortte bijvoorbeeld een cruciale brug in Dresden onverwacht in. Hoewel er genoeg werk is om Duitsland op te knappen, lopen de opdrachten niet binnen, merkt technisch directeur Christian Hinz. “De behoefte is er, maar zonder voldoende geld gaat het niet gebeuren.” Door de economische moeilijkheden en begrotingsproblemen worden grote projecten door de overheid op de lange baan geschoven. De val van de Duitse regering maakt het er niet makkelijker op.

In de deelstaat Mecklenburg-Voor-Pommeren, waar Rostock zich bevindt, is de omzet in de bouwsector met maar liefst 50 procent gedaald. Over het hele land zijn de cijfers vergelijkbaar alarmerend en de vooruitzichten blijven somber. Het aantal bouwvergunningen voor nieuwe woningen is in het afgelopen jaar met bijna een kwart afgenomen. Dit alles staat centraal in de Duitse verkiezingen. Terwijl de economie in de meeste EU-landen groeit, krimpt de Duitse economie al twee jaar achtereen. Het HRI (Hanseatisch Wirtschafts-Forschungszentrum) verwacht ook dit jaar een krimp van 0,1 procent, na een daling van 0,3 procent in 2023 en een verwachte daling van 0,2 procent in 2024. Drie jaar krimp achter elkaar is ongekend voor Duitsland sinds de Tweede Wereldoorlog. Volgens HRI-hoofdeconoom Bert Rürup heeft de economie nu al te maken met de vergrijzing die eraan komt, wat verbetering nog moeilijker maakt.

Deze financiële onzekerheid weerhoudt opdrachtgevers ervan nieuwe projecten te starten, merkt ook bouwdirecteur Hinz. “Zonder nieuwe klussen houdt het hier op voor mijn 270 medewerkers.” Zelf investeren in nieuwe apparatuur is er ook niet bij. Daarnaast hebben bouwbedrijven last van stijgende prijzen voor materialen, brandstoffen en salarissen. Hinz ergert zich vooral aan alle regels. “In Duitsland maken we alles ontzettend ingewikkeld”, zucht hij. “Bij elk document zijn er altijd wel twee of drie mensen die alles moeten checken, zodat er geen fout insluipt. Anders kunnen we weer helemaal opnieuw beginnen.” Sommige bedrijven laten openbare aanbestedingen van de overheid zelfs links liggen vanwege de bureaucratische rompslomp. Daardoor duren vergunningen vaak wel vier jaar, merkt Hinz op. Het remt de Duitse economie flink af. Zijn boodschap aan de politici in Berlijn: vereenvoudig de regels en geef vergunningen sneller af. En er moet ook flink geïnvesteerd worden, zegt hij. Dat is iets waar eigenlijk alle politieke partijen het over eens zijn. Meer geld moet naar de bouw, infrastructuur, maar ook naar industrie, het klimaat en defensie. Alleen, de financiële speelruimte in Duitsland laat dit net niet toe.

Dit komt door de zogenaamde Schuldenbremse – een beperking in de Duitse grondwet die voorschrijft dat het overheidstekort niet meer mag zijn dan 0,35 procent van het bbp. Partijen zoals de SPD van bondskanselier Scholz en de Groenen willen van deze regel af om meer te kunnen investeren. De liberale FDP, die de vorige regering deed struikelen, houdt juist strak vast aan deze schuldnorm. Toch lijkt de grootste partij volgens de peilingen, de CDU-CSU, op dit punt van mening te veranderen. Hun kanselierskandidaat, Friedrich Merz, zegt nu open te staan voor een herziening van de ‘schuldenrem’, wat een doorbraak zou kunnen betekenen in het financiële beleid van heel Europa’s grootste economie.

Aan de rechterkant van het politieke spectrum willen partijen de hoge belastingdruk voor bedrijven verlagen. Links pleit juist voor ‘investeringspremies’. Het idee is dat de overheid bedrijven helpt door nieuwe apparaten en systemen te subsidiëren. Het doel blijft om het tekort aan investeringen aan te pakken. Ondanks het overheersende pessimisme in de bouwsector, blijft Hinz positief. “Duitsland heeft al veel crises meegemaakt en telkens zijn we daar weer overheen gekomen. Ik geloof dat we er samen weer uitkomen”, zegt hij optimistisch. “Ik begin zowaar als een politicus te klinken.”

Overlast AZC bij Station Maarheeze Blijft Onopgelost

De NS overweegt serieus om treinen het station van Maarheeze gewoon voorbij te laten rijden. Reden? De overlast die veroorzaakt wordt door asielzoekers. Daarnaast wil de NS dat de overheid meebetaalt aan allerlei veiligheidsmaatregelen die ze daar al hebben getroffen. Het station zelf, gelegen in Noord-Brabant, ligt ongeveer een half uur lopen van het AZC in Budel. Het gaat om wat ze noemen een “wisselende groep bewoners” van dat centrum. Maarheeze staat berucht. NS-medewerkers worden daar bedreigd, en in sommige gevallen zelfs aangevallen, door asielzoekers die zonder kaartje reizen. De maat is vol, laat de NS weten. Daarom heeft het bedrijf een dringende brief gestuurd naar Tweede Kamerleden. “We zien op dit moment te weinig resultaat in de gesprekken met de betrokken partijen voor een structurele oplossing,” aldus de NS.

In 2023 nam de NS extra maatregelen tegen de overlast op de stations in Maarheeze, Weert en Eindhoven. Extra personeel werd ingezet, er kwamen hekken en camera’s, en op risicomomenten reisden politieagenten mee op de sprinters tussen Eindhoven en Weert. Ook werden er twee beveiligers toegevoegd en er is permanente toegangscontrole ingevoerd. Al deze maatregelen kostten 2,3 miljoen euro, en de NS wil die kosten terugzien van het Rijk. “We investeren veel geld in deze maatregelen, terwijl dat geld eigenlijk bedoeld is voor goed en kwalitatief openbaar vervoer voor alle Nederlandse reizigers,” zegt de NS. Dit geld gaat nu naar wat ze noemen buitenproportionele veiligheidsmaatregelen. In 2023 kreeg de NS een vergoeding voor de maatregelen, maar vorig jaar betaalde het bedrijf alles zelf. Voor dit jaar is er nog geen vergoeding in zicht. “Mocht er geen structurele oplossing komen, dan moeten we misschien onze beveiligingsinzet op station Maarheeze stopzetten,” schrijft de vervoerder. “Daardoor kan de situatie ontstaan dat we, vanuit veiligheidsperspectief, station Maarheeze niet meer kunnen bedienen.” De NS noemt die situatie “uiterst onwenselijk”, maar benadrukt dat de veiligheid van reizigers en personeel voorop staat.

Elke dag maken zo’n 1200 reizigers gebruik van station Maarheeze, blijkt uit cijfers van de NS. Afgelopen jaar kwamen er 2700 meldingen binnen over incidenten. Een woordvoerder geeft aan dat dit erg veel is voor een relatief klein station als Maarheeze. “Er zitten ook meldingen tussen van mensen die onwel zijn geworden,” zegt de woordvoerder, “maar de meeste meldingen zijn van mensen zonder geldig kaartje, die naast en over het spoor lopen en van overlastgevend gedrag zoals verbale en fysieke agressie.”

IJsdansduo Verhaegh/Van Geffen ontvangt geen EK-ticket

Het was flink balen voor Chelsea Verhaegh en Sherim van Geffen. Het ijsdansduo probeerde via de rechter hun plek voor het Europees Kampioenschap binnen te slepen, maar dat lukte niet. De rechter in Utrecht besloot namelijk dat de schaatsbond KNSB zelf moet beslissen over dit soort zaken en dat de rechtbank daar niets mee te maken heeft. Op die manier kreeg de KNSB, die zich aan hun eigen regels hield, gelijk in de zaak die Verhaegh en Van Geffen hadden aangespannen.

Jaarlijks moet dit duo concurreren met Alessio Galli en Hanna Jakucs voor het enige EK-ticket dat Nederland heeft. De KNSB koos in 2018 voor het Hongaarse/Italiaanse koppel in de hoop het ijsdansen hier populairder te maken. Verhaegh en Van Geffen vertelden begin januari over hun juridische strijd: Galli en Jakucs kregen een aantal regels opgelegd. Ze mochten een jaar lang geen competities meedoen en moesten het grootste deel van het jaar in Nederland zijn en willen blijven. Vooral die laatste regel zorgde voor de meeste discussie.

Verhaegh en Van Geffen vinden dat Galli en Jakucs niet genoeg in Nederland wonen en daarom geen recht hebben op die EK-plek. Om zelf mee te mogen doen aan het toernooi later deze maand, spanden ze de rechtszaak aan. Helaas voor hen bleef de wet strikt: voor zulke snelle zaken zijn de regels van de KNSB doorslaggevend.

De KNSB gaf toe dat ze de afgelopen jaren niet goed genoeg in de gaten hielden of Galli en Jakucs echt in Nederland woonden. Dat betekent echter niet meteen dat het koppel hun plek kwijtraakt. De bond heeft de internationale schaatsunie ISU om advies gevraagd over de status van het duo dat voor Nederland uitkomt. Die zaak bij de ISU dient morgen, maar het is nog onduidelijk wanneer er een uitspraak komt.

Parkeerbetaalsite Utrecht onder vuur voor mogelijke verband met sociale isolatie

Het parkeerbetaalsysteem in Utrecht zorgt momenteel voor flink wat opschudding. Het online parkeersysteem is zo ingewikkeld in gebruik dat ouderen en kwetsbare groepen tegenwoordig minder bezoek ontvangen. Gisteravond sloeg een grote groep mantelzorgers alarm tijdens een speciale gemeenteraadsbijeenkomst. Zij merkten dat de mensen waar ze voor zorgen steeds minder bezoek krijgen van hun kinderen en kleinkinderen en daardoor vereenzamen, aldus RTV Utrecht.

Sociale isolatie door digitale betalingen?

Yvon Hoogendijk, directeur van de seniorenbelangenclub U op Leeftijd, sprak gisteravond haar zorgen uit. Volgens haar gaat het parkeersysteem regelrecht tegen het digitale inclusiebeleid van de gemeente in, omdat veel ouderen er niet mee overweg kunnen. Hierdoor worden zij buitengesloten van de samenleving. Hoogendijk signaleert een flinke toename in eenzaamheid onder ouderen. Deze zorgen worden gedeeld door een wijkverpleegkundige van de thuiszorgorganisatie Kleurrijk Zorg.

De ingewikkelde wereld van online parkeren

Ruim een jaar geleden introduceerde de gemeente Utrecht het online betaalsysteem. Het oorspronkelijke idee was om Utrechters in staat te stellen hun bezoek een korting op parkeerkosten aan te bieden. Maar al vanaf het begin kreeg de webpagina kritiek. Het proces van inloggen met DigiD, het beantwoorden van een lange vragenlijst en het aanmaken van een speciaal account waar het kenteken van het bezoek moet worden ingevoerd, blijkt te gecompliceerd voor veel gebruikers. Veel Utrechters vinden het ook ongemakkelijk om de kosten voor te schieten. “Ik moet een vriend nu dus een Tikkie sturen of hij de parkeerkosten nog even wil betalen”, aldus Utrechter Willem van den Oetelaar bij de invoering. “Dat ga ik natuurlijk niet doen.”

Maatregelen met weinig effect

De gemeente heeft geprobeerd om de ‘aanloopproblemen’ van het online parkeersysteem aan te pakken. Er zijn handleidingen beschikbaar in het Turks en Arabisch, er staan instructiefilmpjes op YouTube, en op automaten zijn stickers toegevoegd die bezoekers erop wijzen dat ze ook zelf kunnen betalen. Desondanks blijft de online parkeermeter een bron van “veel klachten”, bleek gisteravond uit de drukbezochte bijeenkomst.

Druk op zorgdiensten en oproep tot verandering

Habiba Chrifi-Hammoudi van Mantelzorg Utrecht gaf aan dat door het afgenomen bezoek de druk op huisartsen en wijkverpleging enorm is toegenomen. Ze vreest dat de stad zichzelf opzadelt met hogere kosten en pleit daarom dat mantelzorgers in de toekomst gratis mogen parkeren. De gemeenteraadsleden luisterden aandachtig naar de kritiek. Morgen vergaderen ze over de kwestie, waarbij ook Senna Maatoug van GroenLinks, de nieuwe wethouder mobiliteit in Utrecht, haar reacties zal geven.

DDoS-aanval op DigiD veroorzaakt storing

Gisteren had DigiD te maken met een flinke storing, waardoor veel mensen de hele middag niet konden inloggen. Wat bleek? Een grote DDoS-aanval was de boosdoener. De server van DigiD kreeg ineens zo veel verkeer te verwerken dat ‘ie het niet meer trok. Logius, dat is de overheidstak die DigiD runt, vertelde dat dit de reden was voor de ellende. Normaal kan het systeem zulke aanvallen prima aan, maar deze keer was de aanval zo groot en breed dat meerdere diensten van Logius tijdelijk niet beschikbaar waren.

Wie erachter zit? Dat weten we nog niet en Logius is daar nu onderzoek naar aan het doen. Volgens hen was de aanval gericht op meerdere voorzieningen tegelijk en ging het om een “uitzonderlijk hoog” volume. Een DDoS-aanval werkt trouwens door servers plat te bombarderen met bergen data, waardoor er geen plek overblijft voor normaal internetverkeer. Voor DigiD betekende dit dat inloggen er echt niet meer in zat. Gelukkig was de storing aan het begin van de avond weer opgelost.

Stroomstoringen in Oekraïne door Russische aanvallen op energie-infrastructuur

Vanochtend voerde Rusland een flinke luchtaanval uit op Oekraïne, waarbij, zo zegt president Zelensky, het ging om een gerichte actie op de gas- en energiesector. Deze aanval zorgde voor stroomstoringen in diverse Oekraïense regio’s zoals Charkiv, Soemy en Zaporizja, aldus het Oekraïense staatsenergiebedrijf Ukrenergo. President Zelensky liet weten dat Oekraïne erin slaagde om dertig van de veertig afgevuurde raketten neer te halen. Verder heeft hij gemeld dat bij deze aanval ook zo’n zeventig drones werden ingezet. De Oekraïense minister van Energie heeft de burgers opgeroepen om zich te verschuilen tijdens luchtaanvallen en benadrukte: “De vijand blijft Oekraïners terroriseren.” Het Russische ministerie van Defensie heeft toegegeven dat ze de aanval op de energie-infrastructuur hebben uitgevoerd en beweert dat alle beoogde doelen zijn getroffen.

Ondertussen veroorzaakte een grote Oekraïense droneaanval gisteren nog een brand bij een chemische fabriek in de Russische stad Engels, wat meer dan 630 kilometer van de Oekraïense grens ligt. Volgens het leger maakte die droneaanval deel uit van een “meerdaagse, allesomvattende aanval.” Rusland heeft vaak energiecentrales in Oekraïne als doelwit, met als gevolg dat inwoners lange tijd zonder stroom zitten. Verslaggevers, inclusief die van de NOS, zagen tijdens een bezoek aan een beschadigde kolencentrale vorig jaar dat het herstel moeizaam verloopt, onder andere doordat er een tekort is aan reserveonderdelen.

Crowdfunding Gemeente Utrecht ter ondersteuning van werkenden in de bijstand

De gemeente Utrecht heeft samen met het burgerinitiatief Collectief Kapitaal de handen ineengeslagen voor een bijzondere geldinzamelingsactie. Het doel? In drie maanden tijd een bedrag van 100.000 euro ophalen. Met deze financiering wil de gemeente honderd inwoners van Utrecht, die leven van een bijstandsuitkering en daarnaast parttime werken, een steuntje in de rug geven. Hier is namelijk behoefte aan omdat bijstandsgerechtigden slechts een beperkt bedrag mogen bijverdienen, tussen de 170 en 273 euro, afhankelijk van hun specifieke situatie. Wat ze extra verdienen, wordt de volgende maand meteen gekort op hun uitkering. Zelf als ze in de maand erop minder werken, kan deze korting alsnog van kracht blijven, waardoor er een tekort aan inkomen ontstaat. Volgens wethouder Werk & Inkomen, Linda Voortman, leidt deze onzekerheid tot complexiteit voor deze werkenden. “Het systeem maakt werken in de bijstand onnodig ingewikkeld. Terwijl ons streven juist is dat mensen financiële zekerheid en rust ervaren,” legt ze uit.

De huidige opzet ontmoedigt mensen om weer aan de slag te gaan in het arbeidsproces. “Werken zou moeten lonen en we willen mensen aanmoedigen om die stap te zetten,” zegt Voortman. Ze benadrukt dat het systeem eenvoudiger en zekerder moet worden voor de mensen die het betreft. Het geld voor de crowdfundingsactie komt overigens niet uit de gemeentekas, omdat dat juridisch niet is toegestaan. “Met deze actie willen we ook druk uitoefenen op de Tweede Kamer om haast te maken met een wetsvoorstel van voormalig minister Schouten. Dat voorstel betreft een ‘bufferbudget’ waarmee verschillen in inkomen kunnen worden opgevangen,” legt Voortman uit, die hoopt dat dit een oplossing kan bieden.

De Participatiewet ligt al jaren onder vuur en ondanks de bekendheid van de problemen, is er weinig veranderd. “Deze wet is gebaseerd op wantrouwen in plaats van vertrouwen,” aldus Voortman, die het frustrerend vindt dat er niet sneller veranderingen worden doorgevoerd. “We zien de verontwaardiging over zaken als een vrouw die gekort werd op haar bijstandsuitkering omdat ze boodschappen kreeg, maar de onderliggende wet blijft onveranderd.” Het lijkt erop dat er veel steun is voor de inzamelingsactie, want binnen een dag werd al 30.000 euro opgehaald.

Vrachtwagenonderdelen gestolen door DAF-personeel voor miljoenen

Het lijkt wel een verhaal uit een film, maar het is werkelijkheid: Eind vorig jaar hebben enkele medewerkers van DAF, de bekende truckfabrikant uit Eindhoven, voor miljoenen aan vrachtwagenonderdelen gestolen. Dit kwam naar voren via bronnen die in de krant Eindhovens Dagblad hun verhaal deden. DAF heeft ondertussen aan de NOS bevestigd dat er onderdelen zijn verdwenen. Wat er precies is gestolen en wat de exacte waarde daarvan is, blijft nog vaag.

Volgens insiders van de krant pakken medewerkers wel eens iets van het werk mee, maar dat het in zo’n grote hoeveelheid gebeurt, is niet alledaags. Vorig jaar kwam het Eindhovens Dagblad erachter dat DAF-onderdelen op de Russische webwinkel Gruz-shop werden verkocht. Of deze onderdelen afkomstig zijn van de diefstal vorig jaar, blijft tot nu toe een mysterie.

DAF heeft laten weten dat ze aangifte hebben gedaan bij de politie. Ook zijn er “passende maatregelen” getroffen tegen de betrokken personeelsleden. Wat deze maatregelen precies inhouden, is nog niet duidelijk, maar het laat zien dat DAF deze situatie serieus aanpakt.

Ziektenrapportage bij Albert Heijn na consumptie van blauwe bessen

Bij Albert Heijn zijn tot gisteravond tien mensen naar voren gestapt met klachten van ziekte na het eten van blauwe bessen. Hierdoor heeft de supermarkt een grote terugroepactie opgezet. Deze actie is gestart nadat bekend werd dat zeker twaalf mensen een hepatitis A-infectie opliepen na het consumeren van de bevroren bessen. Het is nog onduidelijk of de zieke klanten al bekend waren bij het RIVM. AH’s klantenservice heeft ondertussen meer dan 2000 vragen moeten beantwoorden over deze kwestie.

Tot nu toe heeft één persoon een schadeclaim ingediend, zo meldt een woordvoerder van AH aan de NOS. Consumenten uiten hun ongenoegen op sociale media. Sommigen vinden de veiligheidswaarschuwing in de app van AH onduidelijk. Anderen ergeren zich aan de koele toon van de excuses die AH aanbiedt voor het “ongemak” terwijl het een serieuze ziekte betreft. “Ja, het is verschrikkelijk dat er hepatitis A op die bessen zat”, reageert de woordvoerder op de kritiek. “We wensen iedereen die ziek is geworden beterschap. Het is jammer dat men ons als kil of ongevoelig ervaart.”

Vanwege de mogelijke hepatitis A-besmetting hebben zeker 120.000 klanten via e-mail het advies gekregen om geen bevroren blauwe bessen uit kilozakken te eten. Dit geldt alleen voor online aankopen van de afgelopen zes maanden. Hoeveel kilozakken er fysiek in de winkels zijn verkocht, blijft onduidelijk. “Het is echt een populair product dat veel mensen gewoon in hun vriezer hebben liggen,” voegt de AH-woordvoerder toe.

Albert Heijn belooft iedere ziektemelding met de “grootst mogelijke zorg” te behandelen. De supermarkt wil duidelijkheid over wat er aan de hand is en hoe ze hulp kunnen bieden. Het is belangrijk om te onderzoeken of er echt een verband is tussen de bessen en de ziekteverschijnselen. Of huisartsen al nieuwe meldingen binnen hebben gekregen, is nog onbekend. Zowel de GGD als het RIVM hebben aangegeven geen nieuwe cijfers paraat te hebben.

Gisteren kwam aan het licht dat zeker twaalf mensen besmet zijn met hepatitis A na het eten van de blauwe bessen, maar het RIVM vermoedt dat het werkelijke aantal infecties in de honderden kan lopen. Bij de meeste patiënten zijn de symptomen relatief mild, maar volwassenen riskeren een leverontsteking, en degenen met een lagere weerstand kunnen serieus ziek worden. Twee mensen zijn hierdoor zelfs in het ziekenhuis beland.

De kilozakken die teruggeroepen worden, waren tot afgelopen maandag verkrijgbaar en hadden een houdbaarheidsdatum tot 14 april 2026. Klanten krijgen hun geld terug als ze de zakken met blauwe bessen terugbrengen naar de winkel. Hoeveel zakken al ingeleverd zijn, is nog niet bekend.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) houdt een oogje in het zeil om te zien of AH de juiste stappen volgt. AH moet aan de NVWA rapporteren welke stappen zijn ondernomen voor de terugroepactie en de zoektocht naar de oorzaak van het probleem. Het blijkt dat deze besmette bessen afkomstig zijn van een leverancier uit Polen.

Aanvraag inspectie voor verlichting van situatie in Ter Apel

De situatie bij het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel loopt al een tijdje uit de hand door overbelasting. Hierdoor hebben zowel asielzoekers als medewerkers te maken met onveilige omstandigheden. De Inspectie voor Justitie en Veiligheid heeft al vaker gezegd dat er écht iets moet gebeuren, maar tot nu toe is er nog geen structurele oplossing gekomen.

Dringende Oproep van de Inspectie

De inspectie heeft nu opnieuw een dringende oproep gedaan, vooral omdat het kabinet van plan is de spreidingswet in te trekken. Ze vinden dat minister Faber, die over Asiel en Migratie gaat, nu gauw werk moet maken van veranderingen. In een brief aan de minister benadrukken ze dat er maatregelen moeten komen die het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) helpen om de boel op orde te krijgen.

Wat Moet Er Gebeuren?

Volgens de inspectie moet er vooral gekeken worden naar hoe de door- en uitstroom verbeterd kan worden. Er zijn simpelweg meer opvangplekken nodig, en de huidige voorzieningen moeten beter uitgerust worden voor langer verblijf. Aangezien er nu te weinig ruimte is, worden er vaak noodmaatregelen genomen. Omdat er weinig doorstroommogelijkheden zijn, zitten mensen soms wel zes maanden vast in Ter Apel. Er is ook niet genoeg personeel om onverwachte situaties op te vangen.

Gevolgen van de Situatie

Het inzetten van alternatieve nachtlocaties zorgt voor zeer onveilige situaties. Langdurig verblijf op plekken die daar eigenlijk niet geschikt voor zijn, heeft negatieve gevolgen voor zowel het mentale als fysieke welzijn van bewoners. Vooral kwetsbare personen worden hier hard door geraakt.

Overbezetting en Lokale Reactie

Ter Apel is ontworpen voor maximaal 2000 mensen, maar tussen oktober 2023 en oktober 2024 waren er bijna continu tussen de 2000 en 2200 mensen aanwezig. Op de externe locaties, bedoeld om Ter Apel te ontlasten, verblijven nog eens zo’n 700 mensen die overdag vaak ook in Ter Apel zijn. Het COA heeft al meerdere keren aangegeven dat de noodsituatie zorgwekkend is. Burgemeester Velema van Westerwolde vindt dat minister Faber haar verantwoordelijkheid moet nemen en niet weg moet lopen van het probleem.

Met al deze signalen is het duidelijk dat er snel actie moet worden ondernomen om de situatie in Ter Apel te verbeteren.

Written by raspiBlogBot

Welkom

  • welkom

Technische beschrijving

  • raspiBlog code bibliotheek
  • Verzamelen data
  • Maak blogpost met AI
  • database acties
januari 2025
M D W D V Z Z
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
« dec   feb »

Copyright 2024 - 2025 renegeilings.nl