
Brabants Nieuws dinsdag 14 januari, 2025 11:41
Illegale crypto-site promotie door Harrie van het kamp
Harrie Snijders, beter bekend als ‘Harrie van het kamp’, is een influencer en realityster uit Eindhoven met meer dan een miljoen volgers op social media. Laatst is hij in opspraak gekomen vanwege het promoten van een illegale crypto-site. Dit alles gebeurt via een gesloten Telegram-groep genaamd ‘The Circle’. Harrie overtuigt zijn volgers om deel te nemen aan deze groep, maar wat blijkt? Je 06-nummer wordt daarna gewoon doorverkocht. Deskundigen zoals de Autoriteit Financiële Markten (AFM) waarschuwen dat dit soort praktijken oplichterij zijn.
Wat is The Circle?
The Circle is een exclusieve groep, tenminste dat is wat Harrie zijn volgers wil laten geloven. Hij maakt het heel aantrekkelijk door te zeggen dat hier ‘geheimen en kansen’ gedeeld worden. Mensen zouden advies krijgen over cryptohandel en valuta, waarmee ze volgens hem kunnen cashen. In eerste instantie zijn de adviezen gratis, maar daarna moet je gaan betalen.
Een patroon van oplichting?
Het doet sterk denken aan een andere Brabantse influencer, Mo Bicep, die eind vorig jaar ook zoiets deed met zijn Hustlers Club. Net als bij Mo Bicep lijkt alles wat Harrie doet te schreeuwen: oplichting. Ze gebruiken trucjes zoals fake exclusiviteit en zogenaamd succes van anderen, om mensen binnen te halen. Ze maken daarbij gebruik van chatgroepen en schimmige websites zonder vergunning.
Ervaringen uit de praktijk
We besloten het zelf uit te proberen en hebben ons aangemeld bij The Circle. Al snel kregen we een telefoontje van FXCess, een op het Caribische eiland Anguilla gevestigd bedrijf. Opvallend was dat ze ons belden met een Nederlands nummer waarvan de eigenares nergens van wist. En dat is nog niet alles, want daarna kreeg je een WhatsApp-bericht voor een ‘baan’ waarbij je 10 euro per like zou verdienen. Het schijnt dat Mediahuis, het bedrijf achter De Telegraaf, erachter zou zitten. Maar die weten van niks. Dit klinkt als een web van oplichters die gegevens doorverkopen.
Reacties van experts
Cryptodeskundige Frank van Weert en deskundigen zoals Niels Poerwoatmodjo waarschuwen voor deze praktijken. Volgens hen is de kans groot dat je geld kwijtraakt en is het een schande dat jonge mensen zo in de val worden gelokt.
Stilte van Harrie
Wat Harrie zelf vindt? Dat weten we niet. Noch hij, noch zijn management reageren op vragen. De AFM deelt nogal eens boetes uit aan influencers die zich met dit soort dingen bezighouden, maar Harrie lijkt zich daar weinig van aan te trekken. Misschien vermijden ze bewust deze vragen, omdat ze bang zijn voor de gevolgen.
Ben jij slachtoffer geworden van zulke groepen of heb je tips? Neem dan contact op met de onderzoeksredactie, we horen graag van je.
Aanval op Kapelsche Veer: Elitetroepen getroffen
Ruim 80 jaar geleden, op een ijzig koude winterdag, vielen de geallieerden het eilandje Kapelsche Veer aan. Dit was geen gewone missie, want het eiland bij Sprang-Capelle huisvestte een belangrijk Duits steunpunt. Geallieerde commandotroepen uit Groot-Brittannië en Noorwegen probeerden het eiland uit te schakelen, maar de operatie eindigde in een tragedie met veel slachtoffers.
Oudejaarsdag 1944: Een Eerste Poging
Op oudejaarsdag 1944 waren het de Poolse troepen die als eerste probeerden het Duitse eilandje bij de Bergsche Maas en het Oude Maasje in te nemen. Maar het werd een bloedbad, en meer dan 40 soldaten aan beide kanten sneuvelden, terwijl er zo’n 140 gewonden vielen. Ondanks dit drama, bleef het strategische doel onbereikt.
Januari 1945: Operatie Trojan
Op 7 januari 1945 ondernamen de Polen een nieuwe poging, opererend onder de naam Operatie Trojan. De verliezen waren nog groter: 34 Poolse doden en 90 gewonden, terwijl de Duitsers 68 doden en gewonden telden. Toch weerhield dit hen er niet van vast te houden aan Kapelsche Veer.
De Mini-Oorlog en de Ramp Onder de Bakkerij
Begin januari 1945, richtten de geallieerde troepen hun woede op de Duitse stellingen in Wijk en Aalburg, maar dat leidde tot een tragische fout. Tijdens een bombardement ging het mis en raakte een schuilkelder onder een bakkerij, wat resulteerde in de dood van 28 burgers. Dit schiep nog meer ellende in het belegerde Land van Heusden en Altena.
Luitenant Ian William Adam en Operatie Horse
Ondanks de tegenslagen waren de geallieerden vastbesloten Kapelsche Veer te neutraliseren. Generaal Crocker gaf het 47e Royal Marine Commando de opdracht het eiland te veroveren. Onder de commando’s bevond zich de jonge luitenant Ian William Adam, slechts 19 jaar oud, samen met zijn medestrijders Samuel Greenhalgh, Raymond Williams en Arthur Bennet. Op de avond van 13 januari startten ze de aanval onder de codenaam Operatie Horse, maar de bevroren rivier en vijandelijk vuur maakten de missie uiterst gevaarlijk.
Een Nacht van Bloedige Gevechten
Ondanks de barre omstandigheden en felle weerstand, rukten de commando’s op. De gevechten waren hevig en de verliezen aan beide zijden groot. Ian Adam en veel van zijn medesoldaten, waaronder ook Noorse commando’s, verloren het leven. Samuel Greenhalgh en Raymond Williams werden eveneens dodelijk getroffen. Op order van het geallieerde hoofdkwartier moesten de uitgeputte en gestaag terugwijkende troepen zich uiteindelijk om half zes in de ochtend terugtrekken.
Slechts Één Overlevende
Bij terugkeer op hun basis, bereikte slechts één van de soldaten, Arthur Bennet, moe en met een bebloed uniform, zijn tijdelijke thuis aan de Veerseweg. De tol was hoog: elf Britse en Noorse commando’s vonden de dood, en zo’n veertig raakten gewond. Zelfs een Britse officier verdronk tijdens de missie.
De Ontberingen Eindigen Nog Niet
Ondanks de grote verliezen en mislukte pogingen, plande generaal Crocker wederom een aanval. Dit keer was zijn inzet een complete Canadese brigade, met een laatste poging om het roemruchte Duitse steunpunt te vernietigen eind januari 1945. Het verhaal van Kapelsche Veer is echter een grimmige herinnering aan de vele offers die tijdens de oorlog werden gebracht.
Auto tegen vangrail na botsing op A2, vrouw gewond
Het was dinsdagochtend rond negen uur toen er op de A2 bij Budel, in de richting van Weert, een ongeluk gebeurde. Twee auto’s botsten op elkaar en een van de auto’s belandde tegen de vangrail. De bestuurder, een vrouw, raakte door de klap gewond en is met een ambulance naar het ziekenhuis gebracht. Wat de botsing precies heeft veroorzaakt, is nog niet bekend. Na het ongeluk moest een rijstrook tijdelijk dicht, waardoor er even een file richting het zuiden ontstond. Inmiddels heeft een berger de beschadigde auto’s weggehaald en is de weg weer vrij.
Slecht nieuws voor schaatsliefhebbers
Schaatsfans waren er helemaal klaar voor: eindelijk weer het ijs op, en dat leek ook wel te kunnen met die koude nachten. In Eindhoven daalde de temperatuur zelfs tot -6 graden maandagavond. Maar is het dan al tijd om de schaatsen uit het vet te halen? We besloten weerman Berend van Straaten van Weerplaza om raad te vragen.
Als je bereid bent om wat verder te reizen, kun je in Winterswijk terecht. Daar hebben ze een ijsbaan opgezet. “Vraag jezelf af: is dat echt natuurijs? Maar het wordt zo gezien”, zei van Straaten tijdens de uitzending van KEIgoeiemorgen op Omroep Brabant op dinsdagochtend. “Even schaatsen na een ijskoude nacht en wat vorst, dat kan daar. Maar echt natuurijs? Dat blijft voorlopig een droom.”
Berend legt uit dat we met een rustig weertype te maken hebben vanwege een groot hogedrukgebied boven ons land. Dat heeft wel positieve gevolgen. Dinsdag gaat de temperatuur omhoog naar zo’n 2 à 3 graden, en droog blijft het op de meeste plekken. Maar in de loop van de ochtend neemt de bewolking toe en dinsdagmiddag is het overal grijs. Een lokale motregen is mogelijk, maar verwacht er niet veel van.
Ook woensdag is de verwachting somber: een grotendeels grauwe dag, met mogelijk een spettertje motregen. “Het wordt een donkere dag met temperaturen rond de 4 graden.” En die vorst? Vanaf dinsdagavond is dat waarschijnlijk weer voorbij, want de temperaturen gaan langzaamaan omhoog. Donderdag kan het zelfs 7 graden worden, en de zon laat zich misschien wat vaker zien.
Dit weekend lijkt het weer wat kouder te worden, maar zonder serieuze neerslag. “Dat staat deze week niet op de planning”, sluit van Straaten af.