
Laatste Nieuws zondag 12 januari, 2025 17:22
NK-goud voor Shorttrackers Van ’t Wout en Velzeboer op 1.000 Meter
Een dag na hun eerdere gouden prestaties hebben Jens van ’t Wout en Michelle Velzeboer hun Nederlandse kampioenstitels op de 1.000 meter binnengehaald. Ze domineerden de finales en lieten de concurrentie duidelijk achter zich. Op zaterdag waren ze ook al de beste op zowel de 500 meter als de 1.500 meter tijdens de NK shorttrack in de Elfstedenhal in Leeuwarden.
Jens van ’t Wout: Supersnel in de Mannenfinale
In de mannenfinale was Van ’t Wout opnieuw onverslaanbaar. Hij liet Sven Roes en Daan Kos achter zich, die respectievelijk het zilver en brons pakten. Jammer genoeg wisten Teun Boer en Sjinkie Knegt het podium niet te bereiken.
Michelle Velzeboer: Ook Sterk in de Vrouwenfinale
Velzeboer pakte bij de vrouwenfinale het goud. Diede van Bibi Arts kwam als tweede uit de strijd, gevolgd door Kiek Straathof met brons. Helaas werd Diede van Oorschot gediskwalificeerd, waardoor Angel Daleman vierde werd.
Bekende Namen Ontbraken
Opvallend was de afwezigheid van topshorttracksters Xandra Velzeboer en Suzanne Schulting tijdens de NK. Xandra is zich momenteel aan het voorbereiden op andere belangrijke wedstrijden en Suzanne heeft net deelgenomen aan de EK sprint op de langebaan.
Vooruitblik naar het EK in Dresden
Deze geweldige prestaties zijn een mooie aanloop naar het EK shorttrack, dat volgende week in het Duitse Dresden plaatsvindt. We zijn benieuwd hoe onze shorttrackers het daar gaan doen!
Torpedofragment uit WOII ontdekt aan strand Noordwijk
Voor de kust van Noordwijk is een bijzonder stuk geschiedenis komen bovendrijven. Wat eerst nog te boek stond als een mogelijk gevaarlijk vat, bleek uiteindelijk een fragment van een torpedo te zijn. Dit ontdekte men toen het voorwerp rond 10.00 uur in de zee werd gespot, zo meldt Omroep West.
In het begin dachten ze dat het vat misschien giftige stoffen bevatte, dus werd een deel van het strand maar even afgesloten voor de zekerheid. Na verder onderzoek bleek het te gaan om de aandrijfinstallatie van een torpedo. Zo’n torpedo is een zelf-aangedreven wapentuig dat veel werd gebruikt tijdens de Tweede Wereldoorlog.
De gemeente heeft de handen vol aan het veilig verwijderen van dit historische maar potentieel gevaarlijke object. Hoe lang dit precies gaat duren, is nog niet helemaal duidelijk. De veiligheidsregio houdt de situatie goed in de gaten en zorgt ervoor dat alles veilig verloopt.
Trainer Rijsdijk leidt Almere naar een knappe prestatie in Groningen
Almere City heeft onder de nieuwe coach Jeroen Rijsdijk meteen een mooie start gemaakt. Het team stond op de zeventiende plek in de eredivisie en speelde tegen FC Groningen, die op dat moment dertiende stond. Ondanks het verschil op de ranglijst, wist Almere een kostbaar punt mee naar huis te nemen met een 0-0 gelijkspel.
Het thuispubliek was niet bepaald blij met het resultaat, wat duidelijk werd door het sterke fluitconcert na het laatste fluitsignaal. Voor FC Groningen bleek het een tegenvallende wedstrijd. Ze speelden langzaam en hadden in de eerste helft amper grote kansen. Beide teams staan niet bekend om hun doelpunten, en dat was in de eerste helft goed te merken – er gebeurde niet veel. Almere was daar wel oké mee en hield het rustig.
De tweede helft bracht wat meer spanning. FC Groningen begon meer kansen te creëren. Spelers als Stije Resink, die vorig seizoen nog bij Almere speelde, probeerden het vanuit de afstand. Ook Brynjolfur Willumsson, Romano Postema, Thijs Oosting en Mats Seuntjens kwamen dichtbij een doelpunt. Voor Seuntjens was het een bijzondere wedstrijd, want hij maakte zijn debuut voor FC Groningen, zijn zesde club in de eredivisie.
Toch hield Almere-doelman Nordin Bakker knap stand en stond hij keer op keer in de weg nadat Groningen de goal opzocht. Dankzij zijn goede prestaties bleef de stand uiteindelijk steken op 0-0.
Feyenoord verliest thuis tegen FC Utrecht
Zondagmiddag was het raak in De Kuip. FC Utrecht kwam langs en snoepte met een 2-1 overwinning de punten van Feyenoord af. De Rotterdammers begonnen sterk en leken lange tijd op weg naar een glansrijke overwinning. Toch kreeg Feyenoord het na een uur flink voor de kiezen met twee snelle tegendoelpunten. Sébastien Haller was terug van weggeweest bij Utrecht, wat voor extra spanning zorgde, aangezien de Domstedelingen voor het laatst in 2014 in De Kuip wonnen. Utrecht houdt met deze overwinning zicht op Ajax, dat maar drie punten voorsprong heeft. Feyenoord daarentegen staat als vierde nu vier punten achter op Utrecht.
In het eerste uur leek er niets aan de hand voor de ploeg uit Rotterdam. Ze hadden genoeg kansen, maar konden het net niet vinden. Igor Paixão schoot een vrije trap op de paal, en keeper Michael Brouwer maakte een geweldige save op een kopbal van Dávid Hancko. Ook Santiago Giménez wist niet te scoren, hij stond namelijk buiten spel. Feyenoord moest het dan ook zonder Hwang In-beom (niet fit) en Quinten Timber (geschorst) doen, dus het middenveld bestond uit Ramiz Zerrouki, Calvin Stengs en Antoni Milambo. FC Utrecht mistte ook wat spelers, namelijk Nick Viergever en Noah Ohio, waardoor David Min in de spits mocht beginnen. Ron Jans, de coach van Utrecht, wilde Haller graag indelen en stuurde hem uiteindelijk in de 59ste minuut het veld in.
De rentree van Haller was meteen van invloed. Kort nadat hij het veld betrad, zette Niklas Vesterlund Utrecht op voorsprong met een kopbal vanuit een hoekschop—zijn eerste goal voor de club! Feyenoord leek een beetje verdoofd en voor ze het wisten volgde de 0-2. Calvin Stengs verloor de bal in een fysiek duel en waar Feyenoord dacht dat ze een vrije trap zouden krijgen, snelde Utrecht door. Haller en Yoann Cathline gaven de assist en uiteindelijk was het Paxten Aaronson die de bal binnen knalde. Haller hoopte zelf ook te scoren tijdens zijn rentree, maar een prachtige assist van de diep gelopen Aaronson kwam niet door, aangezien hij buitenspel stond.
Feyenoord kreeg toch nog hoop toen ze een strafschop kregen nadat Souffian El Karouani de bal tegen zijn hand kreeg. Giménez bleef er koel onder en zette de 2-1 op het bord. De laatste minuten probeerde de thuisploeg alles uit de kast te trekken om toch nog gelijk te maken, maar keeper Brouwer hield zijn hoofd koel en bezorgde Utrecht met zijn geweldige reddingen de overwinning.
Titelsuggestie: “Steijn en Litmanen als Middenvelders met Een Gedeelde Topscorerstitel”
Sem Steijn is lekker bezig na zijn hattrick in de 6-2 overwinning van FC Twente op Willem II. Hij is hard op weg om topscorer van de Eredivisie te worden met nu al 15 doelpunten achter zijn naam. De enige middenvelder die dit ooit eerder flikte in de Eredivisie was Jari Litmanen. Litmanen maakte in het seizoen 1993/1994 maar liefst 26 goals voor Ajax. Steijn, die in 2001 werd geboren, heeft Litmanen nooit live zien spelen, maar hij heeft genoeg video’s van hem gezien. “Mensen om me heen vergelijken me vaak met hem, of althans, ze zeggen dat ik naar hem moet kijken. Ze vinden dat we een beetje hetzelfde spelen,” vertelde hij lachend. “Als ik zijn beelden zie, kan ik dat wel begrijpen. Ook de manier van bewegen en ruimtes inlopen lijken wel op elkaar.”
Steijn voelt zich helemaal in zijn element op die nummer tien positie, net achter de spits. Hij kan overal opduiken en speelt soms ook een beetje als een spits. “Ja, precies. Misschien à la Litmanen,” zegt hij met een knipoog. “Die had dat ook.” Na zijn hattrick mocht hij traditiegetrouw de wedstrijdbal mee naar huis nemen. Vooral zijn eerste goal was er eentje om in te lijsten. “Toen Daan Rots de bal kreeg, wist ik dat ik moest gaan lopen. Hij heeft zo’n goede trap en hij stuurde me perfect weg. Ik zag de ruimte, liet de bal lekker doorlopen en kon ‘m zo langs de keeper schuiven,” beschrijft hij enthousiast. En ja, zo klinkt het heel makkelijk. “Klopt,” zegt hij met een grote grijns. “Maar dat is het echt niet.” Naast deze prachtige goal maakte hij ook nog een kopbal en benutte hij een strafschop, waarmee hij Twente zelf op het juiste spoor zette met 3-2.
Als kleintje speelde hij nog als buitenspeler, maar naarmate hij ouder werd, vond hij de rol van aanvallende middenvelder veel leuker vanwege het scoren van doelpunten. De fans van Twente zijn maar wat blij met Steijn. Hij is pas 23, komt uit Den Haag, en hij heeft de potentie om namens Twente de tweede topscorer van de Eredivisie ooit te worden. De enige die dat ooit eerder lukte was Dick van Dijk, in 1968/1969 met 30 goals.
Steijn tekende eind vorig jaar nog een nieuw contract bij Twente, dat hem tot 2028 aan de club bindt. “Ja, daar ben ik superblij mee. Het is win-win. Als je vandaag ziet hoeveel waardering ik hier krijg van het stadion en iedereen om me heen, is dat echt geweldig. Vandaar dat ik mijn contract wilde verlengen.” Natuurlijk heeft hij ambities, maar voorlopig ziet hij zichzelf niet weggaan. “Nee, deze winter zie ik het niet gebeuren dat ik vertrek. Maar goed, in voetbal weet je het nooit, toch?”
Grandslamdebuut van Lamens bij historische Grand Slam
Zondag 12 januari was echt een dag om niet te vergeten voor Suzan Lamens. Tijdens haar debuut op de Australian Open moest ze zich staande houden tegen de Sloveense qualifier Veronika Erjavec, en dat in bizarre weersomstandigheden. De dag begon al turbulent met de heftige hoosbuien in Melbourne, waardoor de partij maar liefst zes uur stil lag. Gelukkig wist Lamens zich hier doorheen te slaan en pakte de overwinning.
Toen de regen begon vlak na het winnen van de eerste set, dacht Lamens meteen: “Snel dit punt, voordat het weer begint te stormen.” Maar ja, de pauze bleek langer dan verwacht. “Je wordt echt uit je focus gehaald als je zo lang moet wachten,” vertelde Lamens. Iedereen zat opgepropt binnen, en het was lastig om te besluiten wat te doen. “Moet ik nu gaan eten of niet? Je weet het niet als de wedstrijd elk uur opgeschoven wordt.”
Uiteindelijk besloot ze om op Melbourne Park te blijven. Toen de regen eens stopte en baan zes was opgedroogd, kon de partij eindelijk verder. “Ik ging om twaalf uur van de baan en pas om half zeven weer erop,” herinnert ze zich. De focus moest weer terug en dat was niet makkelijk. Vooral omdat Erjavec haar spel had aangepast, waardoor het moeilijk werd voor Lamens. “Misschien was ik niet agressief genoeg, misschien was het de spanning.”
Naast baan 6 was de sfeer ondertussen wel bijzonder. Het publiek langs de baan deed Lamens denken aan een drukke bar. “De helft van hen hield zich zes en een half uur bezig en leek al dronken,” grapte ze. Desondanks liet ze zich er niet door afleiden. “Het gaf me juist energie.”
De lange dag met wisselend weer en zenuwslopend wachten eindigde gelukkig goed. In de tie-break van de tweede set trok ze aan het langste eind na een wedstrijd van precies twee uur. Toch was Lamens vooral trots op haar mentale kracht door al deze uitdagingen heen. “Elke punt weer opladen, dat maakt me blij.”
Terugkijkend op vorig jaar is het duidelijk: het jaar was al een succes voor Lamens. Ze doorbrak de barrière van de wereldtop 100, pakte een ITF-titel en bovendien ook een WTA 125- en 250-titel. “Drie titels, telkens één groter,” vermeldde ze trots.
En nu, 2025 begint nog veelbelovender. “Het is nu al een topstart van het jaar,” aldus een lachende Lamens. “Eerste paar matchen in de 500 binnen, en mijn eerste zege in het hoofdtoernooi van een grandslam, dat is echt een nieuwe mijlpaal. En hopelijk volgen er nog meer.” Voor de tweede ronde wacht een spannende tegenstander: ofwel de Zwitserse Belinda Bencic of de Letse Jelena Ostapenko. Of ze een voorkeur heeft? “Ik heb al eens tegen Ostapenka gespeeld, Bencic is ook heel sterk. Laat maar komen.”
Trambotsing in Straatsburg: 68 Gewonden
Gistermiddag was er een flinke trambotsing in Straatsburg waarbij 68 mensen gewond raakten. Het bestuur van het departement Bas-Rhin gaf aan dat er bij het ongeluk zo’n honderd inzittenden gelukkig niets mankeerden. Uit het eerste onderzoek van justitie blijkt dat er geen sprake was van opzet. Het hele voorval vond plaats in een tunnel vlakbij het centraal station van de stad in Noordoost-Frankrijk.
De botsing ontstond doordat een tram op een helling vast kwam te staan vanwege de drukte. Hierdoor begon hij achteruit te rollen en kwam uiteindelijk tegen een andere tram aan. De slachtoffers liepen verwondingen op, maar gelukkig zijn deze niet levensbedreigend. We hebben het hier vooral over hoofdwonden, gebroken sleutelbenen en verstuikte knieën. De chef van de hulpdiensten in de regio benadrukte dat het “veel erger had kunnen zijn”.
Hoewel de autoriteiten zeggen dat er geen opzet in het spel was, kijken ze wel naar eventuele strafbare feiten zoals nalatigheid. Beide trambestuurders zijn ongedeerd gebleven, maar ze zijn flink geschrokken door het incident, aldus het trambedrijf.
Arbeidsmigranten uit diverse oorsprongsgebieden in Nederland
Het aantal mensen dat hier onder slechte omstandigheden en vaak zonder vergunning komt werken, blijft toenemen. En verrassend genoeg komen deze arbeidsmigranten nu steeds vaker van verder weg. Waar je vroeger vooral Polen, Roemenen en Hongaren zag, komen er nu steeds meer uit landen als Oekraïne en Georgië, en zelfs verder. Volgens de Arbeidsinspectie is dit een groeiende trend, zo vertellen ze aan de NOS. Eind deze maand gaat het kabinet een wet bespreken die een strengere aanpak moet bieden: werkgevers die illegalen in dienst hebben, riskeren dan niet alleen boetes, maar kunnen ook gevangenisstraf krijgen. Vooral uitzendbureaus kijken steeds verder weg om aan de groeiende vraag naar goedkope arbeid te voldoen.
Tijdens een controle van de Arbeidsinspectie bij een tuinbouwbedrijf in het westen van het land, waar de NOS bij mocht zijn, werden recentelijk zo’n twintig Georgische werknemers aangetroffen die geen vergunning hadden om hier te werken. Ze werkten daarnaast veel meer uren dan was opgegeven. Het ging om werk verzorgd via een uitzendbureau en doorleenbedrijf. De betrokken werkgevers en het uitzendbureau wacht nu een boete van enkele honderdduizenden euro’s. En deze praktijk ziet de Arbeidsinspectie helaas vaak. “Je ziet overal dat het aantal arbeidsmigranten binnen de EU begint op te raken”, zegt Marijke Kaptein, directeur Toezicht van de Arbeidsinspectie. “Werkgevers willen mensen goedkoop aan het werk zetten, maar daar zijn binnen de EU simpelweg niet genoeg mensen meer voor. Hierdoor komen er verschillende manieren om mensen van buiten de EU naar Nederland te halen.”
In Nederland zijn er nu tussen de 600.000 en 800.000 arbeidsmigranten. Ieder jaar komen er zo’n 40.000 tot 50.000 bij. Veel van hen doen laagbetaald werk in sectoren zoals de vleesindustrie, distributiecentra, of de glastuinbouw. “We lijken een lagelonenland”, zegt Kaptein, “Vergeleken met onze impact op zo’n klein oppervlak, is dit niet houdbaar. We putten onszelf uit.” Ze stelt dat keuzes noodzakelijk zijn: welk deel van de economie willen we uitbreiden, behouden, of verkleinen? De groei van arbeidsmigranten heeft gevolgen: beschikbaarheid van huizen, scholen en zorg staan onder druk. Hier ligt een taak voor de politiek, meent Kaptein.
Ook ziet de Arbeidsinspectie regelmatig slechte arbeidsomstandigheden. “Soms zien we matrassen in stellingkasten in distributiecentra, waar werknemers in ploegen op slapen.” Mensen worden zonder pardon op straat gezet als ze klagen of ziek zijn. Minister Van Hijum van Sociale Zaken vindt dat Nederland moet nadenken. “We zijn te afhankelijk van goedkope arbeid geworden. Veel sectoren zijn verslaafd aan arbeidsmigratie en dat moet veranderen.” Alhoewel harde keuzes maken en sectoren sluiten een stap te ver lijkt voor het huidige kabinet, hoopt de minister dat strengere straffen en meer controles het probleem zullen aanpakken. Eind van de maand bespreekt het kabinet een wet om werkgevers en uitzendbureaus makkelijker strafrechtelijk te vervolgen bij uitbuiting, met mogelijke gevangenisstraffen als gevolg.
Landen bespreken Syrische toekomst in Saudi-Arabië
Ministers en diplomaten uit zowel het Westen als het Midden-Oosten zijn naar Saudi-Arabië gekomen voor een belangrijke bijeenkomst over de toekomst van Syrië. Dit is de eerste internationale samenkomst rond dit onderwerp sinds de val van president Assad. In Riyad zijn ministers van Buitenlandse Zaken uit landen als Duitsland, Turkije, het Verenigd Koninkrijk, Qatar, Irak en Jordanië aanwezig. Ook de Verenigde Staten hebben een speciaal gezant gestuurd, en de Europese Unie wordt vertegenwoordigd door buitenlandchef Kallas. Ze gaan daar in gesprek met de nieuwe Syrische minister van Buitenlandse Zaken.
Tijdens deze top hoopt Syrië onder andere dat de westerse landen hun sancties tegen het land wat gaan versoepelen. Deze sancties werden na het hardhandige optreden van het Assad-regime tijdens de opstand van 2011 ingesteld door de VS, de EU, en enkele Arabische landen. Duitsland, Italië en Frankrijk hebben recentelijk bij de Europese Unie gepleit voor een versoepeling van deze maatregelen. Kallas liet namens de EU weten dat dit mogelijk zou zijn als de nieuwe Syrische regering meer de diversiteit van het land vertegenwoordigt.
De strenge sancties hebben ervoor gezorgd dat de Syrische economie bijna stil is komen te liggen. Hulporganisaties klaagden bovendien dat de strikte naleving van de sancties door banken hun werk flink dwarsboomt, omdat ze moeilijker hulp kunnen bieden. De Verenigde Staten hebben dan ook deze week aangekondigd dat ze een speciale vrijstelling geven voor betalingen aan Syrische overheidsinstanties, zodat ze humanitaire hulp beter op gang kunnen brengen. En als klap op de vuurpijl hebben ze ook de tien miljoen dollar beloning ingetrokken voor de arrestatie van Ahmed al-Sharaa, de nieuwe leider van Syrië.
Op 27 januari staat er nog een nieuwe bijeenkomst gepland voor de EU-ministers. Ze komen dan samen om te praten over de mogelijkheid om de sancties tegen Syrië te schrappen.
Conflict rondom opgepakte influencer tussen Frankrijk en Algerije
Er is een hoop gedoe ontstaan tussen Frankrijk en Algerije over een influencer die in Frankrijk woont maar van Algerijnse afkomst is. Boualem N., een 59-jarige man die ongeveer 168.000 volgers heeft op TikTok, is deze week in Montpellier gearresteerd. Dit gebeurde nadat hij op TikTok had opgeroepen tot geweld in een video waarin hij vond dat een tegenstander van de Algerijnse regering een flink pak slaag verdiende. De afgelopen weken zijn er opvallend veel mensen in Frankrijk opgepakt omdat ze soortgelijke berichten verspreidden. Onder hen zijn twee Algerijnse influencers die in Grenoble en Brest werden gearresteerd. Daarnaast werd in Lyon een vrouwelijke TikTok-gebruiker opgepakt omdat ze doodsbedreigingen zou hebben geuit tegen tegenstanders van de Algerijnse regering. Volgens deze influencers moeten critici van de regering de mond gesnoerd worden, want ze zien hen als verraders.
Frankrijk had het plan om Boualem N. afgelopen donderdag terug te sturen naar Algerije. Maar Algerije weigerde hem de toegang, naar verluidt omdat hij een “terreurgevaar” zou vormen. De Franse minister Retailleau van Binnenlandse Zaken reageerde daarop met de beschuldiging dat Algerije Frankrijk probeert “te vernederen”. Boualem woont al 36 jaar in Frankrijk en heeft al 15 jaar een Franse verblijfsvergunning. Wat niet helemaal duidelijk is, is of hij al langer een verbod had om Algerije binnen te komen, of dat deze beslissing pas op het laatste moment is
NK veldrijden: Pieterse Triomfeert, Del Grosso Heerst bij Mannen
Puck Pieterse lacht als laatste in Oisterwijk
Wat een dag in Oisterwijk! Puck Pieterse heeft zichzelf voor de tweede keer de titel bij het NK veldrijden toegeëigend. Ze was een klasse apart, zeker zonder wereldkampioene Fem van Empel en de drievoudig Nederlandse titelwinnaar Lucinda Brand. Pieterse liet er geen gras over groeien en ging er direct in de eerste van de vijf ronden vandoor. Uiteindelijk kwam ze met een indrukwekkende voorsprong van 1 minuut en 11 seconden over de streep, en niemand kon haar bijhouden.
Ceylin Alvarado werd tweede. Ze is in het verleden al een keer winnares geweest en was ook vorig jaar tweede achter Pieterse, maar ook zij kon deze keer niets beginnen tegen Pieterse’s kracht. Marianne Vos, de zevenvoudige kampioene, begon sterk maar viel uiteindelijk buiten de prijzen toen Denise Betsema het brons van haar afsnoepte.
Tibor Del Grosso blinkt uit bij de mannen
Bij de mannen was het een heel ander verhaal. Wat een spannende competitie was het daar! Tibor Del Grosso, die bij de beloften al indruk maakte als tweevoudig kampioen, pakte zijn eerste grote titel bij de senioren. Van start tot finish was het een fascinerende wedstrijd, met Lars van der Haar die maar liefst vier keer de titel heeft gewonnen in het verleden, samen met Joris Nieuwenhuis, Pim Ronhaar en Del Grosso zelf die vroeg een aanzienlijke voorsprong wisten te pakken.
Van der Haar toonde het hart van een leeuw door keer op keer terug te komen, maar aan het einde gaven Ronhaar en Del Grosso flink gas. Terwijl Nieuwenhuis niet kon volgen, probeerde Ronhaar nog een solo-aanval, maar Del Grosso bleek ongenaakbaar. Hij pakte de leiding en liet zijn concurrenten achter zich. Wat een prestatie van de jonge Tibor Del Grosso!
Podiumplek Noren op EK allround
Het lijkt erop dat de Nederlanders dit jaar geen goud mee naar huis zullen nemen van het EK allround! Na drie afstanden zit Beau Snellink als beste Nederlander op de vijfde plek in het klassement. Helemaal bovenaan staat de Noor Peder Kongshaug, met zijn landgenoot Sander Eitrem als tweede. Deze twee Noren hebben zich bijna veertig seconden losgewapperd van de rest van het veld, dus het lijkt erop dat zij onderling zullen uitvechten wie de titel pakt. Het is al een tijdje geleden dat er geen Nederlander bovenaan stond; de laatste keer was in 2011 toen Rus Ivan Skobrev won.
Snellink heeft nog een kans op een podiumplek. De Hongaar Kim Min-seok rijdt weliswaar op de derde plek, maar zijn prestaties op de langere afstanden zijn minder indrukwekkend. Tijdens de spannende 1.500 meter moest Snellink opboksen tegen de Italiaan Daniele Di Stefano. Di Stefano zette een knaltijd neer van 1.46,82, terwijl Snellink in 1.47,38 over de finish kwam. Hierdoor is Snellink nu ingehaald door Di Stefano en moet hij op de tien kilometer nog 0,12 seconden goedmaken om alsnog die derde plaats te bemachtigen.
De race op de 1.500 meter werd gewonnen door Peder Kongshaug, die met een geweldige tijd van 1.44,01 zijn Noorse maatje Eitrem wist te verslaan, die kort daarna eindigde in 1.44,27. Maar hoe de Noren het er op de 10.000 meter vanaf brengen in Thialf, dat is nog een raadsel. Want het is voor Eitrem de eerste keer in Heerenveen over deze afstand, en de laatste keer dat Kongshaug een tien kilometer reed was bij de EK in 2023. De laatste keer dat een Noor met de titel naar huis ging, was in 1991 dankzij Johann Olav Koss.
Oh ja, dan hebben we ook nog Chris Huizinga. Hij startte niet meer op de tweede dag van de EK. Na een diskwalificatie vanwege twee valse starts op de 500 meter, mocht hij niet meer meedoen voor het klassement. Toch reed hij nog een mooie 5.000 meter met de derde tijd van 6.09,48, maar de 1.500 meter liet hij schieten.
Hailu zet parcoursrecord neer tijdens halve marathon Egmond
Een nieuwe mijlpaal voor Haven Hailu
Tijdens de vijftigste editie van de halve marathon van Egmond zette de Ethiopische hardloopster Haven Hailu een verbluffend parcoursrecord neer. Met een tijd van 1.08.45 verbeterde ze het oude record van Irma Heeren uit 1999, dat stond op 1.10.03.
De terugkeer van Nienke Brinkman
Op de derde plek en als beste Nederlandse deelnemer eindigde Nienke Brinkman met een tijd van 1.13.20. Voor Brinkman was dit meer dan zomaar een race; het was haar glorieuze terugkeer na anderhalf jaar vol blessureleed. Hoewel de topsnelheid voor haar minder van belang was, genoot ze van de race. “Ik heb het gemist en ik heb genoten. Het doel was om eindelijk weer te racen na al dat gedoe,” zei Brinkman. Ze begon sterk op het strand en liet zelfs een beetje wind in haar rug meewerken, maar koos ervoor geen risico’s te nemen. Voor nu is het doel vooral om fit te blijven en wedstrijdritme op te doen.
Ethiopische domination
De race zelf was behoorlijk intens: bij het verlaten van het strand was het duidelijk dat de Ethiopische atleten Hailu en Balemelay Shumet in de kopgroep zaten. Hailu liet na ongeveer een halfuur haar landgenote Shumet achter zich en liep onder ideale omstandigheden naar de overwinning. Het was geen onbekend terrein voor haar, aangezien ze ook in 2019 al de snelste was in Egmond.
De strijd bij de mannen
Bij de mannen won Samuel Barata de race na een spannende finish met een tijd van 1.02.11. Hij ging de strijd aan met de Zweed Suldan Hassan en de Ugandees Mathew Chekwurui, die respectievelijk tweede en derde werden. Het drietal was vrijwel de hele wedstrijd samen te zien aan kop. Stan Niesten werd de beste Nederlander bij de mannen en eindigde als vierde. Hij begon sterk op het strand bij Castricum, maar kon daarna het tempo van Barata, Hassan, en Chekwurui niet bijhouden.
Een nieuw hoofdstuk voor Tom Dumoulin
Oud-wielrenner Tom Dumoulin liet ook van zich horen. Sinds hij met pensioen is, heeft hij het hardlopen omarmd en rent hij fanatiek hele en halve marathons. In Egmond finishte hij als 29ste met een tijd van 1.08.43. Nog opvallender was dat hij zaterdag ook deelnam aan de wielerrace Egmond-Pier-Egmond, waar hij als 31ste eindigde. Dumoulin doet duidelijk nog steeds lekker mee!
Cyberaanval leidt tot sluiting onderwijs TU Eindhoven
De Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) is helaas geraakt door een cyberaanval. Om verdere problemen te voorkomen, besloot de universiteit om het interne netwerk offline te halen. Dit betekent dat er in elk geval tot morgen geen onderwijs kan plaatsvinden, volgens een verklaring van de universiteit. Verder zijn e-mails voor zowel studenten als medewerkers onbereikbaar. Verdere details over de cyberaanval worden niet gedeeld. “We proberen eerst alles in kaart te brengen,” legt een woordvoerder uit. “Vanaf gisteravond 21.00 uur zagen we veel verdachte activiteiten op ons netwerk, en daarom hebben we ’s nachts onze servers offline gehaald.” Wie de aanval heeft uitgevoerd, is nog onduidelijk. “We hebben nog geen contact met de verantwoordelijken en er is geen eis van verantwoordelijkheid binnengekomen,” aldus de woordvoerder. De politie is betrokken bij het onderzoek, en de ICT-experts van de universiteit hebben nog wel toegang tot de systemen om onderzoek te doen naar de omvang en impact van de aanval.
Hoewel de campus en de universiteitsgebouwen open zijn, kunnen medewerkers en studenten geen gebruik maken van online diensten, inclusief wifi. Deze week zijn er gelukkig niet veel lessen ingepland omdat het de laatste week van de onderwijsperiode is, en de meeste studenten zijn vooral bezig met tentamenvoorbereidingen. Er zijn wel extra activiteiten voor gemiste lessen. “Dit had in een slechtere week kunnen gebeuren,” merkt de woordvoerder op. “Maar het blijft natuurlijk erg vervelend voor veel mensen.” De verwachting is dat de systemen op zijn vroegst dinsdag weer online zullen zijn. Morgen om 16.00 uur komt er meer informatie van de universiteit. “We hebben deze maatregelen moeten nemen om erger te voorkomen,” schrijft Patrick Groothuis, vicevoorzitter van het college van bestuur, in een officiële verklaring. “We hopen op begrip en doen ons uiterste best om dit snel op te lossen en alles weer toegankelijk te maken.”
Het is wellicht goed om te weten dat eind 2019 de Universiteit Maastricht ook slachtoffer werd van een cyberaanval, specifiek een ransomware-aanval. Criminelen hielden toen hun systeem ‘gijzelen’ totdat er losgeld werd betaald, wat uiteindelijk in crypto-valuta gebeurde. Een groot deel van het losgeld werd later teruggevonden en vanwege de stijging van de waarde van de cryptomunten kreeg de universiteit uiteindelijk meer terug dan ze had betaald. Bij de TU/e is het nog niet duidelijk of er sprake is van een ransomware-aanval.
Koolmonoxidevergiftiging in Rotterdam, woningen ontruimd
Vanochtend was het raak in Rotterdam-Zuid. Tien woningen werden daar ontruimd nadat er een gevaarlijke hoeveelheid koolmonoxide in de lucht bleek te zijn. Vier bewoners zijn er slecht aan toe, waaronder een kindje van vijf jaar. Alles begon toen er iemand onwel werd in een portiekflat, waarna er snel een ambulance werd opgeroepen. Terwijl de hulpdiensten ter plaatse kwamen, werden er metingen gedaan die de hoge concentratie koolmonoxide aan het licht brachten, zo meldt een woordvoerder van de veiligheidsregio.
Enkele woningen in de buurt moesten ook worden ontruimd. De mensen die zich niet lekker voelden zijn met spoed naar het ziekenhuis gebracht. Over hun toestand is nog weinig bekend. Gelukkig waren de hulpdiensten er volgens de brandweer snel bij, vertelde een woordvoerder aan de lokale omroep Rijnmond.
De oorzaak van de koolmonoxidelek is voorlopig nog een raadsel. Er wordt onderzoek gedaan door de veiligheidsregio, en een vaak voorkomende boosdoener zoals de cv-installatie wordt niet uitgesloten, maar er is nog niets bevestigd. Ondertussen is er opvang geregeld voor de bewoners in een wijkcentrum in de buurt. Zodra het probleem is gevonden en de concentratie van koolmonoxide weer veilig is, kunnen ze weer naar huis.
Allround EK: Rijpma -de Jong Verslaat Joy Beune in Spannende Finale
Zaterdag bleek Antoinette Rijpma-de Jong een ware krachtpatser in Thialf. Ze is nu voor de vierde keer op rij Europees allroundkampioen geworden. Het kwam neer op een zenuwslopende 5.000 meter, waar het verschil met Joy Beune uiteindelijk maar 1,19 seconden was. Merel Conijn eindigde net naast het podium, op de vierde plek in het klassement.
Spannende Strijd om de Titel
Wie vooraf dacht dat Beune het in de pocket zou hebben, had daar goede redenen voor. Als wereldkampioen op de langste afstand en allround, hoefde Beune ‘slechts’ 5,77 seconden sneller te zijn dan Rijpma-de Jong. “Antoinette is een bijter. Als ze kan, dan klampt ze zich aan me vast”, voorspelde Beune vooraf. En precies dat gebeurde ook. Tijdens de 5.000 meter kon Rijpma-de Jong zich net genoeg vastklampen en behield ze de aansluiting. In het begin reden ze bijna synchroon, maar Beune begon langzaam de voorsprong uit te breiden — precies zoals ze had bedacht. Na twee kilometer leek ze het gat te hebben geslagen, en de eerste Europese titel voor Beune leek in zicht. Maar Rijpma-de Jong gaf niet op en vocht terug. Hun laatste ronden waren een ware sprint, maar uiteindelijk bleek het net niet genoeg voor Beune — die bleef 1,19 seconden achter.
Voorgaande Competities en Verrassingen
Rijpma-de Jong mag dan wel de Europese titels op haar naam hebben staan, bij het vorige NK moest ze nog genoegen nemen met brons, achter Beune en Conijn. Dat keer was het Beune die het duel op de 5.000 meter won, en Rijpma-de Jong speelde geen hoofdrol in de strijd om goud. Maar in Thialf werden de kaarten anders geschud.
Andere Podiumkandidaten
Merel Conijn eindigde als vierde. Ze moest tijd goedmaken op Ragne Wiklund en Francesca Lollobrigida voor een plek op het erepodium. Conijn zette een sterke tijd neer op de vijf kilometer, maar haar 6.52,43 bleek net niet genoeg. Wiklund, uit Noorwegen, had nog wat achter de hand en klokte in 6.50,81, wat goed was voor brons. Lollobrigida was net iets langzamer, waardoor Conijn vierde werd. Conijn had trouwens al een indrukwekkend optreden achter de rug tijdens het NK allround, waar ze tweede werd achter Beune. Haar verrassende prestaties dit seizoen hebben zeker laten zien dat ze weer helemaal in topvorm is, nadat ze een tijdje met een calciumtekort heeft geworsteld. Haar comeback heeft haar zelfs een debuut op het EK allround opgeleverd.
Het was een dag vol verrassingen en spannende momenten in Thialf, maar uiteindelijk was het Rijpma-de Jong die zich de kampioen mocht noemen. Wát een wedstrijd!
Hattrick van Steijn leidt FC Twente langs Willem II
Afgelopen zondagmiddag was het weer smullen geblazen voor de fans van FC Twente. Ze zagen hun club in een energiek duel maar liefst met 6-2 winnen van Willem II. De grote held van de middag was Sem Steijn, de topscorer van de Eredivisie, die met een hattrick de show stal. Dankzij deze overwinning steeg Twente naar de vijfde plaats op de ranglijst van de eredivisie. AZ speelde de avond ervoor nog gelijk tegen PSV, waardoor Twente nu hun positie overneemt.
Sem Steijn is helemaal bezig met een geweldig seizoen. Vorig jaar scoorde hij 17 keer, en dit jaar lijkt hij op de goede weg om dat record te breken. Hij heeft er al 15 in liggen en zijn dichtstbijzijnde concurrenten, Ricardo Pepi van PSV en Troy Parrott van AZ, moeten het met 10 treffers doen. En dan hebben we Luuk de Jong nog met 9 goals. Steijn heeft ook net zijn contract bij Twente verlengd tot 2028, en als hij in deze vorm blijft, kan hij zomaar in de voetsporen van Dick van Dijk treden, die in 1968/1969 de eerste en enige Twente-speler was die eredivisietopscorer werd.
Het eerste doelpunt van Steijn, al in de twaalfde minuut, was een pareltje. Hij kreeg een prachtige pass van Daan Rots, die wel iets weg had van een typische Sneijder-pass, en werkte de bal met precisie in de rechterhoek. Willem II gaf zich nog niet gewonnen en maakte daarna gelijk via een knappe actie van Ringo Meerveld, die Raffael Behounek in staat stelde te scoren.
Steijn was niet te stoppen en bracht Twente opnieuw op voorsprong door een kopbal, na een fantastische voorzet van Rots. Toch ging het nog voor rust weer mis voor Twente, doordat Patrick Joosten via een verdediger het net vond en de stand weer gelijk trok.
Na rust ging Steijn verder waar hij gebleven was. Na een voorgegeven corner stuitte zijn schot via de handen van een Willem II-verdediger, waarna de scheidsrechter naar de stip wees. Steijn benutte de penalty zelf en voltooide zo zijn hattrick. Het is zijn tweede hattrick in de Eredivisie, nadat hij dat kunstje vorig seizoen al eens flikte tegen FC Volendam.
Hoewel Willem II het nog probeerde, bracht Ricky van Wolfswinkel de marge verder op veilige afstand. Hij was verantwoordelijk voor 4-2 nadat hij een pass van Rots oppikte en de keeper kalmpjes omspeelde. Even leek het erop dat ze het kunstje zouden herhalen, maar Van Wolfswinkel werd teruggefloten voor buitenspel.
Michal Sadílek en Eiting maakten het feest compleet met hun afstandsschoten, waardoor de eindstand 6-2 werd. In de laatste minuten werd er zelfs nog een nieuw talent van Twente het veld in gestuurd: Lucas Vennegoor of Hesselink, zoon van de legendarische Jan Vennegoor of Hesselink, mocht zijn debuut maken en vervangen Van Wolfswinkel in de spits.
Syrische Terugkeer: Ambivalentie en Verlangen
Eén maand nadat de Syrische dictator Assad van de macht is verdreven, komen er steeds meer vragen van Syriërs in Nederland over de mogelijkheden om terug te reizen. In Syrië is er nu een overgangsregering aan de macht van de islamitische HTS-beweging. Terwijl sommigen al een bezoek hebben gebracht of binnenkort zullen vertrekken, wacht een ander deel liever af. Zij twijfelen vanwege angst en onzekerheid over de nieuwe heersers en hun eigen toekomst. Hier delen vier mensen hun persoonlijke verhalen.
Een Vreugdevol Begin
“Toen ik hoorde dat het regime was gevallen, gingen er zoveel emoties door me heen, maar vooral vreugde,” vertelt een van de geïnterviewden. Na het nieuws ben ik meteen naar mijn ouders gegaan en sloot ik aan bij een bijeenkomst in Utrecht, waar Syriërs elkaar feliciteerden. In Egypte, samen met mijn zusje, hoorde ik van mijn vader, die al in Syrië was, en vroeg hij ons te komen. We vlogen naar Libanon en reisden door naar Damascus. Het gevoel weer terug te zijn na 2013, was onwerkelijk. Eten bracht herinneringen terug en het weerzien met familie was zowel warm als confronterend. Hoewel ik niet permanent wil terugkeren, hoop ik vaker te kunnen bezoeken.”
Vrijheid en Onzekerheid
Voor een ander bracht de val van Assad enorm veel opluchting. “Assad’s val betekent vrijheid en meer rechten,” zeggen ze. Meteen na het nieuws belden we met familie en gingen de straten op om feest te vieren. Het verlangen om terug te keren naar Syrië was groot, en ik boekte een reis naar Libanon, om van daaruit door te rijden naar Syrië. De wens om voorgoed terug te keren blijft bestaan, maar daarvoor moet er eerst een stabiel inkomen zijn. Bovendien hebben mijn zoons zich hier in Nederland gevestigd en spreken ze beter Nederlands dan Arabisch. Ondanks alles blijft het mijn droom om bij te dragen aan de wederopbouw van Syrië.”
Zorg om Minderheidsgroepen
Als voorzitter van de Aramese Beweging voor Mensenrechten kijk ik met gemengde gevoelens naar de situatie,” deelt een ander hun ervaring. Hoewel de val van Assad velen vreugde bracht, zijn er groepen, zoals christenen en alawieten, die nu juist onzeker zijn over de toekomst. De HTS-beweging belooft weinig goeds voor deze minderheden. Iedereen heeft geleden onder Assad, maar de berichten die we nu binnenkrijgen, zijn verontrustend. Samenleven met wederzijds respect en vrijheid voor iedereen is noodzakelijk om vooruit te komen in Syrië.”
De Terugkeer naar Familie
“Ik heb lang op dit moment gewacht, dat het Assad-regime eindelijk zou vallen,” vertelt een vierde persoon. Het geluk dat ik nu voel, is ongekend, al moest ik destijds zonder mijn moeder vluchten. Zij is op leeftijd en mijn zus is erg ziek. Dat maakt het lastig om hier mijn plek te vinden in Nederland. Terugkeren naar Syrië om tijd met hen door te brengen en het land weer op te bouwen, is mijn wens. Ik wil mijn studie weer oppakken en anderen in Syrië helpen. Maar zonder de juiste middelen en een onzekere verblijfsvergunning is dat lastig. Toch ben ik vastberaden om te gaan.”
Deze verhalen geven een kijkje in het verlangen en de twijfels die veel Syriërs ervaren nu hun land een nieuw hoofdstuk ingaat. Terugkeren naar Syrië betekent hoop, maar ook onzekerheid over wat de toekomst zal brengen.
Aanhouding van twee verdachten na vondst dode man in Amsterdam
Hey allemaal,
Er is iets heftigs gebeurd in Amsterdam en ik wil jullie daar even over bijpraten. De politie heeft namelijk twee mensen opgepakt na de vondst van een dode man in de stad. Het lichaam werd afgelopen vrijdagmiddag ontdekt in een pand in de Transvaalbuurt. Op dit moment is het nog een raadsel waar de man aan overleden is. De autoriteiten denken dat er een misdrijf in het spel kan zijn.
Volgens stadsomroep AT5 is er nog geen informatie over wie de man precies was. Wat we wel weten, is dat inmiddels twee mannen, van 41 en 39 jaar en beiden uit Amsterdam, in de kraag zijn gevat. Ze zitten nu ‘in alle beperkingen’, wat gewoon betekent dat ze alleen met hun advocaat mogen praten.
Hopelijk krijgen we snel meer duidelijkheid over wat er precies is gebeurd. Het klinkt allemaal behoorlijk heftig dus laten we hopen dat de politie het snel kan oplossen.