
Brabants Nieuws zondag 12 januari, 2025 11:57
Crossprovincie stopt met motorrijder in de Dakar-rally
Dit jaar is het weer zover: er zijn geen Brabantse motorrijders te vinden in de Dakar Rally. En om het nog triester te maken, is er zelfs geen enkele Nederlandse motorrijder meer van de partij. Dit gebeurt niet zomaar; het is een proces dat al een paar jaar gaande is en meerdere oorzaken heeft. We spraken met Frans Verhoeven, de man die vijf etappes won in de Dakar Rally, en teambaas Bart van der Velden om wat meer inzicht te krijgen.
Waar zijn de Brabantse motorrijders gebleven?
Vroeger waren Brabantse motorrijders vaste gasten in de Dakar. Neem 2019: er deden toen nog zeven motorcoureurs mee uit onze regio. Een jaar later waren dat er al maar twee, en in 2022 was het helemaal over. En nu? Helemaal geen Nederlanders meer met een motor in de woestijn. “Het is echt jammer dat er niemand meer is die een beetje mee kan doen in de zandbak,” zegt oud-Dakar-deelnemer Frans Verhoeven. “Het is een geweldige ervaring.”
Verhoeven was zelf de laatste succesvolle Nederlandse deelnemer die indruk maakte in de Dakar. Hij won tussen 2005 en 2015 vijf etappes. Maar volgens hem is de belangstelling eigenlijk verdwenen. “Goede rijders die in de top tien of twintig rijden, trekken ook avonturiers aan. Maar nu is er dus niemand meer die meedoet.” Frans, inmiddels 57, denkt ook dat de financiën een grote rol spelen. “Die eerste Dakar Rallies kostten me een fortuin. Later pakte ik mijn kosten terug via goed betaalde teamdeals. Misschien zijn de drempels nu te hoog voor jongeren met talent.”
Waarom neemt de interesse af?
Bart van der Velden uit Boekel, die al jaren als teambaas betrokken is bij de Dakar, ziet andere redenen. “Kijk, er sluiten steeds meer circuits in Nederland. Enduro rijden wordt ook steeds lastiger. Dat maakt de stap naar de kleinere rally’s en uiteindelijk de Dakar Rally een stuk moeilijker,” legt hij uit. Maar hij is hoopvol dat de trend omgekeerd kan worden. “Ik ben blij dat er circuits blijven vechten voor hun bestaan en dat er nog ritten worden georganiseerd.”
Er is gelukkig ook nog toekomstperspectief. Bij de jongere generatie zijn er nog motorcrossers die de Dakar als een ultiem doel zien. Neem de 30-jarige Lars van Berkel uit Veghel. “De laatste jaren begint het bij mij te kriebelen,” vertelt hij. “Vooral door de verhalen van Frans. Ik doe nu aan strandraces; dat komt dicht in de buurt van de Dakar. Het past gewoon bij me.”
Een blik naar de toekomst
Lars geeft echter toe dat de stap naar de Dakar groot is voor jonge motorcrossers. “Het is niet iets dat je even hier in de Benelux kunt proberen. Je moet letterlijk naar een andere wereld reizen. En dan moet je echt willen, het zit in je karakter. Ik denk dat als Brabanders straks weer bij de eersten horen, de motoren weer populairder worden dan de auto’s en vrachtwagens.”
Frans Verhoeven blijft hoop houden voor de jongere generatie. “Jong bloed zou prachtig zijn,” zegt hij. “Ze moeten zich niet tegen laten houden; het avontuur is prachtig. En als je het goed doet, kun je er goed geld aan verdienen.”
Geheimzinnige gangengraver bij geitenhok – Boswachter Frans
Elke week neemt boswachter Frans Kapteijns ons mee de natuur in met zijn verhalen op de radio. Luisteraars zoals jij kunnen hem vragen sturen via [email protected]. Deze week duiken we in de mysterieuze wereld van de gangengraver bij het geitenhok en kijken we hoe een sperwer andere vogels kaalplukt. En niet te vergeten, elke zondag is er een nieuwe Stuifmail-podcastaflevering om van te genieten!
Wie zit er verstopt onder het zand?
Angelique van Breukelen zag iets bijzonders naast het geitenhok: een hoop zand met een gat erin. Wat of wie zit daarachter? Frans is er bijna zeker van dat het om een jonge mol gaat. Deze kleintjes graven tunnels en maken molshopen terwijl ze hun plek onder de zon zoeken. Na hun ondergrondse leven van zo’n twee maanden breken ze door naar boven, op zoek naar avontuur en een eigen territorium.
Een sperwer op zijn plukplek
Op 26 oktober 2019 werd een bijzonder natuurmoment vastgelegd: een sperwer die zijn prooi van veren ontdeed op een “plukplaats”. Dit is de plek waar roofvogels hun maaltje klaarmaken. Ze zijn te herkennen aan de veren en restanten van hun prooien. Sperwers, net als haviken, keren vaak terug naar dezelfde plukplekken.
De schuldige in de tuin: merels of spreeuwen?
Ineke Scholten vond enkele gaten aan de rand van haar gazon en vroeg zich af wie de dader was. Frans denkt dat het het werk is van merels of soortgelijke vogels die op zoek zijn naar insecten, regenwormen en larven. Ze graven met enige regelmaat in tuinen om hun buikje te vullen.
Een bange huismus in de pindakaaspot
Julie en Victor hebben in hun tuin een opmerkelijke scène gezien. Een huismus zat helemaal stil in een pindakaaspot, terwijl er een sperwer in de buurt was. Frans legt uit dat deze vogel waarschijnlijk last had van neofobie, een soort schrikreactie die optreedt na een roofdieraanval. De huismus bevriesde letterlijk van de schrik.
Prachtige fotografie
Er is ook altijd ruimte voor schoonheid met de rubriek ‘mooie foto’s’. De foto van deze week laat een pimpelmees zien op een uitgebloeide zonnebloem, vastgelegd door Jenny Wiedlewsky.
Natuurtip voor de kunstliefhebbers
Op zaterdag 18 januari, van 15.00 tot 16.00 uur, kun je in Nuenen wandelen met een gids langs plaatsen die Vincent van Gogh ooit heeft vastgelegd. Je kunt letterlijk in zijn voetsporen treden en de schoonheid zien die hem inspireerde, met De Aardappeleters als een van de hoogtepunten. Het vertrekpunt is Van Gogh Village Nuenen. Deelnemen kost €8,00 voor volwassenen, en €5,00 voor studenten en kinderen. Zorg dat je je kaarten boekt voor vrijdag 18.00 uur. Helaas, honden moeten thuisblijven.
Geniet van de natuur en blijf nieuwsgierig!
Oscar ondersteunt Oekraïense energievoorziening met hulpacties
“Ik wil graag over mijn zakenavontuur vertellen, voor het geval dat ik het niet overleef.” Met deze woorden beschrijft Oscar Spierings (42) zijn avontuurlijke en gedurfde reis naar Oekraïne. Ooit stond hij bekend als de smartdrugskoning van Europa, maar nu heeft hij het roer omgegooid. Ondanks zijn verleden schuwt de Bosschenaar de risico’s niet. Vanuit Mykolajiv, dichtbij het oorlogsfront, zet hij zich met zijn bedrijf in om de broze elektriciteitsvoorziening op de been te houden. Dat ondernemen in een oorlogsgebied gevaarlijk kan zijn, blijkt wel uit het feit dat het luchtalarm regelmatig klinkt terwijl Oscar zijn verhaal doet. Hij noemt het “één van de meest gevaarlijke ondernemingen” die hij ooit heeft gedaan. Er zijn plekken die hij bezoekt, zo dicht bij de frontlinie, dat het iedereen wordt afgeraden er naartoe te gaan. Maar, zoals hij zelf zegt: “Ik ben een avontuurlijk en eigenwijs stuk vreten waarbij gevaar mij nooit echt in de weg heeft gezeten.”
Nu heeft Oscar een nieuw hoofdstuk geopend als importeur en leverancier van duurzame energiesystemen in Roemenië en Moldavië. Een half jaar geleden breidde hij zijn activiteiten uit naar Oekraïne, waar hij zich persoonlijk inzet voor de verkoop van energie back-up installaties. Vooral in het oosten, waar de stroomvoorziening vaak uitvalt door voortdurende Russische aanvallen, zijn zijn systemen van waarde. Ze bestaan uit een omvormer en een accu en houden huishoudens en bedrijven van elektriciteit voorzien tijdens stroomonderbrekingen. Hoewel hij erkent dat zijn werk commercieel is, benadrukt Oscar dat hij geen woekerprijzen hanteert: “Ik probeer het zo betaalbaar mogelijk te houden, zodat gezinnen met kleine budgetten ook toegang hebben tot het systeem.”
Als een ouderwetse handelsreiziger verkent hij in zijn onopvallende auto de zwaarst getroffen gebieden van Oekraïne. Oscar zegt de enige buitenlander te zijn die daar rondreist. Hij vertrouwt op updates over de veiligheidssituatie via Telegram van Oekraïense vrienden en zijn medewerkster in Kyiv. Tijdens zijn reizen wordt hij dagelijks geconfronteerd met de effecten van de oorlog. Zo vertelt hij over zijn bezoek aan de plek in Kyiv waar een week eerder een raketaanval plaatsvond op een kinderziekenhuis. Deze en andere ervaringen raken hem diep.
Ondanks dat hij vanuit commerciële motieven naar Oekraïne is afgereisd, wordt zijn aanwezigheid niet alleen door lokale zakenrelaties gewaardeerd. Bij checkpoints van het leger wordt hij hartelijk ontvangen en zelfs beloond met glimlachen en duimen omhoog. Bij een bijzondere ontmoeting met een frontsoldaat ontving hij zelfs een embleem als dank voor zijn moed om hierheen te komen.
Oscar droomt ervan om na de oorlog zijn activiteiten in Oekraïne flink uit te breiden. Hij voorziet een toekomst waarin duurzame energie een grote rol speelt in de heropbouw van het land. Inmiddels heeft hij al gesprekken gehad met netwerkbeheerders die geïnteresseerd zijn in zijn apparatuur voor onder andere zonneparken. Hij hoopt dat de risico’s die hij nu neemt, zich in de toekomst uitbetalen.
De komende tijd staat er voor Oscar nog veel op het programma. Hij reist nog naar steden als Zaporizja, Charkov, en Soemy. Cherson staat ook op zijn verlanglijstje, maar dat is momenteel te gevaarlijk. Hij laat het een beetje aan het lot over. “Ik was ooit drugsproducent, maar een mens kan veranderen. Ik hoop dat het universum mij hiervoor beloont: dat ik goede zaken kan doen en dat ik niet op het verkeerde moment op de verkeerde plaats ben.”
Steen op Autoruit: Kevin ontsnapt Aan Schade
Afgelopen zaterdagavond kreeg Kevin Verhuijsen de schok van zijn leven. Ter hoogte van Nuenen werd er vanaf een viaduct een steen op zijn voorruit gegooid, wat een flinke barst veroorzaakte. “Ik ben me kapot geschrokken,” vertelt hij. Net voor de klap zag Kevin twee jongens boven op het viaduct staan. Het voorval vond plaats op de 100 kilometerweg tussen Helmond en Eindhoven. Kevin, een inwoner van Helmond en vader van twee jonge kinderen, was onderweg naar PSV. Terwijl hij op het viaduct afreed, zag hij twee tieners in donkere kleding staan. “Het waren jonge jongens, pubers, en voordat ik het wist, volgde de klap.”
Vernieling
Kevin wilde maar één ding: veilig aan de kant gaan zonder af te wijken van zijn koers. Gelukkig lukte dat, en hij belde direct de politie. “De politie is naar het viaduct in Nuenen gereden, maar helaas waren de daders al gevlogen,” zegt Kevin. De volgende ochtend deed hij aangifte. “Naar mijn idee is dit poging tot doodslag. Er zijn genoeg gevallen bekend waarbij automobilisten een aanval zoals deze niet overleefd hebben. Dit leidde tot een discussie met de agent die mijn aangifte opnam, uiteindelijk noteerde hij het als ‘vernieling’.”
Zware Mishandeling
Voor Kevin kwam deze kwalificatie als een bittere teleurstelling. “Dit had veel slechter kunnen aflopen,” benadrukt hij. “Er is die avond geen agent bij me langs geweest om de situatie en de schade te beoordelen. Dat het nu als vernieling wordt aangemerkt, voelt als een groot onrecht.” In Brabant hebben soortgelijke incidenten zich eerder voorgedaan, waarbij auto’s vanaf viaducten met stenen zijn bekogeld. Hoewel niet alle daders zijn gevonden, is dat in Gemert wel gelukt. Daar werden de daders, ook tieners, veroordeeld voor zware mishandeling en openlijke geweldpleging. Een politiewoordvoerder heeft laten weten dat na verdere onderzoek de kwalificatie van het incident nog kan worden aangepast.
Kevin kan van geluk spreken dat hij en zijn kinderen ongedeerd zijn. Heel begrijpelijk dat hij hoopt op een serieuze aanpak van dit soort gevaarlijke incidenten in de toekomst.
Liggen op heleboel gebieden bij PSV – Omroep Brabant
Wake-up call voor PSV na gelijkspel tegen AZ
Hey PSV-fans, het was een enerverend weekend met ons team. Een 2-2 gelijkspel tegen AZ bleek een beetje een reality check, als je het aan onze spits Luuk de Jong vraagt. Hij vindt dat mensen te snel denken dat de strijd om de titel nu al beslist is. “We kunnen wel teams kapot spelen, maar daar moeten we echt ons best voor doen en alles geven,” zegt hij. En dat klopt, want het verschil met Ajax is nu maar vier punten, zeker na hun overwinning op RKC Waalwijk.
Luuk waarschuwt ons: “Iedereen roept dat we kampioen worden, maar dat moet niet in ons hoofd kruipen. We mogen niet gemakzuchtig worden. Tegen AZ waren we niet constant. We waren er klaar voor, maar het had meer met onze balvaardigheid te maken dan met onze fitheid. Niet de manier waarop je het nieuwe jaar wil beginnen, toch?”
Drukke weken voor de boeg
We staan aan het begin van een drukke periode. Dinsdag speelt PSV tegen Excelsior in de landelijke beker en dan komt volgende week de belangrijke Champions League-wedstrijd tegen Rode Ster in Belgrado. “Op het hoogste niveau worden details afgestraft. We moeten weer in een flow komen,” zegt Luuk. Hij maakt zich geen zorgen, want we hebben een brede selectie met veel kwaliteit. Het is aan de trainer om iedereen tevreden te houden. En hij snapt het, iedereen wil spelen. Maar als je de kans krijgt, moet je die grijpen.
Het niveau moet omhoog, zegt trainer Bosz
Trainer Peter Bosz vond het heel jammer hoe het zaterdag ging. Hij zegt zelfs: “We hebben het op veel gebieden laten liggen.” Vooral de eerste helft was matig, we speelden slordig en zagen geen gedrevenheid. De 0-1 kón gewoon niet uitblijven. De tweede helft ging beter, maar was ook niet genoeg om nog te winnen.
Opvallend was dat Bosz niemand wisselde tijdens de rust, ondanks de tegenvallende prestaties. Hij zegt: “De jongens weten zelf dat het niet goed was, daar hebben ze geen trainer voor nodig. Soms herpakken ze zich in de tweede helft.”
Voor de wedstrijd tegen Excelsior dinsdag is Bosz vol vertrouwen: “We gaan er weer helemaal voor!” Laten we hopen dat het team dan weer op volle kracht speelt.
Ravage op N2 door bestuurder die in slaap valt
Afgelopen zondagochtend was er flink wat opschudding op de N2 bij Eindhoven. Een bestuurder viel namelijk in slaap achter het stuur. Dit gebeurde allemaal rond zes uur ’s ochtends. Daardoor raakte de auto van de weg af en knalde tegen een lantaarnpaal. Het resultaat? De auto was behoorlijk gehavend met een wiel dat zelfs helemaal van de auto af was. Ook de lantaarnpaal was niet meer te redden, die lag in stukken.
Je zou bijna zeggen dat er een wonder is gebeurd, want de bestuurder kwam zonder ook maar een krasje uit de auto. Dat vertelde een weginspecteur van Rijkswaterstaat die ter plekke was. Wie de bestuurder precies was, man of vrouw, dat is nog even een mysterie.