
Brabants Nieuws donderdag 09 januari, 2025 11:44
Berkel-Enschot in Code Oranje Nacht
Op donderdagmorgen net na een flinke lading sneeuw in Brabant, ging het helemaal mis voor een automobiliste in Berkel-Enschot. Ze verloor de controle over haar auto en knalde tegen een huisgarage aan op de hoek van de Durendaelweg en Pieter Bruegellaan. Dit zorgde niet alleen voor behoorlijk wat schade aan het huis, maar ze liep ook een hoofdwond op. Gelukkig waren de hulpdiensten er snel bij. Zowel politie, brandweer als ambulance waren ter plekke en verleenden eerste hulp.
De klap tegen het huis was zo heftig dat er een groot gat in de garage zat. Ondanks dat er al gestrooid was vanwege de gladheid, had dat dit ongeluk niet kunnen voorkomen. Een berger kwam langs om de auto weg te slepen en Stichting Salvage moest kijken naar hoe ze de schade aan de woning konden gaan herstellen.
Die hele code oranje was niet voor niets afgekondigd op woensdagavond. Het voorspelde sneeuwweer leidde direct tot gevaarlijke situaties op de weg. Zo kantelde er zelfs rond middernacht ook nog een vrachtwagen op de A58 vanwege dezelfde gladheid.
Tips voor Grip en Onderhoud bij IJzige Omstandigheden
Als we de winter ingaan, wordt het tijd om onze fietsen klaar te maken voor de koude maanden. Joris Goutziers heeft een aantal handige tips op een rijtje gezet om ervoor te zorgen dat je veilig kunt blijven fietsen, zelfs als het weer niet meewerkt.
Zorg voor een Goede Bandencheck
Een van de belangrijkste aspecten van fietsveiligheid in de winter is het bandenprofiel. Zorg ervoor dat je regelmatig controleert of de banden nog in goede staat zijn en vervang ze als dat niet het geval is. Hoewel winterbanden voor fietsen in Nederland niet heel gebruikelijk zijn, kunnen spikes wel degelijk helpen om je meer grip te geven op sneeuw en ijs.
Houd Je Accu in de Gaten
Heb je een elektrische fiets? Denk er dan aan om de accu bij koude temperaturen binnen te houden. Dit voorkomt dat hij bevriest en langer meegaat. Ook al is het niet ideaal om je gewone fiets in de kou buiten te laten, zolang je hem goed beschermt tegen de elementen, zou dat moeten volstaan. Speciale fietshoezen kunnen hierbij handig zijn.
Onderhoud is Essentieel
Om ervoor te zorgen dat je remmen en versnellingen goed blijven werken tijdens koude omstandigheden, is het slim om de kabels in te smeren met olie. Dit kan bevriezing voorkomen. Toch is professioneel onderhoud aan te raden om ervoor te zorgen dat je fiets in topconditie blijft. Als je remmen of versnellingen in slechte staat zijn, loop je het risico dat er water bevriest, wat kan leiden tot problemen zoals een bevroren ketting die je fiets kan vertragen of stilleggen.
Wees Alert op IJs en Gladheid
Het voorkomen van uitglijden in winterse omstandigheden blijft een uitdaging, zelfs met de huidige technologie. Blijf alert, vooral op plekken waar zich ijzel kan vormen. Zijwieltjes kunnen tijdelijk wat extra stabiliteit bieden. Weeralarmen, zoals code oranje, geven aan dat extra voorzichtigheid geboden is. Neem preventieve maatregelen en houdt, indien mogelijk, je fiets binnen op zulke dagen. Na de gladheid worden deze codes normaal gesproken ingetrokken zodra het weer veiliger is.
Met deze tips kun jij je voorbereiden op de winter en blijven genieten van je fietstochten, zelfs als het buiten ijzig en koud is. Veilig rijden is altijd de beste keuze, dus neem de tijd om je fiets winterklaar te maken.
Chauffeur met Schrik Vrij, Maand Oude Combinatie Zwaar Beschadigd
Vrachtwagen kantelt op A58: Rijke schade, Ongedeerde Chauffeur
Laat op woensdagavond, rond middernacht, heeft er een behoorlijk heftig ongeluk plaatsgevonden op de A58. Een maand oude vrachtwagencombinatie, waarschijnlijk onderweg vanuit Eindhoven, raakte in een slippartij en knalde tegen zowel de rechter- als linkervangrails. Dit gebeurde net voorbij Hilvarenbeek en zorgde voor grote schade aan het voertuig, dat nota bene pas een maand oud was. In de vrachtwagen zat 17.000 kilo aan meubilair, wat natuurlijk flink te lijden heeft gehad onder de impact. Het goede nieuws? De chauffeur is er zonder kleerscheuren vanaf gekomen.
Gelukkige Ontsnapping en Onderzoek naar de Oorzaak
Iedereen kan zich wel voorstellen dat het op een haar na goed mis had kunnen gaan. Het voertuig had een hoge waarde, gezien z’n nieuwe staat, en de lading was behoorlijk kwetsbaar. Gelukkig bleef dit verhaal beperkt tot materiële schade. De politie doet ondertussen onderzoek naar hoe dit allemaal heeft kunnen gebeuren.
Verkeershinder op de A58: Wegafsluitingen en Omleidingen
De nasleep van het ongeluk zorgde wel voor de nodige overlast. Voor al het verkeer op de A58 richting Tilburg, bij Moergestel, was de weg volledig afgesloten. Dit betekende flinke hinder en omleidingen voor iedereen die die kant op moest. Een bergingsbedrijf was de hele nacht druk in de weer om zowel de vrachtwagen als de lading weer veilig te bergen. Hopelijk zorgt dit er snel voor dat alles weer normaal verder kan op de A58.
Nachtelijke Knallering en Intimidatie in Brabant
Afgelopen nacht in Bergen op Zoom was er rond één uur ’s nachts een flinke knal te horen. Het gebeurde bij een woning aan de Kleine Beerstraat, en de bewoners waren thuis toen het ontplofte. Gelukkig zijn ze ongedeerd gebleven, maar de voordeur en de brievenbus zijn flink beschadigd geraakt. De politie is volop bezig met het onderzoek en vraagt iedereen die iets gezien of gehoord heeft om zich te melden. Ook als je camerabeelden hebt, wil de politie die graag zien, zodat ze meer te weten kunnen komen over wat er gebeurd is.
In Brabant hebben we dit soort incidenten eerder gezien. Vorig jaar waren er 13 explosies en dit jaar zijn er maar liefst 107 geregistreerde knallen. In 138 gemeentes zijn explosieve middelen gebruikt. Het gaat vaak om zwaar vuurwerk, zoals Cobra’s, die zo krachtig zijn dat ze te vergelijken zijn met handgranaten. Dit soort vuurwerk wordt steeds vaker in verband gebracht met criminele activiteiten. Denk bijvoorbeeld aan de ‘dakdekkersoorlog’ in Den Bosch. Deze trend laat zien dat deze zware explosieven niet alleen voor kattenkwaad worden gebruikt, maar vaak een hele duidelijke en gevaarlijke boodschap met zich meedragen.
Overstap Passagiers ICNG op Parallelspoor bij Moerdijkbrug
Heb je ooit het gevoel gehad dat je net niet op tijd de trein haalde? Stel je voor dat je eindelijk je trein hebt gehaald, maar dan komt hij plotseling tot stilstand! Dat is precies wat er gebeurde met de Intercity Nieuwe Generatie (ICNG) in de buurt van de Moerdijkbrug.
NS Treinstoring bij Moerdijkbrug
Op een doordeweekse dag, met het normale gehaaste verkeer van mensen die van en naar hun werk reizen, kwam er een kink in de kabel toen de ICNG-trein ineens stilviel. Dit gebeurde op het traject langs de A16, niet ver van de iconische Moerdijkbrug. De trein, vol met honderden passagiers, moest wachten op hulp om hen naar een veiligere plek te brengen.
Passagiers Evacueert via Parallel Spoor
De enige mogelijkheid om de passagiers veilig uit de stilgevallen trein te krijgen, was door hen over te zetten op een parallel spoor. Dat klinkt misschien makkelijker dan het is, vooral als je bedenkt dat dit allemaal gebeurde terwijl het hogesnelheidstraject tijdelijk plat lag. Het was een behoorlijke operatie om iedereen in een andere trein te krijgen.
Technisch Mankement Zorgt voor Vertraging
Dus, wat gebeurde er nou precies? Blijkbaar ging er iets mis met de spanning op de rails, waardoor de trein niet verder kon. Dit leidde tot problemen bij de overgang tussen het reguliere en hogesnelheidstraject. Het technische defect zorgde ervoor dat de trein niet verder kon, waardoor veel passagiers met hun telefoon vastberaden zaten te proberen hun werk of afspraken te bereiken om hen te vertellen dat ze wat later zouden zijn.
Het was een hectische dag voor zowel de passagiers als het NS-personeel, maar wees gerust, met teamwork en geduld kwam iedereen veilig op zijn bestemming aan. Hopelijk zijn er lessen geleerd en kunnen we erop rekenen dat onze toekomstige reizen zo soepel mogelijk zullen verlopen!