
Brabants Nieuws maandag 30 december, 2024 11:43
Een Onverwachte Strijd in Winter 1944-’45
Een intense strijd in het Land van Heusden en Altena
We gaan terug naar oudejaarsdag, tachtig jaar geleden, toen er in het Land van Heusden en Altena iets bijzonders gebeurde. Het was een tijd die niet alleen militaire strategies beïnvloedde, maar ook het leven van veel burgers en soldaten op zijn kop zette. Het verhaal begint met de aanval bij Kapelsche Veer, waarbij Britse en Poolse troepen in de vroege uren van 31 december 1944 een belangrijke actie uitvoerden. Dit was allemaal onderdeel van een bredere Duitse tegenaanval tegen de geallieerde opmars.
Kapelsche Veer, gelegen tussen de Bergsche Maas en het Oude Maasje, was op dat moment niet meer dan niemandsland in de bevrijdingsstrijd van Nederland. Plotseling schrokken Duitse troepen het gebied op met een verrassingsaanval, waarbij ze hun eigen kleine bruggenhoofd vestigden. Dit was een serieus probleem voor de geallieerden, vooral gezien de Duitse successen in andere gebieden. Er moest snel gehandeld worden om te voorkomen dat hun frontlinies in gevaar kwamen.
De geallieerde reactie en de rol van Poolse troepen
Met slechts een beperkte Duitse troepenmacht van ongeveer vijftienduizend man, konden de Duitsers niet helemaal doen wat ze wilden. Ze kwamen tekort op logistiek gebied, wat een groot probleem werd, vooral omdat ze niet tegen het luchtoverwicht en het artillerievuur van de geallieerden konden opboksen. Op nieuwjaarsdag startten Poolse strijdkrachten een grondoffensief, iets wat de Duitsers flink in de problemen bracht.
Veel levens gingen verloren tijdens deze harde strijd, zowel onder soldaten als burgers, en de gevolgen waren groot. Maar de Poolse pantserdivisie liet zien dat ze ondanks de moeilijke omstandigheden stand konden houden. Hoewel de Duitsers tactisch wat successen hadden, was het duidelijk dat hun strategie in Europa niet ging werken. Dit was een keerpunt en liet zien dat hun plannen op den duur zouden stranden.
De impact en nalatenschap
Het verhaal eindigt met de herinnering aan de dappere Poolse troepen die hun strijd in zware omstandigheden voerden. Het verlies was groot, niet alleen in termen van mensenlevens, maar ook in de manier waarop het landschap en de herinneringen eraan waren getekend. Ondanks de tactische voordelen die de Duitsers soms wisten te behalen, was het duidelijk dat hun tijd in Europa begon af te lopen. De gebeurtenissen bij Kapelsche Veer staan symbool voor de grotere veranderingen die deze winter teweegbrachten in de strijd om bevrijding.
Bescherm Je Ogen, Vermijd Vuurwerkongelukken
Zorgen onder oogartsen om jaarwisseling: “We zijn terug bij af.”
Oud en nieuw, dat is toch altijd een feestje, maar het is ook een drukke tijd voor oogartsen. Elk jaar weer zorgt vuurwerk voor een hoop ernstige oogletsels die prima voorkomen hadden kunnen worden. Ondanks de vele waarschuwingen zien we nauwelijks dat het aantal slachtoffers daalt. Sterker nog, de laatste jaren lijkt het alleen maar erger te worden. Tijdens de jaarwisseling van 2020 op 2021 zagen we een afname door de pandemie, maar daarna gingen de cijfers weer omhoog. Dat is best zorgwekkend.
Oogarts Marianne Smeets van het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch wijst erop dat niet alleen degene die vuurwerk afsteekt gewond kan raken, maar ook de omstanders zijn niet veilig. Vuurwerkongevallen kunnen heel serieus zijn: je kunt er permanent slechtziend of zelfs blind door worden, wat meestal betekent dat je zware operaties en een lange revalidatie nodig hebt. Vooral jonge mensen en kinderen lopen risico, maar ook de kijkers kunnen het slachtoffer worden van rondvliegend vuurwerk of onverwachte ontploffingen.
Ondanks alle waarschuwingen blijft het besef van de risico’s laag. Mensen denken vaak dat het hen niet overkomt, of ze begrijpen niet goed genoeg hoe gevaarlijk vuurwerk kan zijn. En dat terwijl vuurwerk ongelukken kan veroorzaken die het plezier in de feestdagen ver te boven gaan. Marianne Smeets zegt dan ook: “Vuurwerk is mooi om naar te kijken, maar laat het afsteken liever aan anderen over.” Ze hamert erop dat ook als je alleen maar toeschouwer bent, je jezelf goed moet beschermen. Standaardbrillen helpen vaak niet tegen alles; denk aan versplinterend glas.
Om het belang van veiligheid te benadrukken, heeft het Jeroen Bosch Ziekenhuis onlangs een actie gehouden waarbij ze duizend brillen hebben weggegeven. Een duidelijk signaal dat veiligheid op nummer één staat. Vuurwerk is misschien een vaste traditie tijdens de jaarwisseling, maar het is zo belangrijk om de risico’s niet te vergeten en je ogen goed te beschermen. We moeten hopen op meer bewustwording, educatie en strenge naleving van veiligheidsregels tijdens de komende jaren.
EHBO-Educatie Vóór De Feitelijke Nacht
Jong Talent op de EHBO-Paden: Bente’s Reis
Maak kennis met Bente, het elfjarige wonderkind op het gebied van EHBO, die met trots haar certificaat op zak heeft als de jongste EHBO’er van Nederland. Haar motivatie om te leren hoe ze anderen kan helpen is geïnspireerd door haar ouders, die haar hebben opgevoed met veiligheid en noodhulp als prioriteit. Haar ambitie is niet alleen om anderen te helpen, maar ze droomt er ook van een ‘lotusslachtoffer’ te worden. Dat betekent dat ze tijdens EHBO-oefeningen ziekten en verwondingen nadoet om haar collega’s te trainen.
In haar jonge leven heeft Bente al heel wat praktische EHBO-oefeningen gedaan. Of het nu gaat om het koelen van brandwonden of het herkennen van een gebroken hand, Bente is altijd bereid om haar kennis in te zetten, zelfs wanneer ze met vriendinnen naar school gaat. Deze oefeningen maken haar klaar voor het echte werk. Dankzij de steun en begeleiding van haar ouders, waarbij haar moeder zelf gecertificeerd EHBO’er is, is ze goed voorbereid op allerlei noodsituaties.
Het begrip van verantwoordelijkheid komt goed naar voren als Bente spreekt over reanimatie. Ze weet dat dit een serieuze en fysiek zware taak is die ze pas op haar zestiende jaar op zich zal nemen. Ondanks dat ze nog jong is, kijkt haar moeder met bewondering naar haar vastberadenheid en snelheid waarmee ze de EHBO-wereld betreedt.
Bente’s eerste officiële opdracht als EHBO’er is bij een voetbaltoernooi. Ze ziet erg uit naar deze ervaring en weet dat ze hiermee ook haar ambitie om een lotusslachtoffer te zijn steeds dichterbij brengt. Als oudejaarsnacht nadert, zet ze zich alvast schrap met een veiligheidsbril en een koele houding, klaar om te helpen waar nodig.
Bente is een jonge heldin die zich al vroeg in haar leven een serieuze plaats heeft verworven binnen de EHBO-gemeenschap. Ze belichaamt zelfvertrouwen en voorbereiding op noodsituaties, eigenschappen die ze van haar ouders en instructeurs heeft geleerd. Met haar betrokkenheid en passie zal Bente ongetwijfeld veel betekenen voor haar gemeenschap.
Onderzoek Naar Toedracht
Auto-ongeval met klein kind in Heeze: Snelweg kortstondig afgesloten na frontale botsing
Op een maandagochtend in Heeze vond een verleidelijk ernstig auto-ongeluk plaats. Een vrouw en haar kleine kind, die als passagier in de auto zat, raakten betrokken bij een frontale botsing met een boom. Dit gebeurde nadat er een oncontroleerbare slingerbeweging op de weg ontstond. Beide inzittenden werden direct met een ambulance naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis gebracht voor medisch onderzoek en zorg.
De precieze oorzaak van het ongeluk is nog steeds in onderzoek door de politie. Maar volgens een eerste analyse zou het kunnen gaan om het afdwalen van de weg of een verkeerde inschatting van de snelheid door de bestuurster. Om alles veilig te houden en goed onderzoek te kunnen doen, werd de weg tijdelijk afgesloten, wat natuurlijk voor wat verkeershinder zorgde.
Gelukkig zijn er geen levensbedreigende verwondingen gemeld, maar een grondige medische check is wel aangeraden om de gezondheidstoestand van zowel de moeder als het kind goed te monitoren. Dit soort incidenten herinnert ons eraan hoe belangrijk het is om alert te blijven en de verkeersregels goed na te leven, vooral als er kinderen in de auto zitten. Veiligheidsgordels moeten altijd gedragen worden en kinderen moeten goed vastzitten in hun kinderzitjes om de gevolgen van een ongeluk zo klein mogelijk te houden.