
Trending maandag 08 juli, 2024 08:37
Andre Drege
Een Tragisch Verlies in de Wielerwereld
De wielerwereld is opnieuw in rouw. Zaterdag overleed de jonge Noorse wielrenner André Drege na een valpartij in de koninginnenrit van de Ronde van Oostenrijk. Het tragische incident gebeurde in de afdaling van de Großglockner. Drege bezweek ter plekke aan zijn verwondingen. Hij was pas 25 jaar oud. De podiumceremonie werd begrijpelijkerwijs afgelast, maar de familie van Drege stond erop dat de slotetappe alsnog verreden zou worden, zij het als herdenkingsrit.
In startplaats Kufstein werd de rit ingeleid met een minuut stilte, wat voor veel emoties zorgde. Renners van Dreges team, Team Coop-Repsol, konden hun tranen niet bedwingen. Ook de familie van Drege was aanwezig. Na de finish sprak Dreges vader het peloton toe in tranen, met zijn vrouw aan zijn zijde. Hij bedankte de organisatie en alle medewerkers en benadrukte dat André het zo gewild zou hebben, omdat fietsen zijn grote passie was.
Bij de start van de negende etappe in de Ronde van Frankrijk werd op soortgelijke wijze stilgestaan bij het verlies van Drege. Jaka Primozic, de enige getuige van de val, deelde zijn gevoelens op Instagram. Hij beschreef hoe diep geraakt hij was door het incident. “Dit had nooit mogen gebeuren. Ik zou alles geven om iets te kunnen veranderen, zodat het nooit gebeurd zou zijn,” schreef hij. Zijn gedachten waren bij de familie en het team van Drege, en hij benadrukte dat hij Drege altijd in zijn hart zou dragen.
Een Beloftvolle Carrière
André Drege maakte deel uit van het continentale Team Coop-Repsol en was bezig aan het beste seizoen uit zijn carrière. Hij had twee rittenkoersen gewonnen en pakte meerdere ritzeges. Door zijn sterke prestaties stond hij op de radar van enkele teams in de WorldTour, waaronder Jayco AlUla. Drege’s talent en passie voor de sport maakten zijn verlies des te tragischer voor de wielerwereld.
Lewis Hamilton
Grote Prijs van Groot-Brittannië
Hij moest er maar liefst 945 dagen op wachten, maar het is eindelijk gelukt: Lewis Hamilton heeft weer een Formule 1-race gewonnen. En dat deed hij voor zijn eigen publiek op Silverstone, waar hij voor de negende keer de beste was, een record. Toen Max Verstappen en Lando Norris al onderuitgezakt vragen van journalisten zaten te beantwoorden, kwam Hamilton binnen. Terwijl Verstappen en Norris nog in hun van champagne doordrenkte racepak zaten, had Hamilton snel een fris T-shirt en rode broek aangetrokken. En anders dan zijn rivalen zat Hamilton naar voren geleund, met zijn ellebogen op zijn knieën, en een twinkeling in zijn ogen. „Het was een ongelooflijke eer om op het podium te staan en het volkslied te horen met de koning erin,” zei hij. „Dat was de eerste keer.”
Einde van een Droge Periode
Ruim een half uur eerder had Hamilton in zijn Mercedes voor het eerst in 945 dagen weer een grand prix gewonnen, voor eigen publiek nog wel, op het circuit van Silverstone. De vorige keer dat Hamilton een Formule 1-race won, had het Verenigd Koninkrijk nog een koningin en zag de sport er heel anders uit. Max Verstappen was nog op jacht naar zijn eerste wereldtitel en Hamilton zat aan het einde van zijn jarenlange dominantie, al kon hij dat op dat moment nog niet weten.
Een Race van Aanpassingsvermogen
In een opwindende, onvoorspelbare Britse grand prix in voortdurend wisselende weersomstandigheden kwam er zondag een einde aan Hamiltons periode in de ‘F1-woestijn’. Deze race draaide om aanpassingsvermogen en pure stuurmanskunst, iets waar Hamilton altijd in uitblinkt. Hij was immers de man die de Formule 1 tussen 2014 en 2021 volledig domineerde, met tientallen overwinningen en zes kampioenschappen in zeven jaar. Hij staat nu met zeven wereldtitels en – na zondag – 104 zeges boven aan zo’n beetje alle recordlijsten.
Van Hoogtepunten naar Dieptepunt
Voor iemand van wie de carrière voornamelijk uit hoogtepunten heeft bestaan, moet het extra hard aankomen als er zich een mindere periode aandient. Hamiltons beproeving begon op 12 december 2021 in Abu Dhabi – het pijnlijkste moment in zijn carrière. Hij ging de slotrace in terwijl hij exact gelijk stond in punten met aartsrivaal Max Verstappen. Alles leek de kant van Hamilton op te vallen, maar door dubieuze beslissingen van de wedstrijdleiding kreeg Verstappen nog één laatste kans om Hamilton in te halen, en dat deed hij. Verstappen werd kampioen; Hamilton was diep gekrenkt.
Diepe Val en Comeback
Na de pijnlijkste nederlaag verdween Hamilton maandenlang van de radar. De nieuwe Mercedes bleek in 2022 de slechtste auto waarmee hij ooit had gereden, en Hamilton kwam de afgelopen tweeënhalf jaar niet op de hoogste trede van het podium. Zijn neergang werd nog duidelijker toen zijn jongere teamgenoot George Russell wel races wist te winnen en Hamilton in de meeste races de baas was. Hamilton bleef vaak verslagen klinken over de boordradio en reed soms ook ronduit matig.
Een Glimp van de Oude Hamilton
Maar zondag liet Hamilton in Silverstone zien dat hij de oude versie van zichzelf nog steeds in zich heeft. Hij deed dat op geen betere locatie kunnen dan het hart van de Britse autosport. Nadat hij in de achttiende ronde voor het eerst de leiding in de race pakte, rekening houdend met de veranderende weersomstandigheden, liet hij zien waarom hij altijd al een meester was in dergelijke situaties.
De Ontlading
Met de juiste bandenkeuze en perfecte timing wist Hamilton de race te winnen. Deze overwinning voelde duidelijk anders dan zijn eerdere 103 grand prixoverwinningen. Emotioneel feliciteerde hij zijn team op de boordradio en viel zijn vader snikkend om de nek. Die ene overwinning, na een lange droogte, voelde voor Hamilton als een nieuwe mijlpaal in zijn opvallende carrière.
Lewis Hamilton heeft laten zien dat, ondanks tegenslagen en een mindere periode, zijn klasse en veerkracht blijven schitteren op het circuit. Deze Grand Prix van Groot-Brittannië is opnieuw een indrukwekkend hoofdstuk in zijn toch al rijke geschiedenis.
Nederland
Oranje naar de Halve Finale!
Gisteravond was het spannend in de kwartfinale van het EK voetbal, waar Nederland tegen Turkije speelde. Oranje wist uiteindelijk met 2-1 te winnen en dat betekent dat ze door zijn naar de halve finale! Maar wat vonden de fans eigenlijk van deze wedstrijd? Vandaag zijn we naar een voetbaltoernooi in Bussum gegaan om het aan de kinderen te vragen.
Het Nederlands elftal gaat nu verder naar de halve finale en daarin nemen ze het op tegen Engeland. Het belooft weer een spannende wedstrijd te worden, dus zet woensdagavond om 21:00 uur je tv maar aan!
Rellen
Onrust in Parijs en andere Franse Steden
Verschillende winkeliers aan de Champs-Élysées in Parijs hebben hun etalages gebarricadeerd uit angst voor rellen na de bekendmaking van de verkiezingsuitslag zondagavond. Meerdere Franse media berichtten hierover. Een vertegenwoordiger van de Parijse winkeliers vertelde aan Le Parisien dat de winkeleigenaren deze keer meer bezorgd zijn dan na de eerste ronde van de verkiezingen. Ook in andere Franse steden zoals Nantes, Lyon, Toulouse en Bordeaux zijn soortgelijke maatregelen getroffen. De politie is voorbereid op mogelijke onrust en heeft in totaal 30.000 agenten gemobiliseerd, waarvan 5000 alleen al in Parijs.
Volgens Le Parisien verwacht de politie dat de sfeer in de stad zondagavond zal verharden en dat extremistische bewegingen zich zullen laten horen, of het nu is om de overwinning te vieren of om te protesteren tegen de overwinning van een andere partij. Ondanks dat de radicaal-rechtse partij van Marine Le Pen, Rassemblement National (RN), volgens peilingen waarschijnlijk de verkiezingen wint, lijkt het erop dat door coalities van lokale kandidaten die zich gezamenlijk tegen RN richten, de partij geen absolute meerderheid zal halen. Om 20.00 uur wordt de exitpoll bekendgemaakt.
Politionele Maatregelen in Berlijn
In Berlijn heeft de Duitse politie de feestelijke optocht van Turkse voetbalsupporters naar het Olympiastadion beëindigd. Dit gebeurde omdat de supporters het omstreden “wolvengroet” handgebaar bleven maken. Eerder op de zaterdagmiddag werd de optocht al korte tijd stilgelegd om dezelfde reden.
Verkiezingsreacties in Frankrijk
Jean-Luc Mélenchon, een van de leiders van de linkse alliantie Nieuw Volksfront, noemde de voorlopige uitslag van de parlementsverkiezingen een enorme opluchting voor Frankrijk. Volgens de exitpoll haalt de linkse coalitie, waar zijn uiterst linkse partij La France insoumise deel van uitmaakt, de hoogste score. Tegelijkertijd bekritiseerde Marine Le Pen de voetballer Kylian Mbappé om zijn oproep aan Franse kiezers om te voorkomen dat haar rechts-nationalistische partij de verkiezingen wint. Frankrijk kiest zondag in een tweede en beslissende ronde een nieuw parlement.
In het licht van deze verkiezingen en de mogelijke onrust die kan volgen, blijft de situatie in Frankrijk gespannen terwijl het land zich voorbereidt op de definitieve uitslag.
Weghorst
Weghorst naar Ajax: Stand van zaken
De naam Wout Weghorst zingt al een tijdje rond bij Ajax. Volgens Lentin Goodijk en Tim van Duijn van Voetbal International ligt de reden waarom de Amsterdammers de spits nog niet hebben binnengehaald bij Chuba Akpom. Deze spits moet eerst verkocht worden voordat Ajax verder kan met het aantrekken van Weghorst. Akpom wil namelijk niet meer als invaller fungeren en heeft een high market value in Engeland. Ajax hoopt rond de 25 miljoen euro te krijgen voor Akpom, een mooie winst op de som van vorig jaar.
De Amsterdammers willen echter wachten met de verkoop van Akpom tot na het tweeluik met FK Vojvodina in de Europa League voorrondes. Deze wedstrijden vinden plaats op 25 juli en 1 augustus. Nadat dit achter de rug is, willen ze serieus werk maken van Weghorst. Hij staat te popelen om naar de Johan Cruijff ArenA te komen, maar de vraag is of hij zo lang wil wachten.
Een ander punt is de concurrentie binnen de spitspositie. Als Weghorst komt, zal hij moeten strijden met Brian Brobbey, en Ajax wil absoluut niet dat Brobbey vertrekt. Brobbey vertegenwoordigt namelijk een aanzienlijke transferwaarde, wat de financiële problemen van de club in één klap kan oplossen.
Weghorst’s Impact bij het Nederlands elftal
Het ‘Weghorst-effect’ was weer duidelijk zichtbaar tijdens de kwartfinale tegen Turkije. Na zijn invalbeurt speelde Oranje directer en dat resulteerde in een plek in de halve finale. Coach Ronald Koeman zag in het Olympiastadion in Berlijn duidelijk dat er veranderingen nodig waren, vooral na de goal van Turkije in de 35e minuut. Tegen het einde van de eerste helft gaf hij Weghorst de opdracht om warm te lopen. De spits begreep meteen dat zijn tijd was gekomen om in actie te komen en Nederland weer op koers te zetten.
Weghorst verving Steven Bergwijn en begon meteen te strijden. Zijn aanwezigheid bracht direct meer druk op de Turkse verdediging. Oranje profiteerde van zijn lengte, kopkracht en agressiviteit. Het team speelde veel directer, waardoor flanken als Cody Gakpo en Denzel Dumfries meer mogelijkheden kregen om voorzetten te geven.
Het inbrengen van Weghorst is vaak een tactische zet om de aanval te versterken. Koeman heeft meerdere keren op hem moeten terugvallen tijdens dit toernooi, wat de moeite in de aanvalslinie benadrukt. Zijn rol als ‘pinchhitter’ of ‘superjoker’ is cruciaal. Je ziet zelden een wissel van Weghorst als een luxe, het is vaak noodzakelijk om te repareren of bij te sturen.
Deze speelstijl, hoewel opportunistisch, werkt goed voor nationale teams omdat er minder tijd is om tactisch op elkaar in te spelen. Weghorst vult deze behoefte perfect, net zoals spelers als Pierre van Hooijdonk dat vroeger deden. Zijn beperkte techniek maakt hem geen vaste waarde, maar wel een onmisbare stormram die van grote waarde is in cruciale momenten.
Tijdens deze kwartfinale bewees Weghorst zijn waarde weer door doelpunten voor te bereiden en opdrachten binnen de zestienmeter uit te voeren. Zijn spel droeg direct bij aan de uiteindelijke overwinning van Nederland, waarmee ze doorgingen naar de halve finale tegen Engeland. Weghorst blijft een belangrijke kracht voor Nederland, “We gaan er vol voor,” zei hij vastberaden na de wedstrijd.