
Trending donderdag 04 juli, 2024 08:38
President Joe Biden
Een Politieke en Financiële Doolhof voor de Democraten
Democraten staan voor een grote uitdaging als President Joe Biden besluit zijn kandidatuur te beëindigen. Stel je voor dat ze Vice President Kamala Harris dan naar de achtergrond willen schuiven in plaats van haar bovenaan de lijst te zetten – dat wordt een nachtmerrie. Biden en Harris hebben hun campagnemedewerkers laten weten dat ze doorgaan ondanks de groeiende kritiek na Biden’s desastreuze debatprestatie. “Ik doe mee. Ik ben de leider van de Democratische Partij. Niemand duwt me weg,” verklaarde Biden duidelijk.
Altijd een interessante vraag: wat gebeurt er met al het campagnegeld als Biden uitstapt? Volgens experts heeft Harris eenvoudig toegang tot de $240 miljoen in Biden’s campagnekas, maar alleen als zij de genomineerde wordt. Als Harris Biden opvolgt, behoudt ze toegang tot alle fondsen om haar eigen presidentiële campagne te ondersteunen, dankzij het delen van dezelfde campagnecommissie met Biden.
Gevolgen voor de Geldstroom en Partijdynamiek
Het wordt een probleem als Harris op de vice-presidentskandidaat blijft of helemaal van de biljetten verdwijnt. De federale bijdragegrenzen staan niet toe dat kandidaat-op-kandidaat overdrachten meer dan $2,000 per verkiezing bedragen. In theorie zou Biden’s team het geld kunnen omzetten in een politieke actiecommissie, maar zelfs die hebben een maximum van $3,300 per verkiezing voor een andere kandidaat.
Een andere optie zou zijn alle donaties terug te storten, maar dat klinkt als een logistieke nachtmerrie. Dan blijft het overdragen van fondsen naar de nationale partij misschien wel de eenvoudigste oplossing. Op deze manier naar Harris kijken lijkt de meest voor de hand liggende oplossing in termen van geld, maar ze heeft mogelijk niet overal een voorsprong. Haar bekendheid brengt het gewicht van de overheid mee, en Republikeinen zullen haar waarschijnlijk aanvallen met dezelfde argumenten die ze tegen Biden gebruiken, vooral op het gebied van economie en immigratie.
Interne en Externe Druk op Biden’s Team
Ondanks haar loyaliteit aan Biden komt er steeds meer steun voor Harris binnen de partij. Prominente stem, zoals Rep. James Clyburn uit South Carolina, heeft al aangegeven dat hij Harris zou steunen als Biden stopt. En niet te vergeten, Black voters vormen de kern van de moderne Democratische Partij. In een recente peiling van Economist-YouGov zagen we dat 66% van de Black voters Harris gunstig vinden, een aanzienlijk hoger aantal dan andere potentiële kandidaten zoals Gavin Newsom en Gretchen Whitmer.
De Fight om Biden’s Kansen
Biden’s team doet er alles aan om hem als de sterke kandidaten te positioneren. Hij sprong bijvoorbeeld onverwachts in een Zoom-gesprek met personeelsleden om hen moed in te praten en nogmaals te benadrukken dat niemand hem uit de race duwt. “Laat me dit zo duidelijk mogelijk zeggen – Ik ben aan het rennen,” zei Biden. Harris herhaalde zijn woorden en benadrukte dat hun team niet terugdeinst en zal vechten om te winnen.
Toch worden de zorgen over zijn vermogen om Donald Trump te verslaan steeds groter, vooral onder geldschieters die zich afvragen of hun steun wel goed besteed is na Biden’s minder indrukwekkende debatoptreden. Verkiezingen zijn zwaar en onvoorspelbaar, en de komende tijd zal cruciaal zijn, zowel voor Biden’s toekomst als voor de financiële strategieën van de Democratische Partij.
Conclusie
In deze complexe situatie staan Biden en Harris onder druk om eenheid en vastberadenheid te tonen. Terwijl Biden nadrukkelijk heeft aangegeven dat hij doorgaat en vastbesloten is om te winnen, blijft de vraag of het Democratische kamp intern de nodige steun kan behouden en strategisch kan navigeren door de uitdagingen die voor hen liggen.
Cavendish
Tour-record
Mark Cavendish sprintte in 2008 naar zijn eerste ritzege in de Tour. Zestien jaar later heeft hij er een recordaantal en laat hij Eddy Merckx achter zich. Jawel hoor, hij flikte het. Op dag vijf van de Tour, in een etappe die finishte op een bedrijventerrein in het stadje Saint-Vulbas ten oosten van Lyon, pakte sprinter Mark Cavendish het record waar hij al jaren op jaagt: zijn 35ste etappezege in de Tour de France. Behendig werkte hij zich in de kop van het peloton door een paar openingen in de kop naar voren en klopte zijn concurrenten met bijna een fietslengte verschil.
‘Cav’ is nu de renner met de meeste Touretappes ooit op zijn naam – één meer dan Eddy Merckx, door velen gezien als de beste wielrenner aller tijden. De andere coureurs, inclusief zijn directe concurrenten in de sprint, waren zich bewust van het historische moment: ze feliciteerden Cavendish na de finish uitbundig. Tijdens de persconferentie na afloop kon Cavendish (39) zijn emoties moeilijk in bedwang houden. Met horten en stoten vertelde hij hoe hij de laatste kilometers van de sprint had afgelegd. „Rustig blijven en vertrouwen op mijn ploeggenoten. Meer kon ik niet doen.” Stilte. „Dit was van mijn sportpsychologie-praatje. Niet heel eloquent verwoord.”
De weg naar het record was lang en moeilijk voor Cavendish – sinds enkele weken ‘Sir Mark’. Zijn eerste etappeoverwinning in de Tour behaalde hij in 2008, toen de massasprints gedomineerd werden door een generatie renners die inmiddels al jaren met pensioen is: Oscar Freire, André Greipel, Robbie McEwan. Na jaren van totale dominantie raakte Cavendish halverwege vorig decennium in de versukkeling – naar later bleek door een hevige depressie. Hij kwam terug en won in 2021 na vijf jaar droogte weer vier Touretappes.
Vorig jaar strandde Cavendish’ jacht op het record van Merckx toen hij ten val kwam en moest opgeven. Daarop besloot hij zijn al aangekondigde pensioen nog één jaar uit te stellen, maar ook in deze Tour leek het er al snel op alsof hij voortijdig zou sneuvelen: in de eerste etappe voelde hij zich door de hitte zo beroerd dat hij op de fiets overgaf en door teamgenoten binnen de tijdslimiet naar de finish moest worden geloodst.
Bij de teambus van Cavendish’ ploeg Astana, geparkeerd langs een korenveld langs de rand van Saint-Vulbas, slaan de stafleden elkaar na de zege brullend op de schouders. De Griekse wielercoach Vasilis Anastopoulos, die een sleutelrol speelde bij Cavendish’ comeback na zijn depressie, is in tranen. „We hebben zoveel tegenslagen gehad”, zegt hij. „We hebben drie maanden doorgebracht in Griekenland. Iedere dag getraind. Vorige week hadden we nog een paar goede sessies en was ik optimistisch. En toen kwam die zonnesteek.”
Even later zit Nederlander Cees Bol, de belangrijkste helper van Cavendish in de sprinttrein, tevreden op de motorkap van een auto. De spanning in de ploeg nam de afgelopen dagen toe, vertelt hij, na Cavendish’ horrordag in de eerste etappe én een gemiste kans bij de sprintrit naar Turijn op maandag. „Je merkte een voorkeur om pas echt over de sprint te praten op de ochtend van de etappe”, zegt hij. „Geweldig dat het vandaag is gelukt.”
Cavendish heeft zijn recordzege goed getimed: afgelopen dinsdag arriveerden zijn vrouw en vijf kinderen vanuit Engeland in de Tourkaravaan. „Ik ben dit jaar drie weken thuis geweest denk ik”, zei hij na de finish.
Jamaica
Orkaan Beryl Raast Over Jamaica
Afgelopen nacht trok orkaan Beryl langs de zuidkust van Jamaica en liet een spoor van vernieling achter. Helaas heeft de storm al ten minste één leven geëist; een vrouw overleed toen een boom op haar huis viel. De krachtige orkaan van categorie 4 raasde met snelheden tot 215 kilometer per uur door het Caribisch gebied, waardoor straten onder water kwamen te staan en verschillende gebieden zonder elektriciteit zitten.
De Jamaicaanse autoriteiten vermoeden dat het dodental nog verder zal stijgen. Premier Andrew Holness heeft een avondklok ingesteld en vanwege de extreme omstandigheden zijn bijna duizend mensen opgevangen in noodcentra. Ook de luchthavens waren eerder al gesloten om verdere risico’s te vermijden.
Orkaan Beryl heeft niet alleen Jamaica getroffen, maar ook andere eilanden in het Caribisch gebied de afgelopen dagen flink geraakt. Het totale dodental in de regio is nu opgelopen tot tien, hoewel dit aantal waarschijnlijk verder zal stijgen door de beperktheid van de communicatie met de zwaarst getroffen gebieden.
Volgens het Amerikaanse National Hurricane Center (NHC) wordt verwacht dat de orkaan vrijdagavond Mexico zal bereiken.
Kabinet-Schoof
Debat over de Regeringsverklaring
Het eerste debat van het kabinet-Schoof draaide vooral om het onderwerp ‘omvolking’. GroenLinks-PvdA kondigde al snel aan een motie van wantrouwen in te willen dienen tegen twee ministers van de PVV. In de Tweede Kamer was het woensdag nog even zoeken voor de nieuwe ministers en staatssecretarissen van het kabinet-Schoof: wie moest waar zitten? De staatssecretarissen zaten op de laatste rij, de vicepremiers op de eerste, rond premier Dick Schoof. De andere leden lieten zich hun plek wijzen. Het was de eerste keer dat Schoof een debat had in de Tweede Kamer, en meteen voor twee hele dagen. Tot nu toe maakte hij een onzekere indruk, maar deze woensdag en donderdag moest hij proberen andere partijen voor zich te winnen, behalve de vier van de coalitie: PVV, VVD, NSC en BBB.
In zijn eerste woorden als premier, de regeringsverklaring, zei hij dat zijn kabinet op zoek zou gaan naar “breed gedragen oplossingen” in “wisselende meerderheden”. Het was op de eerste dag nog niet de bedoeling dat fractievoorzitters hem onderbraken. Schoof gebruikte zijn eerste optreden om ook iets over zichzelf te vertellen. Hij stond er met dezelfde adrenaline als zijn sportheld, topatleet Sifan Hassan. Dick Schoof is marathonloper; hij loopt gemiddeld negentig kilometer per week. Hij herkende zich in wat Sifan Hassan zei toen ze in april 2023 haar eerste marathon liep: waar was ze “in vredesnaam” aan begonnen, maar ze was ook “razend nieuwsgierig”. Net als hijzelf nu, en de anderen in zijn kabinet. Ze begonnen aan “iets nieuws”: een kabinet zonder politieke leiders dat zijn eigen regeerakkoord deze zomer nog moet schrijven. Schoof noemde zijn premierschap een “wonderlijk lot” dat “onverwacht” op zijn pad was gekomen. Hij was vast van plan om “iets goeds te bereiken voor Nederland”. Dit leek een goed begin voor Dick Schoof: de hele Tweede Kamer roffelde op de bankjes.
Reageren op Omvolking en Vertrouwen
Fractievoorzitter Frans Timmermans van GroenLinks-PvdA verklaarde dat zijn partij de plannen van het kabinet-Schoof zou steunen als die “de solidariteit in ons land vergroten”. Echter, volgens hem kon het kabinet niet rekenen op het vertrouwen van zijn fractie omdat radicaal-rechts een bedreiging vormt voor de rechtsstaat. Hij kondigde aan een motie van wantrouwen in te willen dienen tegen twee PVV’ers: minister van Asiel Marjolein Faber en minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingshulp Reinette Klever. Dit vanwege hun uitspraken over omvolking, een racistische complottheorie, waar ze volgens Timmermans niet genoeg afstand van hadden genomen. SP en Volt wilden die motie steunen. Of andere oppositiepartijen dat ook zouden doen, was nog onduidelijk; er zou donderdag over gestemd worden. Het ging er woensdag de hele dag over. Geert Wilders moest zich verweren. Hij zei meerdere keren: “Faber had dat woord niet moeten gebruiken. Zij heeft dat ook zelf gezegd.”
Volgens CDA-leider Henri Bontenbal was het “ongeloofwaardig” dat de PVV pas met een “halfbakken sorry” kwam toen Faber minister werd. Hij noemde het geen echte afstand nemen, eerder gewoon andere woorden gebruiken. Laurens Dassen van Volt noemde het met die andere woorden “nog steeds dezelfde racistische, walgelijke drek”. Aan het eind van de middag probeerde fractievoorzitter Pieter Omtzigt van NSC duidelijk te maken dat híj niets van de uitspraken over omvolking moest hebben. Hij kreeg afgelopen dagen kritiek omdat hij zich er nauwelijks, of volgens de oppositie niet scherp genoeg, over had willen uitlaten. Dat leek hij in dit debat te willen rechtzetten door wat nadrukkelijker afstand te nemen van de PVV. Wilders keek hem niet aan, hij keek op zijn telefoon. Omtzigt zei dat het belangrijk was dat partijen “intern democratisch” zijn georganiseerd, zodat er “tegenspraak” kan zijn. De PVV heeft sinds de oprichting maar één lid, Wilders zelf. Niemand anders heeft bij de PVV iets te zeggen, Wilders beslist alles in zijn eentje. Wilders keek op en riep naar Omtzigt: “Waar bemoei jij je mee!” Omtzigt’s toon schoot omhoog toen hij antwoordde: “Waar ik me mee bemóéi? Ik vínd daar iets van.” Wilders keek weer op zijn telefoon.
Omtzigt haalde ook Kamervoorzitter Martin Bosma erbij, die als PVV-Kamerlid vorig jaar zei dat “omvolking geen theorie” is. Dat het gewoon gebeurt. Omtzigt nam “helder afstand” van Bosma’s woorden. Bosma reageerde er niet op en leek vaak afwezig tijdens het debat. Hij greep niet in als Wilders anderen in de rede viel, terwijl dat via de voorzitter hoort te gaan. Hij gaf Kamerleden die iets wilden zeggen lang niet altijd het woord, dus namen ze het zelf maar.
In de gang achter de debatzaal had iemand van GroenLinks-PvdA een bak met groene en rode zure matten neergezet, met een briefje erbij: “Zuur kan ook lekker zijn, ;-)”. Wilders had de oppositie in vorige debatten “zuur links” genoemd. Jimmy Dijk van de SP noemde Wilders in dit debat “zuur rechts”. Dijk begon ook over “de zoektocht naar een premier”, die volgens hem leek op “Tempo Team op zoek naar een invalkracht”. Volgens hem was Dick Schoof “de negende keus”. In de Tweede Kamer werd gelachen. Schoof keek niet naar Jimmy Dijk, met de armen over elkaar.
Taylor Swift
Taylor Swift verlicht Amsterdam met Drie Dagen van Concertmagie
Vanaf donderdag staat Taylor Swift drie avonden achter elkaar voor maar liefst 55.000 mensen in de Johan Cruijff ArenA in Amsterdam. Dit zijn de eerste concerten die ze in Nederland geeft sinds juni 2015, toen ze in de Ziggo Dome optrad. Voor de fans die al dagen van tevoren in de buurt van de ArenA willen kamperen om een goed plekje te bemachtigen, heeft de gemeente Amsterdam een duidelijke boodschap: kamperen is verboden. Ook geeft de gemeente aan dat het dak van het stadion dicht zal zijn, dus zonder kaartje heeft het geen zin om naar de ArenA te komen.
De Opkomst en Dominantie van Taylor Swift
Sinds haar laatste optreden in Nederland is Swift’s carrière geëxplodeerd. Ze is nu één van de grootste artiesten ter wereld, met haar laatste albums die record na record hebben gebroken en bijna overal de top van de hitlijsten hebben bereikt. Op Spotify heeft Swift bijna honderd miljoen maandelijkse luisteraars, waarin alleen The Weeknd haar net overtreft.
Kaartverkoop en Voorbereidingen
De ware fans, beter bekend als ‘swifties’, moesten zich vorig jaar al inschrijven voor een kans om kaarten te bemachtigen, gevolgd door een loting. De fans komen niet alleen uit Nederland, maar ook uit buurlanden zoals België, waar Swift niet optreedt. Dit heeft geleid tot een toename van de boekingen bij vervoerders zoals Flixbus voor reizen van Brussel naar Amsterdam. Daarnaast zullen NS-treinen extra stops maken bij het stadion en zet de Amsterdamse vervoerder GVB extra metro’s in.
Economische Boost van de Eras Tour
De Eras Tour van Taylor Swift bestaat in totaal uit 152 concerten en heeft wereldwijd al meer dan een miljard dollar opgebracht. Steden die Swift aandoet, profiteren van een flinke economische boost. Alleen al de concerten in Londen leverden de Britse economie naar schatting één miljard pond op.
Kortom, Taylor Swift weet niet alleen haar fans wereldwijd te verlichten met haar muziek, maar zorgt ook voor een enorme economische impact waar ze ook gaat. Amsterdam zal ongetwijfeld schitteren onder haar aanwezigheid deze dagen.