
Trending dinsdag 02 juli, 2024 08:37
Girmay
Onvergetelijke Momenten in de Tour de France
Biniam Girmay was even sprakeloos nadat hij voor de eerste keer een etappe in de Tour de France had gewonnen, maar hij kwam snel tot het besef hoe uniek zijn ritzege was. De 24-jarige renner van Intermarché-Wanty won de massasprint van de derde etappe in Turijn, waar hij de Colombiaan Fernando Gaviria en de Belg Arnaud De Lie versloeg.
Girmay is de eerste Eritrese etappewinnaar en beschreef zijn overwinning als bijzonder voor het Afrikaanse wielrennen. “Ik wil mijn vrouw, mijn familie en de mensen in Eritrea en Afrika bedanken,” zei hij. “Zij kunnen trots zijn, we zijn nu echt onderdeel van de grote wedstrijden. Dit is ons moment. Dit is voor alle Afrikanen. Ik ben heel blij.”
De Belgische sprinter Jasper Philipsen maakte enkele kilometers voor de finish een valpartij mee maar voltooide de rit zonder grote schade. Richard Carapaz uit Ecuador nam de gele trui over van Tadej Pogacar.
Keti Koti
Keti Koti Herdenking in Groningen
Groningen staat elk jaar eveneens stil bij Keti Koti, een belangrijke dag in de Nederlandse geschiedenis. Keti Koti, wat betekent “ketenen gebroken” in het Sranantongo, herdenkt de afschaffing van de slavernij in Suriname en de Nederlandse Antillen op 1 juli 1863. Ook Groningen deed mee met de herdenkingen en vieringen in binnen- en buitenland.
Indrukwekkende Uitspraken Tijdens Keti Koti in Amsterdam
De Keti Koti herdenking van dit jaar in Amsterdam was bijzonder en emotioneel. Stadions vol met mensen, kleurrijke kledij en krachtige toespraken maakten van dit evenement een memorabele dag. De meest opmerkelijke uitspraken kwamen van burgemeester Femke Halsema. Ze sprak over de blijvende wonden van de slavernij die nog steeds diep zitten bij de nazaten van de slaafgemaakten. Halsema stelde met kracht dat deze wonden worden geïnfecteerd door racistische ideeën zoals omvolkingstheorieën en xenofobie.
Levendige Viering en Diversiteit
Opvallend was ook de diversiteit op het podium en in het publiek. Veel zwarte vrouwen in prachtige koto’s stalen de show op het podium. Deze traditionele Surinaamse feestjurken staan symbool voor overwinning en trots. Onder de toeschouwers waren ook inheemsen met traditionele hoofdtooien te zien. Dit jaar was er veel aandacht voor de verschillende culturen en tradities die deel uitmaken van de herdenking.
Politieke Relevantie
De politiek speelde ook een belangrijke rol in de herdenking. De gebeurtenissen vielen samen met de beëdiging van een nieuw, radicaal-rechts kabinet. Diverse sprekers verwezen hiernaar en benadrukten het belang van blijven strijden tegen racisme en discriminatie. Het kabinet-Rutte was gedurende de herdenking goed vertegenwoordigd. Premier Mark Rutte kreeg zelfs een bedankje van Linda Nooitmeer, de organisator van het evenement, ondanks eerdere controversiële kwesties zoals de Toeslagenaffaire.
Controverse rond Martin Bosma
Een van de meest besproken punten was de afwezigheid van Martin Bosma. Hoewel hij aanvankelijk was uitgenodigd door Nooitmeer, werd de uitnodiging na protesten uit de zwarte gemeenschap weer ingetrokken. Bosma stond namelijk al langer bekend om zijn controversiële uitspraken over Keti Koti en slavernijherdenkingen, welke hij afdeed als linkse propaganda.
Omroep Zwart Zorgde Voor Diversiteit
Omroep Zwart verzorgde een uitgebreid en divers programma gedurende de avond. Met reportages uit verschillende delen van het Koninkrijk der Nederlanden, zoals Zeeland, Suriname en Curaçao, en steden als Rotterdam en Arnhem, werden verschillende verhalen van de slavernijgeschiedenis verteld. De presentatrices — Natasja Gibbs, Veronica van Hoogdalem, Eva Cleven, Natacha Harlequin, Lisette Wellens, Giovanca Ostiana en rapper Latifah — gaven het evenement een rijk en vol kleurenspectrum. Het zou mooi zijn om deze diversiteit ook gedurende de rest van het jaar terug te zien op televisie.
Keti Koti van dit jaar was een krachtige gelegenheid, vol emotie en betekenis. Hopelijk blijven we doorgaan met het herinneren, vieren en leren van deze belangrijke dag.
Macron en Marine Le Pen
Emmanuel Macron had altijd de ambitie om Frankrijk te beschermen tegen extreemrechts. Maar er speelt nu een interessante dynamiek. Zijn aanpak zou de Fransen juist wel eens in de armen van Marine Le Pen kunnen drijven. Hij wilde de sterkhouder zijn tegen radicaal rechts, maar het ziet ernaar uit dat zijn strategie niet werkt zoals gepland. Blijf betrokken bij deze fascinerende ontwikkelingen in Frankrijk.
Het bredere plaatje
Naast de ontwikkelingen rondom Macron en Le Pen, zien we dat veel wereldleiders en landen worstelen met soortgelijke uitdagingen. Denk bijvoorbeeld aan de aanvallen van politici op lokale mobiliteitsplannen in Brussel, of de problemen in Amerika waar Frans Verhagen over schrijft. Het lijkt erop dat zowel in Europa als daarbuiten bestaande politieke krachten moeite hebben om nieuwe, krachtige antwoorden te vinden op de uitdagingen van deze tijd.
Mark Rutte
Afscheid
Het afscheid van Mark Rutte als premier was tot in de puntjes geregisseerd. Hij nam op zondagmiddag in een persoonlijke toespraak vanuit een leeg Torentje afscheid van de natie. Hij wees op de fouten die tijdens zijn premierschap waren gemaakt, maar probeerde vooral zijn politieke erfenis te beschermen. Hij praatte over het belang van nationale en internationale samenwerking, kalmte in onrustige politieke tijden en leiderschap. Zijn verhaal was een ode aan een politiek tijdperk dat met zijn vertrek eindigt. Het was een tijdperk van consensus boven conflict, technocratisch bestuur en een koers bepaald door het politieke midden.
Rutte’s afscheidstoespraak legde, bewust of onbewust, een druk op het nieuwe kabinet onder leiding van Dick Schoof. Dit nieuwe rechts/radicaal-rechtse kabinet bestaat uit vier partijen, waarvan drie ooit groot werden als protestpartij: PVV, NSC en BBB. De enige ‘bestuurderspartij’ in dit kabinet, de VVD, verloor vorig jaar vaak de lange termijn uit het oog voor kortetermijnbelangen. De val van het kabinet, een jaar geleden, kan de VVD worden aangerekend, net als de gevolgen daarvan. Op dat moment faalde Rutte als partijleider, juist omdat hij niet deed wat hij als premier vaak wel kon: partijpolitiek opzijzetten ten gunste van Nederland en de wereld.
In zijn afscheidstoespraak gaf Rutte eerlijk aandacht aan zaken die fout zijn gegaan. Onder zijn leiding ontstonden en verergerden schandalen zoals de toeslagenaffaire en de langzame reactie op de aardbevingen in Groningen. Hoewel niet alles persoonlijk zijn schuld was, ontbrak het vaak aan het vermogen om hiervan te leren. De cultuur van wantrouwen en beslotenheid bij de overheid, de zogenaamde ‘Rutte-doctrine’, legde meer nadruk op de ambtenarij dan de burger. Zijn ‘radicale nieuwe ideeën’ om de bestuurscultuur te verbeteren, kwamen nauwelijks van de grond.
Rutte onderschatte het publieke sentiment rond deze kwesties, wat leidde tot toenemende kiezerswoede en winst voor partijen zoals de PVV, BBB en FVD. Over hoe de tijd Rutte zal herinneren, valt nog weinig te zeggen. Ondanks de vele politieke fouten was Mark Rutte zonder twijfel een vakman die zijn rol met souplesse en staatsmanschap vervulde. Bij crises zoals de excuses rondom het slavernijverleden, de economische crisis, de ramp met MH17 en de coronacrisis, nam Rutte leiderschap op zich. Hij voerde lastige, maar volgens hem noodzakelijke maatregelen door en bood moed en stabiliteit in moeilijke tijden.
Voor de moeilijke momenten vond Rutte een draagvlak voor ingrijpende maatregelen en gaf hij burgers een gevoel van stabiliteit. Als crisispremier was Rutte op zijn best en wist hij politieke dilemma’s te verwoorden met de waardigheid van zijn ambt.
Verstappen-Norris Incident: De Meningen
Tijdens de Grand Prix van Oostenrijk zagen we een flinke clash tussen Max Verstappen en Lando Norris. Alex Wurz, een ervaren FIA-steward, liet weten dat, als het aan hem had gelegen, er geen straf zou zijn uitgedeeld aan Verstappen. Hij beschouwt de acties van Norris als spectaculair en moedig en zegt dat beide coureurs zichzelf uiteindelijk hebben gestraft. Volgens hem was er voldoende ruimte om een aanrijding te voorkomen en ziet hij het incident als een klassiek race-incident.
Reakties van McLaren en Red Bull
McLaren-teambaas Andrea Stella had na afloop stevige kritiek op de actie van Verstappen. Hij gelooft dat eerdere, onvoldoende straffen voor vergelijkbare incidenten hebben bijgedragen aan dit soort racegedrag. Stella dringt aan op eerlijkheid en zwaardere straffen om zo het racen veiliger en sportiever te maken. Wurz begrijpt zijn standpunt maar waarschuwt tegen overregulering, omdat fans de emoties van het racen willen zien.
Opmerkingen van Andere Insiders
David Coulthard benadrukt dat Lando Norris nog aan het leren is hoe hij moet vechten met een coureur van Max Verstappen’s kaliber, terwijl Martin Brundle opmerkt dat het incident deed denken aan de oude, agressievere Max. Verstappen zelf ontkent dat hij remde tijdens het duel met Norris. Christian Horner, teambaas van Red Bull, noemde het een klassiek race-incident en suggereerde dat Norris misschien iets goed te maken had.
Andere Nieuwsflitsen
- Nico Hülkenberg voelde zich sneller dan Verstappen en leek even op P2 te rijden.
- Lewis Hamilton had een moeilijke race met een foutieve inhaalactie, straf en vloerschade.
- Alpine F1 heeft nieuwe talenten uit de teams van Red Bull en Ferrari binnengehaald.
Rutte
Kabinet-Schoof: Een Nieuwe Start?
Het nieuwe kabinet wil compleet breken met het tijdperk-Rutte. “Wij slaan een nieuwe weg in,” zeggen ze. Maar de vraag is natuurlijk of deze grotendeels onervaren ministersploeg dat ook echt voor elkaar kan krijgen.
Deze dinsdag gaat Mark Rutte de sleutel van het Torentje overdragen aan Dick Schoof. Het is nogal een schok om na veertien jaar over te schakelen van een zeer doorgewinterde premier naar een topambtenaar zonder enige politieke ervaring. Dit markeert de grote en onvoorspelbare politieke veranderingen die Nederland te wachten staan. Voor het eerst ooit staat een kabinet met de radicaal-rechtse PVV erbij op het bordes.
Het nieuwe kabinet wil duidelijk een andere koers varen dan Rutte. Drie van de vier partijen – de PVV, NSC, en BBB – hebben hun electorale succes vooral te danken aan de kritiek op Rutte en de groeiende ontevredenheid over de politiek. Met name het gesukkel rondom de Toeslagenaffaire en de gaswinning in Groningen hebben Rutte’s premierschap geen goed gedaan, iets waarvoor hij afgelopen dagen nog boetekleed aantrok in diverse afscheidstoespraken.
Afhandeling van Moeilijke Dossiers
De nieuwe coalitie belooft vooral beter bestuur. Mensen willen dat hun zorgen serieus genomen worden, en nu ligt de verantwoordelijkheid voor de toeslagen en Groningen bij staatssecretaris Nora Achahbar (NSC) en Eddie van Marum (BBB). Geen gemakkelijke klus, want de toeslagenhersteloperatie is een complexe nachtmerrie en zelfs Omtzigt (NSC) heeft er ooit zijn tanden op stukgebeten. Ook Van Marum heeft een zware taak, want hij volgt Hans Vijlbrief op die wel populair was in Groningen. De ambitie is er, maar minder ambtenaren moet dit klusje wel klaren. De vraag is of dat echt haalbaar is.
Nieuwe Wind in Asiel en Landbouw
Een ander heet hangijzer is het asielbeleid. PVV’s Marjolein Faber wil het strengste asielbeleid ooit invoeren, terwijl Eric van der Burg (VVD) vond dat Nederland al het maximale deed. Wie heeft het bij het juiste eind? Dat zal de tijd leren.
Ook op landbouwgebied staat er veel te gebeuren. Het ministerie komt nu in handen van de BBB, een partij die het stikstofprobleem jarenlang ontkend heeft. Interessant wordt of ze de stikstofcrisis doodleuk kunnen verklaren als voorbij, of dat er nog meer problemen zullen ontstaan voor woningbouw en infrastructurele projecten.
Onervaren, maar Veelbelovend
Het nieuwe kabinet bevat veel nieuwkomers, logisch aangezien drie van de vier partijen voor het eerst landelijk gaan besturen. Maar kunnen ze ook bestuurlijk effectief zijn in deze chaotische tijden? Alleen vicepremier Mona Keijzer en staatssecretaris Mariëlle Paul hebben kabinetservaring. Premier Schoof lijkt nog wat onwennig in zijn nieuwe rol, maar komende woensdag spreken we zijn eerste regeringsverklaring uit in de Tweede Kamer.
Spanningen Binnen de Coalitie
Er is wat interne spanningen binnen de coalitie. Als de partijleiders echt dualistisch handelen, bemoeien ze zich weinig met het kabinet, maar dit lijkt bijna ondenkbaar gezien de afspraken uit het akkoord. Teveel bemoeienis kan leiden tot onduidelijkheid en chaos.
Vier van de tien Nederlanders zijn tevreden met het nieuwe kabinet, een beter resultaat dan Rutte IV bij haar aantreden. De achterban van partijen zoals PVV en BBB is dan ook behoorlijk positief. VVD- en NSC-kiezers zijn daarentegen wat sceptischer. Zij hopen vooral dat de bewindslieden van PVV en BBB constructief gaan meebesturen. De komende tijd zal moeten blijken of het kabinet-Schoof een succes gaat worden of een compleet fiasco. Het is een groot politiek experiment en er hangt veel van af.
Wimbledon
Tallon Griekspoor Door naar de Tweede Ronde
Tallon Griekspoor heeft zich overtuigend geplaatst voor de tweede ronde van Wimbledon. In een spannende wedstrijd tegen de Colombiaan Daniel Elahi Galán, wist Griekspoor in drie sets te winnen met 7-6 (3) 6-3 6-4. Wat deze overwinning extra bijzonder maakt, is dat Griekspoor, ondanks een blessure aan zijn rug, een ijzersterke prestatie neerzette. Hij sloeg maar liefst veertien aces en won 83 procent van de punten op zijn eerste opslag.
De partij, die twee uur duurde, verliep opmerkelijk. De eerste set ging zonder breaks, maar in de tweede en derde set had de Noord-Hollander aan één break voldoende. Griekspoor verloor geen enkele keer zijn servicegame en besloot de wedstrijd met een mooie lob. “Bij het inspelen schoot het in mijn rug. Ik had al wat last en bij de eerste service schoot het erin. Om eerlijk te zijn, heb ik nog nooit met zoveel pijn een wedstrijd gespeeld. Ik heb geen idee hoe ik deze wedstrijd in drie sets heb kunnen winnen,” zei Griekspoor na afloop.
Blessure Behandeling en Toekomstige Uitdagingen
Griekspoor gaf eerlijk toe dat de blessure hem flink hinderde, maar hij had vertrouwen in zijn herstel. Gedurende de wedstrijd werd hij meermaals behandeld, vooral rondom zijn buik en zij. Toch leek hij niet al te veel hinder te ondervinden van de blessure, hoewel hij de fysiotherapeut een aantal keer moest laten opdraven.
Met een blik op de tweede ronde, waar hij het zal opnemen tegen de Serviër Miomir Kecmanovic of de Indiër Sumit Nagal, maakt Griekspoor zich nog geen al te grote zorgen. “Ik heb veertig uur om te herstellen en te behandelen. Het is mij vaker overkomen, maar een prettige timing is dit natuurlijk niet,” aldus de nummer 27 van de wereld. Mocht hij de tweede ronde overleven, wacht mogelijk de als eerste geplaatste Jannik Sinner.
Vorig jaar haalde Griekspoor niet eens de tweede ronde, toen verloor hij van de Hongaar Marton Fucsovics. Nu is hij vastbesloten om beter te presteren, ondanks de rugproblemen die hem parten spelen.
Conclusie
Tallon Griekspoor heeft een indrukwekkende prestatie geleverd door door te dringen tot de tweede ronde van Wimbledon, ondanks zijn blessure. Zijn vastberadenheid en vechtlust laten zien dat hij klaar is voor de uitdagingen die voor hem liggen. Wij wensen hem veel succes in de rest van het toernooi!