
Trending vrijdag 28 juni, 2024 09:12
Bolivia
Couppoging in Bolivia
De dag nadat een groep militairen onder leiding van generaal Juan José Zúñiga probeerden om de Boliviaanse president Luis Arce af te zetten, blijven er veel vragen hangen. Wat dreef Zúñiga om deze poging tot staatsgreep te ondernemen? “De democratie is gered! We accepteren niet dat militairen de macht grijpen, daar verzetten we ons tegen. Dat hebben we al vaak genoeg meegemaakt,” vertelt Berta Barrientos Fernandez, terwijl ze buiten adem over het Plaza Murillo in La Paz loopt. Dit plein, omringd door koloniale overheidsgebouwen zoals het presidentieel paleis en het parlement, was het epicentrum van de couppoging.
De nacht van de staatsgreep
Bewapende militairen en pantservoertuigen bezetten het plein op woensdagavond, wat live te volgen was op televisie. Generaal Zúñiga leidde zijn troepen het presidentieel paleis binnen en verklaarde dat hij streed voor de ‘herstel van de democratie’ en ‘tegen de verdere verarming van de bevolking’. De vijf uur durende couppoging eindigde echter al snel toen Zúñiga werd gearresteerd.
De aftermath
Een dag na de mislukte coup, discussiëren mensen in het hele land over wat er precies is gebeurd en wie erbij betrokken waren. Zúñiga beweerde dat hij handelde in opdracht van president Arce zelf, zodat deze zijn grip op de macht kon verstevigen—aantijgingen die de regering onmiddellijk ontkende. Politiek analist Carlos Toranzo noemt de gebeurtenissen een ‘show’ en benadrukt dat er geen echte dreiging was. Volgens hem laat dit vooral zien hoe zwak de instituties in Bolivia zijn en hoe verdeeld het leger is.
Onderzoek en spanningen
De oppositie eist een grondig, onafhankelijk onderzoek naar de couppoging. Ondertussen houdt de politie het Plaza Murillo in de gaten en blijven de spanningen hoog. Bolivia zit middenin een economische crisis met hoge inflatie en werkloosheid. Binnen de regerende socialistische partij Movimiento al Socialismo (MAS) zijn de politieke spanningen ook duidelijk aanwezig.
Arce’s machtspositie
President Arce, econoom van huis uit, kwam in 2020 aan de macht na een periode van politieke onrust. Zijn voorganger, Evo Morales, moest in 2019 aftreden na beschuldigingen van verkiezingsfraude. Morales, die sindsdien is teruggekeerd naar Bolivia, wil zich, net als Arce, kandidaat stellen voor de aankomende presidentsverkiezingen. Politicoloog Franklin Pareja voorspelt dat Arce na deze couppoging zijn macht nog verder zal verstevigen, mogelijk met strengere regels.
Arrestaties en verder onderzoek
De Boliviaanse minister van Binnenlandse Zaken Eduardo del Castillo meldde dat de regering al informatie had over de naderende couppoging. Inmiddels zijn zeventien mensen gearresteerd, een mix van actieve en gepensioneerde militairen en burgers. De hoogste rechtbank van Bolivia heeft de couppoging veroordeeld als een aanval op de democratische stabiliteit en er is een strafrechtelijk onderzoek aangekondigd naar Zúñiga’s acties.
De roep om samenwerking
Inwoner Berta Barrientos Fernandez hoopt op samenwerking tussen president Arce en oud-president Morales. Ze gelooft niet dat Arce zelf de coup in scène zou hebben gezet en benadrukt dat de bevolking wil dat hun leiders samenwerken om de democratie te beschermen.
Nederland
Bevolkingsprognose 2050: Wat Brengen de Toekomstige Bevolkingsvarianten?
De eerder gepubliceerde Bevolkingsprognose 2023-2070 van het CBS beschrijft de meest waarschijnlijke toekomstige bevolkingsontwikkelingen, maar er zijn altijd onzekerheden. Daarom zijn er voor dit onderzoek zeven toekomstvarianten uitgewerkt die laten zien hoe de bevolking er in 2050 uit kan zien als het aantal kinderen, de levensverwachting en de migratie zich anders ontwikkelen dan verondersteld in de Bevolkingsprognose. De varianten, onderdeel van de ‘Verkenning Bevolking 2050 – editie 2024′, omvatten verschillende scenario’s zoals hoge of lage geboortecijfers, levensverwachting, en migratie.
Huidige en Toekomstige Bevolkingssamenstelling
Begin 2023 had Nederland 17,8 miljoen inwoners, waarvan bijna 2,8 miljoen (16 procent) in het buitenland geboren waren. Deze groep zou bij een relatief laag gemiddeld migratiesaldo (immigratie minus emigratie) tot 2050 kunnen toenemen tot 3,4 miljoen mensen (variant Lage migratie). Bij een relatief hoog migratiesaldo kan dit oplopen tot bijna 5,5 miljoen mensen (varianten Arbeid en Groei). Ook het aandeel inwoners dat buiten Nederland geboren is, zal groeien: van 19 procent in de Lage migratievariant tot zelfs 26 procent in de Arbeidsvariant.
De in Nederland geboren bevolking kan variëren van een afname naar 13,9 miljoen in de Krimpvariant tot een toename naar 16,4 miljoen in de Groeivariant. Daarnaast zal het aandeel inwoners met een Nederlandse herkomst afnemen volgens alle varianten. In 2023 had 73 procent van de totale bevolking een Nederlandse herkomst. In 2050 kan dit dalen naar 66 procent bij lage migratie, en naar 58 procent bij hoge migratie (varianten Arbeid en Groei).
Diversiteit van Migratiegeschiedenis
In het verleden kwamen veel migranten naar Nederland vanuit Turkije, Marokko, Suriname, Indonesië en de Nederlandse Cariben. Door uitbreiding van de EU en een meer internationale arbeidsmarkt is het aantal herkomstlanden van migranten toegenomen. In 2023 kwam 28 procent van de migranten uit deze klassieke migratielanden. Dit percentage kan afnemen naar 14 procent in 2050 (variant Arbeid) en 19 procent (variant Lage migratie). Tegelijkertijd zal het aantal migranten uit arbeids- en studiemigratielanden buiten de EU toenemen.
Leeftijdsgroep 20 tot AOW-leeftijd
In 2023 waren er 10,1 miljoen inwoners tussen de 20 jaar en de AOW-leeftijd. Dit aantal blijft ongeveer gelijk in de varianten Krimp en Lage migratie, maar neemt toe tot 10,3 miljoen in de Groeivariant. In 2050 zullen er meer 20- tot AOW-jarigen zijn die zijn geboren buiten Nederland, wat varieert van 0,3 miljoen (variant Lage migratie) tot 2,1 miljoen (varianten Arbeid en Groei). Het aantal in Nederland geborenen met een herkomstland buiten Nederland neemt ook toe. Het aantal in Nederland geborenen met een Nederlandse herkomst in deze groep neemt af in alle varianten.
Historische Context en Toekomstperspectieven
De Tweede Kamer heeft in 2018 gevraagd om de gevolgen van bevolkingsveranderingen in kaart te brengen. Het NIDI en het CBS werkten op verzoek van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid aan zeven toekomstige bevolkingsvarianten om te laten zien hoe kindertal, levensverwachting en migratie zich in de toekomst kunnen ontwikkelen. Deze varianten vormen een aanvulling op de bestaande bevolkingsprognoses en maken deel uit van een breder project waarin ook verdiepende studies worden gedaan naar demografische ontwikkelingen en de consequenties daarvan voor beleid en maatschappij.
Rutte’s Visie en Zijn Invloed op Nederland
Mark Rutte deed alsof hij een pragmatisch politicus was zonder vastomlijnde ideeën, maar had als partijleider en premier een duidelijke ideologie. Tijdens een toespraak in 2013 in De Rode Hoed in Amsterdam, presenteerde hij zichzelf als een manager die alleen problemen aanpakt, maar ook als iemand met een visie geïnspireerd door de jaren tachtig en ruimtelijk liberale ideologieën.
Rutte’s beleid was vaak gericht op decentralisatie en eigen verantwoordelijkheid van burgers. Zijn kabinetten-Rutte implementeerden de participatiesamenleving, waarin de overheid steeds meer taken overdroeg aan burgers. Deze visie leidde tot grote bezuinigingen en een terugtrekkende overheid, vooral merkbaar in sociale voorzieningen en huisvesting.
In latere jaren leek Rutte’s beleid te veranderen. Tijdens en na de coronacrisis benadrukte hij de rol van de publieke sector meer en herwaardeerde hij de overheid in diverse sectoren. Deze veranderingen toonden Rutte’s flexibiliteit in beleid, hoewel zijn overtuiging in een kleine overheid en zelfredzame burgers consistent bleef.
Ondanks zijn pragmatische imago heeft Rutte een duidelijk ideologisch geladen beleid gevoerd, dat Nederland in de afgelopen jaren blijvend heeft beïnvloed.
Reinier van den Berg
Het Einde van een Jongensdroom
Reinier van den Berg gaat zijn werk als tv-weerman bij RTL “zeker” missen. Na 35 jaar komt er vrijdagavond een einde aan zijn carrière bij de zender. “Ik zat er al sinds de start van RTL in 1989”, vertelt Van den Berg in een interview. Al vanaf de basisschool was hij gefascineerd door het weer en droomde hij van een carrière als weerman. Bij RTL kreeg hij de vrijheid om dagelijks de weerbulletins van 3,5 minuten op zijn eigen manier in te vullen en zijn passie voor gewoon én spectaculair weer met miljoenen kijkers te delen. Ja, dat zal ik zeker missen!”
Nieuwe Uitdagingen en Familietijd
Van den Berg kon het werk als weerman de laatste jaren niet goed meer combineren met zijn andere werkzaamheden. Hij is onder andere bezig met onderwijsprojecten en documentaires. “Ik werkte soms zeven dagen in de week. Er is ook nog zoiets als een thuisfront. Ik heb kleinkinderen en wil ook een leuke en zichtbare opa zijn.” Het is duidelijk dat hij nu tijd wil vrijmaken voor zijn familie en nieuwe avonturen.
Smog
Vieze lucht boven New Delhi
Al dagen hangt er een smerige laag smog boven de Indiase hoofdstad New Delhi. Voor de miljoenen mensen die er wonen, is dit superongezond. De luchtkwaliteit is zo beroerd dat alle basisscholen in de stad deze week gesloten blijven. Deskundigen zeggen dat het inademen van deze lucht net zo slecht voor je longen is als het roken van meer dan 25 sigaretten per dag.
Oorzaken van de smog
De smog is nu extra heftig doordat boeren stukken land verbranden om ze klaar te maken voor nieuwe gewassen. Bovendien is er weinig wind én regen geweest, waardoor de vervuilde lucht blijft hangen. Om de situatie proberen te verbeteren, mogen er voorlopig geen vrachtwagens de stad in en is de bouw stilgelegd.
Wat is smog?
Smog is eigenlijk een soort vervuilde mist. Het ontstaat wanneer uitlaatgassen en rook niet kunnen wegwaaien. Dit komt vaak door de uitstoot van fabrieken en auto’s. De vervuiling vormt dan een dikke deken over de stad. New Delhi is sowieso al berucht als een van de meest vervuilde steden ter wereld, en dit maakt de situatie alleen maar erger.