
Trending zaterdag 15 juni, 2024 07:57
EK
Een Kleurijke Opening en Een Duitse Overheersing
Voorafgaand aan de eerste fluitsignaal door de Franse scheidsrechter Clément Turpin, kregen we de gebruikelijke openingsceremonie te zien: een bont spektakel van muziek en dans. Het was echter meer dan dat. Dit keer was er ook een eerbetoon aan de eerder dit jaar overleden voetballegende Franz Beckenbauer. Hij werd herdacht door middel van de Henri Delaunay-trofee, die door het veld werd gedragen door niemand minder dan Bernard Dietz en Jürgen Klinsmann, twee iconische aanvoerders van de Duitse ploeg uit de gewonnen EK’s van 1980 en 1996. Het leek wel alsof het Duitse team, geïnspireerd door Beckenbauer, die zelf aanvoerder was tijdens het gewonnen EK van 1972, extra gemotiveerd was om een vierde Europese titel binnen te slepen.
Duitsland Begint Sterk
Vanaf het moment dat de bal aan het rollen werd gebracht, was duidelijk dat Duitsland vol ambitie stak. Florian Wirtz, de ster van landskampioen Bayer Leverkusen, kreeg al snel een kans om te scoren doordat Antonio Rüdiger hem perfect voor het doel plaatste. Angus Gunn, de Schotse keeper, kon deze vroege poging nog net met zijn hoofd afwenden, maar niet veel later was het alsnog raak. Dankzij een prachtige voorzet van Joshua Kimmich schoot Wirtz het eerste doelpunt binnen.
Controle in de Eerste Helft
Duitsland bleef daarna druk zetten en dwong snel een tweede treffer af. Een formidabele steekpass van aanvoerder Ilkay Gündogan leidde naar het tweede doelpunt, zonder enige aarzeling werd deze keihard binnen geschoten door een toptalent van Bayern München. Vlak voor rust liepen de gemoederen hoog op toen de Schotse verdediger Ryan Porteous met rood van het veld werd gestuurd voor een overtreding op Gündogan.
Schotten Komen Kracht Te Kort
De Schotse fans, meer dan 100.000 man sterk en vol goede moed afgereisd naar München, zagen hoe hun team langzaam maar zeker werd overklast door het Duitse voetbalgeweld. Pascal Gross, Leroy Sané, Niclas Füllkrug en Thomas Müller kregen allemaal speeltijd, waarbij Füllkrug zijn waarde bewees door te scoren. Ondanks een afgekeurd doelpunt wegens buitenspel, bleef Duitsland de overhand houden. De Schotse ploeg kon aanvallend weinig inbrengen en bracht geen enkele poging voort totdat ze vlak voor tijd toch nog een doelpunt wisten te maken. Het was echter enkel een schrale troost, want Manuel Neuer kon niet voorkomen dat de eindstand 4-1 werd.
Vooruitblik op Groep A
Nu richt de aandacht zich op de andere teams in groep A: Hongarije en Zwitserland, die het later vandaag tegen elkaar opnemen in Keulen om 15.00 uur. Het belooft een spannend duel te worden, waar weer volop voetbalplezier te zien zal zijn.
Euro
Dag 1: Keulen
De Euro start vandaag lekker vroeg in Keulen met een wedstrijd tussen Zwitserland en Hongarije om 15.00 uur. De Zwitsers zijn berucht om hun stugge speelwijze. Even terug naar het EK 2021: zij schakelden Frankrijk uit na strafschoppen omdat Kylian Mbappé als enige een penalty miste. Helaas strandden de Zwitsers daarna in de kwartfinales tegen Spanje. Dit jaar beginnen zowel Zwitserland als Hongarije als outsiders aan het toernooi.
Waar te Volgen
Wil je de wedstrijden volgen? Je kunt inschakelen op NPO 1, de website van NOS en de NOS-app. Liever luisteren? Zet dan NPO Radio 1 op. Studio Fußball gaat ook van start om 20.15 uur met gasten als Marco van Basten, Leonne Stentler en rapper Donnie.
Spanje versus Kroatië
Spanje heeft wat goed te maken na hun uitschakeling in de achtste finales van het WK 2022 tegen Marokko (ook weer na strafschoppen). Kroatië, die een mooie derde plek behaalde op datzelfde WK, wil natuurlijk hun sterke vorm doorzetten op dit EK.
Morata’s Kans op Geschiedenis
Vandaag speelt Spanje met hun spits van Atlético Madrid, die mogelijk David Silva passeert op de Spaanse topscorerslijst aller tijden. Alleen David Villa, Raúl en Fernando Torres scoorden vaker. Morata kan geschiedenis schrijven door als eerste Spaanse speler op drie verschillende EK’s te scoren. Dat record staat nu nog op naam van Andoni Zubizarreta.
Josip Sutalo
Ook interessant: Spanje moet het opnemen tegen onder anderen Josip Sutalo, die bij Ajax nog wat moeite heeft om zijn draai te vinden. De verwachtingen waren hoog want hij werd voor zo’n 20 miljoen euro overgenomen bij Dinamo Zagreb. Maar Sutalo is vastberaden, ondanks de kritiek vraagt hij om wat geduld terwijl hij zijn eerste buitenlandse avontuur aangaat. Hij staat in ieder geval in goed gezelschap met topvoetballers zoals Luka Modric om zich heen.
Zo, klaar voor een spannende dag vol voetbal? Sla je snacks en drankjes in en geniet van het EK!
Nicola Coughlan
Nicola reageert op geruchten over haar taille in Bridgerton
Nicola Coughlan, die we allemaal kennen als Penelope Featherington in “Bridgerton”, heeft wat duidelijkheid gegeven over die geruchten rondom haar taille. Tijdens een interview met People reageerde ze op commentaar van enkele trollen die beweerden dat haar taille gefotoshopt was. “Toen ik dat hoorde, dacht ik meteen: nee, dat hebben ze echt niet gedaan,” vertelde Nicola. Ze legt uit dat haar nauwsluitende taille voornamelijk te danken is aan de klederdracht in de serie. “Als je maar lang genoeg een korset draagt, vormt je lichaam zich er vanzelf naar,” benadrukt ze.
Nicola merkte ook op hoe stylisten soms verbaasd zijn over hoe goed ze de korsetten draagt. “Ze trekken het korset aan en ik zeg: ‘Oh, je kunt het strakker trekken,’ en dan kijken ze verrast. Het is net alsof ze zeggen: ‘Wat bedoel je?'”
Doorbreken van taboes in Bridgerton
Nicola Coughlan heeft eerder gedeeld hoe goed ze zich voelt in haar lichaam, vooral als het gaat om het doorbreken van bepaalde taboes op het scherm. In een interview met Stylist sprak ze over het belang van representatie, vooral voor vrouwen met een lichaamsbouw zoals de hare. “We zien niet vaak vrouwen met mijn lichaamstype – vrouwen met perfecte borsten – op het scherm,” legt ze uit.
Nicola is dan ook trots op haar bijdrage aan deze representatie. Naar aanleiding van een naaktscène in “Bridgerton” zei ze: “Ik hoop dat je ze met plezier ziet,” verwijzend naar haar trots op haar lichaam en de noodzaak om dergelijke scènes normaal en acceptabel te maken.
Elon Musk
Optimisme Over Tesla’s Mensachtige Robots
Elon Musk, de grote baas van Tesla, had tijdens de aandeelhoudersvergadering een behoorlijk optimistische blik op de toekomst van de Tesla Optimus-robot. Hij voorspelde dat er volgend jaar al meer dan duizend van deze robots zelfstandig in Tesla-fabrieken aan het werk zullen zijn. Musk ziet dit als een grootse stap en verwacht dat de wereldwijde markt jaarlijks ongeveer een miljard van deze robots zal produceren. Tesla zou hier wel eens tien procent van kunnen pakken, volgens Musk.
Momenteel draaien er al twee van deze zelfstandige robots in de fabrieken van Tesla. Maar Musk denkt groot en ziet er volgend jaar al ‘duizend tot enkele duizenden’ aan het werk, aldus CNBC. En in een jaar tijd zal de software van de Optimus volledig aanpasbaar worden. Het ontwikkelen van zo’n robot kost 10.000 dollar en ze zullen voor het dubbele verkocht worden. Met deze robots wil Tesla concurreren met de menselijke robots van Boston Dynamics.
De Optimus-robot vertrouwt op cameravisie gecombineerd met AI. Dit zelflerende systeem zorgt ervoor dat de robot efficiënter wordt in taken zoals sorteren naarmate hij meer ervaring opdoet. Alles wat de robot leert, gebeurt lokaal op het apparaat zonder dat er een extern systeem aan te pas komt.
Vanguard en Elon Musk’s Beloningspakket
Tesla’s grootste externe investeerder, Vanguard, speelde een cruciale rol in de goedkeuring van het gigantische beloningspakket van 56 miljard dollar voor Elon Musk. Tijdens de jaarlijkse vergadering van Tesla stemde Vanguard positief over deze regeling, een flinke draai ten opzichte van 2018 toen ze er nog tegen waren vanwege de omvang ervan in verhouding tot de prestaties.
Vanguard, dat ongeveer 7% van de Tesla-aandelen bezit, benadrukte dat de beloning van bestuurders sinds 2018 goed is afgestemd op het rendement voor de aandeelhouders. De fondsbeheerder wees op de enorme marktwaarde die Tesla heeft gecreëerd, met een aandeelhoudersrendement van Tesla dat van 2018 tot 2023 in het 98e percentiel van de Russell 3000-bedrijven ligt.
Ondanks de 26,5% daling van de aandelenkoers van Tesla dit jaar en de groeiende concurrentie in de elektrische voertuigenmarkt, steeg Tesla’s aandeel afgelopen donderdag met 2,9%. Vanguard ondersteunde ook de herverkiezing van twee directeuren en de verhuizing van Tesla’s oprichting naar Texas, aangezien er geen significante verschillen waren in aandeelhoudersrechten tussen Delaware en Texas.
Hoewel de aandeelhouders het beloningspakket voor Musk hebben goedgekeurd, loopt er nog een rechtszaak in een rechtbank in Delaware over dezelfde kwestie, die naar verwachting nog wel enkele maanden kan duren.